יום שני, 29 באוגוסט 2016

עוגה הפוכה עם תאנים בקרמל

עוד פחות מחודש הרשת תתמלא ותוצף בתפוחים, דבש ורימונים. זאת עובדת חיים, ואפשר להיאבק בה, או לזרום. אני בוחרת לא לנהל מלחמות מיותרות וזורמת. כן-כן, בקרוב יהיו פה לא מעט תפוחים. אבל. כל עוד נשאר זמן עד החגים, אני אשתדל לנצל אותו לכל דבר אחר, חוץ מהשילוש הקדוש של ראש השנה.
מה, חסרים כאן פירות? למשל, תאנים עכשיו ממש בשיא. וכמה שהם יפים, אלוהים! הסגול הזה שהופך לירוק צהבהב על קליפתן שובה את ליבי. אבל מבפנים.. אני אומנם קשקשנית לא קטנה, אבל כנראה לא מספיק וורבלית כדי לתאר את היופי הזה שמתרחש בתוך תאנה ומתגלה בחיתוך. רק אייל שני מסוגל :) והן מצטלמות כל כך טוב, בכל צורה, גם טריות, גם אפויות. ואפרופו הצילומים, בזכות רחלי יש לי צילומי ידיים חדשים שאני כל כך אוהבת.
ויש גם את עניין הסויה. בטח שמתם לב שלאחרונה יותר ויותר מתכונים בבלוג מותאמים לטבעונים. כבר דיברתי מלא על הסיבה לכך, לא אחזור על עצמי. בהקשר הזה מאוד שמחתי שלתנובה יש ליין שלם חדש של מוצרי סויה. הם נהדרים כמו שהם, וגם בתור חומר גלם בבישול והכנת קינוחים. המתכון הזה אומנם לא טבעוני, רק פרווה, אבל בהערות תמצאו גם אופציה לטבעון. פשוט מחליפים את הביצים במחית בננה ומקבלים עוגה טבעונית לתפארת.
העוגה הזו היא מעין עוגה בחושה הפוכה של פעם. מכינים בלילה בקערה אחת. לפני כן מתקתקים קרמל ומסדרים יפה יפה את התאנים, או כל פרי אחר שאוהבים. העיקר שלא יהיה רך מדי, כדי שצורתו תישמר באפייה. הבלילה מעל – תנור – הפיכה על צלחת הגשה, וזה הכל.
יש עוגה נפלאה לסוף ארוחת שישי, לשבת, או כל יום אחר בשבוע לצורך העניין. מתוקה, טיפה קראנצ'ית ודביקה מלמעלה מהקרמל, נימוחה מבפנים, ארומטית.
אפשר לזרות מעל קצת אבקת סוכר או סוכר גבישי שלא נמס, אפשר גם לא. נגיד את האמת – מתיקות לא חסרה שם :) אז שיהיה בתאבון וספרו לי איך יצא.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 20-24 ס"מ:
לשכבת תאנים בקרמל:
¾ כוס סוכר
5-7 תאנים שטופות וחצויות לרוחב
לבלילה:
2 ביצים
¾ כוס סוכר
1/3 כוס משקה סויה בטעם וניל של תנובה
120 מ"ל (1/2 כוס) שמן צמחי
200 גרם (1.5 כוסות פחות 1 כף) קמח
1.5 כפיות אבקת אפייה
קמצוץ מלח


אופן הכנה:
  1. מכינים קרמל יבש: ממיסים סוכר במחבת על אש בינונית עד שמתקבל קרמל בגוון ענברי.
  2. מחממים תנור ל- 180 מעלות.
  3. יוצקים את הקרמל לתוך תבנית אפייה (מומלץ להשתמש בתבנית מתפרקת) ומסדרים מעל חצאי תאנים עם החתך כלפי מטה. משאירים בצד.
  4. מכינים בלילה: טורפים בקערה גדולה ביצים, סוכר, משקה סויה ושמן עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  5. מוסיפים קמח, אבקת אפייה ומלח ומערבבים שוב עד שמתקבלת בלילה סמיכה ללא גושים.
  6. יוצקים את הבלילה מעל התאנים, מיישרים ואופים בין 40 ל- 50 דקות (תלוי בתנור) או עד שהעוגה תופחת, מזהיבה, וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש ללא פירורים.
  7. מוציאים מהתנור, מצננים כ- 10 דקות והופכים בזהירות לצלחת הגשה.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר לטבען את העוגה: מחליפים את הביצים בבננה גדולה מעוכה.
  • אפשר להקטין את כמות הסוכר בקרמל ובבלילה ל- ½ כוס.
  • אפשר להשתמש בתבניות עד 24 ס"מ. פשוט העוגה תהיה נמוכה יותר.
  • אפשר להחליף את התאנים בכל פרי אחר שאוהבים. מתאימים במיוחד שזיפים, משמשים, נקטרינות, תפוחים, אגסים, אננס משומר. 


יום שלישי, 16 באוגוסט 2016

כוסות שוקולד עם קרם מלבי קוקוס ופירות קיץ

ט"ו באב ממש בפתח, ואם לא בא לכם להסתפק בבונבוניירה קנויה, תוכלו השנה לפנק את האהובים שלכם בקינוח שוקולדי מגניב מעשה ידיכם. ואם האהובים שלכם טבעונים – אז הם יזכו פעמיים, כי מדובר בכוסות שוקולד עם קרם מלבי קוקוס מהמם והמון פירות. טעים-טעים, וטבעוני. זה הקינוח השני שהכנתי יחד עם שני רייך. את הארטיקים כבר ראיתם כאן לפני כמה שבועות.
כמובן שאת הקינוח הזה אפשר להכין ולהגיש בכל יום אחר בשנה. הוא יתאים כמנה אחרונה פרווה אחרי ארוחת שישי. אבל מכיוון שיום האהבה איכשהו מתקשר לשוקולד, אז חשבתי להעלות את המתכון דווקא השבוע, ולהקדיש אותו לכל המאוהבים, הרומנטיים והמשקיעים שביניכם.
שילוב הטעמים כאן מושלם לדעתי. שוקולד וקוקוס הם צמד מעולה. אם אתם אוהבים מי ורדים, יצא לכם מלבי אוריינטלי למדי. ושפע פירות קיץ יעטרו את הכוסות האלה בכתר יפהפה וחושני. מה עוד אפשר לבקש מקינוח ט"ו באב?
האמת היא שאפשר לבקש שלא יהיה מאתגר במיוחד וקשה להכנה. ביקשתם? בבקשה – עליי. באופן אופטימלי היה כדאי לטמפרר את השוקולד, אבל ניתן להכין את הכוסות גם ללא טמפרור, בעזרת שיטה שנקראת "הזרעה".
פחות מקצועי, אבל עובד, וכל אחד בבית יוכל להשיג תוצאות מצוינות. אפילו שעדיין קיץ וחם, ושוקולד הוא חומר גלם מפונק שאוהב בעיקר קור. פשוט נסכם שצריך לעבוד בזריזות אך בעדינות.
ואז הכל יעבוד כמו שצריך, ותקבלו קינוח טעים, מפנק ויפהפה. ואפילו אקולוגי – כי אוכלים גם את כלי ההגשה :) אפשר להגיש אותו מיד בתום ההכנה או אחרי הקפאה והפשרה קצרה. בצורה כזו הפירות ייראו מושלגים. אז שיהיה יום אהבה שמח! אני אוהבת אתכם ♥
באותה הזדמנות אשמח להזמינכם לסדנה שלי שתתקיים בת"א בתאריך 22.9. נכין ונטעם קינוחים טבעוניים מעולים, וגם ניפגש פנים מול פנים. אני אשמח :) להרשמה לסדנה לחצו כאן.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לקרם מלבי קוקוס:
400 מ"ל (פחית) חלב קוקוס
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) מים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
1 כפית תמצית ורדים (אופציונלי)
60 גרם (6 כפות) קורנפלור

מרכיבים ל- 6-7 כוסות שוקולד:
300 גרם שוקולד מריר
* לקישוט: פטל, תאנים, ענבים, אוכמניות, דובדבנים


