מזג האוויר הכניס אותי למצב רוח חורפי, אז הכנתי מרק דלעת טבעוני עם עדשים ירוקות וברוקולי. אתם יכולים להרים גבה ולשאול מה נסגר עם השילוב הזה? ואני אענה לכם בכנות: מדובר במרק שנולד משאריות אקראיות ויצא כל כך טעים, שחשבתי שהוא שווה הכנה בכוונה תחילה.
הכל התחיל מדלעת וברוקולי ששהו במקרר קצת יותר מדי זמן. לתסכול שלהם הצטרפו שאריות של עדשים מבושלות, שנשארו לי אחרי שהכנתי קציצות תרד ועדשים. לא נותרה לי ברירה אלא לקבץ את כולם יחד לכדי מרק כתום סמיך ועשיר, טעים ובריא, ללא גלוטן.
כאמור, השילוב יצא מוצלח. זה לא הפתיע אותי – הרי כל אחד מהמרכיבים בנפרד מעולה. אז כמעט ולא היה סיכוי שמשהו במרק הזה ישתבש. בגדול יש כאן רק תועלת: עדשים מסמיכות את המרק ומביאות חלבון מהצומח, וברוקולי אחראי על מרקם פריך ומביא את כל הבריאות שבו. גם התיבול מאוד מחמיא לשילוב הטעמים. אגב, אפשר בהחלט להשתמש גם בעדשים כתומות או אורז (ראו את ההערות).
אם אין לכם בשלוף קטנייה מבושלת, על מנת לייעל את התהליך ממליצה לכם לבשל את המרק והעדשים במקביל. וככה בחצי שעה ובלי מאמץ מיוחד יהיה לכם מרק מעולה: כתום כמו שמש שלא רואים היום, טעים, בריא, מזין ומשביע. עשיר ומנחם, כמו שמרקים אמורים להיות בחורף. ממליצה לכם בחום לנסות. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכוני מרקים טבעוניים? נסו את:
מרק תירס ללא גלוטן עם קרוטוני טופו
מרק דלעת טבעוני עם עדשים ירוקות וברוקולי
אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
1 כוס עדשים ירוקות, מושרות למשך שעתיים
1-2 כפות שמן / שמן זית
1 בצל גדול, חתוך לקוביות קטנות
2-3 שיני שום, כתושות
1.5 כפיות חוויאג' למרק
1/4-1/2 כפית קינמון, לפי הטעם
1 כפית מלח, או לפי הטעם
¼ כפית פלפל שחור
2 ק"ג דלעת, מקולפת וחתוכה לקוביות בינוניות
5-6 כוסות מים רותחים, עד לכיסוי הדלעת
4-5 כפות קרם קוקוס / שמנת פרווה לבישול (אופציונלי)
פרחי ברוקולי טריים / מופשרים, חלוטים במים רותחים
אופן הכנה:
- מכינים את העדשים: שמים את העדשים המושרות בסיר, ממלאים בכמות גדולה של מים, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-30 דקות, עד שהן מתרככות. מסננים.
- מכינים את המרק: מחממים שמן בסיר גדול ומטגנים את הבצל והשום עד להזהבה קלה. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים.
- מוסיפים לסיר את הדלעת ומערבבים היטב.
- מוסיפים את המים הרותחים עד לכיסוי הדלעת, מערבבים היטב ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה ומבשלים כ-30 דקות, או עד שהדלעת מתרככת.
- מעבירים את תכולת הסיר למעבד מזון (זה יוצא בשתי נגלות) וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה וסמיכה. אפשר לעשות את הטחינה גם בעזרת בלנדר מוט ישירות בתוך הסיר. אם רוצים, בשלב זה מוסיפים קרם קוקוס או שמנת לבישול וטוחנים שוב.
- מוסיפים לסיר את העדשים המסוננות והברוקולי החלוט ומערבבים היטב. אם המרק יוצא סמיך מדי, אפשר לדלל אותו קצת בעזרת מים רותחים. בסוף טועמים, ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
- מגישים את המרק מיד. שומרים במקרר.
הערות:
- אפשר להמיר חלק מהדלעת בבטטה או גזר.
- אפשר להכין את המרק עם עדשים כתומות: אין צורך להשרות אותן. אפשר רק לשטוף ולבשל קצרות עד שהן מוכנות. אפשר להחליף את העדשים באורז, חומוס מבושל או כוסמת מבושלת.
- התיבול בגדר המלצה – תרגישו חופשי לתבל את המרק לפי הטעם האישי.
- לא חובה להוסיף למרק את הברוקולי, אבל השילוב ממש מגניב וטעים. הברוקולי מוסיף פריכות לביס ואת כל הבריאות שבו. אז ממליצה לנסות.