יום שישי, 11 במאי 2018

עוגת "גבינה" פירורים טבעונית

צילום – דן פרץ

טוב, לא באמת חשבתם שאפשר להשלים את פרויקט השבועות הטבעוני בלי עוגת "גבינה"? אלה היו שבועיים מאוד מרגשים מכל בחינה אפשרית, ואחרי כל המתכונים שפורסמו בחוברת שבועות של תנובה, וכאן בבלוג (ראו פאי רועים, קיש בטטה וכרישה, טירמיסו, ניוקי), נשארה רק היא, המלכה הלבנה.
פיני זומר, הסטייליסט והמלביש, כרקע אנושי מושלם לעוגה :)

הכנתי עוגת "גבינה" פירורים קרה, קלאסית ואהובה כל כך, בגרסה טבעונית טעימה ופשוטה להכנה. הדבר המאתגר ביותר במתכון זה שימוש באגר-אגר, התחליף הצמחי של ג'לטין. ואם עד היום לא ניסיתם או חששתם לעבוד איתו, אין סיבה להנציח את הטעות. אתם הולכים להכין את העוגה הזו ולהיווכח עד כמה השימוש בחומר הגלם הנפלא הזה פשוט וידידותי. 
חג שמח ממני ומהעוגה

בסוף המתכון בהערות יש את כל האופציות לתחליפים. אפשר להכין את העוגה מראש, להקפיא ולהפשיר במקרר לקראת הגשה. היא רכה וטעימה, לא מתוקה מדי, מאוד "גבינתית" וגם מאוד חגיגית, למרות המראה הפשוט והצנוע.

היה לי לעונג להיות חלק מהפרויקט ההיסטורי הזה. שמחתי להציע לכם תפריט חג שלם ללא טיפה של מוצרי חלב. זה אפשרי, וזה בהחלט טעים. מקווה שזאת רק ההתחלה, ושבשנה הבאה יהיו יותר ויותר מתכונים טבעוניים. אני מאחלת לכם חג שבועות שמח, חברים! ואם אתם מכינים משהו מהבלוג, אל תשכחו לספר לי איך יצא.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 24-26 ס"מ:
לבסיס ולפירורים:
300 גרם עוגיות פתי בר
1/2 4 כפות סוכר חום בהיר
2/3 כוס (135 גרם) שמן קוקוס מומס או מרגרינה מומסת

למלית:
1 מכל (250 מ"ל) קצפת צמחית השף הלבן
3 מכלים (750 גרם) סויה בסגנון גבינה לבנה תנובה
1/2 2 כוסות (600 מ"ל) משקה סויה תנובה מועשר
1/4 1 כוסות (250 גרם) סוכר
קליפה מגוררת מלימון אחד
4 כפות מיץ לימון
4 כפות (40 גרם) קורנפלור
1/2 7 כפיות (15 גרם) אבקת אגר-אגר


אופן ההכנה:
1.     הכנת הבסיס: מרפדים את דופנות התבנית בנייר אפייה או בשקף.
2.     שמים במעבד המזון את העוגיות, הסוכר ושמן הקוקוס (או המרגרינה) וטוחנים עד שמתקבלת תערובת פירורית לחה.
3.     מעבירים 2/3 מהפירורים לתבנית ומהדקים היטב לתחתית בשכבה אחידה. מעבירים למקפיא. שומרים בצד את יתרת הפירורים.
4.     הכנת המלית: מקציפים את הקצפת הצמחית לקצפת רכה ושומרים במקרר.
5.     שמים בסיר את הסויה בסגנון גבינה לבנה, 1/2 1 כוסות ממשקה הסויה, 1/2 כוס מהסוכר, קליפת הלימון, מיץ הלימון והקורנפלור ומערבבים היטב. מעבירים לכיריים ומחממים כ-5 דקות על אש בינונית, תוך ערבוב מתמיד, עד שהנוזל מתחיל להסמיך.
6.     שמים בסיר אחר את יתרת משקה הסויה והסוכר ואת האגר-אגר ומביאים לרתיחה, תוך ערבוב קבוע. ממשיכים לבשל תוך ערבוב 2 דקות נוספות, עד שמתקבלת תערובת סמיכה. מוסיפים בהדרגה לקרם הגבינה שבסיר השני ומערבבים היטב.
7.     מקפלים לתוך הקרם את הקצפת ויוצקים על תחתית העוגה. מיישרים בעזרת מרית ומפזרים למעלה את הפירורים ששמרנו בצד.
8.     מכסים בניילון נצמד ומעבירים למקרר ל-4 שעות לפחות (ועד יומיים).


הערות:
·       אפשר להחליף את הפתי בר בעוגיות טבעוניות אחרות שאוהבים.
·       אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים.
·       אפשר להחליף את הקצפת הצמחית בחלק המוקשה של קרם קוקוס אחרי לילה במקרר.  
·       ממליצה לטעום את הבלילה ולהוסיף את הלימון לפי הטעם. ייתכן ותצטרכו קצת יותר מ- 4 כפות.

28 תגובות:

  1. נראה מהמם!
    אפשר לדעתך להחליף את ה"סויה בסגנון גבינה לבנה" במשהו כמו טופו משי? היית משנה את הטעמים בהתאם?
    תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה, ולא אמורה להיות בעיה.

      מחק
  2. ואו היא נראית מדהימה! יש לי רק שבבים של אגר אגר, אפשר להשתמש בהם? מה ההמרה בין אבקה לשבבים?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! 1 כפית של אבקה = 1 כף של שבבים.

      מחק
  3. איזה כיף! תודה :)
    אפשר פודינג במקום אגר אגר? ואם כן, באיזה יחס?

    השבמחק
    תשובות
    1. תודה רבה! באופן תיאורטי כן, אבל זה ישנה את המרקם.. ומכיוון שלא ניסיתי, קשה לי להתחייב ליחס המרה כזה או אחר..

      מחק
  4. ואו! לגמרי מכינה אותה מחר D:
    שאלה לגבי 5- למה צריך לחמם את הגבינות? זה לא יהרוס את המרקם שלהן?
    אני תוהה אם אפשר לחמם רק את החלב עם הסוכר והקורנפלור (והלימון) ואז להוסיף לגבינות ואז גם לאגר אגר שנכין בנפרד? או שצריך שהתערובות יהיו כולן חמות כדי שיתאחדו כמו שצריך או משהו כזה? (האגר אגר)
    מקווה שהייתי מובנת, ותודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, תודה רבה! החימום של הסויה לא הורס שום דבר, ולדעתי הדרך הזו עדיפה. בהצלחה וספרי לי איך יצא :)

      מחק
  5. היי,
    בת זוגי הכינה עוגה לראשונה בחייה והקפידה להכין מצרכים לעוגה לפי המתכון,
    וכשניסתה לפזר את הפירורים מעל העוגה וחשכה עיניה כשראתה את הפירורים שקעו לתוכה ולא נשאר אף פירור, וראתה את העוגה הפכה לבריכה, וקיוותה שהקירור במקרר יקשה את העוגה לאחר חצי יום, אך לצערי לא ניתן לטעום את העוגה הנוזלית.
    מה נראה לך שאיזהו היא התפקששה? אשמח אם תאירי את עיניה, תודה!

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, קודם כל מצטערת לשמוע. קשה לי לדעת מה התפקשש.. אם הולכים בהתאם להנחיות, לא אמורה להיות שום בעיה. לא מעט אנשים חוץ ממני כבר הכינו את המתכון, ולא הייתה בעיה. אגר אגר היה בתוקף? היא שמה כמות מספקת? כי זה הגורם שמייצב את העוגה.

