מלא זמן חיכיתי לפרסם את המתכון הזה. לרוב אני מעלה מתכוני מרקים רק בחורף, אבל חרירה זה סיפור אחר לגמרי. זה מרק סמיך ועשיר שמרוקאים מכינים במיוחד לארוחה מפסקת לפני יום כיפור. זה אחד המרקים הטעימים שיש, אני מתה עליו, אז לרגל החג, והיום הראשון של הסתיו, הכנתי גרסה של מרק חרירה טבעוני ללא גלוטן.
מי שנמצא בבלוג הרבה זמן, יודע שאני מאוד אוהבת אוכל מזרחי בכלל, ואוכל מרוקאי בפרט. זה קשור לפרק מסוים בהיסטוריה האישית שלי. אני לא ארחיב, רק אגיד שהאהבה לבישול וגם הבלוג עצמו התחילו משם, ועם הזמן למדתי לתבל כמו סבתות מרוקאיות ?
זה אומר שכתבתי לכם כמויות של התבלינים, אבל כשאני מבשלת בבית, אני מוסיפה אותם בנדיבות לפי העין. אני אוהבת אוכל מתובל, גם בתבלינים יבשים וגם בעשבי תיבול. בדיוק מהסיבה הזו מרק חרירה נמצא בחמישיית המרקים האהובים עליי.
ההכנה שלו מאוד פשוטה. אל תיבהלו מכמות המרכיבים. הכל מאוד זמין, וגם אם יחסר לכם מרכיב כזה או אחר, זה לא נורא. כי איך שלא תכינו את המרק, הוא יצא סופר עשיר. תאכלו את החרירה לפני תחילת הצום, ותראו איך אתם עוברים אותו כמו גדולים ?
אם אתם פחות בעניין של צום, תשמרו את המתכון בכל זאת. כי מדובר באחד המרקים המפנקים והמנחמים בתבל. אז אפשר להכין ולהתפנק בלי קשר ליום כיפור. ובחורף אין על חרירה ביום גשום וקר.
אם לא איכפת לכם מגלוטן, אתם יכולים להעשיר את המרק עוד יותר, ולהוסיף לקראת סוף הבישול אטריות מרק קצרות. כמו בגרסה המקורית של החרירה. אבל ביננו – תראו כמה הוא סמיך גם ככה. לדעתי אפשר לגמרי לחסוך את הגלוטן.
אז נכון שעדיין חם, ועונת המרקים עוד לא הגיעה רשמית. אבל אני ממש ממליצה לכם לנסות את מרק החרירה כבר עכשיו. ככה גם תהנו בארוחה מפסקת ממרק מושלם, גם תשבעו, וגם תדעו מה אתם הולכים להכין עוד כמה וכמה פעמים במהלך החורף הקרוב ? כי מדובר במרק ממכר: טעים, בריא, ללא גלוטן, עשיר ומשביע, הכי מנחם שיש. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון, צום קל וגמר חתימה טובה!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים לארוחה מפסקת ושבירת צום? נסו את:
אוסף מתכונים טבעוניים ליום כיפור
מרק חרירה טבעוני ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
3-4 כפות שמן זית / שמן קנולה
1 בצל גדול, חתוך לחצאי טבעות
2 שיני שום, כתושות
3 מקלות סלרי, פרוסים דק
1 כרישה, פרוסה לטבעות
5-6 עלי מנגולד – החלק הלבן*, קצוצים
1 שורש פטרוזיליה, חתוך לקוביות קטנות (אופציונלי)
2 כפיות מלח, או לפי הטעם
½ כפית פלפל שחור
1 כפית כורכום
2 כפיות חוואיג' למרק
1 כפית מחוקה קינמון
3 עגבניות בינוניות, חתוכות לקוביות
1 פחית גרגירי חומוס, מסוננת
150 גרם עדשים שחורות, מושרות ל-20 דקות ומסוננות
3-4 ליטר מים רותחים (תלוי בגודל הסיר שלכם)
2 תפוחי אדמה בינוניים, חתוכים לקוביות
1 בטטה גדולה, חתוכה לקוביות
30 גרם (3 כפות) קורנפלור
240 מ"ל (1 כוס) מים פושרים
½ צרור פטרוזיליה, קצוץ
½ צרור כוסברה, קצוץ
5-6 עלי מנגולד – החלק הירוק*, קצוצים
מיץ מ-1-2 לימונים, לפי הטעם
אופן הכנה:
- מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל, השום, הסלרי, הכרישה, החלק הלבן של עלי המנגולד ושורש הפטרוזיליה עד להזהבה קלה.
