יום רביעי, 9 בספטמבר 2015

לחמניות דבש

השנה כמעט פספסתי את יום ההולדת של הבלוג. השבוע המרכיב הסודי חוגג שלוש שנים, ואני אפילו לא הכנתי עוגה. זה היה יכול להיות סוג של "הקיץ של אביה", אבל למזלי, והודות לבלוג האהוב שלי, עשיתי לאחרונה שיתוף פעולה עם חברת "עלית" ובמסגרתו הכנתי את לחמניות הדבש המהממות האלה. הן יצאו כל כך חגיגיות, יפות וטעימות, שאני מוותרת לעצמי על היעדר עוגת יום הולדת. כי אם אין עוגות – תאכלו לחמניות :)
כמובן לחמניות הדבש מוקדשות לראש השנה. ועל הדרך גם לסוכות. גם כל הפוסט הזה, בעצם. בחגים אני לא אהיה בסביבה, אלא די בצד השני של כדור הארץ. ההרגשה היא מתוקה-חמוצה, כי מצד אחד אני מגשימה חלום ישן ומורידה עוד סעיף מהרשימה, ומצד שני – אני משתייכת לאנשים המוזרים האלה שדווקא נהנים מארוחות חג משפחתיות עמוסות באוכל, חיבוקים ונשיקות, אז הם יחסרו לי.. מקווה שרק בתור מכלול חגיגי, ולא בתור אלמנטים נפרדים :) אני לא אעלה כאן מתכונים חדשים במהלך החופשה, אבל תמיד תוכלו לבדוק את הקיימים. הם מצויינים ואפשר למצוא אותם תחת תג "חגים".
אז חזרה ללחמניות הדבש. ההכנה מאוד פשוטה, ותהווה חוויה מתקנת לכל מי שמסיבה כזו או אחרת חושש משמרים. בקערית מערבבים חלב חם (לא רותח) עם שמרים ומשאירים בצד לכמה דקות. מנפים לתוך קערת מיקסר עם וו לישה קמח, מוסיפים אינסטנט פודינג, סוכר, מלח, ביצה, שמן ודבש ומתחילים לערבל. מוסיפים לקערה את החלב וממשיכים ללוש כ- 10 דקות. אם לא נוצר גוש בצק, מוסיפים בהדרגה כף או שתיים של חלב או מים, רק עד שהבצק מתאחד. מעבירים את הבצק לתוך קערה משומנת, מכסים עם ניילון נצמד ומתפיחים כשעה-שעתיים במקום חמים. הבצק אמור להכפיל את נפחו. משמנים קלות תבנית שקעים. לשים את הבצק שתפח על משטח עבודה מקומח ומחלקים ל- 12 חתיכות שוות. מחלקים כל חתיכה לשלוש, מגלגלים בין כפות הידיים או על משטח העבודה המקומח לרצועות באורך 10-12 ס"מ, מחברים את שלוש הרצועות בחלקן העליון וקולעים צמה רגילה. כשמגיעים לסוף, מחברים את הקצוות. מגלגלים את הצמה סביב עצמה לצורת שבלול ומקפלים את הקצה מתחת ליצירת מראה נקי ויפה. מניחים כל לחמנייה לשקע התבנית ומשאירים להתפחה נוספת של כ- 40 דקות.
מחממים את התנור ל- 180 מעלות. אופים את הלחמניות במשך כ- 20-25 דקות או עד שהן תופחות ומזהיבות באופן אחיד. בקערית קטנה מערבבים כף דבש עם כף מים חמים. ברגע שהלחמניות יוצאות מהתנור, מברישים כל לחמנייה בתערובת הדבש.
וזהו. הן מוכנות – זהובות, סופר רכות, תפוחות ונימוחות. עם טעם וריח עדין של דבש. מתאימות גם כליווי למנות ראשונות ועיקריות וגם כנשנוש. בהמשך תראו כיצד ניתן להפוך אותן לפרווה, או לאפות ללא תבנית שקעים. אם אתם מכינים אותן – ספרו לי איך יצא.
אני בינתיים נפרדת ומאחלת לכם ולמשפחות שלכם שנה נפלאה, מלאה באושר וחוויות מתוקות, באוכל ביתי טעים והמון אהבה! נתראה אחרי החגים ♥
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 12 לחמניות:
1/2 כוס חלב
25 גרם שמרים טריים (1/2 קובייה)
450 גרם קמח (3 כוסות + 3 כפות)
50 גרם אינסטנט פודינג עלית (5 כפות)
2 כפות סוכר
1/2 כפית מלח
1 ביצה
2 כפות שמן
2 כפות דבש
1-2 כפות חלב / מים במקרה הצורך
* כף דבש מהולה בכף מים חמים להברשה


אופן הכנה:
  1. בקערית מערבבים חלב חם (לא רותח) עם שמרים ומשאירים בצד לכמה דקות.
  2. מנפים לתוך קערת מיקסר עם וו לישה קמח, מוסיפים אינסטנט פודינג, סוכר, מלח, ביצה, שמן ודבש ומתחילים לערבל. מוסיפים לקערה את החלב וממשיכים ללוש כ- 10 דקות. אם לא נוצר גוש בצק, מוסיפים בהדרגה כף או שתיים של חלב או מים, רק עד שהבצק מתאחד.
  3. מעבירים את הבצק לתוך קערה משומנת, מכסים עם ניילון נצמד ומתפיחים כשעה-שעתיים במקום חמים. הבצק אמור להכפיל את נפחו.
  4. משמנים קלות תבנית שקעים.
  5. לשים את הבצק שתפח על משטח עבודה מקומח ומחלקים ל- 12 חתיכות שוות.
  6. מחלקים כל חתיכה לשלוש, מגלגלים בין כפות הידיים או על משטח העבודה המקומח לרצועות באורך 10-12 ס"מ, מחברים את שלוש הרצועות בחלקן העליון וקולעים צמה רגילה. כשמגיעים לסוף, מחברים את הקצוות. מגלגלים את הצמה סביב עצמה לצורת שבלול. מקפלים את הקצה מתחת ליצירת מראה נקי ויפה.
  7. מניחים כל לחמנייה לשקע התבנית ומשאירים להתפחה נוספת של כ- 40 דקות.
  8. מחממים את התנור ל- 180 מעלות.
  9. אופים את הלחמניות במשך כ- 20-25 דקות או עד שהן תופחות ומזהיבות באופן אחיד.
  10. בקערית קטנה מערבבים כף דבש עם כף מים חמים.
  11. ברגע שהלחמניות יוצאות מהתנור, מברישים כל לחמנייה בתערובת הדבש.
  12. שומרים מכלי אטום, עדיף בקירור. ניתן לחמם שוב לפני הגשה נוספת.


הערות:
  • אפשר להחליף את השמרים הטריים בכף שמרים יבשים.
  • לגרסת פרווה אפשר להחליף את החלב במים.
  • אם אין תבנית שקעים, אפשר להתפיח ולאפות את הלחמניות על תבנית אפייה רגילה מרופדת בנייר אפייה.
  • תוספת של אינסטנט פודינג מוסיפה לבצק רכות נוספת וטעם עדין של ווניל.

8 תגובות:

  1. היי. נראה מעולה. רציתי לדעת אם לגירסה פרווה כדאי מים או חלב סויה או שקדים? מה יוצא הכי טעים?
    תודה שרון

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! אני הכנתי בזמנו גרסת פרווה עם מים ויצא מצוין. לא ניסיתי חלב שקדים/סויה/אורז, אבל לא נראה לי שתהיה בעיה כלשהי. אני בכלל הייתי הולכת על חלב קוקוס :)

      מחק
  2. אולגה, זה נראה כל כך, כל כך טעים! חג שמח :-)

    השבמחק
  3. נראות מושלמות ממש! תיהני בחו"ל וחג שמח ♥

    השבמחק
  4. אח, התמזל מזלך לברוח מפה בחגים... תוהה אם הצד השני של כדור הארץ הוא אותו צד שאני מגיעה אליו בקרוב (:

    ובטרם אסע, למקרה שאספיק לנסות את הלחמניות: מה סיכויי ההצלחה ללא מיקסר?

    השבמחק
    תשובות
    1. אני בברזיל, איפה את?
      יש סיכוי טוב להצלחה עם ערך מוסף של פיתוח שרירי זרוע :)

      מחק
  5. היי, מה אצטרך לשנות אם ארצה לשנות את מרבית הקמח לקמח מלא? המון תודה :) מיכל

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מיכל, את תצטרכי יותר נוזלים (חלב או מים). אני לא יכולה להגיד בדיוק כמה, אבל תוסיפי בהדרגה עד שתקבלי בצק אחיד שמתקבץ לגוש מסביב לוו לישה. בהצלחה!

      מחק