יום רביעי, 26 באוקטובר 2016

פאי דובדבנים עם רשת מרנג

עוד כמה ימים אני אחגוג יום הולדת. ולא סתם יום הולדת, אלא אחד מרגש וגם קצת מלחיץ, כזה שבעקבותיו מתחלפת הקידומת, ונפתח עשור חדש. אני אחסוך מכם את כל הרגשות המעורבים שהעניין הזה מעורר בי. בואו נתרכז בעוגת יום ההולדת, או יותר נכון – בפאי.
הרעיון להכין פאי מעניין רודף אותי כבר זמן מה. פה ושם, באינסטגרם ובפינטרסט בעיקר, אני נתקלת לאחרונה בפאים מקושטים, מושקעים ומעלפים ממש, כאלה שאין לי מושג איך אנשים בכלל עושים. אמריקאים כידוע הם אומת פאים, והיכולות והיצירתיות שלהם בתחום הגיעו בסתיו הזה לשיאים.
כלומר אני יכולה להבין איך מכינים פאי מקושט בעלי או פרחי בצק או בלבבות, אבל איך לעזאזל מכינים קישוט היקפי שלם בצורת צמה? כזו שלא נחתכת בשום מקום? גילוי נאות – וויתרתי מראש מבלי לנסות אפילו. פשוט הפתיל שלי קצר מדי לניסויים מסוג זה :)
אז הלכתי על קישוט פחות בצקי בהשראת עוגת התפוחים של אמא שלי, שהייתה ממש הצלחה גדולה לפני ראש השנה. עיטרתי את הפאי ברשת מרנג שרוף קלות, שמוסיפה טקסטורה נוספת, מתיקות וכמובן ים של חן. 
מלית הפאי מבוססת על דובדבנים חמוצים. אני מתה עליהם! בכל צורה ובכל מצב. עכשיו הם לא בעונה, אז השתמשתי בדובדבנים קפואים. הם נהדרים לא פחות מטריים, ואפילו מגיעים עם בונוס – הם כבר מגולענים ומוכנים להפוך למלית הכי קלאסית וגזעית שיש. שידכתי להם תפוח אחד, כי פשוט לא הייתי בטוחה שיש לי כמות מספקת, ויצא שילוב סופני. אתם יכולים להשתמש רק בדובדבנים.
היתרון הנוסף של הפאי הזה שאין צורך לעשות לו אפייה עיוורת. הוא נאפה פעם אחת, יחד עם המלית, לכן כל התהליך הופך ליותר פשוט, מהיר ונגיש למתחילים.
בסוף האפייה מתקבל קסם של פאי, ארומטי בטירוף, עם תחתית פריכה, מלית רכה וחמצמצה שלא גולשת החוצה, ומרנג מתוק. הטעם מאוזן ונפלא. המראה חמוד ביותר. פשוט מותק של פאי. כל כך מתאים לסוף כל ארוחה, וגם בתור קינוח חגיגי ליום הולדת. למשל של איזו בלוגרית אחת שאתם מכירים..
אז שיהיה לי במזל ולכם בתאבון. אם אתם מכינים את הפאי הזה, תעשו לי מתנה קטנה ומשמחת וספרו איך יצא. אני מאוד מחבבת תגובות :)
אז מה היה לנו?

מרכיבים לקלתית, תבנית עגולה בקוטר 20-22 ס"מ:
200 גרם (1.5 כוסות פחות 1 כף) קמח
100 גרם חמאה קרה, חתוכה לקוביות קטנות
50 גרם (1/4 כוס) סוכר
¼ כפית מלח
1 ביצה
1 כף מים קרים
להברשה: 1 חלמון מהול עם מעט מים / חלב

מרכיבים למלית:
1/4 כוס סוכר
½ כוס מים
¼ כפית קינמון (אופציונלי)
350 גרם דובדבנים קפואים
1 תפוח, מקולף וחתוך לקוביות קטנות
2 כפות קורנפלור

