יום רביעי, 30 בדצמבר 2015

תותים בציפוי פאדג' שוקולד

אלא אם כן מדובר בישיבות ארוכות ומשעממות, בני אדם אוהבים לסכם. ככה אנחנו בנויים, אני מניחה שחשבון נפש תקופתי נותן לנו מוטיבציה לנוע. וכמובן סוף שנה זה ה-זמן לסיכומי ביניים. 

אז מה היה לי?
סה"כ שנת 2015 הייתה טובה אליי, והיא תיכנס להיסטוריה האישית כשנת הגשמות. קודם כל, התחלתי את קורס הקונדיטוריה ב"בישולים" ובקרוב ממש, בפעם הראשונה בחיי, אהיה בעלת מקצוע אמיתי. התוספת הזו, הידיעה שאני יכולה ליצור דברים במו ידיי מרגשת אותי בלי סוף. אם מחר מפטרים אותי, או פורצת מלחמה, או איזה מתאור קטן פוגע בכדור הארץ, אוכל לפחות לקפל בבצקים כמויות אדירות של חמאה, לפרנסתי והנאתי :) במקביל ללימודים עשיתי צעד קטן בכיוון עדכון הדרגתי של הסטטוס משכירה לעצמאית. התגברתי על הפחד ודעות קדומות, נגשתי למס הכנסה, ביטוח לאומי ומקומות סופר-אטרקטיביים נוספים ופתחתי תיק. ובכך "המרכיב הסודי" הפך רשמית מתחביב ושם הבלוג לשם העסק, למותג הפרטי. והדבר המגניב ביותר הוא שהעסק הזה אשכרה מתחיל לעבוד! חוץ מזה, השנה פרגנתי לעצמי שני טיולים די ארוכים שנתנו לי כוח והמון השראה. ואתם אולי הרגשתם את השפעתם על המתכונים שפרסמתי. וכאילו שזה לא מספיק, אז הגשמתי עוד חלום וקניתי מצלמה חדשה שיודעת לצלם גם וידאו. וכך באלגנטיות של פיל הובלתי אותכם להגשמה נוספת - הסרטון הראשון שצילמתי, אותו אני מתכבדת לשתף איתכם כאן ועכשיו לרגל החלפת השנה האזרחית. אני מודעת לכך שהוא לא מושלם, ויש לי עוד הרבה ללמוד כדי להשתפר, אבל אני מאוהבת בו קשות, ומאוד מקווה שגם אתם תאהבו ותמצאו אותו לא רק נעים לעין, אלא גם שימושי.
אז קבלו מתכון מצולם של תותים בציפוי פאדג' שוקולד – קינוח טעים, יפה, חגיגי, עונתי, פשוט להכנה ונטול גלוטן. כל זה, ועוד לא ציינתי שהוא מבוסס על ארבעה מרכיבים בלבד (לא כולל קישוטים). להכין אותו זה כמו לגלגל קובה, רק בגרסה מתוקה :) הצלחתי לסקרן? מוכנים? אז יאללה, לחצו על Play.

חברים, אני מאחלת לכולכם וגם לעצמי ש- 2016 תהיה לא פחות טובה ומוצלחת מאשר השנה הנוכחית, ואם אפשר, וזה לא גרידי מדי – אז אפילו יותר! לי יש מלא תכניות, אדווח על ההתקדמות בעוד שנה.
ואי אפשר בלי קריאה נרגשת: תכינו את הקינוח הזה! כי הוא מהמם. כמובן אני ממש אשמח לשמוע מה חשבתם על הסרטון. תרגישו חופשי לשתף אותו ולספר עליו לחברים, ושיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים:
פחית חלב מרוכז (כמעט 400 גרם)
15 גרם חמאה
3 כפות אבקת קקאו
כ- 20 תותים קטנים
* קצת חמאה מומסת / שמן לשימון ידיים
* קישוטים: סוכריות שוקולד, סוכריות צבעוניות, פיסטוק קצוץ, שבבי קוקוס


אופן הכנה:
  1. מניחים בסיר את החלב המרוכז, הקקאו והחמאה ומבשלים תוך ערבוב על אש נמוכה כ- 25 דקות, עד שהמסה מסמיכה.
  2. מעבירים אותה לכלי אחר ומקררים תחילה על השיש ואחרי זה במקרר, לפחות כמה שעות, אפשר לילה שלם.
  3. שוטפים את התותים, מייבשים היטב ומורידים את העלים הירוקים.
  4. משמנים היטב את הידיים, לוקחים כף של התערובת, מכדררים ומשטיחים בין האצבעות.
  5. מניחים במרכז תות, עוטפים אותו מכל הצדדים ומגלגלים בין כפות הידיים.
  6. מעבירים כל סוכריה לצלחת עם ציפוי, מגלגלים היטב ומניחים על צלחת הגשה. מקפידים לשמן את הידיים בין כדור לכדור.
  7. מכניסים למקרר או מגישים מיד.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום במשך מקסימום יומיים.


הערות:
  • חשוב לערבב את מסת השוקולד בזמן הבישול ע"מ שהיא לא תידבק לתחתית הסיר. כמו כן מומלץ להשתמש בסיר עם תחתית עבה.
  • מומלץ להשתמש בתותים קטנים, ע"מ שאחרי הציפוי בפאדג' השוקולד הקינוח יצא בגודל ביס סביר.
  • מאוד חשוב לייבש את התותים היטב לפני שעוטפים אותם בפאדג'.
  • יש לשמן את הידיים בין כדרור לכדרור.

