טיפים לטבעוני מתחיל

בניגוד למה שרבים חושבים, אפייה טבעונית היא לא דבר כל כך מאתגר ומורכב. בטח ובטח כשמכירים כמה כללים פשוטים, שלרוב מתייחסים להמרה של המוצרים מן החי בתחליפים טבעוניים. אפשר לטבען כמעט כל מתכון קיים, אבל עדיין לא את כולם. אל תהיו מתוסכלים, תתחילו ממתכונים פשוטים, וברגע שתבינו את העיקרון, תתקדמו למתכונים מורכבים יותר.


אז מה היה לנו?

המרת מוצרים מן החי בתחליפים טבעוניים

חלב, שמנת, גבינות:

  • מחליפים חלב בכמות זהה של חלב צמחי מכל סוג שאוהבים: סויה, שקדים, אורז, שיבולת שועל, קשיו, קוקוס וכו’. שימו לב שתחליפי חלב מגיעים לעיתים עם תוספת טעם וגם תוספת סוכר
  • מחליפים יוגורט ביוגורט קוקוס או מעדן סויה
  • מחליפים שמנת חמוצה או רוויון בכמות זהה של חלב צמחי + כפית של חומץ תפוחים או מיץ לימון על כל כוס נוזלים
  • מחליפים שמנת בכמות זהה של שמנת צמחית, שמנת סויה או קרם קוקוס
  • מחליפים גבינה לבנה וגבינת שמנת בכמות זהה של גבינת שמנת צמחית, סויה בסגנון גבינה לבנה או סילקן טופו רך. אם המרקם לא מספיק יציב, אפשר להוסיף מעט אינסטנט פודינג

חמאה:

  • מחליפים חמאה במתכונים של עוגות בחושות בשמן צמחי. עדיף לא בשמן זית, כי יש לו טעם דומיננטי מדי. מומלץ להשתמש בשמנים ניטרליים. אפשר להשתמש בשמן קוקוס (נוזלי בקיץ ומוצק בחורף) או בשמן קוקוס מזוכך, אם לא מתחברים לטעם וריח של קוקוס
  • מחליפים חמאה במתכונים של בצקים פריכים בשמן קוקוס מוצק וקר מאוד, או בתחליפי חמאה, כמו מרגרינה ונטורינה (חפשו את התחליפים שלא עברו את תהליך ההידרוגנציה, כלומר ללא שומן טראנס)
  • מחליפים חמאה בעוגות מוס או קרמים שאמורים להיות יציבים בשמן קוקוס או חמאת קקאו

ביצים:

  • התחליפים הזמינים ביותר של ביצה הם 1/2 בננה / 1/4 כוס רסק תפוחים / 1 כף טחינה גולמית
  • ניתן להכין “ביצת” פשתן או “ביצת” צ’יה – פשוט מערבבים 1 כף של פשתן טחון או זרעי צ’יה עם 3 כפות מים ומשאירים ל- 5 דקות עד שמתקבלת תערובת סמיכה. התחליפים האלה יעבדו בצורה מיטבית בעוגות בחושות
  • חלבון מהצומח הנקרא “אקווה פאבה” (מי בישול של חומוס או קטניות אחרות) הוא תחליף נפלא לחלבון ביצה. בעזרתו אפשר להכין אפילו מרנג טבעוני מושלם
  • סילקן טופו רך גם הוא תחליף לביצה. 1/4 כוס = 1 ביצה

דבש:

  • הכי קל להחליף דבש בדבש מהצומח, למשל דבש תמרים (סילאן) או דבש ענבים
  • סירופ מייפל טבעי (לא זה שנמכר בסופרים בבקבוק כתום!) הוא תחליף מעולה גם לדבש וגם לסוכר

חומרי גלם מייצבים:

  • המייצבים הטבעוניים הזמינים ביותר הם קורנפלור וקמחים למיניהם, כמו קמח רגיל, קמח אורז, קמח טפיוקה וכו’
  • מחליפים ג’לטין באגר-אגר (ג’לטין מהצומח). אגר-אגר מגיע בצורת אבקה או בשבבים. 1 כפית אבקת אגר-אגר = 1 כף שבבים

נעים להכיר – שמרי בירה:

  • אם אתם בקטע של אפייה מלוחה, תוספת של שמרי בירה תיתן למאפים טעם גבינתי
  • תערובת של שמרי בירה ושקדים טחונים או פירורי לחם מחליפה גבינת פרמזן. שמרי בירה הם גם מקור מעולה ל-B12

יש דבר כזה עוגת גבינה טבעונית?

  • אגוזי קשיו מושרים במים למשך 4 שעות לפחות, או טופו הם חומרי גלם ניטרליים שמשמשים בסיס מעולה לעוגות טבעוניות וצ’יזקייקים. בזכות טעמם הניטרלי אפשר לשדך אליהם כל טעם שאוהבים: שוקולד, חמאת בוטנים, קרמל, פירות יער וכו’
  • עוגיות מוכנות, כמו פתי בר, אוראו ולוטוס (כולן טבעוניות. כן-כן – מה ששמעתם!) הם בסיס מעולה לעוגות גבינה ורכיב מושלם למגוון קינוחים אחרים, למשל קינוחי כוסות. אפשר לטחון אותן ולהשתמש כמו שהן, או בתוספת שמן קוקוס מומס

ציוד חובה במטבח טבעוני:

  • בלנדר חזק הוא מוצר חשמל חובה במטבח של כל טבעוני. רכישת בלנדר זו השקעה חד-פעמית ומאוד משתלמת, כי בעזרתו תוכלו לטחון כל דבר לכדי אבקה הכי דקה, תקבלו עוגות מוס במרקמים קרמיים, תכינו סמוזי ושייקים, חלב וחמאה צמחיים, מגוון ממרחים וכו’. ומה הבונוס הגדול? – הם יודעים לשטוף את עצמם!
  • מעבד מזון הוא גם כלי חשוב, ויכול להחליף ברוב המקרים את הבלנדר החזק עם תוצאה מעט פחות טובה. אבל אם צריך לבחור רק מוצר חשמל אחד בין השניים, אני ממליצה ללכת על בלנדר
  • משקל דיגיטלי ומד חום הם לאו דווקא חובה, אבל מאוד מומלצים, בכל מטבח ללא יוצא מן הכלל. הם עוזרים לנו לדייק, להיצמד למתכונים ולקבל תוצאות הטובות ביותר

אחרונים חביבים:

  • תשתמשו בחומרי גלם שאתם אוהבים, אבל גם תתנו צ’אנס לדברים חדשים ופחות מוכרים. הרבה פעמים הם טעם נרכש שיישאר אתכם לכל החיים
  • תדאגו שתמיד יהיו בבית שוקולד מריר, קקאו איכותי ופולי קקאו גרוסים, שיבולת שועל, אגוזים למיניהם ופירות יבשים, סירופ מייפל טבעי וסילאן, מגוון מוצרי קוקוס (שמן, חלב, קרם, שבבים, פתיתים וכו’), חמאת בוטנים ואגוזים
  • תשתדלו לשלב באפייה והכנת קינוחים כמה שיותר פירות טריים. יש בהם המון ויטמינים, והם גם הקישוט המהמם ביותר שהטבע יצר בשבילנו

השאר תגובה