אופן הכנה:
  1. מכינים קרם מלבי קוקוס: מניחים בקלחת חלב קוקוס, מים, סוכר ומי ורדים (אם אוהבים) ומביאים לסף רתיחה.
  2. יוצקים מעט מהתערובת לקערית עם קורנפלור, מערבבים היטב ומחזירים לקלתית. ממשיכים לבשל תוך ערבוב קבוע במשך דקה או שתיים עד שהקרם מתחיל להסמיך.
  3. מעבירים לכלי אחר, מצננים, מניילנים ומעבירים לקירור.
  4. בינתיים מכינים כוסות שוקולד: מרפדים קרש חיתוך בנייר אפייה.
  5. מחממים במיקרוגל או על באן מרי 200 גרם שוקולד ומערבבים עד שמתקבלת תערובת אחידה ללא גושים. מוסיפים בהדרגה, ב- 2-3 סבבים, 100 גרם שוקולד נותרים ומערבבים היטב עד שכל השוקולד נמס ומתקבלת תערובת חלקה.
  6. יוצקים את השוקולד לתוך תבניות אלומיניום חד-פעמיות (המיועדות למאפינס), או לתבנית שקעים, מסובבים כדי שיתכסו מבפנים לגמרי בשוקולד והופכים מעל הקערה על-מנת להתפטר מהעודפים. כדי לזרז את התהליך, אפשר לטפוח קלות את התבניות על שולי הקערה, אבל הכוסות אמורות לצאת בעובי לא פחות מ- 3 מ"מ. הופכים את התבניות על הקרש ומעבירים לקירור של כ- 30 דקות במקרר או כ- 15 דקות במקפיא, או עד להתייצבות מלאה.
  7. חותכים בזהירות בעזרת מספריים את קצוות התבניות ובעדינות מורידים אותן מכוסות השוקולד. אם משתמשים בתבנית סיליקון, פשוט משחררים את הכוסות מהשקעים. תשתדלו לעבוד מהר, אך בזהירות. מחזירים את הכוסות לקירור נוסף של כ- 10 דקות.
  8. מרכיבים את הקינוח: מניחים בתוך כל כוס כמה כפות של הקרם ומקשטים בפירות טריים לפי הטעם.
  9. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אם רוצים, אפשר להוריד את כמות הסוכר במתכון הקרם.
  • אפשר להחליף את חלב הקוקוס בכמות זהה של שמנת צמחית. אפשר להשתמש בחלב סויה, אורז או שקדים. במקרה כזה אפשר לוותר על המים ולהגדיל את כמות החלב ל- 700 מ"ל.
  • כדי להכין את כוסות השוקולד אפשר להשתמש גם בתבניות סיליקון.
  • מכיוון שלא מדובר בטמפרור שוקולד אמיתי, הכוסות יוצאות מבריקות, אך יחסית עדינות. תשתדלו ליצור כוסות בעובי לא פחות מ- 3 מ"מ. כמו כן, תשתדלו לעבוד איתן זריז, לא להחזיק יותר מדי ביד ולהעביר לקירור במידת הצורך.
  • אפשר להקפיא את הקינוח ללא קישוט (בכלי אטום) ולהעביר למקרר לילה לפני הגשה.
  • אפשר לשחק עם הקישוטים בהתאם לטעם אישי ופנטזיה. 

יום חמישי, 11 באוגוסט 2016

עוגת שוקולד עם פטל וחמאת בוטנים

אני חושבת שזה הפך למסורת האישית שלי להכין עוגות שאני הכי אוהבת בשתי גרסאות: רגילה וטבעונית. בד"כ אני מתלהבת מקינוח כלשהו ומנסה להמציא לו אח תאום טבעוני, אבל הפעם התהליך היה הפוך. הכנתי קודם את עוגת השוקולד-פטל הטבעונית, ורק אחרי זה חשבתי שיהיה נחמד ופיר להכין גם אחת מושחתת לא פחות, אבל עם קמח, חמאה, ביצים וכל שבאנג. 
כי לא נמאס לי מהשילוב שוקולד-פטל. וכי בקרוב מאוד מגיע ט"ו באב, וזו סיבה מצוינת לפנק אנשים אהובים בעוגה שוקולדית עסיסית עם פטל, בגוונים חום-אדום, כולה חושנית ונוטפת אהבה ותשוקה.
היא גבוהה ומרשימה, יפהפיה, ודי פשוטה להכנה. טעימה מאוד - עסיסית ולחה מבפנים, גם בזכות המרקם הפאדג'י וגם בזכות הפטל שלא רק מקשט את העוגה מבחוץ, אלא גם מסתתר בפנים.
ואפרופו דברים שמסתתרים: כדי שלא יהיה משעמם יש בתוך העוגה הזו גם הפתעות של חמאת בוטנים. הן מוסיפות צבעוניות יפה בחתך, וגם תורמות לטעמה המשובח של העוגה.
את הרעיון אימצתי באהבה והערצה רבה מכאן (זהירות – רוסית). פשוט במקום להכין עוגות אישיות, הלכתי על אחת גדולה ומרשימה.
זמן האפייה הופך לממושך יותר, כי בכל זאת מדובר בעוגה די גבוהה, אבל הסבלנות משתלמת. בסוף תקבלו את השמנמנה המתוקה הזו, עם הסדק הלא מושלם שבאופן מפתיע הופך אותה לשלמות :)
והייתי יכולה לדבר עוד הרבה על שוקולד, פטל, שוקולד ופטל וכל מה שביניהם. על ט"ו באב, אהבה, אהבה לעוגות, לבני אדם ולחיים האלה שלפעמים נותנים לנו חמוץ ומיד מאזנים עם מתוק. ואם לא מיד – אז עם הזמן. אבל הטעם הכללי תמיד יוצא נפלא, והמתכון היחיד לכך הוא להמשיך לחיות.
אז שיהיה חג אהבה שמח. תחגגו אותה כמה שיותר, בכל הזדמנות בעצם. ושיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 18-20 ס"מ:
4 ביצים בטמפרטורת חדר
200 גרם (1 כוס) סוכר
100 גרם (1/2 כוס + 3 כפות) קמח
80 גרם (1/2 כוס + 1 כף) קקאו איכותי
¾ כפית אבקת אפייה
180 גרם חמאה מומסת ומצוננת
7-8 כפיות חמאת בוטנים קרה
1.5 כוסות פטל טרי (כולל הקישוט)

