יום רביעי, 7 בספטמבר 2016

עוגת פנקוטה בשלושה טעמים

אני לא בטוחה אם עד היום נבראה עוגה יותר פשוטה מזו. באמת! אנחנו, בלוגרים, תמיד אוהבים להדגיש פשטות מנות בעזרת ביטוי מפורסם "מתכון שמבוסס על X מרכיבים בלבד". ובדרך כלל יופיעו ברשימה חמישה, ארבעה, אולי שלושה מרכיבים.
העוגה הזו מבוססת על שניים, אני חוזרת – שני מרכיבים בלבד. לא כולל מים. אני חושבת שדי פיר לא לחשב את המים שבמתכון בתור מרכיב בסיס. הם מפעילים ג'לטין, וכאן התפקיד שלהם מסתיים. אז שניים, סבבה?
מכיוון שמדובר בעוגת שלוש שכבות שונות – אפרסק, תפוח-פטל ושוקולד, אחד המרכיבים משתנה בכל אחת מהן. אבל העיקרון נשמר: כל שכבה כוללת שני מרכיבי יסוד ומים. שהחיים על כדור הארץ בלתי אפשריים בלעדיהם, אבל אני עדיין אתעקש לא לספור אותם לצורך העניין שלנו.
אני קראתי לעוגה הזו פנקוטה, כי היא בעלת מרקם פנקוטי מפורסם: עדין, קרמי, רוטט. גם טכניקת ההכנה מאוד דומה. וכאן מסתיים הדמיון. כי פנקוטה קלסית זה קינוח חלבי שמבוסס על שמנת מתוקה וחלב. והקינוח הזה הוא פרווה, מבוסס על משקאות ומעדן סויה בטעמים. הם אלה שיוצרים שכבות בשלושה צבעי פסטל וטעמים שונים. אגב, העוגה הזו יכולה להפוך בקלות לטבעונית, אם מחליפים את הג'לטין באגר-אגר (ראו בהערות).
היחס המדויק בין נוזל לג'לטין מבטיח עוגה במרקם עדין, אך יציב. כזו שמצליחה להיחלץ בקלות מהתבנית. אם תשתמשו בתבנית סיליקון, היא גם תיצא סופר חלקה, מבריקה ונוצצת. כל מה שיישאר זה לקשט אותה ולהגיש. אני השתמשתי בצלחת מהממת שקיבלתי מחנות מיסטרל. קישוט העוגה זה פירות יער ושברי מרנג טבעוני. אבל אפשר גם לזלף מעל שוקולד מריר, חמאת בוטנים או ממרח לוטוס מומס, ריבה. וגם לפזר מלא תוספות לפי הטעם: פיסטוק קצוץ, אגוזים, שבבי קוקוס, שברי עוגיות, מה לא? כל דבר שישבח את הטעם ויהפוך את המרקם למגוון יותר. וזהו. קצר ולעניין. עוגה מקסימה, יפה ועדינה, טעימה ומתאימה לכולם בכלום עבודה. אז שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לרינג / תבנית בקוטר 18 ס"מ:
לשכבת אפרסק:
10 גרם ג'לטין
50 גרם (4 כפות) מים
500 גרם (2 בקבוקים) משקה סויה בטעם אפרסק של תנובה

לשכבת תפוח-פטל:
10 גרם ג'לטין
50 גרם (4 כפות) מים
500 גרם (2 בקבוקים) משקה סויה בטעם תפוח-פטל של תנובה

לשכבת שוקולד:
5 גרם ג'לטין
25 גרם (2 כפות) מים
250 גרם (2 גביעים) מעדן סויה בטעם שוקולד של תנובה
לקישוט: פירות יער, שברי מרנג טבעוני


אופן הכנה:
  1. מרפדים דופן תבנית / רינג בשקף. אם משתמשים ברינג, מניילנים אותו מלמטה. מומלץ להשתמש בתבנית סיליקון.
  2. מכינים שכבת אפרסק: מערבבים ג'לטין ומים ומשאירים בצד ל- 10 דקות עד שהג'לטין יספח את כל הנוזלים.
  3. מחממים את מסת הג'לטין במיקרוגל במשך כ- 20-30 שניות עד להמסה מלאה, ומערבבים היטב עם משקה סויה בטעם אפרסק.
  4. יוצקים את התערובת לתוך הרינג ומעבירים למקרר ל- 30 דקות או עד שהשכבה מתחילה להתייצב.
  5. חוזרים על הפעולה הזו עם שתי השכבות הנוספות.
  6. משאירים את העוגה במקרר לשעה לפחות עד להתייצבות המלאה.
  7. לקראת ההגשה, מחלצים את העוגה מתוך התבנית / הרינג, מניחים על צלחת הגשה ומקשטים בפירות יער ושברי מרנג טבעוני.
  8. חותכים ומגישים.
  9. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • על-מנת לטבען את העוגה, מחליפים את הג'לטין באגר-אגר. נהוג להשתמש בין 0.5% ל- 1% אבקה ממשקל נוזל במתכון. במקרה של נוזלים עם חומציות גבוהה אפשר ללכת על 1.5%, אבל זה לא המקרה שלנו. לכן כאן הייתי הולכת על 2 גרם אבקה על 500 גרם משקה שבשכבות המבוססות על משקה הסויה, ובערך על 1 גרם בשכבת השוקולד. ואיך משתמשים באבקת אגר-אגר? פשוט מערבבים עם הנוזל ומביאים לסף רתיחה תוך ערבוב קבוע, או עד שהאבקה נמסה לחלוטין. בהצלחה בטבעון! 

