מרק גזר וקטניות טבעוני

מאת

מרק גזר וקטניות טבעוני

ציפור נודדת לחשה לי בדרך לארצות החום שהולך להיות סופ”ש קר וסוער. אז לרגל האירוע הכנתי מרק גזר וקטניות טבעוני: סמיך, עשיר ומפשיר נשמות קפואות. האמת היא שהוא עד כדי כך סמיך, שאפשר לקרוא לו כמעט תבשיל או רוטב. שזה בעצם מגדיל כמעט עד אינסוף את השימושים בו 🙂 אפשר לאכול אותו כמנה ראשונה, עיקרית או שדרוג לתוספת, כמו אורז לבן, קינואה או קוסקוס.

מרק גזר וקטניות
ביס מחמם את הבטן והלב

הסמיכות הזו נובעת בעיקר מהקטניות שבמרק: לא משנה כמה מים מוסיפים, עושה רושם שהן גדלות וסופגות את כל הכמות. במקרר המרק מתייצב עוד יותר, כך שלמחרת יש מצב שתצטרכו אפילו טיפה לדלל אותו, או לחזור לאופציה של שימוש כתבשיל ו/או רוטב.

ולמה דווקא גזר? לזה באמת אין סיבה מיוחדת, מעבר לכך שזה היה הירק היחיד במקרר שלי ביום הבישול. המרק היה ספונטני ולא מתוכנן מראש, וכך נשארתי עם שילוב לא הכי שגרתי, אבל ממש טעים, ארומטי, משביע וכתום במיוחד. כזה שגם נעים לעין כשבחוץ משדרים רק אפור כהה.

מרק גזר וקטניות

בקיצור, אני אומרת שאם כבר חורף – אז עד הסוף. בלינק הזה תמצאו עוד מלא מרקים. לאכול מרק חם וסמיך זה חלק מהגדרת התפקיד של בני אדם בעונה הזו. כל ביס מחמם עוד ועוד, ובלי שנשים לב נגיע לאביב 🙂 המרק הזה בריא וטעים, עשיר בחלבון, אפשר להכין אותו בגרסה ללא גלוטן (ראו בהערות), והוא פשוט טעים שכזה. נסו ותבינו. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא לכם: כאן, או בעמודים שלי בפייסבוק ובאינסטגרם. שיהיה סופ”ש חמים ובתאבון!

מרק גזר וקטניות טבעוני

אז מה היה לנו?

מרכיבים לסיר גדול:
2-3 כפות שמן זית
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
2-3 שיני שום, קצוצות
2 ס”מ שורש ג’ינג’ר, קלוף וקצוץ דק
250 גרם גזר מגורר (3-4 גזרים), או שקית גזר דק
1 כוס חומוס יבש, מושרה למשל לילה
1 כוס שעועית לבנה יבשה, מושרית למשל לילה
1 כוס גריסי פנינה
1 צרור פטרוזיליה / כוסברה, קצוצה
8-9 כוסות מים רותחים
1.5 כפיות מלח, או לפי הטעם
1/2 כפית פלפל שחור
2 כפיות כמון
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה מתוקה

 

אופן הכנה:

  1. מחממים את השמן בסיר גדול ומאדים את הבצל, השום והג’ינג’ר עד להזהבה קלה.
  2. מוסיפים את הגזר, מערבבים וממשיכים לאדות עוד 3-4 דקות. אם צריך, מוסיפים עוד קצת שמן.
  3. מסננים את הקטניות, מוסיפים לסיר ומערבבים היטב. מוסיפים את גריסי הפנינה ומערבבים.
  4. מוסיפים את המים והתבלינים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש וממשיכים לבשל עם מכסה כשעתיים, או עד שהחומוס והשעועית רכים. לקראת סוף הבישול מוסיפים את הפטרוזיליה / הכוסברה.
  5. במידת הצורך מתקנים את התיבול. אם המרק סמיך מדי, מוסיפים עוד קצת מים רותחים.

 

הערות:

  • אפשר להשתמש בקטניות מוקפאות. זה מקצר משמעותית את זמני הבישול.
  • אם רוצים מרק ללא גלוטן, אפשר להחליף את גריסי הפנינה באטריות אורז, דוחן, אמרנט או כוסמת.
  • אפשר להעשיר את המרק בירקות נוספים: תפוחי אדמה, בטטה, קישואים, ברוקולי, כרובית.
  • המרק חורפי, עשיר וסמיך. ממש על התפר בין מרק לתבשיל לרוטב עשיר. אם רוצים אותו דליל יותר, מוסיפים יותר מים רותחים ומתקנים את התיבול.
  • אפשר לתבל את המרק לפי הטעם האישי. אם אוהבים חריף, אפשר להוסיף קצת שבבי צ’ילי.
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
הדפסה

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם