לפני כשבוע ערכתי הצבעה באינסטגרם ושאלתי מה אתם מעדיפים בתור תחליף לעוגת דבש מסורתית: עוגת מייפל או עוגת סילאן. אומנם הרוב הצביעו בעד עוגת מייפל, אבל די הרבה ביקשו גם עוגת סילאן, אז בסוף הכנתי שתיים, שכולם יהיו מרוצים 🙂 מתכון עוגת הסילאן יתפרסם ביום חמישי, את מאפה התפוחים הפשוט כבר יש לכם, אז בינתיים קבלו את הזוכה – עוגת עקיצת דבורה טבעונית על טהרת סירופ מייפל טבעי.
המייפל נמצא כאן גם בציפוי השקדים, גם בסירופ, וגם בקרם הקצפת. הייתי מכניסה אותו גם לבצק, אבל החלטתי לא להגזים. מה גם, הבצק לא באמת אמור להיות סופר מתוק. שכבות העוגה מקבלות את רוב המתיקות מהסירופ, שבו כאמור לא חסר מייפל.
זאת לא עוגת מייפל בחושה פשוטה – מדובר בעוגת חג לכל דבר: יפה, מרשימה, מושקעת ומוקפדת. היא טעימה, ומאוד תשמח את כל מי שהתגעגע לעוגת עקיצת דבורה רגילה. שכבות העוגה עשויות מבצק בריוש טבעוני מעולה, שזה בעצם בצק שמרים מיוחד, עדין ורך כמו כרית.
את המתכון הזה הכנתי בשיתוף פעולה עם סויה תנובה. השתמשתי במשקה קוקוס-שקדים, שטעמו מתקשר עם השקדים המקורמלים שבציפוי. השימוש בבצק שמרים בתחליף חלב ולא במים, יחד עם רסק תפוחים, מייצר בצק הרבה יותר רך, עשיר ואוורירי. לכן קראתי לו בריוש טבעוני.
אם אפילו פעם בחיים הכנתם בצק שמרים, העוגה הזו לא תאתגר אתכם בכלל. ואם לא הכנתם אף פעם – זה בהחלט הזמן להתחיל, כי אלו – איך אפשר לחיות בלי בצקי שמרים?! את הציפוי מכינים במחבת, וגם הוא פשוט וכיפי.
מכיוון שאני יודעת שהרבה פעמים אנשים משנעים עוגות חג, השתמשתי בשמנת צמחית להכנת הקצפת. היא מוקצפת בקלות, הרבה יותר יציבה ועמידה, ואפשר לסמוך עליה שלא תתפרק ולא תיהרס בדרכים. אבל אם בא לכם להקציף קרם קוקוס – זה בהחלט גם אפשרי. רשמתי את אופן ההכנה בהערות.
חשוב מאוד לחתוך את העוגה אחרי שהיא תתקרר, ולא מיד עם ההוצאה מהתנור. ככה החיתוך יהיה יותר ידידותי. כדי להגיע לתוצאה מדויקת, תשתמשו בסכין לחם משוננת, טובה וארוכה. גם זילוף הקרם חייב להיות על עוגה שהסירופ כבר נספג בתוכה, כאשר היא לגמרי קרה.
מממ, מה עוד אפשר להגיד על העוגה הזו? ממליצה כרגיל לקרוא היטב את שלבי ההכנה ולדייק בכמויות.
ואז תוכלו גם אתם לקבל את הביס המושלם הזה בחג 🙂 הווידאו קצת "נשרף" לי, כי כשצילמתי בדיוק יצאה השמש, אבל לדעתי הוא נותן מושג טוב על מהות הביס.
אתם יכולים לזלף קצת פחות או קצת יותר קרם – מה שבא לכם. זה לא ישנה את האופי והטעם הנפלאים של העוגה הסופר חגיגית הזו. היא קראנצ'ית בחלק של הציפוי ואוורירית וספוגה בסירופ מבפנים. היא מתוקה, אבל לא בהגזמה. היא יפה, שיקית ומשדרת חג. אם אתם מכינים אותה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושתהיה שנה טובה ומתוקה כמו מייפל 🙂 בתאבון!
רוצים עוד מתכוני ראש השנה, ולאו דווקא מתוקים? נסו את:
אוסף מתכונים טבעוניים לראש השנה
עוגת עקיצת דבורה טבעונית
אז מה היה לנו?
