ככל שמזג האוויר מתקרר ונהיה סגרירי ואפור יותר, כך בא לי יותר ויותר להכניס לחיי דברים צבעוניים. אז קניתי מעיל חורף צהוב, תיק גב כחול, והכנתי דלורית צלויה בשמן זית מתובל. כתומה ומשמחת, כמו השמש עצמה.
בגדול לא מדובר באיזה מתכון סופר מיוחד. זה יותר הצעת הגשה יפה ואסתטית, אפילו חגיגית. ראיתי תמונות של דלוריות כאלה בפינטרסט, והייתי חייבת לשחזר בבית, כי זה ממש מושך את המבט, ואחריו את בלוטות הטעם.
הטריק היחיד בכל הסיפור הזה הוא לחרוץ את החריצים היפים האלה בלי לחתוך לגמרי את הדלורית עצמה. ומה שעוזר לנו כאן זה מקלות סיניים, או אפילו שני עפרונות. מניחים אותם משני צידי הדלורית החצויה, והם בולמים את הסכין מלהגיע עד הסוף. וזהו – כל השאר זה משחק ילדים.
מעבר לעניין היופי, לחריצים יש תפקיד קולינרי חשוב: הם מייצרים אפייה פנימית טובה ואחידה של הירק ומעטה שחום. אגב, אם אתם אוהבים שחום ממש, פשוט תשאירו את הדלורית בתנור עד שהיא תזהיב ממש. את הדלורית שלי צליתי בשמן זית מתובל בשום, ג'ינג'ר, תימין ומייפל. כאן אתם חופשיים להוריד או להוסיף את הטעמים. לדעתי גם מרווה, רוזמרין ואפילו שמן קוקוס יעשו את העבודה.
אחרי הצליה בתנור לא רק הטעמים נפתחים, אלא גם הצבע. הוא הופך לכתום עשיר כזה, ויש גם קצת קצוות שרופים וסופר טעימים, כי המייפל מתקרמל.
דלורית צלויה בשמן זית מתובל יכולה להיות מנה עצמאית – פחמימה יפה וטעימה 🙂 או שאפשר להפוך אותה לארוחה אם מגישים יחד איתה חלבון כלשהו, ומשדכים גם סלט ירקות. אני לא התאפקתי ואכלתי סתם ככה. זה היה מושלם. ממליצה לכם בחום לנסות. אם אתם מכינים את המנה, ספרו לי איך יצא לכם: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון!
רוצים עוד מתכונים שמשלבים ירקות? נסו את:
טופו מוקפץ עם ירקות בזיגוג מבריק
דלורית צלויה בשמן זית מתובל
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-2-4 מנות:
1 דלורית יפה, קלופה
שמן זית
מלח ופלפל שחור
שמן זית מתובל:
2 כפות שמן זית
3 שיני שום, קצוצות או כתושות
1 ס"מ שורש ג'ינג'ר, קצוץ דק
עלים מ-5-6 גבעולי תימין
1 כפית מייפל
מלח גס
הגשה:
סלט ירוק
טחינה
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מורידים את החלק התחתון העבה של הדלורית כדי ליישר אותה, מעמידים וחותכים בזהירות חצי-חצי לאורך. מקלפים ומרוקנים את הגרעינים.
- שמים את שני החצאים על גבי התבנית וצולים צלייה ראשונית במשך 15 דקות. זה ירכך קצת את הדלורית, ויהיה הרבה יותר קל ונוח לחתוך אותה.
- מוציאים מהתנור, מעבירים כל חצי לקרש חיתוך, שמים משני הצדדים לאורך מקלות סיניות שיעצרו את הסכין ולא יתנו לחתוך את הדלורית עד הסוף, וחותכים כמו בתמונות: תחילה מסמנים מעין משולש, ואז חותכים כל שליש בקווים מקבילים בעובי כ-0.5 ס"מ בכיוונים מנוגדים, כדי שייווצר דפוס מעניין.
- מחזירים בזהירות לתבנית, מושחים במעט שמן זית, ממליחים ומפלפלים ומחזירים לתנור ל-25 דקות נוספות.
- מכינים את השמן המתובל: מערבבים בקערה את כל המרכיבים למעט המלח.
- מוציאים את הדלורית, מושחים בנדיבות בשמן המתובל, מפזרים מלח גס, ומחזירים לתנור ל-20 דקות נוספות, או עד שהדלורית מתרככת לגמרי ומתחילה להשחים קלות. מדי פעם פותחים את התנור ומברישים את הדלורית בשמן שמצטבר בתחתית התבנית.
- מגישים מיד, אפשר בליווי סלט ירקות וטחינה להשלמת ארוחה.
הערות:
- אפשר להחליף את שמן הזית בשמן קוקוס, שמן שקדים או אבוקדו. שמנים שיש להם טעם יעבדו כאן מצוין.
- אפשר להשתמש בעשבי תיבול לפי הטעם: מרווה, רוזמרין, אורגנו, בזיליקום וכו'.
- אפשר להחליף את המייפל בסילאן טבעי. אפשר לוותר על התוספת המתוקה.
6 תגובות
נראה מעולה! מתי מקלפים את הדלורית? לפני האפיה הראשונה?
הי טליה, תודה רבה! כן, מקלפים אחרי שחוצים ומרוקנים. עדכנתי את זה בפוסט 🙂
נפלא כלכך ממש תענוג לעיינים וכבר כתבתי לך מרגיש כמו תכשיט יפה תודה רבה ❤️
תודה רבה לך, זיוי!
אפשר להכין מראש – אפילו רק חלק?
הי שחף. לא הבנתי מה זאת אומרת חלק.. אפשר להכין מראש את הכל ולחמם שוב בהגשה. זה נשמר במקרר 3-4 ימים בלי בעיה.