יום רביעי, 19 באוגוסט 2015

עוגת שיש פיסטוק ושוקולד לבן עם קארד לימון

מה הכמות המקסימלית של מנות אחרונות שיצא לכם להכין ביום אחד? שתיים? שלוש? במפגש האחרון שלי עם נטלי העוגיונט הכנו ארבע. וזה לא שלא יכולנו להמשיך עוד.. אבל הרעלת סוכר וזה :) בכל אופן, אני מתה על המפגשים האלה עם נטלי: היא מדויקת, מתקתקת, מצחיקה, ואני תמיד לומדת ממנה דברים חדשים בתחום קונדיטוריה. אבל גם, למשל, איך לא להתעצבן כשתמונות לא יוצאות בדיוק כמו שהתכוונתי. נטלי, תודה על התמונה הפותחת! אז הכנו שתי עוגות בחושות ושני סוגי טארטלטים שתמצאו כאן ואצל נטלי בהמשך. רמז – המתכונים יהיו קשורים לראש השנה. ובינתיים חזרה לעוגת שיש פיסטוק ושוקולד לבן עם קארד לימון: כמו כל עוגה בחושה, גם היא אינה מאתגרת במיוחד, אך בהחלט שווה השקעה. נתחיל?
באופן עקרוני ניתן להכין את הבלילה גם ידנית בקערה אחת, אבל יותר קל יהיה לערב מיקסר עם וו גיטרה. בקערת מיקסר מערבלים יחד חמאה, סוכר, ווניל ומלח עד שמתקבלת תערובת קרמית, אוורירית ובהירה. מנקים את דפנות המיקסר באמצעות מרית ומוסיפים ביצים אחת אחרי השנייה, תוך ערבול בין הוספה להוספה. מוסיפים שמנת חמוצה וממשיכים לערבל עד שהיא נטמעת בתערובת. מוסיפים קמח ואבקת אפייה ומערבלים עד שהתערובת אחידה. ממסים שוקולד לבן, מוסיפים פנימה ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה. מעבירים קצת יותר מ- 1/3 הבלילה לקערה נפרדת, מוסיפים מחית פיסטוק ומערבבים היטב עד שהיא נטמעת בתערובת. אם רוצים – מוסיפים קצת צבע מאכל ירוק. אנחנו לא רצינו להגזים, לכן בלילת הפיסטוק יצאה קצת חיוורת, והשיש – פחות מובהק. אבל הי – העיקר שיש טעם פיסטוק, והוא לגמרי מורגש ומהמם!
יוצקים לתבנית חצי מהבלילה הלבנה, מעל – את כל בלילת הפיסטוק, ומעליה את החצי השני של הבלילה הלבנה. בעזרת קיסם עץ מערבבים את שכבות העוגה ליצירת מראה שיש. אגב, אפשר לוותר על מראה השיש, לערבב את מחית הפיסטוק עם כל הבלילה ולצקת אותה לתבנית בבת אחת. אופים את העוגה במשך 30-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים. מצננים לחלוטין לטמפרטורת החדר.
בינתיים מכינים את הקארד, שזה שם מתוחכם לקרם לימון קטיפתי: בקערית קטנה מערבבים יחד ג'לטין ומים ומשהים כ-10 דקות בטמפרטורת החדר עד שהג'לטין סופח את כל הנוזלים. בסיר קטן שמים ביצים, סוכר, מיץ וקליפת לימון וטורפים היטב. מבשלים את התערובת, תוך כדי טריפה, על להבה בינונית עד שמתקבל קרם סמיך. מסירים מהאש ומוסיפים את הג'לטין. מערבבים היטב עד שהוא נמס בתערובת. מוסיפים חמאה ומערבבים היטב עד שהיא נמסה והתערובת אחידה. מעבירים את הקרם לכלי סגור ומצננים במקרר במשך שעתיים או עד שהוא קר ויציב.
לקראת הגשה מקשטים: מורחים על העוגה הקרה את הקארד בנדיבות ובצורה חופשית. קוצצים מעט פיסטוקים קלויים ומפזרים מעל הקארד. זהו, היא כאן, היא מוכנה והיא נפלאה! פיסטוק, שוקולד לבן ולימון זה שילוב אדיר. מתיקות שמתאזנת על ידי חמיצות, בשילוב עם מרקם עדין ונימוח מייצרים חוויה מענגת ביותר. הייתי אומרת שהעוגה מומלצת בחום, אבל לא בא לי לדבר על החום :) אז פשוט לכו על זה, ואל תשכחו לספר איך יצא. בתאבון! 
ומכיוון שממש, אבל ממש בא לכם לראות את עוגת שיש פטל מהממת וסופר טעימה שנטלי הכינה, אני מזמינה אותכם ללחוץ על הלינק הזה ולהתפנק.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית אינגלישקייק באורך 30 ס"מ:
75 גרם חמאה רכה
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
½ כפית תמצית ווניל
קורט מלח
2 ביצים L
200 מ"ל שמנת חמוצה
175 גרם קמח (כוס + 3.5 כפות)
1 כפית אבקת אפייה
100 גרם שוקולד לבן
1 כף גדושה מחית פיסטוק