מרכיבים לעוגה בקוטר 22 ס"מ:
בצק:
150 מ"ל (1/2 כוס + 2 כפות) משקה קוקוס-שקדים של תנובה
60 מ"ל (1/4 כוס) רסק תפוחים לא ממותק
2 כפות סוכר קנים / סוכר רגיל
6 גרם (1.5 כפיות) שמרים יבשים, או 20 גרם שמרים טריים
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן קוקוס
350 גרם (2.5 כוסות) קמח + עד 1 כף במידת הצורך
ציפוי שקדים במייפל:
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
60 מ"ל (1/4 כוס) סירופ מייפל טבעי
60 מ"ל (1/4 כוס) משקה קוקוס-שקדים
1 כף שמן קוקוס מומס
100 גרם (1 כוס או 1 שקית) שקדים פרוסים
סירופ בטעם מייפל:
160 מ"ל (2/3 כוס) מים
100 גרם (1/2 כוס) סוכר
4 כפות סירופ מייפל טבעי
קרם קצפת-מייפל:
250 מ"ל (1 מיכל קטן) שמנת צמחית
60 מ"ל (1/4 כוס) משקה קוקוס-שקדים
3 כפות סירופ מייפל טבעי
3 כפות אינסטנט פודינג בטעם וניל
אופן הכנה:
- מכינים את הבצק: שמים בקערה בינונית את משקה הקוקוס-שקדים ורסק התפוחים, מערבבים בעזרת מטרפה ידנית ומחממים במיקרו עד שהם פושרים. מוסיפים את הסוכר והשמרים ומערבבים היטב. מוסיפים את השמן, מערבבים ומעבירים לקערת מיקסר עם וו לישה. מוסיפים את הקמח ולשים במהירות נמוכה-בינונית לפחות 7 דקות, או עד שהבצק נהיה רך ודביק, "נמרח" על תחתית קערת המיקסר ומתקבץ מסביב לוו. אם הבצק דביק מדי, אפשר להוסיף עד כף אחד של קמח. אל תתפתו להוסיף יותר! זה בסדר – הבצק אמור להיות כזה.
- מעבירים את הבצק על השיש, לשים ידנית ומייצרים כדור. מעבירים אותו לקערה משומנת קלות, מניילנים ומתפיחים במקום חמים בשמך כשעה, או עד להכפלת הנפח.
- מעבירים את הבצק שתפח על משטח עבודה ולשים היטב כדי להוציא את בועות האוויר. מרדדים גס לדיסקית בקוטר התבנית. משמנים קלות את התבנית ומניחים לתוכה את הבצק. משטחים ידנית כדי שהבצק ימלא את התבנית באופן אחיד. אם זה לא לגמרי מסתדר – זה בסדר: הבצק יתפח שנית וימלא את התבנית כמו שצריך. מכסים את התבנית במגבת ומתפיחים כ-30 דקות נוספות.
- לקראת סיום ההתפחה השנייה מחממים תנור ל-180 מעלות.
- מכינים את ציפוי השקדים במייפל: שמים במחבת או סיר את החלב הצמחי, הסוכר, סירופ המייפל והשמן, מערבבים ומביאים לרתיחה. מוסיפים בבת אחת את כל השקדים, מערבבים ומבשלים על אש בינונית תוך ערבוב מפעם לפעם כ-5 דקות, או עד שהתערובת מתחילה להצטמצם ולהסמיך, אבל עדיין נשארת נוזלית ולא הופכת לגוש.
- אם העוגה תפחה מדי כלפי מעלה, משטחים אותה טיפה ידנית כדי שפניה יהיו שטוחים. בזהירות, כדי לא להוציא את האוויר. שמים מעליה בזהירות, כף אחרי כף, את ציפוי השקדים, ומורחים עד הדפנות. שוב, בעדינות, כדי לא להוציא מהעוגה את בועות האוויר. אם הציפוי הספיק להתקשות, אפשר לחמם אותו טיפה או לדלל עם כמות קטנה של חלב צמחי.
- אופים את העוגה בין 20 ל-25 דקות, או עד שהיא תופחת ומשחימה יפה. שימו לב שהציפוי יכול להתחיל להשחים מוקדם מדי – במקרה כזה אפשר להניח על התבנית מלבן נייר כסף ולהמשיך לאפות (אני כיסיתי כבר בדקה ה-18). חשוב שהעוגה מתחת לציפוי תיאפה כמו שצריך, אחרת היא עלולה לשקוע במרכז.
- מוציאים את העוגה מהתנור ומצננים לגמרי. אפשר להכין את העוגה יום לפני הגשה ושמור בכלי אטום.
- מכינים את הסירופ בטעם מייפל (בסמוך להרכבה): שמים בסיר קטן את המים והסוכר, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 3-4 דקות. מוסיפים את המייפל ומערבבים.
- מכינים את הקרם: שמים בקערת מיקסר עם וו בלון את כל המרכיבים ומקציפים במהירות בינונית לקצפת יציבה ומבריקה. מעבירים לשק זילוף עם צנטר חלק.
- מרכיבים את העוגה: חותכים את העוגה שהתקררה לרוחב בעזרת סכין משוננת. מניחים את החלק העליון עם השקדים כלפי מטה. משקים בנדיבות את שתי שכבות העוגה בצד החתך בסירופ. אפשר להבריש בעזרת מברשת. מזלפים מעל החלק התחתון של העוגה תלוליות עגולות ויפות: קודם את המעגל החיצוני ומשם פנימה. אפשר גם בשתי קומות. מניחים מעל את השכבה העליונה.
- מגישים מיד או שומרים בכלי אטום במקרר. העוגה ניתנת לשינוע. חותכים בעזרת סכין משוננת (צריך לנסר בעדינות אך בנחישות את החלק העליון המקורמל).
