עראיס טבעוני

עראיס טבעוני

מאת

עראיס טבעוני

כשאני ואודי נפגשנו בשבוע שעבר להכין לכם ספיישל יום העצמאות טבעוני, לא ידעתי שאני אצטרך לפתוח את הפוסט הזה בתקווה ותפילה לשלום. אבל זה באמת הדבר החשוב ביותר, במיוחד בפתיחת השבוע שכולו אירועי יום הזיכרון, יום העצמאות, כמעט אירוויזיון והחופש הקטן הפרטי שלי. אמן ותהיה רגיעה ונמשיך בחיינו, ונגיע לפיקניקים עם כמה וכמה מתכונים שווים לעל האש נטול בשר. והראשון הוא עראיס טבעוני. או במילים אחרות – בום!

עראיס טבעוני
אמאל’ה!

אבל קודם קצת סדר. קודם כל, אודי, שהזכרתי אותו לעיל, זה אודי ברקן, שף ודיאטן קליני, בחור מקסים וחצי מהצמד אודי ואושר מתכנית הטלוויזיה “שני גברים ומקרר”. זו הפעם השנייה שאני נפגשת איתו, הפעם אחד על אחד. בפעם הראשונה הכנו לכם המבורגר טבעוני מושלם. הפעם החזון היה להציע חלופה טבעונית למנגל של יום העצמאות, ואכן סיימנו את היום עם דירה מלאה בעשן, אבל גם עם שני מתכונים נפלאים שיעלו ברצף היום ומחר. ולכל מתכון מרכזי יתחברו עוד כמה מתכוני בונוס כיפיים. כי ככה אנחנו – אנשים נדיבים שרק רוצים שיהיה לכם טעים 🙂

עראיס טבעוני

עראיס זו פיתה ערבית מפורסמת שבמקור ממלאים אותה בבשר טחון מתובל וצורבים במחבת או על גריל. אנחנו הפגזנו עם חלופה מדהימה וטעימה בטירוף על בסיס עדשים שחורות וחצילים. תיבלנו מכל הלב (הרי תיבול הוא הוא שם המשחק כאן), והעראיס הטבעוני יצא פשוט גאוני! אני חייבת להודות שבעצמי לא ציפיתי שיהיה כל כך מוצלח.

עראיס טבעוני

העבודה שלי היום קלה במיוחד, כי התמונות של המנה מדברות בעד עצמן. העראיס יצא כה יפה וטעים, שלא ידענו מה לעשות קודם – לצלם או לזלול. אז צילמנו חלק מהפיתות, וטרפנו כמה אחרות במקביל.

עראיס טבעוני

ההכנה ממש פשוטה, ויש גם יתרון שאת חלק מההכנות, כמו בישול העדשים וצליית החציל, ניתן ורצוי לעשות מראש. וככה בפיקניק עצמו תוכלו ישר לגשת לטיגון וכעבור מספר דקות לאכילה, שלשמה בגדול התכנסנו 🙂

צ'ימיצ'ורי רוקט

זוכרים שדיברתי על מתכוני הבונוס? אז כאן זה צ’ימיצ’ורי רוקט וטחינת שקדים. שני המתכונים פשוטים וכל כך מוסיפים לחוויה הזו שנקראת עראיס טבעוני, שלא הייתי מוותרת עליהם בשום פנים ואופן. אבל זה כמובן לשיקולכם.

עראיס טבעוני
אחד הדברים שאני מסוגלת לאכול על בסיס יומי

וזהו, אתם כמעט מסודרים ליום העצמאות. יש לכם פיתה מושלמת, קראנצ’ית מבחוץ ונימוחה ומלאה בכל טוב מבפנים. אז למה כמעט? כי מחר יעלה כאן עוד מתכון טעים, ואז תהיו מסודרים ב-100% 🙂 אם אתם מכינים את הדבר המושלם הזה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות בבלוג, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. וגם תקפצו להתרשם מהאתר החדש של אודי. שיהיה חג שמח ושקט, ובתאבון!