מרכיבים לרשת מרנג:
1 חלבון
4 כפות אבקת סוכר



אופן הכנה:
1.     מכינים קלתית: מניחים בקערת מעבד מזון קמח, חמאה, סוכר ומלח ומעבדים בפולסים קצרים עד שמתקבלת תערובת פירורית. מוסיפים ביצה ומים וממשיכים עם עוד כמה פולסים, רק עד שמתחילים להתגבש גושי בצק. מעבירים את הבצק על משטח עבודה, מקבצים לכדור, משטחים לדיסקית, מניילנים ומעבירים לקירור של 30 דקות לפחות.
2.     בינתיים מכינים מלית: מניחים בסיר מים, סוכר וקינמון (אופציונלי) ומחממים על אש בינונית עד שכל הסוכר נמס. מוסיפים קורנפלור ומערבבים היטב בעזרת מטרפה כדי שלא יווצרו גושים. מוסיפים דובדבנים וקוביות תפוח, מערבבים ומבשלים תוך ערבוב כ- 10 דקות, או עד שהמלית מתחילה להסמיך. מעבירים לכלי אחר ומצננים.
3.     מחממים תנור ל- 180 מעלות.
4.     מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח קלות לעובי 2-3 מ"מ, בעזרת מערוך מעבירים על התבנית ויוצרים קלתית פאי. מעודפי הבצק אפשר ליצור קישוט היקפי. מחוררים את התחתית בעזרת מזלג.
5.     מעבירים את המלית שהצטננה לתוך הקלתית, מברישים את שולי הפאי, ואופים אותו בין 30 ל- 40 דקות, או עד להזהבה. מצננים לגמרי.
6.     מכינים מרנג: מקציפים חלבון בקערה נקייה ויבשה במהירות גבוהה עד שמתחיל להיווצר קצף לבן אוורירי. מוסיפים בהדרגה אבקת סוכר וממשיכים להקציף עד שמתקבל מרנג יציב ומבריק. מעבירים אותו לשק זילוף עם צנטר משונן.
7.     מזלפים את המרנג מעל הפאי הקר בצורת רשת ושורפים קלות בעזרת מבער (ברנר).
8.     שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
·       אפשר להחליף את הדובדבנים בפירות יער אחרים. אפשר להשתמש רק בדובדבנים, בלי התפוח. במקרה כזה כדאי להגדיל קצת את הכמות  שלהם.
·       אפשר להניח את המרנג על הפאי בשכבה אחידה ולא בצורת רשת. אם אין לכם שק זילוף, אפשר להשתמש בשקית ניילון עבה עם פינה חתוכה. אם אין לכם ברנר, אפשר להכניס את הפאי עם המרנג המזולף לכמה דקות לתנור שחומם לחום מקסימלי, עד שהמרנג משחים.

יום רביעי, 19 באוקטובר 2016

טרייפל עוגת בננה-שוקולד, קרם שמנת רימונים וזרעי רימון

האתגר הגדול ביותר במהלך חול המועד סוכות זה התמודדות עם הרבה זמן פנוי והנגזרת שלו – אירוח. גם אם אנחנו לא מוקפים כל הזמן בהמון אורחים, אנחנו מתארחים בעצמנו, או פשוט רוצים לפנק את המשפחה בקינוחים מיוחדים לרגל החג. אבל בשלב כלשהו מגיע המשבר, נכון? המוטיבציה והתלהבות של תחילת תקופת החגים הופכות לבלוק מוחלט של תקופת לקראת הסוף. לפחות אצלי..
וכאן נכנס לתמונה הטרייפל הזה, או כמו שאני קוראת לו – קינוח שאריות. בחיי, זו המצאה גאונית. במקום לשבור את הראש ולהכין עוד קינוח מאפס, פשוט פותחים את המקרר ומבצעים סריקה. תהיו ממוקדים ותזכרו - המטרה שלנו היא למצוא שאריות וחומרי גלם שיחד יתקמבנו לקינוח חדש לגמרי. טעים, יפה ומפתיע.
הקינוח שלי הוא תיאור ויזואלי מושלם של המושג "סינרגיה": כשתוצאה גדולה יותר מסכום חלקיה. מה היה לי בעצם? שאריות של עוגת בננה-שוקולד, אותם חתכתי לקוביות קטנות, שמנת מתוקה וזרעי רימון שיש היום בכל בית. החלטתי להישאר בתחום רימוני והוספתי לקצפת רכז רימונים. סידרתי את המרכיבים האלה שכבות-שכבות, וקיבלתי קינוח שאפילו אפשר להגזים טיפה ולקרוא לו מרשים :)
כל זה ב- 10 דקות עבודה, מדוד. כמובן שאתם יכולים להשתמש בשאריות כל עוגה שיש לכם בבית או בעוגיות מרוסקות, ביתיות או קנויות. הפוסט הזה בעצם הוא יותר רעיון והצעה לקינוח, ולא מתכון של ממש. תהיו יצירתיים ושימו לב להערות שמתחת למתכון. אני אתן שם עוד קצת רעיונות. מה שכן חשוב כאן זה עניין ההגשה. ידוע שקינוחי כוסות בהגדרה מייצרים אווירה של משהו פנסי וחגיגי. אני את הכוסות המעלפות האלה קיבלתי במסגרת שיתוף הפעולה (שנמשך זו השנה השנייה) עם חנות וינטג' ויד שנייה חיפאית "מפעם". אם אתם בסביבה – חובה לבקר.
אז בינתיים שיהיה חג שמח ומועדים לשמחה. שימשיך להיות טעים ויצירתי לנו. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 4 קינוחים אישיים:
3-4 פרוסות עוגה, חתוכות לקוביות קטנות
250 מ"ל (מיכל) שמנת מתוקה קרה
2-3 כפות אבקת סוכר (או לפי הטעם)
2 כפות רכז רימונים (או לפי הטעם)
חופן זרעי רימון
עלי נענע לקישוט


אופן הכנה:
  1. מקציפים שמנת מתוקה בעזרת מיקסר או מטרפה ידנית לקצפת סמיכה. מוסיפים אבקת סוכר ורכז רימונים וממשיכים להקציף עוד קצת עד שמתקבל קרם אחיד. טועמים ובמידת הצורך מוסיפים סוכר או רכז רימונים.
  2. מרכיבים את הקינוח: יוצקים בתחתית כלי הגשה כמה כפות של הקרם, מניחים מעל חופן מקוביות העוגה, ומפזרים זרעי רימון. חוזרים על אותה הפעולה עוד פעם או פעמיים, תלוי בגובה הכלי.
  3. מקשטים בעלי נענע טרייה ומגישים.
  4. את השאריות מניילנים ושומרים במקרר.


הערות:
  • אפשר להשתמש בשאריות כל עוגה או בעוגיות מרוסקות.
  • אפשר להחליף את השמנת מתוקה בגבינה לבנה, למשל 5%. במקרה הזה אין צורך להקציף, פשוט מערבבים את כל המרכיבים יחד. יכול להיות שתצטרכו קצת יותר אבקת סוכר.
  • אם אין לכם רכז רימונים, אפשר לשדרג את הקרם בעזרת הוספת קקאו, נוטלה, שוקולד מומס, חמאת בוטנים, ממרח לוטוס, כל סוג ריבה שאוהבים וכו'.
  • אפשר להשתמש בכל פרי שאוהבים.

