כל מי שמכיר את המטבח המזרח אירופאי בכלל, והמטבח הרוסי בפרט, יודע שיש לנו אובססיה מסוימת לממולאים. בגדול זה נכון גם לגבי מטבחים אחרים, בהם ממלאים ירקות או עלי כרוב או גפן. אבל רוסים לקחו את זה עוד צעד אחד קדימה והמציאו למשל ביצים ממולאות וקליפות הדרים ממולאות. אנחנו בעצם ממלאים כל דבר אכיל שיש בו חלל ריק 🙂 ככה נולד טופו ממולא.
כשמשהו אכיל לא מגיע עם חלל מלכתחילה, תמיד אפשר לייצר אותו ולדאוג למלא בהמשך. כמו שסבתות שלי היו מכינות גפילטע פיש. סורי, זה אחד הדברים שהייתי אוכלת בעבר. תכלס, כשעבדתי על המתכון הזה, רציתי לקרוא לו גפילטע טופו, אבל היה לי חשד שאף אחד לעולם לא יחפש כזה מתכון בגוגל 🙂
כמו במקרה של הגפילטע, או כל סוג ממולאים אחר, משתמשים בחלק ממוצר הבסיס גם להכנת המלית. הכנתי את הפוסט בשיתוף עם תנובה, ומוצר הבסיס שלי הוא טופו מתובל בסגנון פרובנס. היתרון האדיר שלו בכך שהוא מגיע מתובל מראש, ויש בו שילוב כיפי של טעמי בצל, פלפל קלוי, שום ורוזמרין. בזכות התיבול הזה הטופו די מוכן לאכילה מיידית, אבל כמובן כל שדרוג מבורך.
ההכנה של הטופו הממולא פשוטה מאוד: קודם כל מייצרים את החלל למילוי. משתמשים בחלקים שיצאו החוצה לצורך הכנת המלית. אני הוספתי גם פטריות והרבה בצל ירוק. אפשר כמובן להשתמש בכל ירק אחר שאוהבים. בהערות מחכים לכם רעיונות נוספים. המלית מטוגנת ומוכנה צ'יק צ'ק.
כל מה שנותר זה למלא את הטופו ולהשחים אותו יפה משני הצדדים. ההשחמה הזו לא רק מייצרת מעטפת קריספית וצבע זהוב וטעים, אלא גם מאחדת את הטופו והמלית, כך ששום דבר לא מתפרק. מתקבל מעין פינגר פוד – אוכל שאפשר לאכול בידיים, בלי מזלג וסכין.
כמות המלית שמתקבלת יחסית גדולה, ואפשר להשתמש בשאריות שלה למילוי ירקות. אני למשל מילאתי פלפל גמבה טרי, ויצא משגע. אבל תאמינו לי שאפשר לאכול את המלית הזו סתם ככה, בלי כלום. היא מאוד טעימה ונעלמת בשניות.
הכנת טופו ממולא זו עוד דרך יצירתית, בריאה וטעימה לצרוך חלבון מן הצומח. המנה הזו כיפית להכנה, מתאימה לאירוח, וסתם מגוונת. היא נטולת גלוטן, יש בה מעט מאוד שומן, והיא פשוט חביבה, לפחות בעיניי 🙂
יש בטופו ממולא שילוב נהדר של מרקמים וטעמים. הוא מאפשר חופש תיבול, והייתי אומרת שצריך להתייחס אליו בתור רעיון וקונספט, שאפשר לשחק איתם בהתאם לטעם האישי. אם אתם מכינים את המנה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ובינתיים, שיהיה בתאבון!
רוצים עוד מנות טופו מעולות? נסו את:
טאקו טבעוני ללא גלוטן עם טופו בסלסה חריפה
טופו מוקפץ עם ירקות בזיגוג מבריק
טופו ממולא ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-2-4 מנות אישיות:
300 גרם (1 קובייה) טופו תנובה מתובל בסגנון פרובנס
מלית:
1-2 כפות שמן
1 סלסלת פטריות, חתוכות לקוביות קטנות
שאריות הטופו (ראו בהמשך)
2-3 גבעולי בצל ירוק, חתוכים לטבעות קטנות
2 כפות רוטב סויה
1 כף סילאן
1 כפית קורנפלור
2 כפיות מים
הגשה:
עלים ירוקים
צנונית, חתוכה לפרוסות דקות
אופן הכנה:
- מכינים את הטופו: מסננים את הטופו מהנוזלים, מייבשים היטב בעזרת מגבות נייר וחותכים ל-4 פרוסות שוות. מיישרים את הקצוות בעדינות (לא מורידים יותר מדי) רק כדי לקבל צורת ריבוע. שומרים את השאריות בקערה בצד.
- בעזרת קורצן קטן (אצלי בקוטר 3.5 ס"מ) חותכים בזהירות עיגול במרכז כל ריבוע טופו. משאירים שוליים מספיק רחבים, כדי שריבועי הטופו הממולאים לא יתפרקו. אם אין קורצן, אפשר לחתוך את העיגול בזהירות בעזרת סכין צרה וחדה. את הטופו ממרכז הריבועים מעבירים לקערה עם שאריות הטופו מלפני כן, ומועכים בעזרת מזלג למרקם דק.
- מכינים את המלית: מחממים את השמן במחבת ומקפיצים את הפטריות, תוך ערבוב, עד שהן מתחילות להתכווץ ומזהיבות.
- מוסיפים את הטופו, מערבבים וממשיכים להקפיץ עוד כ-1-2 דקות.
- מוסיפים את הסויה, הסילאן והקורנפלור מהול במים (מערבבים היטב שלא יהיו גושים), מערבבים היטב וממשיכים להקפיץ עוד דקה, עד שהמלית הופכת מעט דביקה.
- מוסיפים את הבצל הירוק, מערבבים שוב ומכבים את הלהבה. מעבירים את המלית לקערה.
- מחממים עוד קצת שמן באותה המחבת (מנגבים אותה משאריות המלית בעזרת מגבת נייר). בעדינות מעבירים את ארבעת ריבועי הטופו החלולים למחבת ומטגנים כ-2-3 דקות, עד שהטופו מתחיל להזהיב מלמטה.
- הופכים את הריבועים בזהירות, שלא יתפרקו, לצד השני, ותוך כדי הטיגון ממלאים את החלל שבמרכז במלית. שמים כמות שסוגרת את החור בלי למתוח או לקרוע אותו, ומערימים עוד קצת כלפי מעלה. מטגנים עוד 2-3 דקות, עד שהטופו הממולא משחים גם בתחתית, והמלית מתייצבת ו"מתאחדת" עם המסגרת.
- מגישים לצד עלים ירוקים וצנוניות, או עגבניות שרי, לפי הטעם.
- שומרים בכלי אטום במקרר. הטופו טעים גם חם וגם קר.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל סוג טופו שאוהבים. היתרון של הסוג הזה בכך שהוא מראש מגיע מתובל, ואין צורך להשרות ו/או לתבל אותו בנוסף.
- אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שאוהבים.
- אפשר להכין את המלית בתוספת פלפל גמבה, בטטה, פרחי ברוקולי או כרובית, תפוח אדמה, חומוס או עדשים. חשוב לקצוץ את הכל דק, כדי שהמלית תהיה במרקם פירורי ולא גושי.
- את שאריות המלית אפשר לאכול סתם ככה, או למלא משהו נוסף, למשל פלפל גמבה, עגבניות מרוקנות, פטריות גדולות או חצאי אבוקדו. המלית סופר טעימה ומשתלבת עם כל סוג ירק.