יום ראשון, 24 במאי 2015

טארט גבינת ריקוטה עם פירות "ארבע עונות"

חג שבועות נגמר, אבל לי נשאר עוד מתכון גבינתי אחד שלא הספקתי לשתף. הייתי יכולה לשמור אותו לשנה הבאה, אבל אני לא כל כך טובה בדחיית סיפוקים. אני גם בונה על כך שכמוני, גם לכם נשארו גבינות בבית שצריך לסיים. מה גם, מדובר בטארט קיצי מושלם עם פירות, ואני באופן אישי מוכנה לאכול את השילוב של ריקוטה ופירות כל השנה, לא רק בחג. 
הטארט הזה מאוד חברתי, כי הוא מאפשר להתחשב בהעדפות של כל בני המשפחה. מישהו אוהב תותים, שני מעדיף תפוחים, שלישי – בננות. הבנתם את הרעיון. זה כמו להזמין פיצה עם תוספות שונות, רק במתוק :) כשאני הכנתי את הטארט, עונת פירות הקיץ טרם התחילה, לכן המבחר שלי היה יחסית מצומצם, כולל דובדבנים מוקפאים. היום אפשר לעשות שילובים צבעוניים ומשגעים טריים, השמים הם הגבול: משמשים, דובדבנים, ענבים, פטל ופירות יער למיניהם, תאנים וכו'. 
היתרון הנוסף של הטארט הוא בפשטות ההכנה שלו. הבצק הפריך נורא ידידותי וקל לרידוד, הוא גמיש כמו פלסטלינה ולא נקרע. המילוי מוכן תוך דקה. מלאכת הרכבת הטארט זה תהליך כיפי ויצירתי. בעיקרון אפשר להכין את הגרסה ללא קראמבל, אבל אני ממליצה לא לוותר. הוא מוסיף מרקם פריך נוסף. אגב, אפשר לאפות את הקראמבל ביחד עם הטארט או בנפרד, ולפזר בסוף, אחרי שהטארט יוצא מהתנור. אז נתחיל?
מחממים את התנור ל- 190 מעלות. מכינים קלתית: פשוט מעבירים את כל המרכיבים למעבד מזון או קערה גדולה ומערבבים עד שמתקבל בצק אחיד, רך וגמיש, מאוד נוח לעבודה.
מקמחים טיפה את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעובי 3-5 מ"מ. מעבירים אותו על התבנית ויוצרים את הקלתית. את שאריות הבצק שומרים בינתיים בצד – נבנה מהם בהמשך את מחיצות הטארט. אגב, אם אתם לא חסידי רידוד, אפשר לייצר את הקלתי ידנית: פשוט משטיחים את הבצק בתוך התבנית, לוחצים אליו ומזיזים מהמרכז לכיוון הדפנות. שיטה נוספת – להדביק את הבצק לתבנית חתיכה-חתיכה. אבל לפרוטוקול – אני בעד הרידוד :) בינתיים משאירים את התבנית עם קלתית הטארט בצד.
מכינים מילוי: בקערה בינונית טורפים ביצה. מעבירים חלק קטן ממנה לקערית נפרדת – נשתמש בו על מנת להבריש את הטארט לפני האפייה. מוסיפים לקערה את שאר מרכיבי המילוי ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה. משאירים בצד. בינתיים חותכים את הפירות שנבחרו ומכינים קראמבל: מערבבים את כל המרכיבים במעבד מזון או ידנית, עד שמתקבלים פרורי בצק קטנים.
הגענו לחלק הכיפי – הרכבת הטארט: מניחים בתחתית את כל המילוי. בין שתי הידיים או על משטח העבודה מגלגלים משאריות הבצק שתי מחיצות בקוטר התבנית: אחת שלמה ושנייה חצויה. מניחים אותן על המילוי ובכך יוצרים ארבעה רבעים. מברישים את המחיצות ודפנות הטארט בביצה ששמרנו בצד. בכל רבע מניחים פרי אחר וזורים מעל קצת סוכר. מפזרים מעל את הקראמבל ומכניסים את התבנית לתנור.
אופים כ- 30 דקות, או עד שהטארט מזהיב. מוציאים ומקררים טיפה לפני שחולצים אותו מהתבנית. אני תמיד ממליצה לאפות בתבניות עם תחתית מתפרקת. זה ממש מקל על מלאכת החילוץ.
חותכים ומגישים. אפשר לחתוך כל רבע בנפרד, או להיות שיתופיים ולחתוך בצורה כזאת שכל אחד יזכה לטעום משני טעמים שונים לפחות.
הטארט הזה פשוט מושלם, ללא שום הגזמה. אני לא יודעת האם הוא יותר יפה או יותר טעים. איזה כיף שלא צריך לבחור :) פשוט קיץ בצלחת. רוצו להכין אותו: הוא קל, הוא יצירתי והוא מסוג הדברים שתמיד מצליחים. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לקלתית, תבנית עגולה 22 ס"מ:
300 גרם קמח (2 כוסות + 2 כפות)
120 גרם חמאה קרה
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
1 ביצה
2 כפות חלב / מים
1/8 כפית מלח
זסט לימון (אופציונלי)

מרכיבים למילוי:
250 גרם גבינת ריקוטה
1 ביצה
2 כפות סוכר
כפית תמצית ווניל
5 תותים גדולים
2 בננות קטנות
1 קיווי
כוס דובדבנים קפואים

מרכיבים לקראמבל:
40 גרם קמח (4 כפות)
30 גרם סוכר (2.5 כפות)
30 גרם חמאה קרה


אופן הכנה:
  1. מחממים את התנור ל- 190 מעלות.
  2. מכינים את הקלתית: בקערה גדולה או מעבד מזון מערבבים את כל מרכיבי הקלתית עד שמתקבל בצק אחיד.
  3. מקמחים מעט את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעובי 3-5 מ"מ.
  4. מעבירים לתבנית (מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת) ויוצרים את קלתית הטארט. את שאריות הבצק שומרים בצד לצורך יצירת המחיצות.
  5. מכינים את המילוי: בקערה בינונית טורפים את הביצה ומעבירים חלק קטן ממנה לקערית קטנה (להברשת הטארט). מוסיפים לקערה את הגבינה, הסוכר והווניל ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  6. שוטפים וחותכים את הפירות.
  7. מכינים את הקראמבל: מערבבים את כל המרכיבים במעבד מזון או באופן ידני עד שנוצרים פרורי בצק קטנים.
  8. מרכיבים את הטארט: מעבירים את מילוי הגבינה לתוך הקלתית. בין שתי הידיים או על משטח העבודה מגלגלים משאריות הבצק שתי מחיצות בקוטר התבנית, ומניחים אותם על המילוי (מחיצה אחת שלמה, ומחיצה שנייה מחולקת לשני חצאים). בכל אחד מהרבעים המתקבלים מסדרים סוג אחר של הפרי וזורים מעליהם קצת סוכר. מברישים את דפני הטארט ואת המחיצות בביצה ששמרנו בצד. מפזרים מעל את הקראמבל.
  9. אופים במשך 30 דקות או עד שהטארט מזהיב.
  10. מקררים קצת את הטארט לפני שחולצים אותו מהתבנית.
  11. חותכים ומגישים.
  12. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אני ממליצה להשתמש בזסט לימון בהכנת הקלתית. הוא ממש מורגש ומייצר גוון טעם נוסף.
  • אפשר להחליף את גבינת ריקוטה בטבורוג או גבינת כנען.
  • אפשר להשתמש בכל פרי שאוהבים.
  • אם רוצים טעם פירותי מודגש, אפשר לסדר אותם בשתי שכבות.
  • אפשר לאפות את הקראמבל בנפרד, ולפזר אותו על הטארט האפוי.
  • בעיקרון אפשר לוותר על הקראמבל, אבל מומלץ שלא, כי הוא יוצר מרקם פריך נוסף. 

תגובה 1:

  1. הטארט המחולק כל כך חמודדדד :)
    תביאי ביסססססס

    השבמחק