יום שבת, 25 באפריל 2015

עוגת שוקולד טבעונית ללא אפייה

נושא הטבעונות כבר עלה בבלוג שלי ולא פעם אחת. אני בעצמי לא טבעונית, ואפילו לא צמחונית. אני מניחה שהסיבה לכך היא בעיקר החולשה שלי. חוץ מזה, במיוחד עכשיו כשהתחלתי ללמוד קונדיטוריה באופן רשמי, החמאה הולכת להיות החברה הכי טובה שלי לפחות לשנה הקרובה. אבל העמדה שלי כלפי טבעונים מאוד ברורה. אותי הם לא מדכאים, יותר מזה – אני סוג של מעריצה אותם על כוח הרצון, ההתמדה ומעין סופר-המוסריות שלהם. בעיקר את אלה שלא הופכים את הטבעונות לדת פנאטית ופשוט מנהלים אורח חיים שמתאים למצפונם. 
אולי רק נדמה לי, אבל הדעה הרווחת היא שהאוכל הטבעוני, גם אם הוא במקרה טעים, לא יכול להיות יפה. כאילו שמשהו הולך שם לאיבוד בתחום היופי והאסתטיקה יחד עם החלב, החמאה והביצים. אני רוצה לומר שזה ממש לא נכון. ועוגת השוקולד הזאת היא ההוכחה לכך. היא טבעונית, נאה (מלשון raw food- אוכל נא שלא בושל / נאפה) ובאופן ממש לא אובייקטיבי מהממת. שלא יהיו ספקות – היא גם טעימה להפליא.
כבר העליתי בעבר קינוחים טבעוניים או כאלה שניתן להתאים לטבעוניים בעזרת המרת מרכיבים פשוטה. את כולם תוכלו למצוא תחת התג "מתאים לטבעונים". ואם אתם לא מתחברים לתורת הטבעונות, או כמוני לא חזקים מספיק לוותר על הרגלי האכילה הישנים ולהתמיד, תזכרו שהקינוחים האלה הם בהגדרה פרווה, בד"כ בריאים מאוד וממש טעימים. כלומר, לא חייבים להיות טבעונים בשביל ליהנות מהם. אה, והם גם די פשוטים להכנה. בייחוד אלה שלא דורשים אפייה. 
עוגת השוקולד הזאת מורכבת משלוש שכבות: תחתית שוקולד ושקדים, "מוס" שוקולד ממרכיב סודי וציפוי שוקולד. כאמור, היא לא דורשת אפייה, כלומר זאת עוגה שמרכיבים ומקררים. על-מנת להכין אותה תצטרכו מעבד מזון או בלנדר חזק. מעבר לזה אין דרישות מיוחדות.
מתחילים מהתחתית: במעבד מזון טוחנים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת פירורית דקה ודביקה. מעבירים אותה לתבנית ומהדקים היטב בעזרת היד או למשל תחתית כוס או כף. מעבירים למקרר. מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת או רינג עם סרט שקוף. אפשר גם לרפד תבנית פשוטה בניילון נצמד. כך יהיה יותר נוח לחלץ את העוגה המוכנה. אני השתמשתי ברינג בקוטר 18 ס"מ, אבל המתכון מתאים גם לתבנית 20 ס"מ, פשוט העוגה תהיה קצת פחות גבוהה.
בינתיים מכינים את שכבת השוקולד העיקרית שקראתי לה "מוס" בזכות מרקמה העדין, וכי אין לי מושג איך לקרוא לה אחרת. במעבד מזון טוחנים אגוזי קשיו לא קלויים שהושרו במים במשך לילה או לפחות 4 שעות וסוננו היטב (הם המרכיב הסודי והבסיס של המוס הטבעוני), סירופ מייפל או דבש, אם אתם צורכים אותו, חלב קוקוס ומלח עד שמתקבלת תערובת לבנה וחלקה. זה אמור לקחת 3-4 דקות. מוסיפים את שאר המרכיבים וממשיכים לטחון עוד דקה עד שכל החומרים מתאחדים, ומתקבל "מוס" שוקולד חום, חלק וסמיך. יוצקים אותו על התחתית שהתגבשה בינתיים במקרר ומיישרים בעזרת לקקן. מעבירים למקפיא ל- 4 שעות לפחות, או עדיף למקרר ללילה שלם.
לקראת ההגשה מכינים את ציפוי השוקולד, שהוא בעצם סוג של גנאש טבעוני: בסיר קטן על אש נמוכה ממיסים שמן קוקוס, מייפל או דבש וקמצוץ מלח. מוסיפים קקאו ווניל ומערבבים עד שמתקבלת תערובת לגמרי חלקה. מוציאים את העוגה מהמקרר, חולצים מהתבנית ויוצקים מעל את הציפוי. אם רוצים, מקשטים בפירות טריים. לדעתי תותים הם תמיד רעיון מוצלח. אם אתם רוצים עוגה נאה ב- 100%, וותרו על הציפוי הזה ופשוט זרעו על העוגה קקאו בדומה לטירמיסו, או אבקת סוכר. 
זהו, אפשר לחתוך ולהגיש. העוגה הזאת פשוט מעולה. צריך לשמור אותה במקרר, אך מומלץ להגיש בטמפרטורת החדר. היא מאוד סמיכה, שוקולדית, ואי אפשר לאכול ממנה יותר מדי. זה טוב, כי עוגה קטנה תספיק להמון אנשים. אם לא תספרו, הסיכוי גדול שאף אחד לא ינחש שהיא עשויה מקשיו. ההרגשה הכללית היא של מוס שוקולד עשיר וקטיפתי על תחתית קראנצ'ית. לטעמי פשוט תענוג צרוף. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתחתית (תבנית עגולה 18-20 ס"מ):
כוס ו- 1/2 שקדים לא קלויים
1/4 כוס קקאו איכותי
3 כפות סירופ מייפל / דבש
כפית תמצית ווניל
1/8 כפית מלח

מרכיבים ל"מוס" שוקולד:
2 כוסות קשיו לא קלויים מושרים במים ומסוננים (בערך 250 גרם)
1/2 כוס סירופ מייפל / דבש
1/2 כוס חלב קוקוס
1/2 כפית מלח
1/2 כוס שמן קוקוס
1/2 כוס חמאת בוטנים חלקה
1/2 כוס קקאו איכותי

מרכיבים לציפוי שוקולד:
1/4 כוס שמן קוקוס (או כל שמן אחר למעט שמן זית)
1/4 כוס סירופ מייפל / דבש
קמצוץ מלח
1/4 כוס קקאו איכותי
כפית תמצית ווניל


אופן הכנה:
  1. מכינים את התחתית: במעבד מזון טוחנים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת פירורית דקה ודביקה. מעבירים אותה לתבנית מרופדת בניילון נצמד (מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת או רינג עם סרט שקוף) ומהדקים היטב. מעבירים למקרר.
  2. מכינים את שכבת ה"מוס": במעבד מזון טוחנים את אגוזי קשיו שהושרו במים במשך לילה או לפחות 4 שעות וסוננו היטב, את סירופ המייפל / הדבש, חלב הקוקוס והמלח עד שמתקבלת תערובת לבנה וחלקה. זה אמור לקחת 3-4 דקות. מוסיפים את שאר המרכיבים וממשיכים לטחון עוד דקה עד שכל החומרים מתאחדים ומתקבל "מוס" שוקולד חום, חלק וסמיך.
  3. יוצקים את המוס על התחתית המקוררת ומיישרים בעזרת לקקן. מעבירים למקפיא ל- 4 שעות לפחות, או למקרר ללילה שלם.
  4. מכינים את ציפוי השוקולד: בסיר קטן על אש נמוכה ממיסים את שמן הקוקוס, המייפל / הדבש וקמצוץ המלח. מוסיפים את הקקאו והווניל ומערבבים עד שמתקבלת תערובת לגמרי חלקה.
  5. מוציאים את העוגה מהקירור, חולצים מהתבנית ויוצקים מעל את הציפוי.
  6. מקשטים בתותים טריים.
  7. שומרים במקרר בכלי אטום. מגישים בטמפרטורת החדר.


