יום שבת, 27 ביוני 2015

פנקוטה עם אוכמניות ורוטב פירות יער

אני בעיצומו של מיני פרויקט "קינוחי קיץ" בהשראת פירות יער שממשיכים להגיע אליי מכל כיוון אפשרי. כבר ראיתם את הטארט עם קרם לימונענע ופטל ומילפיי עם שוקולד לבן ודומדמניות. הפעם היקום שלח לי באמצעות החברה דליה קופסת אוכמניות. בתור השליחה היא קיבלה זכות להחליט באיזה קינוח פירות היער המהממים האלה ישתלבו. לא משנה שהיא בחרה במקפא, ואני בעקשנות האופיינית הלכתי על פנקוטה. אלה פרטים זניחים שישקעו לקרקעית היסטוריה. אגב, אל תדאגו לדליה – היא הייתה מאוד מרוצה מהבחירה שלי, ואני חייבת לה מקפא :)
העניין הוא שאני כבר מלא זמן רוצה להכין פנקוטה. זה קינוח נורא פשוט, קיצי וקליל, ללא גלוטן, אבל מעולם לא התנסיתי בו, כי עד לא מזמן פחדתי פחד מוות מג'לטין. הפחדים אצלי נובעים בד"כ מכישלונות, אבל אין מצב שאספר לכם על אסון הג'לטין שקרה לי פעם. זה מביך. במקום זה אני אספר לכם לאט ובפרטי פרטים מה צריך לעשות כדי שאסונות כאלה לא יקרו לכם. תישארו איתי.
אוכמניות מופיעות בקינוח הזה פעמיים: פעם אחת בתוך הפנקוטה עצמה, בשכבה התחתונה שחדי עין שביניכם יבחינו שהיא סגלגלה שכזאת. היא לא ממש סגולה כמו שתכננתי משתי סיבות: היו לי יחסית מעט אוכמניות, ולא היה לי צבע מאכל מתאים. לכן אתם לגמרי מוזמנים לא לסבך כמוני את העניינים ולהכין פנקוטה לבנה וונילית וקלאסית, ואת האוכמניות לשמור לרוטב שהוא בעצם המקום השני בו מופיעות האוכמניות.
וכמובן תשמרו כמה בצד בשביל קישוט. לצורך הכנת הקינוח אני ממליצה להשתמש בתבניות סיליקון, כי זה ממש מקל על חילוץ הפנקוטה הקרה. אם אין לכם כאלה – לא נורא בכלל. טבילת תבנית רגילה לכמה שניות במים חמים, בלי להרטיב את הפנקוטה כמובן, תפתור את הבעיה. כמובן, אפשר גם להגיש את הפנקוטה בתור קינוח כוס, מה שבכלל יפטור אותכם מהתעסקות נוספת כלשהי איתה לאחר ההכנה. אז נתחיל?
יוצקים מים פושרים על אבקת ג'לטין ומשאירים בצד ל- 10 דקות או אפילו יותר עד שכל הנוזלים נספחים. התהליך הזה קורה מעצמו, אין צורך לעזור לג'לטין ע"י ערבובים וכו'.
אם בכל זאת החלטתם ללכת על פנקוטה דו-שכבתית, כמו שלי, אז במקום להסתובב מסביב לצלוחית עם הג'לטין, אפשר בינתיים לטחון את האוכמניות בשביל השכבה הסגלגלה. אני עשיתי זאת בעזרת בלנדר מוט. לאחר מכן מומלץ להעביר את המחית דרך מסננת בשביל שתהיה לגמרי חלקה.
כעת יוצקים לקלחת שמנת מתוקה, חלב, סוכר ומחית ווניל, מערבבים ומתחילים לחמם על אש בינונית עד להמסת הסוכר המלאה. מידי פעם מערבבים. אין צורך להרתיח. במקביל מעבירים למיקרוגל את הכלי עם הג'לטין שהחליף בינתיים את מצב הצבירה, ומחממים במשך 15-20 שניות עד שהוא שוב נהיה נוזלי. יוצקים את הג'לטין המומס לסיר עם התערובת החלבית על סף רתיחה, מכבים את האש ומערבבים היטב. מחלקים את התערובת לשני חלקים, בערך 2/3 (*לבן) ו- 1/3 (*סגלגל). מוסיפים את מחית האוכמניות ל- 1/3 תערובת הפנקוטה ומערבבים היטב. מכסים את הכלי עם ניילון נצמד ומשאירים בינתיים בצד, מחוץ למקרר. אפשר להתחיל להרכיב את הקינוח: מניחים תבניות אישיות על קרש חיתוך ויוצקים את התערובת הלבנה לגובה 2/3 של כל תבנית. מעבירים לקירור של שעה במקרר או מקפיא עד שהפנקוטה מפסיקה להיות נוזלית ומתחילה להתייצב. ברגע שזה קרה, מערבבים שוב היטב את התערובת הסגלגלה ויוצקים מעל השכבה הלבנה עד קצה התבניות. מחזירים לקירור של לפחות שעתיים עד שהפנקוטה מתייצבת. כדאי לכסות את התבניות עם משהו, על-מנת למנוע היווצרות כרום. אני השתמשתי בקרש חיתוך נוסף.
לקראת הגשה מכינים את רוטב האוכמניות (אצלי היו גם שאריות של פירות יער אחרים): פשוט טוחנים את הכל בעזרת בלנדר מוט עד שמתקבל רוטב סמיך בצבע בורדו-סגול מהמם. מוציאים את התבניות עם הפנקוטה מהקירור והופכים על צלחת הגשה.
אפשר לעשות שלולית של הרוטב מתחת לקינוח.
ואפשר גם לצקת קצת מלמעלה, שלא יחסר :) מקשטים באוכמניות ו/או פירות יער אחרים ועלי נענע טרייה ומגישים. 
אולי לא רואים כל כך את נוכחות האוכמניות בשכבה הסגלגלה, אבל הטעם שלהן ממש מורגש. הוא משתלב מעולה עם הווניל, ויחד עם הפירות הטריים נוצר ביס מעולה, תוסס ומרענן. וגם ללא גלוטן. 100% קיץ, 100% תענוג. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לפנקוטה (10 מנות אישיות):
10 גרם ג'לטין (בשקית סטנדרטית יש 14 גרם)
50 מ"ל מים (3 כפות + ½ כף)
250 מ"ל שמנת מתוקה (מיכל קטן)
350 מ"ל חלב (כוס ו- ½)
50 גרם סוכר (1/4 כוס)
כפית מחית ווניל
80 גרם אוכמניות

