יום שלישי, 12 בספטמבר 2017

חלה טבעונית עם תפוחים וסילאן

רציתי להתחיל את הפוסט הזה מקצת קיטורים. הנפש המזרח אירופאית שלי סוג של דורשת את זה מידי פעם. התכוונתי להגיד משהו על כך שהסמלים של חגי ישראל לא מי יודע כמה מטיבים עם טבעונים. כאן עוגות גבינה, שם ביצה קשה, ופה, ממש מעבר לפינה – דבש. אבל אז החלטתי לא להיות שלילית. הרי כל אחד יכול לבחור מה לאכול, ואחרי שהצלחתי לייצר מקרון טבעוני סביר, ונשאר להשתלט רק על בצק רבוך, אני יודעת שאפשר לטבען כל דבר. באינסטגרם שלי תוכלו לעקוב אחרי המשא שלי, ולראות שאני לא רק מסמנת וי, אלא ממש מצליחה לייצר קינוחים טבעוניים איכותיים וטעימים. לגבי עניין הטעם, תצטרכו לסמוך על המילה שלי, או להכין לבד ולוודא שזה נכון :)
ניקח למשל את ראש השנה, חג שכולו תפוח ודבש. נחליף את הדבש בסילאן. כי בואו נודה - בגלל זה השנה לא תהיה מתוקה פחות. ובכלל, בואו נתמקד בתפוחים. 
ניקח את התפוחים והסילאן ונהפוך אותם למרכיבים העיקריים של חלת החג. כי לכל חג יש ארוחת חג, ובכל ארוחת חג כדאי שתהיה חלה. קלועה, תפוחה וזהובה, כזו שכיף לבצוע ממנה חתיכות רכות, או לחתוך פרוסות פוטוגניות במיוחד.
מעבר לסמליות, התפוחים מוסיפים עסיסיות וטעם, והסילאן תורם מתיקות עדינה וצבע משגע. מכיוון שעדיין חם מאוד, לא תהיה שום בעיה להתפיח את הבצק הזה. זה גם לא ייקח יותר מדי זמן. כשהתחלתי להכין את החלה, לא הייתי סגורה ב- 100% על הכיוון: בעיקרון היא יכולה להיות ניטרלית או מתוקה. ובדיוק אחרי שסיימתי לפזר שומשום וקצח, החלטתי סופית שהיא תהיה מתוקה. אז השתמשתי בסירופ סוכר להברשה. כביכול זה לא הכי מתאים לקצח, אבל באופן מפתיע שילוב הטעמים עובד ממש טוב. אז תפזרו מה שבא לכם, וגם השימוש בסירופ הסוכר הוא לגמרי אופציונלי.
ובסוף התהליך תהיה לכם חלה חגיגית, טבעונית ופרווה, שנושאת בתוכה את סמלי החג, ותהיה טעימה לכל אחד ואחד ללא יוצא מן הכלל. תוכלו למרוח עליה דברים, לטבול אותה ברטבים או סילאן, או לאכול אותה סתם ככה, כי היא מתוקה וטעימה, ממש על התפר בין לחם לעוגה. אם הדלקתי אתכם, אבל אין לכם כוח לאפות, צרו איתי קשר, ואגלה לכם איפה אפשר להשיג חלות כאלה מוכנות וארוזות יפה לחג. ומי שמכין לבד, ספרו לי איך יצא. ובינתיים שיהיה חג מתוק, שמח, ובתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים לחלה גדולה:
1/2 קוביית שמרים טריים או 1כף שמרים יבשים
200 מ"ל (3/4 כוס + 2 כפות) מים פושרים
2 כפות סוכר
40 גרם (2 כפות) סילאן
20 גרם (2 כפות) שמן
500 גרם (3.5 כוסות + 1 כף) קמח
1 כפית מלח
110 גרם (2 יח' קטנות) תפוחים, מקולפים ומגוררים

להברשה וקישוט: 1 כף שמן + 1 כף חלב סויה + שומשום

לסירופ סוכר (אופציונלי):
2 כפות סוכר + 2 כפות מים



אופן הכנה:
1.     בקערת מיקסר מניחים שמרים, מים וסוכר וטורפים בעזרת מטרפה ידנית.
2.     מוסיפים סילאן ושמן וטורפים שוב.
3.     מוסיפים קמח, מתקינים וו לישה ולשים את התערובת במהירות נמוכה במשך כדקה, עד שהקמח נטמע בתערובת.
4.     מוסיפים מלח ותפוחים וממשיכים ללוש את הבצק במשך 5-6 דקות, עד שמתקבל בצק רך ודביק.
5.     מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים ומתפיחים במקום חמים במשך כ- 40 דקות (בחורף יותר), או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6.     לשים את הבצק כדי להוציא את האוויר, מחלקים לשלושה חלקים שווים (כ- 300 גר' כל אחד), מגלגלים לרצועות, קולים חלה בצורת צמה פשוטה ומניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים ומשאירים להתפחה שנייה בזמן שהתנור מתחמם.
7.     מחממים את התנור ל- 180 מעלות.
8.     מורחים את החלה בתערובת שמן וחלב סויה ומפזרים מעט שומשום.
9.     אופים במשך 20-25 דקות, או עד שהחלה תופחת ומשחימה.
10. מצננים על הרשת.
11. מכינים סירופ סוכר (אופציונלי): מביאים לרתיחה מים וסוכר ומבשלים עוד כדקה. מברישים את החלה בסירופ הסוכר.


הערות:
·       אם רוצים, אפשר להשתמש ב- 400 גרם קמח רגיל ו- 100 גרם קמח מלא. אפשר לשחק עם היחסים האלה. ככל שתשתמשו בכמות גדולה יותר של קמח מלא, כך תצטרכו יותר נוזלים (עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק).
·       אפשר להכין חלה מכמה רצועות שרוצים. פשוט מחלקים את הבצק בהתאם.
·       החלה יוצאת מתקתקה. בעיקרון אפשר לוותר על סירופ הסוכר, אבל איתו החלה תהיה לא רק טעימה, אלא גם מבריקה.
·       מומלץ להגיש את החלה עם סילאן בצד – הטעם פשוט מושלם.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה