יום שבת, 2 במאי 2015

חטיפים טבעוניים עם שיבולת שועל, חמאת בוטנים ושוקולד (ללא אפייה)

כבר כמה חודשים לא יצא לי להשתתף באתגרים של מנטקה לבלוגרים: פעם בגלל חומר גלם שלא עשה לי את זה, פעם עקב החופשה בחו"ל. עכשיו אני בארץ, וחומר הגלם שנבחר החודש – שיבולת שועל – ממש מוצא חן בעיניי, וברוחו גם מתאים לחג השבועות המתקרב. מה גם, מזמן ראיתי ברשת את המתכון הזה ושמתי עליו עין. החלטתי להכין את החטיפים בגרסה הטבעונית כדי לבדוק אם הם עדיין "עובדים" ללא מוצרי חלב. רמז – הם עובדים מעולה, אפילו קצת יותר מדי טוב! אבל אתם כמובן מוזמנים להכין את הגרסה החלבית המקורית אם זה מה שלבכם מבקש. 
מדובר בחטיפים סופר מהירים וקלים להכנה, ללא אפייה. העובדה האחרונה הופכת להיות רלוונטית ומשמעותית במיוחד בקיץ, כשלא מתחשק לחמם את התנור. פשוט מדהים שאפשר לקבל כזה קינוח טעים במינימום זמן ומניפולציה עם מרכיבים זמינים ביותר. כאן הערה קטנה: אני מניחה שאם אתם לא טבעונים, אין לכם שמן קוקוס בשלוף. מצד שני, אם אתם לא טבעונים, לא תתנגדו להמיר אותו בחמאה. בלי קשר, אני כמובן ממליצה לכם בחום להכיר את שמן הקוקוס ולתת לו צ'אנס. זה חומר גלם מעולה, בריא ומאוד שימושי. וכי הרחבת אופקים זה טוב, גם כשמדובר באופק קולינרי.
ובחזרה לשיבולת שועל, כי בכל זאת היא הכוכבת הראשית החודש. במתכון הזה משתמשים בשיבולת שועל שלמה, כלומר לא בקווקר. יש לה המון יתרונות בריאותיים, ובשילוב עם חמאת בוטנים ושוקולד היא הופכת פחות או יותר למזון אלים. כל כך טעים שאי אפשר להפסיק לנשנש. פשוט ממכר – ראו הוזהרתם!
כמו שאמרתי, ההכנה הינה פשוטה ביותר. בסיר קטן על אש בינונית מבשלים תוך ערבוב את כל המרכיבים למעט חמאת בוטנים ושיבולת שועל עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל תוך ערבוב עוד כמה דקות, תלוי במרקם הרצוי של החטיפים. אם רוצים אותם רכים במרקם טופי קרמל – תבשלו 2-3 דקות אחרי הרתיחה; אם מעדיפים אותם קשים ופריכים יותר – תבשלו 5-6 דקות. בסוף הבישול מוסיפים את חמאת הבוטנים ומערבבים עד שהיא נמסה ומתאחדת עם תערובת השוקולד.
מכבים את האש ומוסיפים לסיר את כל שיבולת השועל בבת אחת. מערבבים היטב במשך 2-3 דקות עד שהיא מתכסה לגמרי מכל הצדדים בתערובת חמאת הבוטנים והשוקולד. הערבוב כאן חשוב מאוד, כי במהלכו שיבולת השועל מתבשלת בתערובת החמה. אם אתם רוצים לעשות "וידוא הריגה", כלומר להיות בטוחים ששיבולת השועל התרככה כמו שצריך – פשוט תשקיעו עוד כמה דקות בערבוב התערובת.
וזהו זה בעצם. נשאר רק לקרר את החטיפים העתידיים שלנו. יש כמה דרכים לעשות זאת: אפשר להעביר את כל התערובת לכלי מרופד בנייר אפייה, ליישר, לקרר ואחר כך לחתוך לפסים או ריבועים. לגודל הכלי ממש אין משמעות: פשוט כדאי שגובה החטיפים יהיה לא פחות מסנטימטר. הדרך השנייה היא לגלגל בין הידיים הרטובות כדורי התערובת בגודל רצוי ולהשטיח טיפה על נייר האפייה. אמורות להתקבל מעין עוגיות. אני הכנתי את שתי הגרסאות. התערובת מספיקה לקופסת פלסטיק מלבנית בינונית ולעוד 7-8 עוגיות. בקיצור – ייצאו לכם די הרבה חטיפים מעולים.
מקררים תחילה על השיש ואחר כך מעבירים לקירור נוסף של כשעתיים במקרר. חותכים ומגישים.
אפשר לעטוף את החטיפים האלה ולהפוך למתנה בריאה, מזינה וטעימה.
ואפשר לאכול סתם ככה, בתור חטיף אנרגיה או קינוח חמוד. מומלץ לשמור אותם במקרר בכלי אטום. הם יכולים לשרוד ככה די הרבה זמן, יותר משבועיים. מחוץ למקרר בחום של היום הם עלולים להפוך לדביקים. לי באופן אישי זה לא מפריע – הכי טעים ללקק את כל חמאת הבוטנים והשוקולד מהאצבעות :)
ובשתי מילים – חובה לנסות. אז שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 15-20 חטיפים בינוניים:
1 ו- 1/2 כוסות סוכר
½ כוס קקאו איכותי
½ כוס חלב קוקוס
½ כוס שמן קוקוס
קמצוץ מלח
½ כוס חמאת בוטנים
3 כוסות שיבולת שועל שלמה


אופן הכנה:
  1. בסיר קטן על אש בינונית מבשלים תוך ערבוב את הסוכר, הקקאו, חלב הקוקוס, שמן הקוקוס ומלח עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה. מביאים לרתיחה וממשיכים לבשל תוך ערבוב 2-3 דקות נוספות אם רוצים חטיפים רכים, או 5-6 דקות אם מעדיפים חטיפים קשים יותר.
  2. מוסיפים את חמאת הבוטנים ומערבבים עד שהיא נמסה ומתאחדת עם תערובת השוקולד.
  3. מכבים את האש ומוסיפים לסיר את כל שיבולת השועל בבת אחת. מערבבים היטב במשך 2-3 דקות עד שהיא מתכסה לגמרי בתערובת חמאת הבוטנים והשוקולד.
  4. מעבירים את כל התערובת לכלי מרופד בנייר אפייה ומיישרים. לחלופין אפשר לגלגל בין הידיים הרטובות כדורי התערובת בגודל רצוי ולהשטיח טיפה על נייר האפייה.
  5. מקררים תחילה על השיש ואחרי זה כשעתיים במקרר.
  6. חותכים לפסים או ריבועים ומגישים.
  7. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להחליף את הסוכר הלבן בסוכר חום.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר לכוס אחת בלבד.
  • אפשר להחליף את חלב הקוקוס בכל חלב אחר: שקדים / סויה/ אורז.
  • אפשר להכין את הגרסה החלבית: פשוט מחליפים את חלב הקוקוס בכמות זהה של חלב רגיל ואת שמן הקוקוס – בכמות זהה של חמאה (כ- 80 גרם).
  • אם אתם לא מסתדרים עם חמאת בוטנים, אפשר להכין בבית מחאת אגוזים, שקדים או פיסטוקים: פשוט טוחנים את בחירת לבכם דק-דק במעבד מזון או בלנדר ומוסיפים קצת שמן עד שמתקבלת תערובת משכתית במרקם חמאת בוטנים. אפשר להמתיק אותה עם דבש או מייפל.

19 תגובות:

  1. נשמע טעים!
    והפרזנטציה ממש חמודההה :)

    השבמחק
  2. תמיד התמונות אצלך כל כך מגרות...
    אני צריכה לבדוק כמה שיבולת שועל נשארה לי עם כל מה שאני רוצה להכין מכל המתכונים החודש!

    השבמחק
  3. אפשר בלי סוכר? :) או להחליף במייפל..?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דנה. אני חושבת שכאן לסוכר יש גם תפקיד "מדביק". אני אומרת "חושבת", כי לא ניסיתי להכין ללא. הייתי משאירה איזה חצי כוס ואת השאר מחליפה במייפל.
      ספרי לי איך יצא :)

      מחק
  4. בחלב קוקוס את מתכוונת לחלב שאלפרו מוכרים בקרטונים/ למי קוקוס/ לקרם קוקוס? תודה רבה :)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, השתמשתי במוצר שנקרא coconut liquid, בעברית זה חלב קוקוס או נוזל קוקוס. הוא חלבי אבל ולא צלול

      מחק
    2. תודה רבה!

      מחק
  5. אם אשתמש בקווקר למרות שכתבת שלא זה יהרוס את המתכון?

    השבמחק
    תשובות
    1. חני, לא, זה לא יהרוס. פשוט המרקם יהיה יותר אחיד. וחוץ מזה את הקוואקר אפשר לבשל ממש כמה דקות, הוא מתבשל הרבה יותר מהר משיבולת שועל עבה. בהצלחה! ספרי לי איך יצא :)

      מחק
  6. האם אפשר להשתמש בחמאת שקדים קנויה (כמו שקדימון)?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אושרה, אני לא מכירה את המוצר הזה. אבל אם זה כמו חמאת בוטנים, רק משקדים - אז לגמרי. בהצלחה וספרי לי איך יצא :)

      מחק
  7. אם אין לי שמן קוקוס, ואני רוצה בלי חלבי, במה אני מחליפה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אי אפשר להכין את החטיפים האלה בגרסה הטבעונית ללא שמן קוקוס. אם לא משנה לך הקטע הטבעוני, את יכולה להחליף את השמן בחמאה

      מחק
  8. אפשר להשתמש בטחינה גולמית במקום חמאת בוטנים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אני לא ניסיתי.. אבל נראה לי שזה יכול לעבוד :)

      מחק
  9. היי, אם אני פחות מתחברת לקוקוס .. במה אפשר להחליף את הקוקוס והחלב קוקוס?
    ואיך ניתן לעשות בגרסה פרווה?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי. את חלב הקוקוס אפשר להחליף בשמנת צמחית. את שמן הקוקוס לא הייתי מחליפה בשום דבר. הוא זה שאחראי על התייצבות החטיפים. באופן תיאורטי גם מחמאה יכולה לעשות את העבודה, אבל אני פחות בקטע, אז לא ניסיתי.

      מחק
  10. היי, האם לדעתך אפשר לוותר על הסוכר?

    השבמחק
    תשובות
    1. לדעתי אפשר בהחלט להוריד את כמות הסוכר. לא הייתי מוותרת לגמרי.

      מחק