יום שלישי, 1 במאי 2018

קיש בטטה וכרישה טבעוני

צילום – דן פרץ

כשמדובר בשולחן החג בשבועות, קיש הוא המנה האהובה והפופולרית בדיוק כמו עוגת גבינה. כמו שסיפרתי לכם בפוסט הקודם, השנה החג שלי יהיה טבעוני למהדרין. מקווה שבזכות המתכונים שלי, גם אתם תוכלו להפתיע את המשפחות והחברים במנות טעימות וחגיגיות שלא כוללות מוצרי חלב.
קיש הבטטה והכרישה הזה לא מופיע בחוברת שבועות של תנובה עצמה. אבל מכיוון שהכנתי אותו במסגרת הפרויקט, אני שמחה ממש לחלוק את המתכון כאן. הוא לא מורכב בכלל, וכדי לעשות את העבודה עוד יותר קלה, הכנתי את הקיש על בסיס בצק פריך פרווה מוכן. אני מתה על בטטה, וכרישה זה ה-ירק בעונה הזו בין פסח לשבועות. אז שידכתי ביניהם למלית קרמית, מתובלת וטעימה מאוד. המאפה יוצא פריך, שחום, ארומטי, ונראה חביב ביותר בזכות שיטת הכנת הכרישה.
אז נתראה במתכוני שבועות הבאים, ובינתיים שיהיה חג שמח ובתאבון!
אז מה היה לנו?


מרכיבים לתבנית בקוטר 24 ס"מ:
1/2 חבילה (450 גרם) בצק פריך מרודד למאפים מלוחים של מעדנות, מופשר לפי הוראות היצרן
שמן זית לטיגון
8 גבעולי כרישה (החלק הלבן בלבד), חתוכים לפרוסות ברוחב 2 ס"מ
1 בצל סגול גדול, חצוי ופרוס
4 שיני שום, קצוצות
3 בטטות בינוניות, קלופות וחתוכות לקוביות קטנות
אפשרות: 1 כף עלי תימין
מלח, פלפל שחור גרוס
3 כפיות גדושות שמרי בירה או פירורי לחם

למלית:
2 מכלים (500 גרם) סויה בסגנון גבינה לבנה תנובה
1/2 כוס (120 מ"ל) משקה סויה תנובה במתיקות מופחתת
6 כפות קמח עדשים, קמח חומוס, או קמח לבן
1 כפית אבקת אפייה
3 כפות שמרי בירה
קורט כמון
1/4 כפית אגוז מוסקט



אופן ההכנה:
1.     מרדדים קלות את הבצק, מעבירים לתבנית ומהדקים היטב לתחתית ולדפנות. בעזרת סכין חדה חותכים את שאריות הבצק שגולשות מעבר לשפת התבנית. דוקרים את התחתית בכמה מקומות בעזרת מזלג.
2.     מחממים שמן זית במחבת על אש בינונית וצורבים את פרוסות הכרישה 4 דקות מכל צד, עד שהן מתחילות להשחים. מעבירים לצלחת.
3.     מוסיפים למחבת מעט שמן זית ומטגנים את הבצל במשך כ- 10 דקות, עד להזהבה. מוסיפים את השום ומטגנים כ- 2 דקות נוספות. מוסיפים את הבטטה ומטגנים 15-10 דקות, עד שהיא מתחילה להתרכך. מוסיפים את התימין, מלח ופלפל שחור, מערבבים ומכבים את האש.
4.     מחממים את התנור ל- 180 מעלות.
5.     המלית: שמים בקערה את הסויה בסגנון גבינה לבנה, חלב הסויה, הקמח, אבקת האפייה ושמרי הבירה ומערבבים. מוסיפים את הכמון, אגוז המוסקט, מלח ופלפל ומערבבים שוב. מוסיפים לקערה את תכולת המחבת ומערבבים עד לאיחוד.
6.     יוצקים את המלית על הבצק שבתבנית ומיישרים. מסדרים למעלה את פרוסות הכרישה ומפזרים את שמרי הבירה או פירורי הלחם. אופים כ-25 דקות, עד שהקיש מתייצב ומזהיב (אם הכרישה משחימה יותר מדי, אפשר לכסות את התבנית בנייר אלומיניום).
7.     מצננים לפחות 20 דקות לפני שפורסים ומגישים, כדי שהמלית תתייצב.


הערות:
·       זמן האפייה תלוי בתנור. הקיש מוכן כשהקלתית מזהיבה, והמלית מתייצבת, אך עדיין מעט רוטטת במרכז. היא מתייצבת סופית בקירור.
·       אם פורסים את הקיש מיד, הוא עלול להתפרק. תנו לו זמן להתייצב. והכי טוב, תכינו מעט מראש.
·       איך מכינים מראש? שומרים עד שלושה ימים במקרר, מכוסה היטב. לפני ההגשה מחממים בתנור 15-10 דקות ב-180 מעלות.

2 comments: