יום שישי, 8 במאי 2015

קרם ברולה עם ליים

קרם ברולה הוא הקינוח האהוב עליי אחרי עוגות שוקולד – משהו שאף פעם לא נמאס ממנו. ולמרות שהוא לא נחשב לקינוח קלאסי בשבועות, כי הוא לא עוגת גבינה, אני עדיין מקדישה אותו לחג המתקרב. קרם ברולה מבוסס על שמנת מתוקה - מוצר חלב בצבע לבן, ומבחינתי זה תנאי מספיק כדי להכניסו לנבחרת החג. מין קינוח קליל, חגיגי, טעים וללא גלוטן.
לדעתי קרם ברולה הוא קינוח רושם, למרות הפשטות הבלתי נתפסת שלו. על-מנת להכין את הגרסה הקלאסית מספיקים 4 מרכיבים בלבד: שמנת, סוכר, חלמונים ווניל. אני חזרתי מווייטנאם עם 2 ק"ג ליימים מטריפים (כן-כן, אני יודעת שאפשר להשיג ליימים בארץ, למי איכפת.. אלה המזכרות שלי), ובזכותם הקרם ברולה שלי השתדרג ל- 5 מרכיבים שלמים.
השתמשתי בגרידת ליימים שמקנה לקרם ברולה טעם חמצמץ אופייני, עדין אך מורגש. אם אין לכם ליימים, אפשר להחליף אותם בלימון. הרעיון יישאר אותו רעיון, אך באופן כללי כן ניתן להבדיל בין שני גווני החמיצות השונים. חוץ מזה, ליימים יותר אקזוטיים.
כמקובל בבלוג, ההכנה מאוד פשוטה. מחממים את התנור ל- 175 מעלות. בעזרת מטרפה ידנית או מיקסר טורפים חלמונים ו- 50 גרם סוכר (1) עד שמתקבל קצף תפוח ובהיר. החלמונים שלי היו כמעט כתומים, כך שהקצף שלי לא יצא בהיר מדי, אבל שלכם צריך להיות בהיר! :) מניחים בינתיים בצד.
מגררים קליפת ליימים. בסיר על אש בינונית מביאים לרתיחה שמנת מתוקה מעורבבת עם 50 גרם סוכר (2), תוכן של מקל ווניל (+ התרמיל) וגרידת הליימים. אין צורך להרתיח ממש, מספיק לראות בעבוע קטן. מורידים מהאש ומסננים דרך מסננת צפופה לתוך כלי כלשהו שנוח לצקת ממנו. 
מוסיפים את השמנת בהדרגה, תוך ערבוב, לתוך קערת החלמונים. ממשיכים למזוג ולערבב עד שמתקבל קרם אחיד. מעבירים אותו לכלים בערך ל- 3/4 גובה כלי. אני השתמשתי בתבנית פיירקס "משפחתית" ועוד שני כלים אישיים. הכמות מספיקה בעיקרון ל- 6 כלים אישיים. מניחים אותם בתוך תבנית אפייה גדולה יותר עם שוליים גבוהים וממלאים את התבנית הזאת במים עד חצי גובה הכלים. מכניסים לתנור ואופים בין 30 ל- 40 דקות, תלוי בתנור. הקרם ברולה אמור טיפה להשחים. הקצוות צריכים להיות אפויים, אך המרכז שלו אמור עדיין לרתות.
מוציאים בזהירות מהתנור ומהתבנית עם המים. מקררים תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כשעתיים לפחות. בזמן הזה הקרם ברולה מתייצב סופית. לפני ההגשה מפזרים מעל הקרם שכבה דקה ואחידה של סוכר ושורפים אותו בעזרת מכשיר ברנר לקבלת שכבת קרמל. מומלץ להשתמש בסוכר חום. לי בדיוק לא היה. אבל הי, היו לי ליימים :) אם אין לכם ברנר – לא נורא בכלל. אפשר או לדלג על השלב הזה, כי קרם ברולה עדיין יהיה מאוד-מאוד טעים, או להכניס את הכלים חזרה לתנור, מתחת לגריל עליון, בחום 200 מעלות, אך הפעם בתוך תבנית עם קרח, ולאפות עד ההשחמה. זה ייקח כ- 10 דקות. אנחנו צריכים את הקרח על-מנת לא לפגוע במרקם הקרם. ואם יש לכם בבית כף שאתם לא מאוד קשורים אליה רגשית, קיימת גם שיטה ביתית מגניבה זאת ליצירת הקרמל.
אם רוצים, אפשר לקשט את הקרם ברולה המוכן. אני השתמשתי בפרוסות הליימים ושברי פטל מיובש. 
יצא צבעוני וגם טעים.
מטיבי לכת יוכלו ליהנות משבירת הקרמל.
הקרם שמתחת הוא ענן של אושר בטעם וניחוח ווניל וליימים. עשיר, סמיך וקטיפתי, מתקתק וחמצמץ בו-זמנית, מאוזן מאוד. 
וכל זה ב- 10 דקות עבודה לא כולל האפייה. קינוח יפהפה ברמת מסעדות בהישג ידכם. מחמישה מרכיבים בלבד. אתם עדיין כאן? אני במקומכם הייתי רצה לקנות שמנת מתוקה :) שיהיה בתאבון וחג שמח!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 6 מנות אישיות:
4 חלמונים
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
גרידת 2 ליימים
500 מ"ל שמנת מתוקה (2 מכלים)
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
מקל ווניל
* סוכר בשביל שכבת קרמל


אופן הכנה:
  1. מחממים את התנור ל- 175 מעלות.
  2. בקערה טורפים את החלמונים והסוכר (1) עד שמתקבל קצף תפוח ובהיר. מניחים בצד.
  3. בסיר על אש בינונית מביאים לרתיחה את השמנת המתוקה עם הסוכר (2), תוכן של מקל הווניל (כולל התרמיל) וגרידת הליימים.
  4. מסננים את השמנת שרתחה דרך מסננת צפופה, ומוסיפים בהדרגה, תוך ערבוב, לתוך קערת החלמונים. ממשיכים למזוג ולערבב עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  5. יוצקים את הקרם לכלים בערך ל- 3/4 גובה כלי, מניחים אותם בתוך תבנית אפייה גדולה יותר עם שוליים גבוהים וממלאים את התבנית הזאת במים עד חצי גובה הכלים.
  6. מכניסים לתנור ואופים בין 30 ל- 40 דקות, תלוי בתנור. הקרם אמור טיפה להשחים. הקצוות צריכים להיות אפויים, אך המרכז שלו אמור עדיין לרתות.
  7. מוציאים מהתנור ומהתבנית עם המים. מקררים תחילה על השיש ואחרי זה במקרר במשך כשעתיים.
  8. לפני ההגשה מפזרים מעל הקרם שכבה דקה ואחידה של הסוכר ושורפים אותו בעזרת ברנר לקבלת שכבת קרמל. אם אין ברנר, אפשר או לדלג על השלב הזה, או להכניס את הכלים חזרה לתנור בחום 200 מעלות, מתחת לגריל העליון, אך הפעם בתוך תבנית עם קרח, ולאפות כ- 10 דקות עד ההשחמה.
  9. מקשטים את הקרם ברולה המוכן בפרוסות ליימים ושברי פטל מיובש (אופציונלי).
  10. עוטפים את כלי ההגשה בניילון נצמד ושומרים במקרר.


הערות:
  • אפשר להחליף את מקל הווניל בכפית משחת ווניל או 2 כפיות תמצית ווניל.
  • אפשר להחליף את גרידת הליימים בגרידת לימון אחד גדול.
  • בשביל הקרמל מומלץ להשתמש בסוכר חום. כדי  לקבל קרמל יפה, תקפידו ששכבת הסוכר תהיה אחידה ודקה.

2 comments:

  1. גמני מתה על ברולה
    ויחד עם הליים נשמע כמו קינוח מעולהההה.
    העיטור שלך הקנה לקינוח לוק יפני שכזה!

    השבמחק