יום שבת, 24 במרץ 2018

עוגת שוקולד ותותים טבעונית ללא אפייה (כשרה לפסח)

טוב, זה היה אחד המרתונים הכיפיים ביותר שעשיתי עד כה. ארבעה מתכוני קינוחים טבעוניים וכשרים לפסח ברצף – זה לא בא ברגל :) הייתי רוצה לומר ששמרתי את הטוב ביותר לסוף, אבל האמת היא שאני מאוד מרוצה מכל הקינוחים שהכנתי השנה לכבוד החג: אם זה באונטי טבעוני ששבר כל שיא אפשרי של הכניסות לבלוג, מוס שוקולד על בסיס אקווה פאבה, עוגת שוקולד עם ציפוי שיש של שוקולד וקרם פטיסייר, או המתכון הזה.
כשאני מסתכלת על עוגת השוקולד הזו עם התותים, אני חושבת על נאמנות ומחויבות. הנאמנות הבלתי מתפשרת שלי לשוקולד, והמחויבות להחלטות של עצמי. הגדולות, כמו לעבור לטבעונות ולא להתפשר על שום דבר בדרך. והקטנות, כמו להכין עוגת שוקולד ותותים חלומית עם נוכחות מקסימלית של שני חומרי הגלם האלה.
אם אתם אוהבים שוקולד ותותים, אין צורך לחפש משהו אחר. זאת העוגה שלכם לערב החג, ואם היא נראית לכם מורכבת ומסובכת להכנה, זאת טעות אופטית. נשבעת!
התחתית שלה עשויה בעיקר מתערובת של אגוזים ותמרים. הכי זמין, הכי פשוט, הכי נטול גלוטן וחמץ. שכבת התות מורכבת מ- 3 מרכיבים בלבד. נכון, אחד מהם הוא אגר-אגר. ואם אין לכם אותו, ולא בא לכם לקנות, אפשר פשוט לוותר על כל השכבה הזו. יש בעוגה מספיק תותים גם ככה.
מוס השוקולד עשוי מ- 4 מרכיבים, כולם סופר זמינים ולא מאתגרים. המרקם שלו קטיפתי ונפלא בזכות הסויה בסגנון גבינה לבנה, והטעם מאוד שוקולדי, עשיר ומפנק.
יש טבעת מקסימה של תותים טריים שמקיפה את העוגה מבחוץ. ואם תכינו את שכבת התות, לאורחים שלכם צפויה הפתעה יפה, תותית וטעימה גם בתוך העוגה.
כדי להשלים את הלוק ההורס, הרי בכל זאת מדובר בעוגת רושם חגיגית, הכנתי ציפוי שוקולד מבריק סופר-זריז, ופיזרתי מעל סוכריות שוקולד וחצאי תותים טריים.
לקח לי פחות משעה להכין את העוגה כולה. היא צריכה קצת זמן התייצבות במקרר, אבל בגדול זאת ממש לא השקעה, לא במושגים של זמן, ולא במושגים של מאמץ. היא בול מסוג העוגות שאני כל כך אוהבת – שנראות מיליון דולר וטעימות ממש, בלי שצריך להתאבד עליהן.
וכמובן אני לא אובייקטיבית, אבל לדעתי התוצאה די מהממת. יפה ומדויקת, רכה וטעימה, טבעונית / פרווה וללא גלוטן. היא סוג של חלום שהתגשם, עוגת ויטרינה טבעונית כשרה לפסח, ללא אפייה, שכל אחד יכול להכין לבד בבית. ויש גם סרטון הכנה – תבואו לראות באינסטגרם. אני מאחלת לכם חג אביב שמח וטעים! נתראה אחרי החגים, ובינתיים – בתאבון.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לעוגה בקוטר 20 ס"מ:


לתחתית:
200 גרם (2 כוסות) אגוזי מלך
6 תמרים לחים מגולענים
1/2 כף שמן קוקוס
1 כף מייפל טבעי
1 כפית קקאו

לשכבת (אינסרט) תות בקוטר 14 ס"מ:
250 גרם תותים, נקיים וללא עוקץ
2 כפות אבקת סוכר
1/2 כפית אגר-אגר

למוס שוקולד:
400 גרם שוקולד מריר
750 גרם (3 גביעים) סויה בסגנון גבינה לבנה בטעם טבעי של תנובה
1/2 כוס חלב סויה
50 גרם (5 כפות) אבקת סוכר

