יום ראשון, 24 בדצמבר 2017

עוגת גבינה טבעונית בצנצנת

לפעמים מתכונים פשוט נולדים. ולרוב קשה יהיה לומר מה הוא הטריגר ליצירה שלהם. אבל במקרה של המתכון הזה, זה דווקא ממש קל. הטריגר ליצירתו היו הצנצנות. כן-כן. אני חולת כלי מטבח בכלל, וקופסאות/צנצנות למיניהן בפרט. יש לי אותם, ובאמת הרבה. זה מה שהופך את המעברים שלי מדירה לדירה לכל כך כיפיים ומהנים :) 
אז עשיתי סדר בארון, ומצאתי צנצנות יפות וזהות! למה סימן קריאה? כי הכל אצלי בבודדים, מקסימום בזוגות. אי אפשר באמת להתחיל לקנות סטים שלמים של כל דבר שאני אוהבת. גם ככה אין לי כבר איפה לשים את הכל. אז שלושה פריטים זהים הם בהחלט סיבה למתכון ולמסיבה. במקרה הזה מסיבה של עוגות גבינה טבעוניות הכי זריזות שיש.
טכנית הן לא עוגות. זה מעין קינוח, שאם הייתי מכינה אותו בתבנית, היה יכול להיות עוגה. אבל באנגלית יש מושג שנקרא "cheesecake in a jar" (עוגת גבינה בצנצנת), ואני אימצתי אותו לצורך העניין. אז בלי אפייה, בלי הרבה בלגן במטבח – אלה הקינוחים הספונטניים ביותר שיש. נגיד יש אורחים לא צפויים – בבקשה, יש קינוח. יש פיקניק משפחתי – בבקשה מס' 2, יש קינוח והוא גם ניתן לשינוע קל, כי יש לו מכסה. ואם אין אורחים או פיקניקים באופק, זה עדיין אחד הדברים הקלים, הזריזים וטעימים ביותר שתכינו.
המרכיבים פשוטים וזמינים. אפשר להכין גרסת הקינוח ללא גלוטן, תראו את ההנחיות בהערות. ואפשר גם להוסיף על המתכון הבסיסי גיוונים שונים.
אני הכנתי עוגת גבינת וניל עם פירורים, עוגת גבינה בטעם חמאת בוטנים, ועוגת גבינה בטעם שוקולד. אתם יכולים לחשוב לבד על אפשרויות נוספות, יש לא מעט.
ועוד לא אמרתי כלום על כך שהקינוח הזה די דיאטטי, ויכול להיות עוד יותר עם כמה שינויים. אפשר להחליף את הסוכר בממתיק טבעי, אפשר להחליף את העוגיות בשקדים או אגוזים. אי אפשר להשוות את עוגת הגבינה הזו לעוגות גבינה שומניות וכבדות, והקלילות שלה ממש לא פוגעת בטעם.
מה אני אגיד לכם? לפעמים ממש חשוב לעשות סדר בארונות! אומרים שזה מכניס אנרגיות טובות לבית, מפנה מקום לדברים חדשים. אז דבר אחד חדש ומרגש כבר קרה: עוגות הגבינה האלה הן הברקה היסטרית. אני ממש ממליצה לכם לנסות. ואם אתם מכינים, אז ספרו לי איך יצא. שיהיה בתאבון!
אז מה היה לנו?

מרכיבים ל- 3-5 קינוחים אישיים:

לבסיס פריך:
250 גרם עוגיות פתי בר
חופן אגוזים
1-2 כפות שמן קוקוס (אופציונלי)

לעוגת גבינה בסיסית:
250 גרם (1 מיכל) סויה בסגנון גבינה לבנה של תנובה
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) חלב סויה
1 כפית משחת וניל
3 כפות אבקת סוכר
2.5 כפות קורנפלור

גיוונים:
2-3 כפות חמאת בוטנים חלקה, רכה
50 גרם שוקולד מריר, מומס

לקישוט:
ריבת פטל, זרעי רימון ואוכמניות
זילופי חמאת בוטנים, בוטנים קצוצים ופטל מיובש
שברי אוראו וזילופי שוקולד


אופן הכנה:
1.     מניחים בקערת מעבד מזון עוגיות פתי בר ואגוזים וטוחנים עד לקבלת מרקם אחיד. מוסיפים שמן קוקוס ומערבבים שוב.
2.     מניחים בתחתית כל צנצנת בערך 2 כפות של התערובת הפריכה. משאירים בצד.
3.     מניחים בסיר סויה בסגנון גבינה לבנה, חלב סויה, משחת וניל, אבקת סוכר וקורנפלור ומערבבים היטב בעזרת מטרפה.
4.     מבשלים על אש בינונית תוך ערבוב קבוע במשך 3-4 דקות, או עד שהמסה מתחילה להסמיך.
5.     לקבלת עוגת גבינה בטעם חמאת בוטנים מוסיפים כמה כפות חמאת בוטנים (לפי הטעם) ומערבבים היטב.
6.     לקבלת עוגת גבינה בטעם שוקולד מוסיפים שוקולד מומס ומערבבים היטב.
7.     בעזרת כף מחלקים את מסת עוגת הגבינה בין הצנצנות.
8.     מקשטים בהתאם לטעם. אני השתמשתי בריבת פטל, זרעי רימון ואוכמניות לקישוט עוגת הגבינה הרגילה; חמאת בוטנים, בוטנים קצוצים ופטל מיובש לקישוט עוגת הגבינה בטעם חמאת בוטנים; שברי אוראו וזילופי שוקולד לקישוט עוגת הגבינה בטעם שוקולד.
9.     שומרים במקרר עם מכסה / ניילון נצמד.