מרכיבים לקארד לימון:
2 גרם ג'לטין (קצת פחות מ- 1/2 כפית)
10 מ"ל מים (2 כפיות)
2 ביצים
100 גרם סוכר (1/2 כוס)
80 מ"ל מיץ לימון (6 כפות)
קליפה מלימון
70 גרם חמאה רכה
* מעט פיסטוקים קלויים לקישוט


אופן ההכנה:
  1. מחממים תנור ל-170 מעלות ומשמנים היטב את התבנית.
  2. בקערת מיקסר עם וו גיטרה מערבלים יחד את החמאה, הסוכר, הווניל והמלח עד שמתקבלת תערובת קרמית, אוורירית ובהירה.
  3. מנקים את דפנות המיקסר באמצעות מרית ומוסיפים את הביצים אחת אחרי השנייה, תוך ערבול בין הוספה להוספה.
  4. מוסיפים את השמנת החמוצה וממשיכים לערבל עד שהיא נטמעת בתערובת.
  5. מוסיפים את הקמח ואבקת האפייה ומערבלים עד שהתערובת אחידה.
  6. ממסים את השוקולד הלבן, מוסיפים פנימה ומערבלים רק עד שהתערובת אחידה.
  7. מעבירים קצת יותר מ- 1/3 הבלילה לקערה נפרדת, מוסיפים את מחית הפיסטוק ומערבבים היטב עד שהיא נטמעת בתערובת. אם רוצים – מוסיפים קצת צבע מאכל ירוק.
  8. יוצקים לתבנית חצי מהבלילה הלבנה, מעל – את כל בלילת הפיסטוק, ומעליה את החצי השני של הבלילה הלבנה. בעזרת קיסם עץ מערבבים את שכבות העוגה ליצירת מראה שיש.
  9. אופים את העוגה במשך 30-40 דקות, או עד שקיסם הננעץ במרכזה יוצא עם פירורים לחים.
  10. מצננים לחלוטין לטמפרטורת החדר.
  11. מכינים את קארד הלימון: בקערית קטנה מערבבים יחד את הג'לטין והמים ומשהים כ-10 דקות בטמפרטורת החדר עד שהג'לטין סופח את כל הנוזלים.
  12. בסיר קטן שמים את הביצים, הסוכר, מיץ וקליפת הלימון וטורפים היטב.
  13. מבשלים את התערובת, תוך כדי טריפה, על להבה בינונית עד שמתקבל קרם סמיך.
  14. מסירים מהאש ומוסיפים את הג'לטין. מערבבים היטב עד שהוא נמס בתערובת.
  15. מוסיפים את החמאה ומערבבים היטב עד שהיא נמסה והתערובת אחידה.
  16. מעבירים את הקרם לכלי סגור ומצננים במקרר במשך שעתיים או עד שהוא קר ויציב.
  17. קישוט: מורחים על העוגה הקרה את הקארד בנדיבות ובצורה חופשית. קוצצים מעט פיסטוקים קלויים ומפזרים מעל הקארד.
  18. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להשתמש במחית פיסטוק קנויה או להכין לבד: פשוט לטחון פיסטוקים במעבד מזון עד שמתקבלת מחית במרקם משחתי. אפשר להוסיף טיפה שמן וצבע מאכל ירוק.
  • אם רוצים מראה שיש מובהק יותר, תוסיפו לבלילת הפיסטוק קצת יותר צבע מאכל ירוק, עד שהצבע מגיע לרצוי.
  • אפשר לוותר על מראה השיש, לדלג על השלבים 7-8, לערבב את מחית הפיסטוק עם כל הבלילה ולצקת אותה לתבנית בבת אחת.
  • באופן עקרוני, אם לא אוהבים, אפשר לוותר על הג'לטין בקארד לימון, אבל אז הקרם יהיה פחות יציב ועלול לנזול לצדדים. לא נורא בכלל – פשוט קונספט אחר. תוספת הג'לטין מאפשרת להשתמש בכל כמות הקרם ולהניח אותו על העוגה בנדיבות. 

