יום ראשון, 3 בינואר 2016

קראנץ שוקולד עם תותים

כשחורף מגיע למחוזותינו, הקור מכריח להחליף כפכפים נצחיים בזוג גרביים עבות, חלונות משדרים ללא הפסקה חמישים גוונים של אפור, ואתם לא בדיוק נמנים בין חובבי הז'אנר – אל תמהרו לשקוע במלנכוליה מלווה בקיטורי מזג אוויר וערימת טישו משומשים. חפשו נקודות אור וחום. לא, לא התכרבלות עם מישהו שאוהבים תחת שמיכת פוך, שוקו חם וטיול אמיץ בין שלוליות שנועד בעיקר להציג לעולם מגפי גומי אדומות ומגניבות שרכשתם. כלומר, גם זה. אבל בעיקר אור וחום תרתי משמע, במובן היומיומי המפייס עם המציאות: נורת בוילר שמבטיחה מקלחת רותחת, מכשיר חימום עם ספירלה בוערת, או תנור דולק ובתוכו תבנית עם עוגת שמרים תופחת ומשחימה.
מאפי שמרים בכלל צריכים להיכנס לסל הבריאות בתור אמצעי פרא-רפואי מספר אחד להרגעה ומניעת דיכאון חורף. הן רכות, נימוחות, פולטות חום וארומה מטריפה, וביס אחרי ביס מחזירות לגוף שמחה וטעם החיים.
במיוחד אם הטעם הזה משלב שוקולד ותותים. יש את זה ביותר אגדי? כאן השתמשתי בממרח נוטלה, אבל כמובן אפשר להכין מלית שוקולד לבד, על בסיס שוקולד מריר או חלב, ולהעשיר אותה בכל תוספת אחרת שקורצת לכם. אני למשל הוספתי שאריות שטרויזל קוקוס שהיו לי במקרר. תותים לא עוברים אפייה, הם רק קישוט יפה וטעים שמשדרג את העוגה הנפלאה הזו ומוסיף לה צבע, גוון טעם נוסף ועסיסיות.
ומה אגיד על טעם הקראנץ הזה? בצק שמרים עשיר נותן תוצאה אוורירית שנמסה בפה. שוקולד טיפה חרוך מבחוץ וחם ונמס מבפנים בשילוב תותים מתוקים-חמצמצים מייצר את הביס שיכול להתמודד לתואר "הטעים ביותר לשנת 2016". וצורת העוגה מאפשרת לתלוש ממנה חתיכות יפות מבלי ללכלך סכין. יותר מזה? :) אז שיהיה חורף חמים ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית בקוטר 22-26 ס"מ:
1 כוס חלב
60 גרם חמאה
½ קוביית שמרים טריים או כף שמרים יבשים
1/2 כוס סוכר
2 ביצים בטמפרטורת חדר
2/3 3 כוסות קמח
1 כפית מלח

למילוי:
3/4 צנצנת קטנה של ממרח נוטלה 

לסירופ סוכר להברשה:
3 כפות סוכר
3 כפות מים
* תותים טריים לקישוט


אופן הכנה:
  1. במיקרוגל מחממים את החלב והחמאה ומערבבים בעזרת מטרפה עד שכל החמאה נמסה.
  2. מפוררים לקערה את השמרים, מוסיפים את הסוכר ושוב מערבבים היטב בעזרת המטרפה.
  3. מעבירים לקערת מיקסר עם וו לישה, מוסיפים את הביצים והקמח ומערבלים תחילה במהירות נמוכה ואחר כך – בינונית במשך כ- 10 דקות עד שמתקבל בצק רך ודביק שמתקבץ מסביב לוו אך נפרד מדפנות הקערה. במידת הצורך מוסיפים קצת קמח.
  4. מוסיפים את המלח ומערבלים כ- ½ דקה נוספת.
  5. משמנים קלות קערה נקייה ומעבירים אליה את הבצק. מכסים את הקערה בשקית או ניילון נצמד ומתפיחים במקום חמים עד להכפלת נפח הבצק, כשעה וחצי – שעתיים.
  6. מעבירים את הבצק שתפח על משטח עבודה מקומח קלות ומרדדים למלבן בגודל בערך 40 ס"מ על 36 ס"מ. חותכים את המלבן הזה לשני מלבנים בגודל 20 ס"מ על 36 ס"מ.
  7. מורחים כל מלבן בכמות נדיבה של נוטלה, אם רוצים – מפזרים תוספות, ומגלגלים לגלילים הדוקים.
  8. בעזרת סכין חדה חוצים כל גליל במרכז לשני חלקים ופותחים עם המלית כלפי מעלה. מחברים את שני הקצוות העליונים וקולעים בורג. משתדלים שהמלית תמיד תהיה כלפי מעלה. מתקבלים שני ברגים באורך כ- 35 ס"מ.
  9. משמנים קלות את תבנית האפייה ומניחים את הבורג הראשון צמוד לדופן. "מדביקים" את הבורג השני לקצה הבורג הראשון וממשיכים להניח אותו בתוך התבנית ליצירת ספירלה שמסתיימת במרכז התבנית (ראו תמונה בהמשך).
  10. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים שנית במשך כשעה עד שהעוגה מכפילה את נפחה.
  11. לאחר כ – 40 דקות מחממים תנור ל – 175 מעלות.
  12. אופים בין 25 ל- 30 דקות עד שהעוגה תתפח ותשחים.
  13. בינתיים מכינים את סירופ הסוכר: בקלחת מביאים לרתיחה את תערובת הסוכר והמים ומבשלים כ-3-4 דקות נוספות.
  14. מוציאים את העוגה מהתנור מברישים בנדיבות בסירופ.
  15. לקראת הגשה מפזרים תותים טריים חצויים.
  16. שומרים בטמפרטורת החדר בכלי אטום. מומלץ לחמם קצת במיקרוגל / תנור לפני הגשה חוזרת.



הערות:
  • אפשר להשתמש בתבניות אפייה בקוטר 22-26 ס"מ. עוגה שנאפתה בתבנית בעלת קוטר קטן יותר תיצא יותר גבוהה.
  • אפשר להשתמש בתוך מלית בכל ממרח אחר שאוהבים.
  • אפשר להעשיר את הקראנץ ולפזר מעל המלית אגוזים קצוצים, שוקולד צ'יפס, שטרויזל או חתיכות עוגיות חמאה.
  • אפשר לקלוע קראנץ בכל צורה אחרת.