יום שני, 2 במרץ 2015

טראפלס שוקולד-תפוזים

האתגר של מנטקה כשמו הוא מאתגר אותי ואת חבריי בלוגרים על בסיס חודשי עם חומרי גלם שונים ומשונים. הפעם נבחר תפוז, ובזכותו הייתה לי הארה. קבלו אותה: אם אתם לא יודעים מה לעשות עם חומר גלם כלשהו, פשוט תסחטו / תקצצו / תקווצ'צ'ו אותו, תערבבו עם שוקולד ותכינו טראפלס. 100% הצלחה מובטחת, כי עם הסוכריות האלה פשוט אי אפשר לטעות.
וזה לא שתפוז הוא כזה חומר גלם מאתגר. היו כבר גרועים ממנו. הייתי יכולה לחשוב על מתכון אחר. אבל תקופת האקלרים שלי בדיוק הגיעה לקיצה, וכעת אני נמצאת חזק בתקופת השוקולד. גם משלוחי המנות שלי השנה יהיו בסימן הסם החום (כאן, כאןוכאן). נוסיף לכך את השילוב "תפוז-שוקולד" שהוא אחד השווים והמוצלחים, והנה לכם תוצאה – טראפלס משגעים עם תוספת קליפת תפוז מסוכרת, על-מנת להדגיש את הטעם התפוזי. 
היתרון הנוסף והמשמעותי של הטראפלס הוא שנורא קל להכין אותם. כמה מניפולציות פשוטות במטבח, כמה שעות קירור וזהו זה – הם שלכם. לחצי שעה בערך, כי זה הזמן שלוקח לחסל אותם :) בכל אופן, מתחילים בהכנת סירופ תפוזים: מעבירים סוכר לסיר או מחבת, מוסיפים מים ומבשלים על אש נמוכה עד שכל הסוכר נמס. אפשר לערבב. ממשיכים לבשל תוך ניעור הסיר עד שהתערובת משחימה והופכת לקרמל. 
מורידים מהאש ומוסיפים בזהירות מיץ תפוזים סחוט. בשלב הזה הקרמל יתגבש, וזה בסדר. מחזירים את הסיר על האש ומבשלים תוך ערבוב עד שכל הקרמל נמס בתוך המיץ. ממשיכים לצמצם את הסירופ עד שנשאר ממנו כחצי כוס. מורידים מהאש.
עכשיו מכינים בסיס שוקולד: בסיר קטן מחממים את השמנת בלי להביא לרתיחה, מורידים מהאש, מוסיפים פנימה את השוקולד והמלח ומערבבים בעדינות בעזרת מרית עד שכל השוקולד נמס ומתקבלת תערובת סמיכה וחלקה. מוסיפים את קרמל התפוז וקליפות תפוז קצוצות ומערבבים שוב.
מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה ושולחים לקירור של לפחות שעתיים, עדיף יותר. היקף תבנית וצורתה לא כל כך עקרוניים, כי יאנחנו נגלגל את הטראפלס. תשתדלו רק שהכלי יהיה מספיק רחב, על מנת שהתערובת תהיה בו יחסית שטחית ותתקרר יותר טוב. אחרי הקירור, חותכים את הטראפלס לקוביות בגודל רצוי, מגלילים כל קובייה בין הידיים לכדור (זהירות – מלכלך), מעבירים לקופסה עם קקאו ומגלגלים בתוך האבקה עד הכיסוי המלא מכל הצדדים. אם התערובת נהיית דביקה מדי בזמן הגלגול, מחזירים אותה לקירור קצר נוסף ואחרי זה ממשיכים. אגב, אם לא בא לכם ללכלך את הידיים ולגלגל את הכדורים, אפשר לחתוך את הטראפלס לקוביות, לפזר מעל בנדיבות את אבקת הקקאו ולהשאיר אותם ככה. כידוע, הצורה אינה משפיעה על הטעם :)
זהו, מה שנותר זה להעביר כל כדור למנז'ט נייר ולהגיש.
הטראפלס האלה מעולים! הם עדינים מאוד ונמסים בפה. טעם התפוז מאוד מורגש ומודגש בעזרת חתיכות קליפת התפוז, שמעבר לטעם מייצרות גם מרקם מעניין. אפשר להגיש אותם ליד כוס קפה חזק, זה פשוט תענוג צרוף. אפשר לזלול סתם ככה, כי זאת זכותנו הדמוקרטית (אפרופו, לכו להצביע!!). ואפשר לעטוף אותם יפה-יפה ולהכניס למשלוח מנות. כי פורים כבר ממש כאן. חג שמח!
 אז מה היה לנו?
מקור המתכון עם השינויים הקלים שלי 

