יום שני, 11 במאי 2015

עוגת גבינה טבעונית עם אוכמניות

מאז המצאת ממתקים ללא סוכר והמבורגרים ללא בשר לא נרשמה תגלית מרעישה וגאונית בסדר גודל של עוגת גבינה ללא גבינה. אני חשה את הבלבול וחוסר הנוחות שלכם נוכח השם הזה שסותר את עצמו. אבל תחשבו: שבועות, החג הלבן, השתלטות מוחלטת של מוצרי חלב על המקררים שלנו. ויחד עם זאת אוכלוסיות שלמות של אנשים שלא משתתפים בחגיגה. פייר? ממש לא. גם אבישג מהבלוג המקסים של אתר "מכופתרות" שנקרא "לחיות טוב" חשבה ככה כשיזמה לקראת החג פרויקט שמטרתו לאפשר לקוראות שלה לבחור מתכון ללא רכיבים מהחי, והזמינה אותי לשתף פעולה. כמובן שהסכמתי בשמחה רבה.
החלטנו שהפעם כולם ישמחו ויהיו מרוצים. אז אם אתם טבעונים, לא החברים הטובים ביותר של לקטוז, או סתם אנשים שמסיבות השמורות לכם לא אוהבים מוצרי חלב (הי מור), העוגה הזו הולכת לסדר לכם את החג ולצבוע אותו בלבן הכי נטול גבינה שיש. טוב, בעצם בלבן-סגול.
הצ'יזקייק הזה הוא 100% טבעוני, 100% נא (מלשון raw - לא אפוי) ו- 100% מהמם. הוא גם 100% פרווה, אם זה אקטואלי למישהו בשבועות. אני לא אגיד 100% טעים, כי כמה פעמים אפשר להגיד "100%" בפסקה אחת? אבל הוא טעים – חבל על הזמן! הכנתו פשוטה ולא מאתגרת. כל מה שצריך זה בלנדר או מעבד מזון על-מנת לטחון את כל המרכיבים, ומצב רוח יצירתי.
כמו שכבר הבנתם, מקורו של הצבע הסגול בתוך העוגה הוא באוכמניות, ומעל העוגה – בצמח חמוד שגדל ליד הבית שלי ונקרא בוגנוויליה. אז לא – הפרחים אינם אכילים. לפחות אני לא טעמתי. הם כאן על תקן קישוט בשביל היופי בלבד. זה דבר לגיטימי ואני לא מתכוונת להתנצל עליו :)  ועכשיו - לעבודה.
מתחילים מתחתית: טוחנים את כל המרכיבים במעבד מזון או בלנדר עד שמתקבלת תערובת פירורית דקה ודביקה. אם הצימוקים שלכם קשים – משרים אותם 5 דקות במים חמים. מעבירים את התערובת לתבנית מרופדת בניילון נצמד או נייר אפייה (מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת או כמוני - ברינג עם סרט שקוף) ומהדקים היטב בעזרת היד או תחתית כוס. מעבירים בינתיים למקרר.
מכינים את שכבת מוס "הגבינה": באותו מעבד המזון או הבלנדר טוחנים אגוזי קשיו שהושרו במים במשך לילה או לפחות 4 שעות וסוננו היטב, מיץ לימון, סירופ מייפל / דבש, חלב קוקוס ומלח במשך כ-3-4 דקות עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה. מוסיפים 2/3 כוס של שמן קוקוס מומס (1) ומערבבים שוב. את 1/3 הכוס הנותר שומרים בינתיים בצד. מעבירים את המוס לקערה נפרדת.
במעבד המזון (אפשר לא לשטוף בין לבין) או באמצעות בלנדר מוט טוחנים אוכמניות עד שמתקבלת מחית די חלקה. אני השתמשתי באוכמניות קפואות. אם תשיגו טריות – עוד יותר טוב. מוסיפים לקערת הבלנדר את 1/3 הכוס של שמן הקוקוס (2) וכחצי מכמות המוס, שהעברנו לפני כן לקערה נפרדת, ומערבבים שוב עד שמתקבלת תערובת חלקה בצבע סגול. קלי קלות.
זהו, אפשר להרכיב את העוגה. מוציאים את התחתית מהמקרר, יוצקים עליה את המוס הלבן ומיישרים בעזרת מרית. יוצקים מעל במרווחים 6-7 כפיות גדושות של המוס הסגול וטיפה מטביעים אותו. בעזרת קיסם עץ מערבבים את שני סוגי המוס ליצירת מראה שיש. מעל יוצקים את שארית המוס הסגול ומיישרים בעזרת המרית. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומעבירים לקירור של כ- 5 שעות, עדיף לילה שלם. אחרי זה אפשר להוציא את העוגה מהתבנית ללא חשש – היא תתנהג יפה ותהיה יציבה.
לקראת ההגשה מכינים קצפת קוקוס. אפשר בעיקרון להסתדר בלעדיה, אבל איתה העוגה נראית עוד יותר חגיגית, לבנה כמו כלה. לא צילמתי את התהליך, כי כשמכינים את הקצפת הזאת צריך לפעול מהר כל עוד היא קרה. מצננים פחית קרם קוקוס (החל מ- 20% שומן) במקרר למשך לילה לפחות. מוציאים אותה מבלי לנער, פותחים ומעבירים לקערה רק את החלק המוצק מלמעלה, ללא הנוזל. מוסיפים אבקת סוכר ותמצית ווניל ומקציפים בעזרת מיקסר כ-5 דקות עד שנוצרת קצפת עבה.
מוציאים את העוגה מהמקרר, חולצים אותה מהתבנית, מזלפים או מורחים מעל שכבה נדיבה של הקצפת ומקשטים באוכמניות ופיסטוק קצוץ. וכמובן – בענף בוגנוויליה :)
חותכים ומגישים. בעיקרון משולשים יכולים להיות יותר קטנים, כי העוגה הזו די כבדה. יש לה גם נוכחות וגם משקל - זאת עוגת חג אמיתית ללא פשרות.
כבר ציינתי שהיא טעימה, טענתי שהיא מהממת. באחד משיריו ארקדי דוכין אומר: "כי נאמר כבר הכל, אין לי מה להוסיף לזה". ברור שהוא לא התכוון לעוגה שלי או לעוגות בכלל, אבל אני כרגע מאוד מזדהה איתו. צריך פשוט להפסיק לדבר ולפרוש בשיא. עם פרוסת הצ'יזקייק ללא גבינה ביד. שיהיה חג שמח וטעים!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתחתית (תבנית עגולה 18-20 ס"מ):
1 כוס (135 גרם) שקדים לא קלויים
1/2 כוס (60 גרם) אגוזים
2/3 כוס (120 גרם) צימוקים בהירים
¼ כוס (25 גרם) שבבי קוקוס
כפית תמצית / משחת וניל
קמצוץ מלח
* כפית מים במידת הצורך

מרכיבים לשכבת מוס:
3 כוסות אגוזי קשיו (כ- 400 גרם) לא קלוי מושרה לפחות 4 שעות ומסונן
¾ כוס מיץ לימון (2 לימונים קטנים)
1/2 כוס מייפל / דבש
1/2 כוס חלב קוקוס
קמצוץ מלח
2/3 כוס שמן קוקוס מומס (1)
1/3 כוס שמן קוקוס מומס (2)
כוס אוכמניות קפואות

מרכיבים לשכבת קצפת קוקוס (אופציונלי):
פחית קרם קוקוס לאחר קירור (לפחות 20% שומן)
4 כפות אבקת סוכר
כפית תמצית ווניל
* חופן אוכמניות קפואות לקישוט (אופציונלי)
* חופן פיסטוק קצוץ לקישוט (אופציונלי)


אופן הכנה:
  1. מכינים את התחתית: אם הצימוקים קשים – משרים אותם 5 דקות במים חמים. במעבד מזון / בלנדר טוחנים את כל המרכיבים עד שמתקבלת תערובת פירורית דקה ודביקה. מעבירים אותה לתבנית מרופדת בניילון נצמד או נייר אפייה (מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת או רינג עם סרט שקוף) ומהדקים היטב. מעבירים למקרר.
  2. מכינים את שכבת מוס "הגבינה": באותו מעבד המזון / הבלנדר טוחנים את אגוזי קשיו שהושרו במים במשך לילה או לפחות 4 שעות וסוננו היטב, את מיץ הלימון, סירופ המייפל / הדבש, חלב הקוקוס והמלח במשך כ-3-4 דקות עד שמתקבלת תערובת אחידה וחלקה. מוסיפים את שמן הקוקוס המומס (1) ומערבבים שוב. מעבירים את המוס לקערה נפרדת.
  3. במעבד המזון (אפשר לא לשטוף בין לבין) או באמצעות בלנדר מוט טוחנים את האוכמניות עד שמתקבלת מחית די חלקה.
  4. מוסיפים לקערת הבלנדר את שמן הקוקוס (2) וכחצי מכמות המוס ומערבבים שוב עד שמתקבל מוס חלק בצבע סגול.
  5. מרכיבים את העוגה: מוציאים את התחתית מהמקרר, יוצקים עליה את המוס הלבן ומיישרים בעזרת מרית. יוצקים מעל במרווחים 6-7 כפיות של המוס הסגול וטיפה מטביעים אותו. בעזרת קיסם עץ מערבבים את שני סוגי המוס ליצירת מראה שיש. מעל יוצקים את שארית המוס הסגול ומיישרים בעזרת המרית.
  6. מכסים את התבנית בניילון נצמד ומעבירים לקירור של כ- 8 שעות, עדיף לילה שלם.
  7. לקראת ההגשה מכינים את הקצפת: מצננים את פחית קרם הקוקוס במקרר למשך לילה לפחות. מוציאים אותה מבלי לנער, פותחים ומעבירים לקערה רק את החלק המוצק מלמעלה, ללא הנוזל. מוסיפים את אבקת הסוכר ותמצית הווניל ומקציפים בעזרת מיקסר כ-5 דקות עד שנוצרת קצפת עבה.
  8. מוציאים את העוגה מהמקרר, חולצים אותה מהתבנית, מורחים מעל שכבה נדיבה של הקצפת ומקשטים באוכמניות והפיסטוק הקצוץ.
  9. שומרים במקרר בכלי אטום. מגישים בטמפרטורת החדר.


הערות:
  • אפשר להשתמש בכל סוג של אגוזים שאוהבים. סה"כ – כוס וחצי.
  • אפשר להשתמש בצימוקים כהים, אבל אז תחתית העוגה תהיה כהה יותר.
  • אפשר להשתמש או בסירופ מייפל, או בדבש. מייפל היא הבחירה הטבעונית למהדרין.
  • השתמשתי ברינג בקוטר 18 ס"מ, אבל המתכון מתאים גם לתבנית 20 ס"מ, פשוט העוגה תהיה קצת פחות גבוהה.
  • את אגוזי קשיו מומלץ להשרות במים לפחות במשך 4 שעות, עדיף לילה שלם. כך יהיה יותר קל לטחון אותם במעבד המזון, ומרקם העוגה יהיה ממש חלק. תקפידו לסנן היטב את המים.
  • אפשר להשתמש בכל פירות יער שאוהבים: גם טריים וגם מוקפאים.
  • צורת הרכבת העוגה היא בגדר המלצה בלבד. אפשר לעשות שתי שכבות נפרדות – לבנה וסגולה, או לעשות את כל העוגה במראה שיש בלי השכבה הסגולה מלמעלה. תהיו יצירתיים.
  • אפשר לוותר לגמרי על שכבת קצפת הקוקוס. אם רוצים - אפשר להשתמש בקצפת צמחית.



45 תגובות:

  1. את אלופה, נראה מהמם!

    השבמחק
  2. ואוו עוגה מהממת!
    כל הכבוד על האתגר :)

    השבמחק
  3. זהו. הרגת אותי.
    חשבתי שהטבעונית הקודמת היתה השיא אבל העוגה הזו - סגולה! ואני כל כך אוהבת סגול!
    אני אחלום על הסגול הזה בלילה...

    השבמחק
  4. מה מייצב אותה, השמן קוקוס? היא לא יוצאת במרקם שומני?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי סיגל. נכון - מה שמייצב את העוגה זה בעיקר שמן קוקוס. מכיוון שהוא מתגבש בקירור וגם לא נמס בטמפרטורת החדר, העוגה אינה שומנית.

      מחק
  5. וואו.
    כשראיתי את התמונה חשבתי שזו תהיה עוד עוגה עם כל מיני שמנת צמחית ומעדן סויה צמחי. אבל היא גם מתפוצצת מבריאות!
    חייבת לנסות (כולל הבוגונוויליאה!)

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף :) בהצלחה! אשמח לראות איך יצא

      מחק
  6. איזה כיף! גם עוגה טבעונית, גם ללא כימיקלים, גם יפייפיה ואני בטוחה שטעימה בטירוף. זו בהחלט הולכת להיות העוגה שלי לחג הקרוב! תמו חיפושיי.

    השבמחק
    תשובות
    1. מיכל, תודה וחג שמח! ספרי לי איך יצא :)

      מחק
  7. מדהימה!! לקחת על עצמך אתגר לא פשוט ויצא לך מושלם!! הצבע הסגול מטריףףף

    השבמחק
  8. איזה יופי, גם עוגה טבעונית וגם ללא גלוטן וממרכיבים בריאים !!! תודה על מתכון נפלא, הוא בטוח ינוסה בקרוב �� לינדה.

    השבמחק
  9. איזה עוגבה יפיפיה! אולי אחד העוגות RAW אכי יפים שראיתי!

    השבמחק
  10. נהדר.
    יש למה לחכות בשבוע הקרוב.

    D!

    השבמחק
  11. תודה על המתכון המהמם! נראה לך שניתן להכין כמה ימים מראש ולשמור במקפיא?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה ולשאלתך - בהחלט ניתן להכין מראש, להקפיא ולהעביר למקרר לילה לפני הגשה. כמובן ללא שכבת הקצפת והקישוט - אותם צריך להכין ממש לקראת ההגשה.

      מחק
  12. תגובה זו הוסרה על ידי המחבר.

    השבמחק
  13. הי, טעמתי כבר את העוגה ויצא מ ד ה י ם!! הולכת לנסות מחר..
    שאלה קטנה- מה ההבדל בין חלב הקוקוס שבשכבת המוס לבין הקרם קוקוס של הקצפת?

    השבמחק
    תשובות
    1. ההבדל באחוזי שומן. בהצלחה עם העוגה!

      מחק
  14. אפשר להשתמש בתחתית עם שקדים טחונים לאבקה מראש?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי אהובה, בעיקרון אין בעיה, אבל המרקם יהיה מאוד חלק. אני אישית מעדיפה להרגיש את הצ'אנקס.

      מחק
  15. היי כמה זמן אפשר לשמור במקפיא ? מחכה כבר להכין מחרתיים

    השבמחק
    תשובות
    1. הי דנה, אני מניחה שעד שלושה ימים. אחר כך אפשר להעביר למקרר.

      מחק
  16. מקסים .טחנתי מלא זמן את הפרות יער ,אבל,עדין מרגישים גרגירים.מה עושים?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אם זה מפריע לך, תעבירי דרך מסננת. בהצלחה!

      מחק
  17. תשובות
    1. אני בטוחה שאת. ורק את.
      הגעת לבלוג שכולו קינוחים. בקינוח יש קלוריות. כאן נגמר הדיון. תודה כל תרומתך

      מחק
  18. היי :) נראה מדהים!
    לא אספיק לקנות חלב קוקוס לשכבת מוס הגבינה. באיזה רכיב אפשר להחליף כך שלא יכלול סוכר מעובד? האם אפשר במקום פשוט לשים מים? או אולי אופציות אחרות? תודה! (קרם קוקוס יש לי אבל הוא יהיה לשכבה האחרונה)

    השבמחק
    תשובות
    1. הי קארין, תודה רבה!
      אפשר להחליף את חלב הקוקוס בכל חלב צמחי אחר: סויה, שקדים, אורז.. אפשר גם להשתמש במים, אבל אז תצטרכי לטעום ולתקן את הטעם. אולי להוסיף יותר מייפל וכו׳. בהצלחה! ספרי לי איך יצא :)

      מחק
    2. תודה :) ובמה עדיף לטחון את הרכיבים? במעבד או בלנדר? במה את השתמשת? הבנתי שיש קצת הבדלים, אולי אני סתם קטנונית

      מחק
    3. אני משתמשת במעבד מזון. חשוב שיהיה מכשיר חזק ויוכל לטחון את הקשיו לכדי מסה חלקה.

      מחק
  19. הי!! העוגה מעלפת! רציתי לשאול-אפשרי להחליף את שמן הקוקוס? אצלנו בבית לא מתים על קוקוס והוא גם די יקר... תודה😍

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מיכל, במקרה הזה לצערי אי אפשר. שמן קוקוס בניגוד לשמנים צמחיים אחרים יודע להתגבש בקירור (ולכן מחליף חמאה), וזה מה שאנחנו מחפשים כאן.

      מחק
  20. היי אולגה, אחת העוגות היפות שראיתי :)

    שאלה,יש לי תבנית 26ס"מ מה את אומרת להכפיל ב1.5 ?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה!
      כן, 1.5 או אפילו 2. מקסימום - תיצא לך עוגה גבוהה יותר :)
      בהצלחה!

      מחק
  21. הי אולגה, האם ניתן לוותר על אבקת הסוכר? או שיש תחליף? אולי סוכר קוקס? תודה טל

    השבמחק
    תשובות
    1. הי טל. במקרה הזה לסוכר יש רק פונקציה של המתקה. כלומר במקרה הכי גרוע שכבת הקצפת לא תהיה מתוקה. אני מניחה שאפשר להשתמש בסוכר קוקוס. לא ניסיתי, אבל לא אמורה להיות בעיה. בהצלחה וחג שמח!

      מחק
  22. האם אפשר במקום צימוקים חמוציות מיובשות?

    השבמחק
    תשובות
    1. כן, לגמרי. בהצלחה וחג שמח! :)

      מחק
  23. היי אולגה! האם ניתן להחליף את חלב הקוקוס בשכבת המוס בחלב אורז?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מאיה, כן. אולי תצטרכי להוסיף קצת יותר שמן קוקוס בגלל הבדל באחוזי שומן. בהצלחה!

      מחק
  24. הי...האם ניתן להחליף את הצימוקים בתמרים?

    השבמחק