יום שני, 29 באוגוסט 2016

עוגה הפוכה עם תאנים בקרמל

עוד פחות מחודש הרשת תתמלא ותוצף בתפוחים, דבש ורימונים. זאת עובדת חיים, ואפשר להיאבק בה, או לזרום. אני בוחרת לא לנהל מלחמות מיותרות וזורמת. כן-כן, בקרוב יהיו פה לא מעט תפוחים. אבל. כל עוד נשאר זמן עד החגים, אני אשתדל לנצל אותו לכל דבר אחר, חוץ מהשילוש הקדוש של ראש השנה.
מה, חסרים כאן פירות? למשל, תאנים עכשיו ממש בשיא. וכמה שהם יפים, אלוהים! הסגול הזה שהופך לירוק צהבהב על קליפתן שובה את ליבי. אבל מבפנים.. אני אומנם קשקשנית לא קטנה, אבל כנראה לא מספיק וורבלית כדי לתאר את היופי הזה שמתרחש בתוך תאנה ומתגלה בחיתוך. רק אייל שני מסוגל :) והן מצטלמות כל כך טוב, בכל צורה, גם טריות, גם אפויות. ואפרופו הצילומים, בזכות רחלי יש לי צילומי ידיים חדשים שאני כל כך אוהבת.
ויש גם את עניין הסויה. בטח שמתם לב שלאחרונה יותר ויותר מתכונים בבלוג מותאמים לטבעונים. כבר דיברתי מלא על הסיבה לכך, לא אחזור על עצמי. בהקשר הזה מאוד שמחתי שלתנובה יש ליין שלם חדש של מוצרי סויה. הם נהדרים כמו שהם, וגם בתור חומר גלם בבישול והכנת קינוחים. המתכון הזה אומנם לא טבעוני, רק פרווה, אבל בהערות תמצאו גם אופציה לטבעון. פשוט מחליפים את הביצים במחית בננה ומקבלים עוגה טבעונית לתפארת.
העוגה הזו היא מעין עוגה בחושה הפוכה של פעם. מכינים בלילה בקערה אחת. לפני כן מתקתקים קרמל ומסדרים יפה יפה את התאנים, או כל פרי אחר שאוהבים. העיקר שלא יהיה רך מדי, כדי שצורתו תישמר באפייה. הבלילה מעל – תנור – הפיכה על צלחת הגשה, וזה הכל.
יש עוגה נפלאה לסוף ארוחת שישי, לשבת, או כל יום אחר בשבוע לצורך העניין. מתוקה, טיפה קראנצ'ית ודביקה מלמעלה מהקרמל, נימוחה מבפנים, ארומטית.
אפשר לזרות מעל קצת אבקת סוכר או סוכר גבישי שלא נמס, אפשר גם לא. נגיד את האמת – מתיקות לא חסרה שם :) אז שיהיה בתאבון וספרו לי איך יצא.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 20-24 ס"מ:
לשכבת תאנים בקרמל:
¾ כוס סוכר
5-7 תאנים שטופות וחצויות לרוחב
לבלילה:
2 ביצים
¾ כוס סוכר
1/3 כוס משקה סויה בטעם וניל של תנובה
120 מ"ל (1/2 כוס) שמן צמחי
200 גרם (1.5 כוסות פחות 1 כף) קמח
1.5 כפיות אבקת אפייה
קמצוץ מלח


אופן הכנה:
  1. מכינים קרמל יבש: ממיסים סוכר במחבת על אש בינונית עד שמתקבל קרמל בגוון ענברי.
  2. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
  3. יוצקים את הקרמל לתוך תבנית אפייה (מומלץ להשתמש בתבנית מתפרקת) ומסדרים מעל חצאי תאנים עם החתך כלפי מטה. משאירים בצד.
  4. מכינים בלילה: טורפים בקערה גדולה ביצים, סוכר, משקה סויה ושמן עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  5. מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים שוב עד שמתקבלת בלילה סמיכה ללא גושים.
  6. יוצקים את הבלילה מעל התאנים, מיישרים ואופים בין 40 ל- 50 דקות (תלוי בתנור) או עד שהעוגה תופחת, מזהיבה, וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש ללא פירורים.
  7. מוציאים מהתנור, מצננים כ- 10 דקות והופכים בזהירות לצלחת הגשה.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר לטבען את העוגה: מחליפים את הביצים בבננה גדולה מעוכה.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר בקרמל ובבלילה ל- ½ כוס.
  • אפשר להשתמש בתבניות עד 24 ס"מ. פשוט העוגה תהיה נמוכה יותר.
  • אפשר להחליף את התאנים בכל פרי אחר שאוהבים. מתאימים במיוחד שזיפים, משמשים, נקטרינות, תפוחים, אגסים, אננס משומר. 


9 תגובות:

  1. אולגה, זה נראה מעולה!

    השבמחק
  2. מתה על תאנים! נראית מצויינת :)

    השבמחק
  3. במה אפשר להשתמש בתור משהו חלבי במקום סויה? חלב רגיל?

    השבמחק
  4. תשובות
    1. הי לילך. אני לא ניסיתי, אבל בעיקרון לא אמורה להיות בעיה.
      יכול להיות שתצטרכי פחות, אז תוסיפי את הקמח בהדרגה, עד שמתקבלת בלילה סמיכה. בהצלחה!

      מחק
  5. הכנתי את הגרסה הטבעונית עם הבננה ואני לא ממליצה. יצא דחוס מאוד, בקושי טפחה, הסיבוב הנוסף של הקרמל בתנור לוהט שרף אותו :(

    השבמחק