מרכיבים ל- 30 טראפלס:
¼ כוס סוכר
3 כפות מים
¾ כוס מיץ תפוזים, סחוט טרי (בערך 2.5 תפוזים בינוניים)
250 גרם שוקולד מריר
1/3 כוס + 2 כפות שמנת מתוקה
קמצוץ מלח
3-4 כפות קליפות תפוז מסוכרות, קצוצות (אופציונלי)
2-3 כפות קקאו לציפוי הטראפלס


אופן הכנה:
  1. מכינים את סירופ התפוזים: מעבירים את הסוכר לסיר או מחבת, מוסיפים את המים ומבשלים על אש נמוכה עד שכל הסוכר נמס. ממשיכים לבשל תוך ניעור הסיר עד שהתערובת משחימה והופכת לקרמל.
  2. מורידים מהאש ומוסיפים בזהירות את מיץ התפוזים הסחוט. מחזירים על האש הנמוכה ומבשלים תוך ערבוב עד שכל הקרמל נמס בתוך המיץ. ממשיכים לצמצם את הסירופ עד שנשאר ½ כוס. מורידים מהאש.
  3. מכינים את בסיס השוקולד: בסיר קטן מחממים את השמנת (אין צורך להרתיח), מורידים מהאש, מוסיפים פנימה את השוקולד והמלח ומערבבים בעדינות בעזרת מרית עד שכל השוקולד נמס ומתקבלת תערובת סמיכה וחלקה.
  4. מוסיפים את קרמל התפוז וקליפות התפוז הקצוצות תערובת השוקולד ומערבבים.
  5. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בנייר אפייה ושולחים לקירור של לפחות שעתיים, עדיף יותר.
  6. אחרי הקירור, חותכים את הטראפלס לקוביות בגודל רצוי, מגלילים כל קובייה בין הידיים לכדור, מעבירים לקופסה עם קקאו ומגלגלים בתוך האבקה עד הכיסוי המלא מכל הצדדים. אם התערובת נהיית דביקה מדי בזמן הגלגול, מחזירים אותה לקירור קצר נוסף וממשיכים.
  7. מעבירים כל כדור למנז'ט נייר ומגישים.
  8. שומרים במקרר.


הערות:
  • אפשר להחליף את השוקולד המריר בשוקולד חלב או לבן.
  • אני ממליצה לא לוותר על קליפות התפוז המסוכרות. הן ממש מוסיפות עניין למרקם ולטעם הטראפלס. את שלי קניתי בעדן טבע מרקט.
  • התערובת לטראפלס נשארת די רכה ועדינה גם אחרי הקירור. תשתדלו לעבוד איתה זריז ואל תתרגשו אם היא נדבקת לידיים. אם זה קורה, פשוט תעבירו אותה לקירור זריז נוסף, אפשר גם במקפיא.
  • טיפ לייעול תהליך גילגול הטראפלס באבקת הקקאו: גלגלו את כל הטראפלס, תעבירו אותם לקופסה גדולה עם הקקאו, סגרו את המכסה ונערו את הקופסה בעדינות כך שכל הטראפלס יקבלו את המנה שלהם של הציפוי.
  • אם לא בא לכם ללכלך את הידיים ולגלגל את הכדורים, אפשר לחתוך את הטראפלס לקוביות, לפזר מעל בנדיבות את אבקת הקקאו ולהשאיר אותם ככה. 

4 תגובות:

  1. את מהממת והטראפלס מהממים ♥

    השבמחק
  2. אולגה, אין ספק שעלית על משהו!! זה נקרא מושלם ונראה מעולה :-*

    השבמחק
  3. טראפלס זה בהחלט הפתרון האלגנטי - אי אפשר לטעות עם שוקולד :-)

    השבמחק