- מוסיפים את כל התבלינים, מערבבים וממשיכים לטגן כ-3 דקות.
- מוסיפים את העגבניות, מערבבים וממשיכים לטגן עוד 2-3 דקות.
- מוסיפים את החומוס, העדשים השחורות והמים הרותחים ומערבבים.
- מוסיפים את תפוחי האדמה והבטטה, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, או עד שתפוחי האדמה מתחילים להתרכך.
- שמים בקערית קטנה את הקורנפלור והמים, מערבבים היטב ומוסיפים את התערובת לסיר. מערבבים היטב את המרק ומבשלים עוד 10 דקות, תוך ערבוב מדי פעם.
- מוסיפים לסיר את עשבי התיבול והחלק הירוק של עלי המנגולד ומערבבים. מבשלים 10 דקות נוספות.
- מוסיפים מיץ לימון, טועמים ומתקנים את התיבול.
הערות:
- אפשר להשתמש בחומוס יבש: יש להשרות אותו מראש בכמות גדולה של מים למשך 12 שעות ולבשל עד לריכוך. אפשר להשתמש גם בחומוס קפוא מופשר.
- אפשר לשחק עם הירקות במרק. אם משהו חסר לכם – לא נורא. זה מרק עשיר, ויש בו מספיק ירקות לתת נפח. אפשר להשתמש גם בקישואים, זוקיני, דלעת, דלורית. בגדר החובה רק כרישה, מנגולד, עגבניות, קטניות ועשבי התיבול.
- התיבול הינו בגדר המלצה, אבל אם מעולם לא בישלתם חרירה – תיצמדו אליה. יהיה טעים ?
- אפשר להשתמש רק בפטרוזיליה, או רק בכוסברה. אם אוהבים, אפשר להוסיף גם שמיר.
- חרירה זה מרק עשיר, סמיך וחמצמץ. אל תחסכו מיץ לימון.
- אם אתם לא חייבים מרק ללא גלוטן, נהוג לקראת סוף הבישול להוסיף לחרירה אטריות מרק קצרות.
16 תגובות
אם אני משתמשת החומוס יבש.. כמה להשרות?
הי ניצן. מעל 12 שעות. ואחרי זה את צריכה לבשל את הגרגרים עד שהם כמעט מוכנים. בהצלחה 🙂
אולגוש אהובה, כמה מנות בערך יוצאות? ❤️?
הי הדר, מהסיר הגדול שאני מכינה בו את המרק יוצאות לדעתי לא פחות מ-10 מנות
תודה לך על המתכונים הנהדרים, הולכת להכין את המרק, אעדכן בהמשך ?
תודה רבה אורלי ובהצלחה 🙂 מחכה לעדכון
וואי וואי, מצויין.ממש טעים וקל להכנה
הי יעל, שמחה שאהבת 🙂
הי אולגה,
המרק יצא מעולה – תודה רבה.
כתבת – ״מרק חרירה נמצא בחמישיית המרקים האהובים עליי.״ את מוכנה לשתף מהם ארבעת המרקים הנוספים?
הי רותם, שמחה שאהבת! בהחלט אשתף 🙂 אני מאוד אוהבת בורש אוקראיני מבית אמא, מתה על ראמן, על מרק כתום מוקרם מדלעת ובטטה, מרק אשה רשתה פרסי ומרק עדשים. חלק מהמתכונים כבר נמצאים בבלוג, חלק יגיעו בהמשך
הכנתי, תןדה רבה, טעים מאד
לבריאות 🙂
היי אולגה, הכנתי והוא מעולה
האם מחזיק מעמד 5 ימים במקרר?
הי אור, לא אמורה להיות בעיה. שמחה שאהבת 🙂
את החלק הכי חשוב במרק לא ציינת :), זה שנותן לי את שמו. חריר זה משי בערבית, וכדי להפוך את המרקם למטיילים מוסיפים בסוף הבישול רביכה ממעט קמח ומים. אני מכינה גבינה מקמח חומוס ומים וזה טעים ממש וגם ללא גלוטן
כן, אני יודעת. אבל מעדיפה לא להוסיף כי המרק גם ככה יותר סמיך ונהדר.