יום חמישי, 11 באוגוסט 2016

עוגת שוקולד עם פטל וחמאת בוטנים

אני חושבת שזה הפך למסורת האישית שלי להכין עוגות שאני הכי אוהבת בשתי גרסאות: רגילה וטבעונית. בד"כ אני מתלהבת מקינוח כלשהו ומנסה להמציא לו אח תאום טבעוני, אבל הפעם התהליך היה הפוך. הכנתי קודם את עוגת השוקולד-פטל הטבעונית, ורק אחרי זה חשבתי שיהיה נחמד ופיר להכין גם אחת מושחתת לא פחות, אבל עם קמח, חמאה, ביצים וכל שבאנג. 
כי לא נמאס לי מהשילוב שוקולד-פטל. וכי בקרוב מאוד מגיע ט"ו באב, וזו סיבה מצוינת לפנק אנשים אהובים בעוגה שוקולדית עסיסית עם פטל, בגוונים חום-אדום, כולה חושנית ונוטפת אהבה ותשוקה.
היא גבוהה ומרשימה, יפהפיה, ודי פשוטה להכנה. טעימה מאוד - עסיסית ולחה מבפנים, גם בזכות המרקם הפאדג'י וגם בזכות הפטל שלא רק מקשט את העוגה מבחוץ, אלא גם מסתתר בפנים.
ואפרופו דברים שמסתתרים: כדי שלא יהיה משעמם יש בתוך העוגה הזו גם הפתעות של חמאת בוטנים. הן מוסיפות צבעוניות יפה בחתך, וגם תורמות לטעמה המשובח של העוגה.
את הרעיון אימצתי באהבה והערצה רבה מכאן (זהירות – רוסית). פשוט במקום להכין עוגות אישיות, הלכתי על אחת גדולה ומרשימה.
זמן האפייה הופך לממושך יותר, כי בכל זאת מדובר בעוגה די גבוהה, אבל הסבלנות משתלמת. בסוף תקבלו את השמנמנה המתוקה הזו, עם הסדק הלא מושלם שבאופן מפתיע הופך אותה לשלמות :)
והייתי יכולה לדבר עוד הרבה על שוקולד, פטל, שוקולד ופטל וכל מה שביניהם. על ט"ו באב, אהבה, אהבה לעוגות, לבני אדם ולחיים האלה שלפעמים נותנים לנו חמוץ ומיד מאזנים עם מתוק. ואם לא מיד – אז עם הזמן. אבל הטעם הכללי תמיד יוצא נפלא, והמתכון היחיד לכך הוא להמשיך לחיות.
אז שיהיה חג אהבה שמח. תחגגו אותה כמה שיותר, בכל הזדמנות בעצם. ושיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 18-20 ס"מ:
4 ביצים בטמפרטורת חדר
200 גרם (1 כוס) סוכר
100 גרם (1/2 כוס + 3 כפות) קמח
80 גרם (1/2 כוס + 1 כף) קקאו איכותי
¾ כפית אבקת אפייה
180 גרם חמאה מומסת ומצוננת
7-8 כפיות חמאת בוטנים קרה
1.5 כוסות פטל טרי (כולל הקישוט)

לציפוי שוקולד:
150 גרם שוקולד מריר
50 מ"ל שמנת מתוקה
אבקת סוכר להגשה (אופציונלי)


אופן הכנה:
  1. מחממים תנור ל- 180 מעלות. משמנים ומקמחים תבנית אפייה או רינג, מנערים את עודפי הקמח.
  2. מקציפים ביצים וסוכר במהירות גבוהה במשך 3-4 דקות עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מנפים פנימה קמח וקקאו ומערבבים עד להטמעה.
  4. מוסיפים בהדרגה חמאה מומסת (לא חמה) וממשיכים לערבב עד שמתקבלת בלילה אחידה וסמיכה.
  5. יוצקים בערך ½ מהבלילה ומסדרים מעל כדורי חמאת בוטנים.
  6. מכסים את חמאת הבוטנים בשכבת הבלילה (שומרים כמות מספקת לשכבה נוספת) ומסדרים מעל פטל טרי. יוצקים את שאריות הבלילה ומיישרים.
  7. אופים בין שעה לשעה ורבע (תלוי בתנור), או עד שהעוגה תופחת, מתייצבת ומרגישה קפיצית כשנוגעים בה מלמעלה. הקיסם יכול לצאת לח, אבל זה בסדר – העוגה מתייצבת סופית בקירור. מצננים לחלוטין.
  8. לקראת הגשה מכינים ציפוי שוקולד: מחממים יחד שמנת מתוקה ושוקולד ומערבבים לקבלת גנאש חלק ומבריק.
  9. יוצקים את הציפוי מעל העוגה ומסדרים מעל פטל טרי. אם רוצים, זורים מעליו אבקת סוכר.
  10. שומרים במקרר בכלי אטום.



הערות:
  • אפשר לוותר על חמאת הבוטנים אם לא אוהבים, או להחליף אותה בנוטלה, לוטוס או כל תוספת אחרת לפי הטעם.
  • אפשר להשתמש בפטל קפוא, אבל קחו בחשבון שמבפנים זה לא משנה, אבל כקישוט הוא נראה קצת פחות טוב.
  • אפשר להחליף את הפטל בפירות יער אחרים.
  • אפשר להפוך את העוגה לפרווה: תחליפו את החמאה ב- 140 גרם שמן, ואת השמנת המתוקה בציפוי בכמות זהה של חלב קוקוס.


4 תגובות:

  1. נראית עוגה מרשימה וטעימה! שאלה לי לגבי הכדורי חמאת בוטנים, איך מכינים אותם? צריך להקפיא אותם לפני כן? או שפשוט מכדררים מהחמאת בוטנים ושמים בבלילה, אשמח ממש לתשובה
    תודה מראש!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה!
      אני הכנסתי צנצנת של חמאת בוטנים למקפיא לאיזה חצי שעה, ואחרי זה יצרתי כדורים בעזרת כפית. זה לא חייב להיות מדויק. בהצלחה :)

      מחק
  2. עוגה מהממת
    איפה את קונה פטל טרי?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה אור. בדרך כלל בשוק הנמל. אבל אפשר להשיג גם בשוק הכרמל ולפעמים ברשת טיב טעם.

      מחק