הערות:
  • אפשר להחליף את השקדים בכמות זהה של אגוזים אחרים לפי טעמכם.
  • אפשר להשתמש או בסירופ מייפל, או בדבש. מייפל היא הבחירה הטבעונית למהדרין :)
  • השתמשתי ברינג בקוטר 18 ס"מ, אבל המתכון מתאים גם לתבנית 20 ס"מ, פשוט העוגה תהיה קצת פחות גבוהה.
  • מומלץ להשתמש בקקאו איכותי ללא תוספות סוכר.
  • את אגוזי קשיו מומלץ להשרות במים לפחות במשך 4 שעות, עדיף לילה שלם. כך יהיה יותר קל לטחון אותם במעבד המזון, ומרקם העוגה יהיה ממש חלק. תקפידו לסנן היטב את המים.
  • אפשר להחליף את הקשיו ב- 2 אבוקדו קטנים ולא בשלים מדי.
  • אפשר להחליף את חלב הקוקוס בכמות זהה של חלב שקדים, סויה, אורז או מים.
  • בציפוי ניתן להמיר את שמן הקוקוס בכל שמן אחר (עדיף לא שמן זית)
  • להשלמת תפיסת ה- raw food, וותרו על הציפוי ופזרו מעל העוגה קקאו או אבקת סוכר.

22 תגובות:

  1. שאפו על העוגה הטבעונית המפתה, ממש עושה חשק לטעום
    ומלאאאאאא בהצלחה בלימודי הקונדיטוריה! תפגיזי אחותי :)

    השבמחק
  2. נראית מעולההה!! והיא יציבה ככה במקרר בלי ג׳לטין? בהצלחה בלימודי הקונדיטוריה. איפה בחרת ללמוד?

    השבמחק
    תשובות
    1. יהודית, תודה! אין ג'לטין - העוגה לגמרי יציבה כי המרקם שלה סמיך בזכות קשיו ושמן קוקוס.
      אני לומדת ב"בישולים"

      מחק
  3. נראה מעולה. אני אשמח לשתף אותה לחברתי הטבעונית.

    השבמחק
  4. לתחתית,האם ניתן להשתמש בשקדים טחונים?

    השבמחק
    תשובות
    1. אהובה, כמובן שאפשר. לא חובה להשתמש במעבד מזון, אשר לערבב ידנית.

      מחק
  5. הכנתי את העוגה והיא יצאה יפה כמו בתמונה, אבל הטעם... מוזר. כל הטועמים התקשו להמשיך לאכול אחרי הביס הראשון :(

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, את יודעת מה אומרים על הטעם, נכון? כל אחד והטעם שלו. אצלי את העוגה טעמו חבריי הלא טבעוניים שלא רגילים לטעמים האלה, וכולם אהבו. בוודאי שהטעם שונה מעוגות רגילות, אבל עדיין מאוד טעים. שוב - לדעתי ולטעמי. מקווה שבכל זאת תמצאי שימוש לעוגה :)

      מחק
  6. הכנתי את הבלילה לעוגה בהתחלה בלי הקשיו כי הוא עוד היה בהשרייה, שמתי אותה במקרר והיא בנתיים התקשתה יפה בזכות השמן קוקוס וגם הטעם היה מעולה ושוקולדי, דווקא שהתחלתי להוסיף את המסה הטחונה של הקשיו זה נהיה פחות טעים והטעם של הקשיו ממש השתלט. אז החלטתי לוותר על כוס קשיו אחת ולהכין עוד בלילה )חצי מהכמות הראשונית( ולהוסיף אותה במקום מסת הקשיו הנוספת וזה יצא יציב ומצויין.. סתם המלצה לשיפור לאלה שרוצים לשמור על טעם יותר דומיננטי של שוקולד..

    השבמחק
  7. שוקולד עם חמאת בוטנים זה תמיד גאוני! נראה מעולה :)

    השבמחק
  8. הי, האם ניתן להחליף חמאת בוטנים ומחאת שקדים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, לא ניסיתי, אבל נראה לי שכן אם הם באותו מרקם.

      מחק
  9. הכנתי וכולם ממש התלהבו!!

    השבמחק
  10. אני יכולה להשתמש בתבנית בקוטר 24 ?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי טל, צריך להכפיל את כמות המצרכים

      מחק
  11. אני יכולה להשתמש בתבנית בקוטר 24 ?

    השבמחק
  12. הי, עשיתי, כבר כמה שעות במקרר, המוס ממש מדהים, היה קשה להתנתק מהליקוקים, מחכה כבר לטעום. תודה רבה על המתכון. תמי

    השבמחק
    תשובות
    1. תמי, איזה כיף! שמחה שאהבת :) אם את יכולה לצלם ולהעלות לדף הבלוג שלי בפייסבוק, אני ממש אשמח לשתף. שבת שלום!

      מחק