יום רביעי, 12 באוקטובר 2016

עוגת בננה-שוקולד עם זיגוג טופי קרמל מלוח

טוב, שני שליש החגים כבר מאחורינו, זה אומר שהכל תקין: כדור הארץ לא עומד במקום, והזמן טס לו, במהירות מסחררת משהו, לעבר סוכות, ומשם הישר ליום ההולדת שלי. אני ילידת סוף אוקטובר, והחודש הזה אהוב עליי במיוחד.
באוקראינה בה נולדתי, אוקטובר היה חודש סתווי רק פורמלית. אומנם הוא התהדר בשלכת מרשרשת בגווני אדום וזהב שכל כך אהבתי, אבל היה לו מזג חורפי, עם רוחות עזות וגשמים. היה ממש נדיר לראות בסוף אוקטובר שמים כחולים צלולים ושמש.
השמים הכחולים האלה עם שמש שמאירה את העולם וכבר לא שורפת, הם מתנת יום הולדת הטובה ביותר שקיבלתי בארץ. סתיו מתון, שלא כל כך בטוח בעצמו, כמעט כמו אביב, רק שהשמש שוקעת יותר מוקדם, ורוח קרירה בערב מגיעה עם "כבר" ולא עם "עדיין". תקופת האטה, שרוולים ארוכים, פירות מנחמים, וכמובן עוגות בחושות שוות.
העוגה הזו למשל היא אחת השוות. נתחיל משילוב בננה-שוקולד. מעולה, מעולה, מעולה. טעמים משלימים שעושים נעים לחיך, ארומה נהדרת לא רק בזמן האפייה, אלא גם בכל פרוסה חדשה שנחתכת. כבר הכנתי בעבר עוגת שוקולד-בננה עם אגוזים, אין לי ספק שגם זאת לא תהיה האחרונה בסדרה.
את העוגה מכינים בקערה אחת, היא מאוד זריזה וזורמת. רק תערבבו את כל המצרכים ותשאירו אותה בתנור עד שהיא תתפח, תשחים ותיסדק טיפה במרכז. לפעמים נדמה לי שהסיבה היחידה שאני מכינה עוגות בחושות היא כדי לראות את הסדק הזה נולד.
כל עוד העוגה תהיה בתנור, תוכלו להכין בשבילה תוספת ממש נחמדה ומשדרגת – זיגוג טופי קרמל מלוח. הוא מקפיץ את טעם השוקולד ומשתלב מצוין עם מרקמה הלח והעסיסי של העוגה. בקרוב מתחיל חול המועד סוכות, וזה אומר הרבה אירוח. העוגה הזו תתאים לכם בול – היא מאוד טעימה, פשוטה להכנה, חיננית ופרווה. היא הופכת בקלות לטבעונית או חלבית, את ההנחיות תוכלו לראות בהערות אחרי המתכון. אז תיהנו מהסתיו, מהחגים, מאפייה ומזמן איכות עם משפחות וחברים. בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית לחם 6X12X22 או לתבנית אינגלישקייק:
2 ביצים
200 גרם (1 כוס) סוכר
1/2 כוס שמן
130 גרם (1 כוס פחות 6 כפות או 1/3 פחית) קרם קוקוס
200 גרם (1.5) בננות מעוכות
175 גרם (1 כוס + 3.5 כפות) קמח
60 גרם (6 כפות) קקאו
1 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
2 בננות מקולפות חצויות (אופציונלי)

מרכיבים לזיגוג (אופציונלי):
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
270 גרם (2/3 פחית) קרם קוקוס
¼ כפית מלח


אופן הכנה:

1.     מחממים תנור ל- 165 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה או משמנים ומקמחים אותה.
2.     מניחים בקערה ביצים, סוכר, שמן, קרם קוקוס ובננה ומערבבים היטב בעזרת מטרפה עד לקבלת תערובת הומוגנית.
3.     מנפים פנימה קמח, קקאו ואבקת אפייה, מוסיפים מלח ומערבבים בעזרת מרית עד שמתקבלת בלילה סמיכה.
4.     יוצקים את הבלילה לתוך התבנית ומניחים מעל חתוכות בננות, שתיים ועוד שתיים. לוחצים עליהן ע"מ שייבלעו כמעט עד הסוף בתוך הבלילה.
5.     אופים בין שעה ורבע לשעה וחצי, או עד שהעוגה תופחת, מתייצבת, נסדקת קצת בחלקה העליון, וקיסם שננעץ במרכזה יוצא יבש בלי פירורים.
6.     מצננים כ- 20 דקות בתוך התבנית ואחרי זה מעבירים על הרשת.
7.     מכינים זיגוג: מביאים קרם קוקוס לסף רתיחה. במקביל ממיסים על מחבת סוכר עד שמתקבל קרמל בצבע ענברי. מוסיפים את הקרם החם לתוך הקרמל (התערובת תבעבע, זה בסדר) וממשיכים לבשל תוך ערבוב עד שמתקבל טופי קרמל אחיד וחלק. מוסיפים מלח, מערבבים ומצננים.
8.     לקראת הגשה יוצקים על העוגה את הקרמל המלוח, ואם רוצים, זורים עוד קצת מלח.
9.     שומרים במקרר בכלי אטום.

הערות:

·       אפשר לטבען את העוגה: מחליפים את הביצים ב- ½ כוס רסק תפוחים, 6 כפות חמאת בוטנים, או מוסיפים עוד בננה אחת בשלה.
·       אפשר להכין עוגה חלבית: מחליפים את השמן ב- 115 גרם חמאה מומסת, ואת קרם הקוקוס בכמות זהה של יוגורט או שמנת חמוצה. בזיגוג אפשר להשתמש בשמנת מתוקה.
·       אפשר להגיש את העוגה ללא הזיגוג, היא לגמרי טעימה ומאוזנת כמו שהיא. אבל אני ממליצה בכל זאת לא לוותר. הקרמל המלוח משדרג אותה בכמה רמות.
·       אם רוצים עוגה לחה ממש ואקסטרה עסיסית, מומלץ לניילן אותה יחד עם התבנית ולהעביר ללילה במקרר. 

יום רביעי, 5 באוקטובר 2016

בראוניז עם אגוזי פקאן ופירות

נכון שכל מה שבא לכם אחרי החג הארוך הזה ולפני החג הארוך ההוא זה שוקולד? זה מה שאני הרגשתי ביום השני של החג, אחרי שנגמרו שאריות קינוחי הדבש והתפוחים. קרייב עצבני לשוקולד העיר אותי מוקדם בבוקר ביום שיכולתי להמשיך לישון. וכך מצאתי את עצמי במטבח – רק אני וציוצי ציפורים מאחורי החלון, עם שק שוקולד, קופסת קקאו וחוסר יכולת לדחות סיפוקים.
מה אתם עושים כשבא לכם משהו שוקולדי ומיד? כמובן אחרי שאכלתם כמות מסוימת של סתם שוקולד מחפיסה. אני למשל מכינה בראוניז.
מושחתים כאלה, על בסיס שוקולד מריר אמיתי, עם תוספת קקאו, שלא יחסר צבע וארומה. מה שכיף בבראוניז, זה שאפשר להכין אותם תוך זמן קצר ממש, בקערה אחת, עם מטרפה אחת, בלי הרבה כלים ובלגן. לפעמים אפשר אפילו לוותר על תבנית אפייה, ולהכין את הבראוניז במחבת.
מה שיאפשר לאכול את העוגה בחזירות מוחלטת, עם כפית או כף, ישירות מהכלי! אבל אם אין לכם מחבת, לא נורא – תבנית אפייה רגילה בהחלט תעשה את העבודה.
הבראוניז האלה כאמור מאוד פשוטים להכנה. הם פרווה, ומאוד מתאימים לאירוח בחגים. אם בא לכם להכין את הגרסה החלבית, בהערות יש הנחיה איך להמיר את המצרכים.
את התוספות אתם יכולים כמובן לבחור לבד, לפי הטעם האישי, ומה שיש לכם בבית. אני הלכתי על גרסה סתווית ברוח חגי תשרי: אגוזי פקאן, ענבים, גרעיני רימון, פטל מיובש, וכמובן – מלח גס שמדגיש מצוין את טעם השוקולד שכל כך חיפשתי.
אפייה קצרה, ויש לכם קינוח נפלא שאין אחד שלא יאהב. סופר שוקולדי ופאדג'י מבפנים, עם קרום דק בצבע חום מהמם מבחוץ. סדרו את התוספות איך שבא לכם ותיצרו יצירת אומנות משלכם. ניפגש לקראת סוכות. בינתיים תחזיקו מעמד בין חג לחג, ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית בקוטר 20-22 ס"מ:
150 גרם שוקולד מריר
75 גרם (1/3 כוס + 1 כף) שמן
2 ביצים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
15 גרם (1.5 כפות) קקאו
40 גרם (4 כפות) קמח
1/2 כפית אבקת אפייה
קורט מלח
תוספות: אגוזי פקאן, ענבים חצויים, גרעיני רימון, פטל מיובש, מלח גס



אופן הכנה:

1.     מחממים תנור ל- 170 מעלות, משמנים קלות תבנית אפייה.
2.     ממיסים שוקולד במיקרוגל או על באן מרי ומערבבים היטב עד שמתקבלת תערובת חלקה. מוסיפים שמן ומערבבים היטב.
3.     טורפים ביצים וסוכר עד שמתקבלת תערובת בהירה וקצת תפוחה.
4.     מוסיפים את תערובת הביצים לשוקולד ומערבבים בעזרת מטרפה עד שמתקבלת תערובת אחידה.
5.     מנפים פנימה קקאו, קמח ואבקת אפייה, מוסיפים מלח ומערבבים עד שמתקבלת בלילה סמיכה והומוגנית.
6.     יוצקים את הבלילה לתוך התבנית ואופים כ- 20 דקות. מוציאים מהתנור, מניחים תוספות בצורה חופשית ומחזירים ל- 10 דקות נוספות.
7.     מצננים ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:

·       אם אתם רוצים גרסה חלבית, אפשר להחליף את השמן בכמות זהה של חמאה (75 גרם).
·       אפשר להחליף את השוקולד המריר בשוקולד חלב.
·       אם משתמשים בתבנית אפייה גדולה יותר, למשל 24 ס"מ, מומלץ להכפיל את כל המרכיבים.