יום שלישי, 4 באפריל 2017

עוגת שוקולד-מרשמלו כשרה לפסח, ללא אפייה

יש לי תחושה שאתם כבר מסודרים עם קינוח לערב החג. בחירת עוגה לאירוע מיוחד זה לא עניין של שעה-שעתיים, והיא גם לא נעשית מהיום למחר. אבל אם אתם סופר-ספונטניים, או הייתם סופר-עסוקים, יש לי בשבילכם הצעה מעולה של רגע אחרון. וגם אם אתם כן מסודרים עם קינוח לסדר, יש לי בשבילכם מתכון נהדר לעוגה שתשמח את כוווולם, ובמיוחד ילדים, בחול המועד. כי יש הרבה חופש, הרבה הסתובבויות, נשרפות אינסוף קלוריות, וצריך לדאוג להשלים אותן :)
מדובר בגדול בעוגת שוקולד פשוטה וטעימה מאוד שמבוססת על חמישה מרכיבים בלבד! כן-כן, זה הכל, והיא גם לא דורשת אפייה. כלומר היא באמת מאפשרת ספונטניות מירבית בהכנה. במטבח אמריקאי יש ז'אנר שנקרא "smores" – בדרך כלל אלה חטיפים שמורכבים מבצק, מרשמלו ושוקולד. בתוך השם שלהם אפשר לראות בבהירות את המליה "more", כלומר כשטועמים את הקינוחים האלה, מייד רוצים עוד.
כזו היא בדיוק העוגה שלי. שוקולדית ועשירה מאוד, עם ענני מרשמלו שמסתתרים בפנים ומתגלים בהפתעה בכל פרוסה. קניתי חבילה שמורכבת ממרשמלו לבנים וורודים. חילקתי אותם חצי-חצי, והשתמשתי בוורודים לצורך הכנת התחתית, ובלבנים בתור שכבת ההפתעה. אפשר כמובן הפוך. רצה אלוהים ועוגיות הפסח שמצאתי (שנקראו "עוגיות מיוחדות") היו עם מלית שוקולד בפנים, לכן התחתית קיבלה תוספת מבורכת של שבבי שוקולד. אפשר להשתמש בכל עוגיות פסח שאוהבים כולל קוקוס, ומיטיבי לכת יכולים לנסות אפילו מצות.
וזהו, תוך ממש מעט זמן הכנה ועוד קצת זמן קירור העוגה הזו תהיה שלכם. היא יכולה להיות קינוח החג, וגם חטיף או נשנוש חביב בחול המועד. ואתם יודעים מה? גם אחרי הפסח, אם יישארו לכם מצות או עוגיות ללא קמח ועדיין תרצו להשתמש בהן, זה לגמרי הקינוח שלכם. אז שיהיה חג שמח וטעים, ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 18 ס"מ:
300 גרם עוגיות כשרות לפסח
25 גרם חמאה
180 גרם (חבילה גדולה) מרשמלו
200 מ"ל (כמעט מיכל) שמנת מתוקה
300 גרם שוקולד מריר / חלב
סוכריות צבעוניות לקישוט


אופן הכנה:
1.     מכינים תחתית: מרפדים תבנית או רינג בשקף או נייר אפייה. את הרינג מעמידים על קרש מרופד בנייר אפייה.
2.     במעבד מזון טוחנים עוגיות בפולסים עד לקבלת פירורים דקים. מעבירים לקערה גדולה.
3.     ממיסים חמאה במיקרוגל או על באן מרי, מוסיפים ½ חבילת מרשמלו וממשיכים להמיס תוך ערבוב (במיקרוגל בפולסים) עד לקבלת תערובת אחידה וסמיכה.
4.     מוסיפים את תערובת המרשמלו לפירורי העוגיות ומערבבים בעזרת מרית. כשזה מתחיל להיות קשה (כי התערובת דביקה), מרטיבים קלות את הידיים וממש לשים את התערובת עד לאיחוד.
5.     מעבירים את התערובת לתוך התחתית / רינג, ומהדקים אותה היטב בעזרת הידיים הרטובות. מסדרים מעל בצורה חופשית את ה- ½ השני של חבילת המרשמלו (משאירים קצת מקום בין המרשמלו לבין דופן התבנית / רינג). משאירים בצד.
6.     מכינים גנאש שוקולד: מביאים שמנת מתוקה על סף רתיחה, מוסיפים שוקולד ומשאירים לכמה דקות. מערבבים בעזרת מרית עד לקבלת תערובת אחידה וחלקה, ללא גושים.
7.     יוצקים את השוקולד מעל המרשמלו, מיישרים את פני העוגה, טופחים כמה פעמים על השיש כדי שהשוקולד יתפזר באופן אחיד, מניילנים ומעבירים לקירור של 3 שעות לפחות.
8.     מקשטים בסוכריות צבעוניות, חותכים בעזרת סכין מחוממת יבשה ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום.


הערות:
·       אפשר להמיר את העוגה לפרווה: מחליפים את החמאה בכמות זהה של מרגרינה או מחמאה, ואת השמנת המתוקה בכמות זהה של שמנת צמחית או קרם קוקוס. משתמשים בשוקולד מריר.
·       אפשר להשתמש בכל סוג וצבע של מרשמלו. בתחתית הם "צובעים" את העוגיות.
·       אפשר להשתמש בכל סוג של עוגיות פסח ואפילו במצות.
·       אפשר לשחק עם קישוט העוגה ולהחליף את הסוכריות הצבעוניות בקוקוס, אגוזים קצוצים, פירורי עוגיות פסח או תותים טריים.

6 תגובות:

  1. אולגה יקרה, תמיד אפשר לסמוך עלייך ברעיונות יצירתיים וטעימים לחג תודה רבה!

    השבמחק
  2. הכנתי את העוגה היום והיא היתה פשוט להיט!
    תודה רבה!

    השבמחק
    תשובות
    1. איזה יופי! שמחה לשמוע :)
      מועדים לשמחה

      מחק
  3. האם ניתן לעשות בתבנית של 22-24?
    צריך להוסיף משהו?
    פתי בר במקום עוגיות לפסח?
    האם אין צורך להקציף את הגאנש והכמות שלו מספיקה לכסות את המרשמלו?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי ענבל, אפשר להכין תבתנית גדולה יותר, כמובן שצריך להכפיל לפחות את כמות המצרכים. אפשר להחליף את התחתית בפתי בר (בגדול אפשר "להדביק" גם עם חמאה ולאו דווקא עם מרשמלו מומס). אני לא הקצפתי את הגנאש, רציתי אותו נוזלי בעת הרכבת העוגה ולא קרמי. הכמות אמורה להספיק לכסות את המרשמלו אם את מכפילה לפחות את כל המרכיבים. במקרה הכי גרוע המרשמלו יבלוט. אגב, מאוד טעים ויפה לפזר מעל אבקת קקאו. בהצלחה!

      מחק