17 תגובות:

  1. היה ממש כיף וטעים! מחכה כבר לדייט הבא שלנו :)

    השבמחק
  2. כל מפגש עם נטלי הוא חוויה נהדרת,
    ושיתוף הפעולה שלכן נראה נפלא :)
    מתה לפרוסה!

    השבמחק
  3. יואו, זה נראה הורס. אין על קינוחי לימון, ובמיוחד אין על קארד לימון! אתן אלופות :)

    השבמחק
  4. מושלם! האם אפשר למחיר את הלימון לוניל? :)

    השבמחק
    תשובות
    1. אם הבנתי נכון את השאלה, אז אי אפשר להחליף את הלימון בוניל. לימון הוא המרכיב המרכזי בקארד לימון :)

      מחק
    2. אוקי,ולאנשים של אוהבים לימון, אפשר לעשות קרם אחר מוניל? :)

      מחק
    3. כמובן. מכיוון שהקרם מעל, את יכולה למרוח על העוגה כל מה שמתחשק לך :)

      מחק
    4. וואו מושלם! יש לך המלצה לקרם וניל טוב ? :)
      תודה רבה על התשובות המהירות!

      מחק
    5. הייתי הולכת על הקרם הזה של נטלי: http://www.oogio.net/vanilla_eclair

      מחק
  5. האם ניתן להכין את הקארד לימון יום קודם ולשמור במקרר?
    או שלא מומלץ לתת לו לשבת במקרר לילה שלם?

    השבמחק
    תשובות
    1. יעל, אין שום בעיה לשמור אותו במקרר. צריך רק לעטוף היטב עם ניילון נצמד ישירות על הקרם, שלא יווצר קרום.

      מחק
  6. מה ז"א עם ניילון נצמד ישירות על הקרם? כמו שעוטפים בצק להקפאה?
    קופסה אטומה לא תספיק?

    השבמחק
    תשובות
    1. עדיף בתוך קערה כאשר הניילון נצמד ממש לקרם עצמו ולא מעל דפנות הקערה

      מחק
    2. הבנתי! תודה רבה! :)

      מחק
  7. איזו עוגה נפלאה! מתכון שייכנס לפנתאון בוודאות. רק דבר אחד - קארד הלימון אמנם יצא לי טעים מאוד, אבל הוא צהבהב וקרמי, ולאו דווקא קצפתי כשלך. עשיתי בדיוק כפי שכתוב...
    חשבתי שאולי זה מעט מדי ג'לטין, אבל תכלס אין לי מושג )זו הייתה פעם ראשונה שהשתמשתי בג'לטין(
    בכל מקרה - תודה על המתכון המצוין!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה כיף! שמחה שאהבת את המתכון :)
      לגבי הקארד - הוא באמת אמור להיות צהבהב וקרמי. התוספת של ג׳לטין מבהירה אותו טיפה, וכמובן גם צבע חלמונים משפיע על צבע הקארד הסופי.

      מחק
  8. וכך אכן יצא (כל כך טעים!), אבל בתמונה שלך הוא נראה ממש כמו קצפת יציבה, ואילו אצלי הוא כן נזל לצדדים. דרך אגב, לא היה לי כוח לעשות דוגמת שיש אז ערבבתי את כל מחית הפיסטוק עם הבלילה. המחית המעולה היא של חברת "שקד תבור", והצבע שהתקבל היה ירוק לתפארת :)

    השבמחק