17 תגובות:

  1. רעיון נפלא. האם יש גם מוצרים כאלה שאינם מסויה? ז"א מחלב ?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נורית, תודה רבה! אני חושבת שזה יעבוד מצוין עם כל משקה יוגורט בטעמים וגם עם מעדני פרי ו/או שוקולד.
      בהצלחה :)

      מחק
  2. הי אולגה, אני ממש אוהבת לקרוא את הבלוג שלך,ואפילו הכנתי ממנו כמה וכמה מתכונים. תקני אותי אם אני טועה,אבל זה נראה כאילו לאחרונה התחלת לקדם מוצרים של תנובה? לא שאני חושבת שיש עם זה בעיה, אבל הייתי שמחה לראות גילוי נאות במידה וכן....

    השבמחק
    תשובות
    1. הי נעמה, אני אכן מעלה עכשיו 4 פוסטים עם מוצרי סויה חדשים של תנובה. כתבתי על זה בפוסט הראשון בסדרה. זה לא סוד, רואים את האזכור של המוצרים גם בתמונות וגם ברשימת המצרכים. אני לא רואה בזה שום בעיה, במיוחד שאני אוהבת וצורכת את המוצרים הללו.

      מחק
    2. הי אולגה, תודה על התגובה! כנראה פספסתי את הפוסט הראשון ולכן לא ראיתי :)

      מחק
    3. הכל בסדר. שמחה שאת נהנית מהבלוג ומקווה שגם תמשיכי בעתיד :)

      מחק
  3. רעיון גאוני!! הולכת לאמץ את הרעיון...מעולה!!

    השבמחק
  4. נראה מדהים, יש לי שאלה, חשבתי להכין בכוסות או צנצנות הגשה, מה דעתך? ונראה פה שהשכבה הראשונה דווקא השוקולד, תודה מראש על התשובה

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה! אין בעיה להכין בכוסות או צנצנות. הייתי שמה קצת פחות ג'לטין, כי אין צורך לשמור על הצורה, כמו במקרה של העוגה. שכבת השוקולד היא השכבה התחתונה. מכיוון שהכנתי את העוגה בתבנית שצריך להפוך אחר כך, אז נראה כאילו היא האחרונה :)

      מחק
  5. היי, האם ניתן להכין את העוגה התבנית קפיצית בגודל 26? אם כן, מה ההתאמות הנדרשות?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי טליה, כמובן אפשר. לגבי ההתאמות: הייתי לפחות מכפילה את כל הכמויות שבמתכון, ואפילו עושה פי 3 אם את רוצה עוגה גבוהה. בהצלחה!

      מחק
  6. היי,
    לא מצאתי באף סופר משקאות סויה של תנובה אז השתמשתי בחלבי ולשוקולד במעדן דני ובנוסף השתמשתי בתבנית סיליקון. הבעיה שהשכבה הראשונה יצאה לי מפורקת והשוקולד נוזלי, רק השכבה האמצעית יצאה טוב..מה יכולה להיות הבעיה? לא עירבבתי את הג'לטין טוב?
    תודה מראש!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי מאיה, מאוד קשה לי להגיד מה היה יכול להשתבש. בגדול, אם שמרת על הפרופורציות שבמתכון, הכל היה צריך לצאת פיקס. אולי משהו לא הלך טוב עם הג'לטין, ואולי לא חיכית מספיק זמן עד שהשכבות יתייצבו.. בכל אופן, מצטערת שלא הלך לך :( מקווה שבפעם הבאה תצליחי.

      מחק
    2. תודה על המענה המהיר, אנסה שוב! עדיין לא מצאתי את משקאות הסויה, את חושבת שזה יצליח אם אשתמש במעדני סויה בטעמים או לנסות שוב עם החלביים? תודה!!

      מחק
    3. מאיה, בכיף :)
      ואין הבדל מבחינת ההתייצבות בין חלבי לסויה

      מחק