לציפוי שוקולד:
150 גרם שוקולד מריר
50 מ"ל שמנת מתוקה
אבקת סוכר להגשה (אופציונלי)


אופן הכנה:
  1. מחממים תנור ל- 180 מעלות. משמנים ומקמחים תבנית אפייה או רינג, מנערים את עודפי הקמח.
  2. מקציפים ביצים וסוכר במהירות גבוהה במשך 3-4 דקות עד שמתקבלת תערובת בהירה ותפוחה.
  3. מנפים פנימה קמח וקקאו ומערבבים עד להטמעה.
  4. מוסיפים בהדרגה חמאה מומסת (לא חמה) וממשיכים לערבב עד שמתקבלת בלילה אחידה וסמיכה.
  5. יוצקים בערך ½ מהבלילה ומסדרים מעל כדורי חמאת בוטנים.
  6. מכסים את חמאת הבוטנים בשכבת הבלילה (שומרים כמות מספקת לשכבה נוספת) ומסדרים מעל פטל טרי. יוצקים את שאריות הבלילה ומיישרים.
  7. אופים בין שעה לשעה ורבע (תלוי בתנור), או עד שהעוגה תופחת, מתייצבת ומרגישה קפיצית כשנוגעים בה מלמעלה. הקיסם יכול לצאת לח, אבל זה בסדר – העוגה מתייצבת סופית בקירור. מצננים לחלוטין.
  8. לקראת הגשה מכינים ציפוי שוקולד: מחממים יחד שמנת מתוקה ושוקולד ומערבבים לקבלת גנאש חלק ומבריק.
  9. יוצקים את הציפוי מעל העוגה ומסדרים מעל פטל טרי. אם רוצים, זורים מעליו אבקת סוכר.
  10. שומרים במקרר בכלי אטום.



הערות:
  • אפשר לוותר על חמאת הבוטנים אם לא אוהבים, או להחליף אותה בנוטלה, לוטוס או כל תוספת אחרת לפי הטעם.
  • אפשר להשתמש בפטל קפוא, אבל קחו בחשבון שמבפנים זה לא משנה, אבל כקישוט הוא נראה קצת פחות טוב.
  • אפשר להחליף את הפטל בפירות יער אחרים.
  • אפשר להפוך את העוגה לפרווה: תחליפו את החמאה ב- 140 גרם שמן, ואת השמנת המתוקה בציפוי בכמות זהה של חלב קוקוס.