הערות:
- שימו לב שאנחנו מדברים על סירופ מייפל טבעי – לא ה"כאילו המייפל" שמוכרים בסופרים בבקבוק כתום.
- אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים.
- אפשר להחליף את שמן הקוקוס שבבצק בשמן צמחי אחר, למשל קנולה. אבל בציפוי השקדים במייפל עדיף להשתמש בשמן קוקוס או 10-15 גרם מרגרינה.
- אפשר להחליף את השמנת הצמחית בקרם קוקוס שקורר במשך לילה במקרר (בחלק של השומן בלבד). אפשר לייצב אותו בעזרת כמה כפות של אינסטנט פודינג. אבל קצפת קוקוס פחות יציבה מקצפת הצמחית. אם אתם הולכים לשנע את העוגה – לכו על השמנת הצמחית.
- אפשר לשדרג את הקצפת בטעמים נוספים, כמו ווניל, קינמון, קקאו, קפה או אלכוהול שאתם אוהבים. אני הלכתי על מייפל נטו, כי זה היה אתגר העוגה 🙂
- אפשר לאפות את העוגה ולהקציף את הקרם יום לפני ההגשה, וביום ההגשה רק להכין את הסירופ ולהרכיב את העוגה.
22 תגובות
לצערי אין לי מיקסר,
אנסה ללוש לבד – אעדכן ! (:
בהצלחה! 🙂
יש לי תבנית בקוטר 24, העוגה תצא בסדר או שצריך להגדיל את הכמויות? ואם כן, בכמה?
הי עינת. לדעתי כדאי להוסיף 50% בחומרי הבצק. בהצלחה!
היי אולגה,
לצערי העוגה עלתה ממש והציפוי שקדים נזל מהתבנית, ניסיתי להעביר את התחתית המתפרקת של התבנית לתבנית יותר גדול אבל העוגה צנחה ולא התרוממה. ממש חבל על ההשקעה 😔
למי שעושה את העוגה בתבנית 24 הייתי מציעה להשאיר את הכמויות כמו שהן.
הי ענת, מצטערת לשמוע. הכנתי ב-22 וזה היה ממש בול, כלומר אין מצב שהכמות הזו תספיק גם ל-24. הוספת עוד חצי נכון? לא הכפלת?
באסה הכנתי אחד לאחד אבל לא יצאה לי כמות קרם כזאת כמו בתמונה. מקווה שהטעם טוב. נדגום בערב
הי מאי. העוגה שלך גם בקוטר 22? זה מאוד מוזר, כי היה אפילו יותר מדי קרם, לכן זילפתי יותר מקומה אחת…
הכנתי עכשיו את העוגה לשבת, אין לי מילים! יצא מושלם!!
גם בנראות, גם בטעם.
תודה רבה על מתכונים מעולים!! ❤️❤️❤️
הי עדיאל, איזה כיף שאהבת 🙂 תודה רבה ושבת שלום
היי אולגה, לא הבנתי מה עושים עם הסירופ בטעם מייפל שמכינים עם המים מייפל וסוכר. זה ה 4 כפות מייפל שמוסיפים אח"כ לקרם או ששמים אותו בקרם ועוד 4 עפות טבעי?
הי ציפורה. זה הסירופ שמשקים איתו את העוגה
היי באיזה קמחים ללא גלוטן שאינם כוסמין כדאי להשתמש במקום? תודה
הי סהר, הייתה תקלה באתר ורק עכשיו ראיתי את השאלה. מניחה שזה כבר פחות אקטואלי, אבל הנה התשובה: כוסמין זה קמח עם גלוטן. אפשר להחליף בקמח יעודי ללא גלוטן.
היי. האם אפשר יהיה להחליף את שמן הקוקוס בנטורינה?
אם כן, באותה הכמות?
תודה רבה
הי שירי, אפשר נטורינה מומסת. בבצק אפשר לשים 80 גרם
אפשרי להחליף בחלב צמחי אחר? נשמעת עוגה פצצה אבל חלב כזה יזרק בבית שלי לצערי
לגמרי אפשר
היי, אם מחליפים את השמנת הצמחית בקרם קוקוס שעבר קירור, האם תספיק פחות אחת?
לא, צריך שתי פחיות, כי אחרי הקירור נשארת בערך חצי כמות הקרם. חשוב לי לציין שהקצפת מקרם קוקוס פחות יציבה
הכנתי בערב חג ושמרתי כמה ימים במקרר כדי לשים את הסירופ והקרם ממש לפני ההגשה, בדיעבד הייתי צריכה לתת לעוגה לספוג את הסירופ והקרם אפילו יומיים לפני כדי שתהיה ספוגה וטעימה
יצאה לי מאוד גבוהה ולכן פרסתי לשלוש קומות, והגדלתי את כמות הקרם, שמתי 1 אינסטנט פודינג, 1 כוס משקה, 1 שמנת צמחית, וקצת מייפל
העוגה הייתה מוצלחת וטעימה מאוד!
איזה כיף! מאוד שמחה שאהבתם 🙂