הערות:
·       הקינוח מתייצב כשהוא מתקרר, אז אל תדאגו אם המרקם שלו כשהוא עדיין חם נראה לכם לא מספיק סמיך.
·       אפשר לא להוסיף את שמן הקוקוס לתערובת העוגיות והאגוזים. התחתית תהיה יבשה יותר, אבל עדיין מאוד טעימה.
·       אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים.
·       אפשר להחליף את אבקת הסוכר במייפל או אגבה.
·       אפשר להפוך את המתכון לנטול גלוטן: משתמשים בתערובת אגוזים ושקדים, או עוגיות ללא גלוטן כבסיס לקינוח.
·       אפשר לקשט את הקינוח בהתאם לטעם האישי – תהיו יצירתיים!

12 תגובות:

  1. היי, נראה מעולה!!
    במה אפשר להחליף את שמן הקוקוס? שהתערובת לא תהיה יבשה? ומה זה משחת וניל? אפשר להשתמש בתמצית וניל שכבר יש לי במקום?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה! התערובת אכן תהיה יבשה בלי שמן הקוקוס. לא כל כך יודעת במה אפשר להחליף.. אולי במייפל. שווה לנסות. ולגבי הווניל, לגמרי אפשר להשתמש בתמצית. בהצלחה!

      מחק
  2. זה מתכון נהדר! תודה רבה.
    אני ללא ספק אכין.

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! אשמח לשמוע איך יצא :)

      מחק
  3. אפשר לעשות את זה העוגה אחת גדולה? ואפשר להשתמש בסוכר וניל במקום?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, אפשר להשתמש בסוכר וניל, וכן אפשר לעשות עוגה גדולה בכלי הגשה גדול. היא לא יכולה להיות מחוץ לכלי הגשה, כי במתכון הזה המסה לא מספיק יציבה

      מחק
  4. הכנתי עכשיו בטעם תפוזים - החלפתי חצי מהחלב במיץ תפוזים סחוט והוספתי גרידת קליפה, מעט ג'ינג'ר מגורר וטיפת מי זהר. את הפתיבר החלפתי בעוגיות גרנולה קנויות טחונות, וסיימתי בשכבת קרם שוקולד רך על בסיס חלב (אצלי שום דבר לא נחשב קינוח של ממש אם אין בו שוקולד. אפילו טיפה). ולמרות שאני לא חובבת מתיקות יתר, לטעמי הוספתי עוד כף אבקת סוכר. יצא מושלם. תודה על עוד מתכון השראתי נהדר, ובעיקר על כך שמצאת שימוש כה גאוני לגבינת סויה הלא-כל-כך-טעימה-לכשעצמה הזאתי:) עם זאת, אני תוהה האם זה לא יהיה אפילו טעים יותר עם טופו משי במקום הגבינה.

    השבמחק
    תשובות
    1. הי ותודה רבה על התגובה המושקעת! שמחה שמצאת את השילוב המנצח שלך. לגמרי מסכימה איתך לגבי השוקולד :) ולגבי הטופו משי, במקרה הזה לא נראה לי, כי אין לו טעם משלו, אז גם אין כל כך ערך מוסף. וזה גם מוצר יותר יקר. אז אני הייתי שומרת אותו לשימושים אחרים, כמו טארט שוקולד משי שלי, או מיונז ביתי

      מחק
  5. היי, נראה טוב. האם אפשר להוסיף לתערובת אגר אגר על מנת לייצב אותה, כדי להפוך לעוגה גדולה ויציבה? אם כן, כמה מוסיפים ובאיזה שלב?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה. התשובה היא כן, אבל זה מתכון אחר לגמרי, ואני לא אכתוב אותו כאן בתגובות. מצטערת, זו קצת יותר מורכב..

      מחק
  6. כמה שמן קוקוס בערך לשים ? ואיך ?

    השבמחק
    תשובות
    1. רשמתי 1-2 כפות. אפשר גם בלי השמן בכלל, אבל אז התחתית תהיה ממש יבשה ופירורית. אני אישית גם אוהבת את הטעם. אז ממיסים את השמן ומוסיפים לקערת מעבד המזון לעוגיות טחונות.

      מחק