יום רביעי, 23 בדצמבר 2015

טפיוקה ביין אדום מתובל

כשהייתי בברזיל לפני כחודשיים וחצי, אני והחברה שלי התארחנו בסאו-פאולו אצל קרובת המשפחה שלה ששמה דנוטה. אז מעבר לכך שזאת הייתה חוויה מפנקת ומחממת לב, הייתה  לי הזדמנות נדירה לבלות במטבח המקומי. וכשאני אומרת "לבלות" אני מתכוונת לזה! היה כיף גדול להכניס את האף לארונות המטבח והמזווה, להכיר מקרוב חומרי גלם מקומיים וללמוד מקרוב שיטות הכנה של מאכלים ברזילאיים שונים.
אחד הדברים שלמדתי מדנוטה היה סגו (Sagu) - מעין פודינג טפיוקה סמיך ומתוק על בסיס יין אדום מתובל. תקשיבו – זה משהו מיוחד. אנחנו רגילים להכין טפיוקה על בסיס חלב קוקוס, וכאן מדובר על אופרה אחרת לחלוטין. פניני טפיוקה שמתבשלות ביין סופגות את הצבע שלו ונראות כמו קוויאר יפהפה. הטעם מתקתק ומתובל נורא מתאים לחורף, כי הוא מזכיר פונץ' או גלינטויין אירופאיים. והשוס הוא שבקינוח המוכן אין בכלל אלכוהול, כי הוא מתאדה בזמן הבישול. למעשה זה אחד הקינוחים האהובים על ילדים בברזיל – הם מרגישים ממש גדולים כשאוכלים אותו יחד עם מבוגרים.
בברזיל באופן מסורתי מגישים סגו עם כמות נדיבה של קרם אנגלז מעליו. אני רציתי להכין קינוח טבעוני, לכן החלפתי את הקרם החלבי בקצפת קוקוס. כמו כן אפשר לעשות שדרוג בעזרת פירות חתוכים ששמים בתחתית כלי הגשה. הכנת הקינוח אינה מאתגרת כלל. מה שכן חשוב – זה להכין אותו יום לפני הגשה, כי הטפיוקה צריכה להתייצב במקרר במהלך לילה שלם ולספוג את כל הטעמים. באותה הזדמנות תוכלו להיערך וגם לקרר קרם קוקוס ממנו נכין קצפת טבעונית.
בסופו של דבר מתקבל קינוח טעים וארומטי, בצבע בורדו עמוק, עם אחד המרקמים המגניבים ביותר שיש. הכי כיף לגלגל את פניני הטפיוקה על הלשון :) הקינוח הזה גם טבעוני / פרווה, וגם נטול גלוטן. בקיצור - אין דברים כאלה! 
ולפני שניגש למתכון, אני חייבת לצטט את צחי בוקששתר שבתכניותיו תמיד חוזר על המנטרה הנכונה ביותר: יין לבישול זוהי המצאה ישראלית, תבשלו רק עם יין שתסכימו לשתות". ככל שתשתמשו ביין איכותי יותר שגם טעים לכם כמשקה, כך תקבלו קינוח יותר איכותי, מהמם ומעלף: גם במושגים של טעם, וגם במושגים של צבע. אז בתאבון וספרו לי איך יצא לכם.

אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 4-6 קינוחים אישיים:
1 כוס פניני טפיוקה
4 כוסות מים
2.5 כוסות יין אדום
1 כוס סוכר
1 מקל קינמון או ½ כפית אבקת קינמון
1-2 שיני ציפורן (אופציונלי)

מרכיבים לשכבת קצפת קוקוס:
פחית קרם קוקוס לאחר קירור (לפחות 20% שומן)
4 כפות אבקת סוכר
כפית תמצית ווניל (אופציונלי)
* פירות חתוכים להגשה


אופן הכנה:
  1. בסיר בינוני מביאים את המים לרתיחה ומוסיפים את פניני הטפיוקה. מערבבים ומבשלים על אש בינונית תוך ערבוב מפעם לפעם כ- 10 דקות, עד שהטפיוקה צפה, הופכת חצי שקופה, והתערובת מסמיכה.
  2. מעבירים למסננת צפופה ושוטפים היטב תחת מים זורמים על-מנת להוריד את החומר העמילני שבטפיוקה.
  3. יוצקים לסיר את היין, מוסיפים את הסוכר, התבלינים והטפיוקה המסוננת ומביאים לרתיחה. ממשיכים לבשל ללא מכסה תוך ערבוב מפעם לפעם כ- 10 דקות נוספות.
  4. מעבירים את הסגו לכלי (מוציאים את מקל הקינמון והציפורן), מצננים קצת על השיש, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר למשך לילה.
  5. לקראת הגשה מכינים קצפת קוקוס: מצננים את פחית קרם הקוקוס במקרר למשך לילה לפחות. מוציאים אותה מבלי לנער, פותחים ומעבירים לקערה רק את החלק המוצק מלמעלה, ללא הנוזל. מוסיפים את אבקת הסוכר ותמצית הווניל ומקציפים בעזרת מיקסר כ-5 דקות עד שנוצרת קצפת סמיכה.
  6. מרכיבים את הקינוח: אם רוצים, מניחים בתחתית כלי הגשה פירות חתוכים לפי הטעם (אצלי – בננות ותותים), יוצקים מעל את הטפיוקה עם או בלי היין ומסיימים עם כף נדיבה של הקצפת.
  7. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אני השתמשתי בטפיוקה גדולה. אפשר להשתמש גם בפנינים קטנות יותר, בכמות זהה.
  • תשתדלו להשתמש ביוון אדום יבש.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר ל- ¾ כוס ואפילו ½ כוס, אבל הקינוח יצא פחות מתוק ויותר "חריף".
  • אם לא חשוב לכם שהקינוח יהיה טבעוני / פרווה, תגישו אותו כמו ברזילאים – עם קרם אנגלז או קצפת חלבית מעל.