יום רביעי, 3 באוגוסט 2016

עוגת שוקולד-פטל טבעונית עם ציפוי שוקולד

עונת פטל עושה לי טוב. אני מאוד אוהבת את פירות היער היפים החמצמצים האלה. הם ליווי אותי לאורך הילדות, וכאן בארץ, למרות שהם יחסית נדירים ולא זולים במיוחד, הם נותנים לי המון השראה ליצירת קינוחים חדשים.
בעוגה הזו השתמשתי דווקא בפטל קפוא להכנת מוס שוקולד-פטל, ובפטל מיובש (האהבה הגדולה שלי) לקישוט. הפטל הקפוא הוא אופציה הרבה יותר זמינה ונגישה, אפשר להשיג אותו כמעט בכל סופרמרקט. אבל אם בא לכם להתפנק על פטל טרי או מחית פטל – זה גם אפשרי.
כאמור העוגה טבעונית, פרווה, ללא גלוטן. מאוד שוקולדית, מאוד פטלית (יש מילה כזו??). היא הכי מזכירה פרלין שוקולד במילוי פטל, פשוט פיצוץ טעמים וניחוחות נפלאים.
אם הצלחתי לסקרן, ובא לכם לראות אותי מכינה את העוגה הזו ועוד כמה קינוחים טבעוניים שווים, תהיה לכם הזדמנות לפגוש אותי פנים מול פנים בסדנה שתתקיים בתל-אביב בתאריך 22.9. נכין ונטעם מנות אחרונות טעימות ומרשימות שכיף להכניס לרשימת קינוחי בית. אני מאוד אשמח להכיר אותכם אישית – תבואו! :) ההרשמה לסדנה כאן
ובינתיים – שיהיה בתאבון.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית עגולה בקוטר 18-20 ס"מ:
לתחתית:
1.5 כוסות אגוזים
5 תמרים מגולענים
1/4 כוס שבבי קוקוס
1 כף קקאו
קורט מלח
1 כף מים במידת הצורך

למלית:
1 קופסה (300 גרם) פטל קפוא (לשמור חופן בצד)
200 מ"ל (1/2 פחית) קרם קוקוס
4 כפות שמן קוקוס
1 כף מייפל טבעי
300 גרם שוקולד מריר
חופן פטל קפוא

לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר
2 כפות שמן צמחי / קוקוס (לציפוי קשיח) או
2-3 כפות קרם קוקוס (לציפוי רך)
לקישוט: פטל מיובש, פולי קקאו, פיסטוק קצוץ


אופן הכנה:
  1. מניחים רינג על קרש חיתוך מרופד בנייר אפייה. מרפדים אותו מבפנים בשקף. אם משתמשים בתבנית, מרפדים את התחתית והדפנות שלה בנייר אפייה.
  2. מכינים קלתית: מניחים במעבד מזון את כל המרכיבים ומעבדים בפולסים עד לקבלת תערובת אחידה ודביקה.
  3. מעבירים את התערובת לתוך הרינג ומהדקים היטב לתחתית. מעבירים למקפיא ל- 15 דקות לפחות.
  4. בינתיים מכינים מלית: שוטפים פטל תחת מים זורמים במשך כדקה ע"מ להפשירו וטוחנים במעבד מזון עד לקבלת מחית חלקה. מעבירים את המחית דרך מסננת ומשאירים בצד.
  5. מניחים בקלחת קרם קוקוס, שמן קוקוס ומייפל ומביאים לסף רתיחה על אש בינונית. מוסיפים שוקולד ומשאירים לכמה דקות. מערבבים היטב בעזרת מרית עד לקבלת גנאש חלק.
  6. מוסיפים את מחית הפטל ומערבבים היטב.
  7. יוצקים כחצי מהמלית על תחתית העוגה המקוררת, מפזרים מעל את הפטל, יוצקים מעל את שאר המלית ומחזירים למקפיא ל-3 שעות לפחות, או עד שהמלית מתייצבת.
  8. מכינים ציפוי: ממיסים שוקולד במיקרוגל או על באן מרי, מוסיפים שמן ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת חלקה. להכנת ציפוי רך יותר: מביאים קרם קוקוס לסף רתיחה, מוסיפים שוקולד, משאירים לכמה דקות ומערבבים עד לקבלת גנאש חלק.
  9. מחלצים את העוגה מהתבנית, יוצקים מעליה את הציפוי ומקשטים בפטל מיובש, פולי קקאו ופטל טרי.
  10. חותכים ומגישים.
  11. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
  • אפשר להשתמש בכל סוג אגוזים שאוהבים.
  • אם יש רגישות לאגוזים, אפשר להשתמש רק בתערובת תמרים (יש להגדיל את הכמות) ושבבי קוקוס.
  • אפשר להחליף את התמרים בצימוקים או חמוציות.
  • אפשר להחליף את הפטל במחית כל פרי אחר לפי הטעם, למשל: מנגו, אוכמניות, תותים, משמשים, פסיפלורה וכו'.
  • מומלץ לחתוך את העוגה בעזרת סכין מחוממת ויבשה לקבלת חתך ישר ויפה.