      מחק
    2. אגר אגר היה בתוקף
      זה האבקה שהיא הכינה
      https://www.stockmatok.co.il/product/%D7%90%D7%92%D7%A8-%D7%90%D7%92%D7%A8/

      מחק
    3. זו אבקה, נכון? לא פתיתים? כמו שאמרתי, אם הכל בתוקף, השקילות היו נכונות, וההכנה הייתה בהתאם להנחיות, לצערי אין לי דרך לדעת איפה הייתה הבעיה. אבל העוגה אמורה להתייצב, וזה בטוח. עוד לפני ההתייצבות הסופית, המסה עצמה מאוד סמיכה, והפירורים לא אמורים לטבוע

      מחק
    4. תודה! היא תעשה ניסיון חוזר :-)

      מחק
    5. אשכרה בא לי להיות שם איתה כשזה קורה :)

      מחק
  6. הי:) נראה מהמם! רוצה להכין וקניתי את כל המצרכים, אבל בסופר נשארו רק 2 גבינות סויה.. יש לי בבית יוגורט סויה, אפשר לשים במקום גבינה אחת?

    השבמחק
    תשובות
    1. הי רוני, נראה לי שאין בעיה, במידה ומדובר באותה הכמות. בהצלחה וחג שמח! :)

      מחק
    2. תודה! ננסה ונעדכן... חג שמח:)

      מחק
  7. היי,
    אני צריכה עוגה שהיא גם ללא גלוטן (טבעונים ורגישים לגלוטן יהיו בארוחה), מה אפשר במקום פתי בר?
    אולי להכין בצק ולהשתמש בקמח תמי?

    השבמחק
  8. כן, או לקנות עוגיות טבעוניות ללא גלוטן. בטוחה שיש דבר כזה

    השבמחק
    תשובות
    1. בינתיים לא מצאתי. מכירה מתכון לבצק פריך טבעוני וטעים?

      מחק
    2. גם בבצק פריך יש קמח.. אולי תכיני מעין שטרויזל על בסיס שיבולת שועל ושמן קוקוס?

      מחק
    3. רעיון טוב, אבדוק איתם שאכן אוכליפ שיבולת שועל (הבנתי שהבעיה היא בשדות הגידול של שיבולת השועך הצומדת ליד חיטה או משהו אחר המכיל גלוטן). תוכלי לרשום לי מתכון? השטרויזל מתאים גם כבסיס וגם כפירורים?

      מחק
    4. אין לי כל כך מתכון. הייתי משתמשת בקוואקר דק. מוסיפה סוכר/מייפל ושמן קוקוס בהדרגה עד שתיצא מסה דביקה יחסית. ואז משטחת חצי בתחתית ומפזרת פירורים קטנים מלמעלה. אמור לעבוד. יש שיבולת שועל שכתוב עליה ללא גלוטן, היא באה באריזות נפרדות, לא במשקל. ואז למיטב ידיעתי אין חשש לגלוטן

      מחק
  9. הפירורים מושלמים! הכנתי מתכון של קראמבל טבעוני+ פירורי הביסקוויטים שלך. התייאשתי מהללא גלוטן. הטעם של המלית היה מעולה לפני קירור. הבלילה יצאה מאוד נוזלית ומאוד חששתי, לאחר לילה בקירור, המרקם ג'לטיני ובלתי אכיל☹
    ממש מאכזב. יש לך מושג למה? הכנתי 2 עוגות כאלה את השנייה הייתי אמורה להביא מחר לאירוע אצטרך למצוא פתרון

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, עניתי לך כבר בפייס, אבל משהו השתבש לך בתהליך. אולי משהו במדידות וכמות החומרים. הבלילה אמורה להיות די סמיכה, היא מתייצבת מהר. והיא אמורה להיות לא ג׳לטינית מדי

      מחק
  10. חייבת להגיד- הכנתי את העוגה וזרקתי אותה. זה היה די טעים אבל המרקם היה דוחה. התאכזבתי :(

    השבמחק
    תשובות
    1. הי, מצטערת שזו החוויה שלך. אולי התפקשש לך משהו בהכנה..

      מחק
  11. הי, לא מצאתי בסופרים גבינת סויה בטעם טבעי של תנובה, קניתי במקום 2 חבילות של טופוטי בסגנון גבינה. יעבוד? אם כן בכמה להשתמש ממנו? להוסיף משהו בשביל להגיע ל750 גרם?

    השבמחק