בשבועות האחרונים כבר הספקתי ללבוש בגד ים, להשתזף באילת ולשחות בים. הייתה תחושה שהקיץ כבר כאן, אפילו השעון הוזז, ואז קרה מה שקרה אתמול. הגשם והקור תפסו אותי לא מוכנה. מזל שהייתה לי בבית חבילה של פטריות מיובשות. בזכותה בשיא הספונטניות הכנתי מרק פטריות טבעוני שיצא לא פחות ממושלם.
כבר חשבתי לשמור את המתכון לשנה הבאה. בכל זאת – שיא המרקים כבר מאחורינו. אבל אז עשיתי משאל קטן באינסטגרם, ורוב המצביעים ביקשו את המתכון דווקא עכשיו. תכלס, גם אני לא כזו טובה בדחיית סיפוקים. מה גם, מרק זה תמיד רעיון טוב. ויש עוד דרך ארוכה עד לחמסין הראשון..
ההבדל המהותי בין פטריות טריות למיובשות הוא בכך שהטריות מצטמצמות מאוד בטיגון/בישול, והמיובשות להפך סופגות את הנוזלים ומתנפחות. רק צריך להשרות אותן לפני תחילת העבודה. וכך חבילה קטנה של 100 גרם מספיקה לסיר מרק גדול. ויש גם ערך מוסף אדיר של ארומה וטעם מרוכזים מאוד. כך שכל מי שאוהב פטריות חייב לנסות את הפטנט הזה. ואם אין לכם פטריות מיובשות, בהערות רשמתי איך מכינים את המרק הזה עם פטריות טריות.
ההכנה מאוד פשוטה, וגם לא ממושכת. אחרי ההשריה, המרק יהיה מוכן תוך פחות מחצי שעה. הוא יוצא מאוד עשיר וסמיך, בין השאר הודות לתוספת אורז. בכוונה שידכתי תוספת ללא גלוטן, אבל רשמתי גם אופציות אחרות שמכילות גלוטן, אם זה רלוונטי לכם. המרק הזה הוא פשוט אושר: ארומטי, טעים, משביע ומאוד מנחם בימי הגשם (יאללה כבר, עזוב אותנו 🙂 ). אם אתם מכינים, ספרו לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מרק פטריות טבעוני ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
1 חבילה (100 גרם) פטריות שיטאקי מיובשות
3 כפות שמן זית
1 בצל בינוני, חתוך לקוביות קטנות
3 שיני שום, קצוצות
1 גזר גדול, מגורד בפומפייה דקה
1 תפוח אדמה גדול, חתוך לקוביות בינוניות
מים רותחים
1.5 כפיות מלח
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף שטוחה כמון
1/2 צרור עלי כוסברה, קצוצים
תוספת אורז:
1.5 כוסות אורז
3 כוסות מים רותחים
אופן הכנה:
- שמים את הפטריות בקערה גדולה, ממלאים אותה במים ומשרים את הפטריות כ-30 דקות. מסננים. שוטפים במים זורמים. סוחטים את הנוזלים וחותכים לרצועות.
- מחממים את השמן בסיר גדול ומאדים את הבצל והשום עד להזהבה קלה. מוסיפים את הגזר, מערבבים וממשיכים לאדות עוד 3 דקות.
- מוסיפים את הפטריות החתוכות ומערבבים היטב. ממשיכים לאדות תוך ערבוב עוד 2 דקות.
- מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים.
- מוסיפים מים רותחים עד 3/4 גובה הסיר, מתבלים, מערבבים ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה וממשיכים לבשל כ-20 דקות, או עד שתפוחי האדמה מתרככים. מוסיפים את הכוסברה, מערבבים, טועמים ומתקנים את התיבול.
- במקביל מכינים את האורז: שמים בסיר את האורז, מוסיפים את המים הרותחים, מערבבים, מכסים ומבשלים על להבה נמוכה כ-10 דקות, או עד שהנוזלים נספגים והאורז מוכן.
- מוסיפים את האורז לסיר עם המרק, מערבבים ומגישים.
הערות:
- אפשר להשתמש בפטריות טריות במקום המיובשות, אבל השימוש בפטריות המיובשות נותן למרק ארומה נדירה וטעם מרוכז.
- אם הולכים על פטריות טריות, אפשר להשתמש בכל סוג שאוהבים: שמפיניון, פטריות יער, פורטובלו, שיטאקי. לסיר גדול תצטרכו לפחות 1/2 ק"ג ואפילו יותר, אם רוצים מרק סמיך.
- מומלץ לתבל את המרק לפי הטעם.
- אני בחרתי לבשל את האורז בנפרד, ממש כמו תוספת למרק. אפשר להחליף אותו בגריסי פנינה, אטריות מרק או כל סוג של פסטה. לדעתי השילוב עם האורז טעים מאוד, וגם לא מכיל גלוטן.
18 תגובות
שלום לך.
אפשר עם כל סוג של פטריות?
כמו מרינה לדוגמה?
הי מיכל. כן, אפשר גם פטריות טריות, רשמתי את הכמות בהערות.
יצא מעולה גם עם שמפיניון. כלום עבודה וממש טעים! נכנס למאגר ה"קבועים" המכובד…
מירי, איזה כיף לשמוע! שמחה שאהבת ושבוע טוב 🙂
שלום. שתי שאלות, בבקשה: למה לשפוך את מי ההשריה של הפטריות? כשאני מכינה מרקים עם שיטאקי מיובשות, אני משתמשת במי ההשריה כי הם אוצר של טעם ובסיס מעולה למרק מיסו. חוץ מזה, למה להכין את האורז בנפרד? אפשר פשוט לשטוף אותו מעט וישר לשים במרק. הוא מתרכך מעולה בזמן הבישול.
הי, את צודקת לגבי מי ההשרייה. אני פשוט לא ידעתי שאפשר להשתמש בהם, וכבר הסבירו לי 🙂
לגבי האורז, כמובן אפשר, אבל לא כולם בבית אוהבים, אז העדפתי להכין בנפרד כתוספת.
יצא מעולה, הכנה ממש לא מסובכת. תודה!
הי דיינה. שמחה שאהבת ותודה ששיתפת 🙂
אחרי שפותחים את השקית של הפטריות שיורשע מיובשות לכמה זמן אפשר לשמור בקופסא ? או להקפיא ?
הי מיכל, אני שומרת בשקית זיפלוק בארון. לא בטוחה כמה זמן אפשר, אבל לדעתי זה לא מתקלקל.. פשוט צריך לאטום טוב, כי יש להם ריח חזק
אחלה מרק.
תודה רבה 🙂
הי אולגה, האם יעבוד גם אם אוסיף את האורז לבישול בסיר המרק ולא אבשל בסיר נפרד?
כן, בהחלט. אפשר להוסיף לקראת הסוף
היי! אשמח להחליף לתפוח אדמה או שניתן לוותר עליו? ובמידה ומשתמשים במי ההשרייה של הפטריות האם המים צריכים להיות רותחים? תודה!
הי, אפשר לוותר על תפוח האדמה או להחליף בבטטה למשל. וכן, מי ההשרייה צריכים להיות רותחים.
וואוו, סוף הדרך! הוספתי גם ערמונים. תודה רבה
בכיף! שמחה שאהבת 🙂