יום שני, 14 במאי 2018

לזניה טבעונית עם ירקות ומוצרלה אגוזים ביתית

אני חושבת שזה יהיה המתכון האחרון שאספיק לחלוק אתכם לפני החג. פרסמתי כבר מלא דברים, גם מתוקים וגם מלוחים (גלגלו אחורה לפוסטים הקודמים), אבל פינת הפסטה נשארה לי לא סגורה. ולא הייתי לגמרי שקטה בקשר לזה.
אז הכנתי לזניה. כן, לזניה טבעונית עם רוטב עגבניות, מלא ירקות שווים ותוספת מושלמת של מוצרלה אגוזים תוצרת בית. וכמה שהיא משדרגת את המתכון! אני לרוב מכינה אותה על בסיס קשיו, אבל בדיוק הכנתי צ'יזקייק, והקשיו נגמר. אז אילתרתי עם אגוזי מלך ויצא ממש טעים. הצבע פחות לבן, אבל חוץ מזה, זה תחליף גבינה טעים, זריז ומעולה. והוא גם משחים מקסים באפייה.
כאמור, השתמשתי בשני סוגים שונים של רוטב עגבניות מוכן של ברילה, גם קלאסי וגם עם עשבי תיבול. אם בא לכם להכין רוטב ביתי, לכו על זה. אבל תקשיבו, הרטבים האלה טעימים ברמות, לא דורשים שום תוספת, ומקצרים משמעותית את העבודה. אז שווה לתת להם צ'אנס. וכמה כיף לשחק ככה עם האוכל. הנה, ציירתי לכם לזניה :)
 האבולוציה של לזניה

מבחינת הירקות השתמשתי בתרד, פטריות וזוקיני בשני צבעים. אבל גם כאן אפשר ורצוי ללכת עם הלב. רק שימו לב שחובה לאדות את הירקות לפני האפייה כדי להיפטר מעודפי הנוזלים. אנחנו רוצים את הלזניה שלנו עסיסית, אבל לא רטובה.
בתבנית שלי יצאה לי לזניה עם 3 קומות של עלים. אם התבנית שלכם עמוקה או שטוחה יותר, זה יכול להשתנות בהתאם. והכי כיף שבעלי הלזניה של ברילה אין ביצים, ושהם לא דורשים חליטה או בישול מקדים. זה נוח ברמות.
וככה בפחות משעה תהיה לכם מנה חגיגית, יפה וטעימה, מריחה מטריף מתערובת עשבי התיבול שברוטב, הירקות והבזיליקום. נימוחה ורכה מבפנים וקראנצ'ית בקצוות. פזרו מעל קצת שמרי בירה, ואתם מסודרים. המבחן הקבוע והמהימן ביותר שלי הוא לתת לטעום את מה שאני מכינה ללא טבעונים. אז הלזניה עברה את המבחן בהצלחה יתרה :) מה שרק מוכיח את הנקודה שלא חייבים מוצרי חלב, גם לא בשבועות.
חברים, אני מאחלת לכם ולמשפחות שלכם חג שמח, שקט וטעים! נתראה אחרי החג, ושיהיה בתאבון.
אז מה היה לנו?

מרכיבים לתבנית 20 על 30 ס"מ:
9 דפי לזניה (ללא צורך בבישול מקדים) של ברילה
400 גרם (1 צנצנת) רוטב עגבניות קלאסי של ברילה
400 גרם (1 צנצנת) רוטב עגבניות עם עשבי תיבול של ברילה

למלית:
1 חבילה תרד טרי, שטוף
1 קופסה קטנה פטריות שמפיניון, פרוסות לטבעות
2-3 שיני שום, קצוצות
2 זוקיני צבעוניים, פרוסים לטבעות בעובי 1/2 ס"מ
שמן זית, מלח ופלפל
2 כפות שמרי בירה (אופציונלי)

למוצרלה אגוזים:
1/4 כוס אגוזי מלך מושרים במשך שעה לפחות ומסוננים
240 מ"ל (1 כוס) מים פושרים
25 גרם (2 כפות + 1 כפית) קורנפלור
1 כפית שמרי בירה
1 כפית מיץ לימון
1 שן שום
1 כפית שמן זית
3/4 כפית מלח

להגשה:
שמרי בירה ועלי בזיליקום


אופן הכנה:
1.     מעבירים את שני סוגי רוטב העגבניות לקערה ומערבבים.
2.     מחממים את התנור ל- 190 מעלות. משמנים קלות את תבנית האפייה.
3.     מחממים את השמן במחבת גדולה ומאדים את התרד במשך 2-3 דקות, תוך ערבוב, עד שהוא מוריד את הנפח. מעבירים למסננת וסוחטים היטב את הנוזלים.
4.     מוסיפים מעט שמן לאותה המחבת ומאדים את הפטריות והשום במשך 3-4 דקות, תוך ערבוב, עד שהן מתחילות להתרכך. מתבלים, מערבבים, מעבירים למסננת וסוחטים היטב את הנוזלים.
5.     מוסיפים מעט שמן למחבת ומאדים את הזוקיני במשך כ-5 דקות, תוך ערבוב, עד שהם מתחילים להתרכך. מתבלים לפי הטעם. מעבירים למסננת.
6.     מרכיבים את הלזניה: יוצקים כמה כפות מרוטב העגבניות לתחתית התבנית ומשטחים. מניחים מעל 3 דפי לזניה, אחד ליד השני (במידת הצורך מקצרים אותם טיפה כדי שיתאימו לגודל התבנית). יוצקים מעל חלק מהרוטב ומשטחים עד לכיסוי הדפים. סוחטים שוב את התרד ומסדרים מעל הרוטב. מסדרים מעל עוד 3 דפי לזניה ורוטב מעל. סוחטים את הפטריות ומסדרים מעל הרוטב. בין לבין מניחים את טבעות הזוקיני. מסדרים מעל עוד 3 דפי לזניה ואת שאריות הרוטב.
7.     מפזרים מעל את שמרי הבירה ואופים 20 דקות.
8.     מכינים את מוצרלה האגוזים: מעבירים את כל רכיבי המתכון לבלנדר חזק וטוחנים לתערובת נוזלית אחידה, ללא חתיכות האגוזים. יוצקים אותה לסיר קטן ומבשלים על אש בינונית תוך ערבוב במשך כ- 2-3 דקות, או עד שמתקבל רוטב סמיך במרקם גבינה מותכת.
9.     מוציאים את תבנית הלזניה מהתנור, מורחים בזהירות שכבה אחידה של המוצרלה ומחזירים לתנור ל- 10 דקות נוספות, או עד ש"הגבינה" מתחילה להזהיב, והלזניה רכה ומוכנה.
10. מפזרים עוד קצת שמרי בירה ועלי בזיליקום טריים ומגישים.


הערות:
·       אם משתמשים בדפי לזניה של ברילה, אין צורך לבשל או לחלוט אותם לפני האפייה.
·       אפשר להשתמש רק בסוג אחד של רוטב, או להכין רוטב עגבניות ביתי.
·       אפשר להשתמש בכל ירקות שאוהבים. חשוב לאדות אותם ולסחוט היטב כדי שלא יגירו נוזלים באפייה, ולא תהיה לכם לזניה רטובה.
·       תתבלו את הירקות לפי הטעם, ואל תשכחו שרוטב העגבניות גם מתובל.
·       שמרי הבירה במתכון על תקן אופציה. המטרה שלהם להוסיף למנה טעם גבינתי (אני ממש ממליצה לא לוותר ולהכיר את המוצר).
·       אפשר להכין את הלזניה הזו ללא שכבת המוצרלה. אבל היא שווה ברמות, אז לא הייתי מוותרת.
·       אפשר להחליף את האגוזים במתכון המוצרלה בקשיו או אגוזי מקדמיה. הכי חשוב זה להשרות אותם למשך שעה לפחות, כדי שהמוצרלה תהיה חלקה.