מרכיבים לרוטב פירות יער:
200 גרם פירות יער + לקישוט


אופן הכנה:
  1. בכלי קטן מערבבים את הג'לטין והמים ומשאירים בצד ל- 10-15 דקות עד שהג'לטין יספח את כל הנוזלים.
  2. בעזרת בלנדר מוט או מעבד מזון מרסקים את האוכמניות ומעבירים דרך מסננת על מנת לקבל מחית חלקה.
  3. בסיר קטן על אש בינונית מחממים את השמנת המתוקה, החלב, הסוכר והווניל עד שכל הסוכר נמס. מערבבים מידי פעם. לא מביאים לרתיחה.
  4. מעבירים את הכלי עם הג'לטין למיקרוגל ומחממים במשך 15-20 שניות עד שהוא שוב הופך לנוזלי.
  5. יוצקים את הג'לטין המומס לסיר עם התערובת החלבית על סף רתיחה, מכבים את האש ומערבבים היטב. מחלקים את התערובת לשני חלקים, בערך 2/3 (*לבן) ו- 1/3 (*סגלגל).
  6. מוסיפים את מחית האוכמניות ל- 1/3 תערובת הפנקוטה ומערבבים היטב. מכסים את הכלי עם ניילון נצמד ומשאירים בינתיים בצד, מחוץ למקרר.
  7. מרכיבים את הקינוח: מניחים תבניות אישיות על קרש חיתוך ויוצקים את התערובת הלבנה לגובה 2/3 התבנית. מעבירים לקירור של שעה במקפיא עד שהפנקוטה מתייצבת.
  8. מוציאים את התבניות מהמקפיא, מערבבים היטב את התערובת הסגלגלה ויוצקים כשכבה שנייה מעל השכבה הלבנה עד שהתבניות מתמלאות לגמרי. מכסים (למשל ע"י קרש נוסף) ומעבירים למקרר ל- 3-4 שעות, או עדיף ללילה שלם.
  9. לפני ההגשה מכינים את הרוטב: פשוט טוחנים את פירות היער בעזרת בלנדר מוט או מעבד מזון. שומרים בצד כמה שלמים בשביל קישוט.
  10. מוציאים את הפנקוטה מהתבנית על הצלחת (אם לא השתמשתם בתבניות סיליקון, טובלים אותם לכמה שניות במים חמים), יוצקים מעל את הרוטב ומקשטים בפירות יער טריים.
  11. שומרים במקרר בתוך התבניות.


הערות:
  • אם אתם לא רוצים להתעסק עם הפנקוטה שלכם יותר מדי, אפשר לדלג על שלב הוספת האוכמניות ליצירת השכבה הסגלגלה ולהכין פנקוטה קלאסית בטעם ווניל.
  • אפשר להחליף את האוכמניות בכל פרי יער אחר שאוהבים. הצעות גיוון נוספות: משמשים, שזיפים, מנגו, תאנים, פסיפלורה.
  • אם אין לכם תבניות סיליקון, מומלץ לטבול את התבנית בה השתמשתם לכמה שניות במים חמים על-מנת לקדם את חילוץ הפנקוטה. תזהרו לא להרטיב אותה!
  • אפשר להגיש את הפנקוטה בכוס או צנצנת – זה גם מרשים, וגם פוטר אותכם מלחלץ אותה מהתבנית.

3 תגובות:

  1. נראה מצוין! ואיזה אוכמניות ענקיות ויפהפיות :)

    השבמחק
  2. איך פספסתי? נראה טעיםםם :)

    השבמחק