להרכבה וציפוי שוקולד:
9 תותים יפים, ללא עוקץ וחצויים
50 גרם שוקולד מריר
1/4 כוס חלב סויה
1 כף סירופ תירס / גלוקוז (אופציונלי)
תותים וסוכריות שוקולד לקישוט


אופן הכנה:
1.     מרפדים קרש חיתוך בנייר אפייה, מניחים מעל רינג ומרפדים אותו מבפנים בסרט שקוף או פס נייר אפייה. אם משתמשים בתבנית, מרפדים בעיגול נייר אפייה את התחתית שלה, ואת הדופן הפנימית בפס נייר אפייה נפרד. בשביל שכבת תות מכינים רינג נוסף מנוילן מלמטה, ומניחים אותו על קרש חיתוך.
2.     מכינים תחתית: מניחים בקערת מעבד מזון את כל מרכיבי המתכון וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה ודביקה. מעבירים אותה לתוך הרינג / תבנית ומהדקים היטב לתחתית בעזרת כף או היד. מעבירים למקפיא ל- 10 דקות לפחות.
3.     מכינים שכבת תות: טוחנים תותים בבלנדר או מעבד מזון למחית אחידה, מעבירים לסיר, מוסיפים אבקת סוכר ואגר-אגר ומבשלים על אש בינונית תוך ערבוב. מביאים לרתיחה ומבשלים עוד דקה עד שהתערובת מתחילה להסמיך. מכבים את האש ויוצקים אותה לתוך הרינג הקטן. מעבירים למקפיא ל- 15 דקות, או עד שהשכבה מתייצבת לגמרי (נוגעים עם האצבע ומרגישים). מעבירים סכין דקה על הדופן הפנימית ומשחררים את השכבה. שומרים במקפיא עד להרכבת העוגה.
4.     מכינים את התבנית לקראת הרכבת העוגה: מוציאים את התבנית עם התחתית המקוררת מהמקפיא ומסדרים תותים חצויים מסביב כך שייגעו בדופן עם החתך. הכלי קר והתותים אמורים להיצמד אליו בקלות. מחזירים למקפיא.
5.     מכינים מוס שוקולד: ממיסים שוקולד במיקרוגל או על באן מרי עד שהוא נמס וחלק לגמרי. מניחים בקערה גדולה סויה בסגנון גבינה לבנה, חלב סויה וסוכר, מוסיפים את השוקולד המומס ומערבבים בעזרת מיקסר או מטרפה ידנית עד שמתקבל מוס אחיד וסמיך.
6.     מרכיבים את העוגה (ראו את כל התהליך בתמונות): מוציאים מהמקפיא את התחתית עם התותים. יוצקים למרכז התבנית את 1/2 מכמות מוס השוקולד ומיישרים בעזרת כף או מרית. מניחים במרכז את שכבת התות ומטביעים אותה בתוך המוס. יוצקים מעל את שארית המוס ומיישרים. מעבירים למקפיא לשעתיים לפחות.
7.     לקראת הגשה מכינים ציפוי שוקולד: מניחים בקערה שוקולד וחלב סויה ומחממים במיקרו או על באן מרי. מערבבים מדי פעם וממשיכים לחמם עד שכל השוקולד נמס ומתקבל גנאש חלק. מוסיפים סירופ תירס / גלוקוז (אופציונלי) ומערבבים.
8.     מוציאים את העוגה המקוררת מהמקפיא, יוצקים עליה את הציפוי ומיישרים בעזרת פלטה או מרית. מפזרים סוכריות שוקולד ומקשטים בחצאי תותים.
9.     שומרים במקרר.


הערות:
·       את האגוזים שבתחתית אפשר להחליף בשקדים, קשיו או כל אגוז אחר שאוהבים.
·       אם הכנת שכבת התות נראית לכם מורכבת, או חסר לכם אגר-אגר, אפשר לוותר על החלק הזה של המתכון. היא שם בעיקר בשביל היופי. העוגה תהיה טעימה מאוד גם בלעדיה.
·       אפשר להחליף את הסוכר שבשכבת התות ובמוס השוקולד במייפל טבעי. תטעמו ותוסיפו לפי הטעם.
·       בהכנת המוס והציפוי אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים.
·       העוגה נשמרת מעולה בכלי אטום מקרר עד 5 ימים. את שכבת התות אפשר להכין מראש. את העוגה אפשר להכין יום – גג יומיים מראש, כי התותים הטריים עלולים להיראות עייפים לאחר מכן. אם אתם מוותרים על התותים שמסביב, אפשר להכין את העוגה אפילו שבוע מראש ולצפות לפני ההגשה.