עראיס טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-8 מנות:
4 פיתות חצויות
2-3 כפות שמן לטיגון בצל
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים
1.5 כוסות עדשים שחורות לא מבושלות (4 כוסות עדשים מבושלות)
1 צרור פטרוזיליה, קצוצה דק
1 כף שטוחה מלח
1 כפית בהרט
1 כפית כמון
1/4 כפית קינמון
קליפה מגורדת מלימון אחד (אופציונלי)
1/2 כפית שבבי צ’ילי יבש
2 כפות רוטב סויה
3 כפות קמח חומוס / עדשים
3 כפות שמן זית
שמן זית לצלייה
צ’ימיצ’ורי רוקט:
1 צרור עלי רוקט
1 צרור קטן עלי פטרוזיליה
עלים מ-5 גבעולי אורגנו טרי
2 שיני שום
1/4 כוס שמן קנולה
4 כפות חומץ תפוחים / יין לבן
1 כף סוכר
1כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 בצל אדום, קצוץ לקוביות קטנות
1 גזר בינוני, חתוך לקוביות קטנות
טחינת שקדים:
100 גרם (1/2 כוס) ממרח שקדים (100% שקדים)
3 כפות לימון כבוש, קצוץ
מיץ מלימון אחד
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
מים קרים

 

אופן הכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות. שמים את חציל על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 45 דקות, עד שהוא רך מבפנים ושחום מבחוץ. מקלפים ושומרים את “בשר” החציל בצד (אפשר להכין מראש).
  2. שוטפים את העדשים תחת זרם מים, מעבירים לסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים 20 דקות ומסננים (אפשר להכין מראש).
  3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להשחמה יפה.
  4. שמים בקערת מעבד מזון את “בשר” החצילים ו-3 כוסות עדשים וטוחנים בפולסים למרקם גרגרי גס.
  5. מעבירים את התערובת לקערת ערבוב גדולה, מוסיפים את כוס העדשים הרביעית ויתר המרכיבים, ומערבבים היטב למסה אחידה ודביקה. טועמים ומתקנים את התיבול. מניילנים ומקררים כ-30 דקות.
  6. מכינים את הצ’ימיצ’ורי רוקט: שמים את כל המרכיבים, למעט הבצל והגזר, במעבד מזון, וטוחנים בפולסים למרקם גרגירי. מוסיפים את הבצל והגזר ומערבבים.
  7. מכינים את טחינת השקדים: בקערה גדולה מערבבים במטרפה את הטחינה עם הלימון הכבוש, מיץ הלימון והתבלינים. מוסיפים מים בהדרגה ומערבבים היטב, עד להגעה למרקם הרצוי.
  8. מרכיבים את העראיס: ממלאים כל חצי פיתה בנדיבות בתערובת המילוי ומהדקים היטב את החלק הפתוח כדי שיהיה שטוח.
  9. מורחים את הפיתות בשמן זית מכל הצדדים ומניחים על הגריל. מתחילים עם החלק הפתוח של המילוי כלפי הגריל. צולים כ-3 דקות מכל צד (סה”כ שלושה צדדים) עד להופעת פסים שחומים, ועד שהפיתות נעשות שחומות וקראנצ’יות.
  10. אופציה נוספת היא להכין את העראיס על מחבת פסים, באותו האופן בדיוק.
  11. מגישים את העראיס הטבעוני עם הצ’ימיצ’ורי רוקט וטחינת השקדים.

 

הערות:

  • מומלץ להכין את החציל והעדשים מראש. ככה הכנת המנה תהיה ממש זריזה.
  • אפשר לשחק עם התיבול לפי הטעם. ממליצה לא לוותר על הקינמון – יש לו קיק מדהים בטעם המנה.
  • המתכון המרכזי כאן הוא של העראיס. הצ’ימיצ’ורי וטחינת השקדים הם בונוס ולא חובה, אבל תנו להם צ’אנס – הם פשוט נפלאים ולוקחים את העראיס כמה וכמה דרגות למעלה.
  • אפשר להגיש את המנה עם טחינה רגילה וכל סלט פיקנטי שאתם אוהבים.
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
תגיות:
הדפסה
34 תגובות
  1. אור 7 חודשים לפני
    הגב

    היי נראה מעולה, האם אפשר להחליף את החציל במשהו אחר?

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      תודה רבה אור! כן, פטריות יעשו את העבודה. לדעתי שתי סלסלות יספיקו. צריך לחתוך אותם ולהקפיץ במחבת עד להזהבה לפני שמוסיפים לתערובת העדשים. בהצלחה!

    • מירי דהאן 7 חודשים לפני
      הגב

      מאתגרת אותך: יש לי את כל החומרים למילוי אבל לא את השאר – לא פיתות ולא רוקט ולא ממרח שקדים
      מה אני יכולה לעשות עם המילוי אם הוא לא בפיתה?

      • אולגה 7 חודשים לפני
        הגב

        מירי, אפשר פשוט לאכול את זה כמו שזה. קצת פחות כיף, אבל טעים. ואפשר לנסות לעשות סנדוויץ׳ טוסט בין פרוסות לחם. חג שמח!

  2. Tali 7 חודשים לפני
    הגב

    הי
    המתכון נראה מעולה!! ובכל זאת שאלה..
    ואם לא חציל ולא פטריות, יש תחליף אחר? קישוא?

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      הי טלי, תודה רבה! יש לי תחושה שקישואים לא יעבדו, כי הם מימיים מדי, והתערובת תהיה רטובה..

  3. טליה 7 חודשים לפני
    הגב

    נראה פשוט מעולה!

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      טליה, תודה רבה!

  4. הדס 7 חודשים לפני
    הגב

    אפשר להשתמש בקמח אחר? לא חומוס או עדשים? יש לי רגיל, קמח תפו״א וקורנפלור.

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      הי הדס, אפשר להשתמש בכל אחד מהם.

  5. liatsheerit 7 חודשים לפני
    הגב

    היי מותק. עושה כרגע את החציל עדשים. סתם שאלה. למה יש צורך בקמח חומוס?

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      הי ליאת. זה משהו שקושר את המסה, כדי שלא תהיה נוזלית מדי.. בהצלחה 🙂 מקווה שתאהבי את התוצאה

  6. אדווה 7 חודשים לפני
    הגב

    היי אולגה
    אפשר להמיר את קמח החומוס/עדשים בקוואקר? ואם לא, אז לאיזה קמח אחר?
    תודה רבה!!

    • אולגה 7 חודשים לפני
      הגב

      הי אדווה. אם אפשר עם גלוטן, אז כל קמח אחר יעבוד, כולל קורנפלור. אני לא הייתי מוסיפה שיבולת שועל, זה ישפיע על הטעם. בהצלחה 🙂

      • אדווה 7 חודשים לפני
        הגב

        תודה רבה על המענה המהיר!!!
        קמח כוסמין יעשה את העבודה?

        • אולגה 7 חודשים לפני
          הגב

          כן, בהחלט

  7. אור 7 חודשים לפני
    הגב

    יצא אליפות!
    ולא כזה מסובך כמו שחשבתי(:
    הכנתי עם טחינה רגילה וסחוג ביתי. לא היה לי מחבת חריצים אבל גם בלי זה עבד, ליתר ביטחון גם חיממתי בתנור 5 דק לאחר הטיגון.
    אני לא מתגוררת בארץ, ויצא שאנשים מאוסטריה ומספרד טעמו, התאהבו ולקחו את המתכון להכין לאנשים נוספים.
    מרגיש כמעט כמו לאכול בשר אמיתי ואין ספק שאני הולכת להכין את זה לעיתים קרובות.
    תודה על מתכון נהדר!

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      וואו, אור, איך שימחת אותי! תודה ששיתפת! אני הכי מרוצה שאהבתם את המתכון, ושהוא מפלס את דרכו לעולם הגדול 🙂 חג שמח!

  8. רונית 7 חודשים לפני
    הגב

    בנתיים מספרת שהתאהבתי בטחינת שקדיה לימון כבוש. פשוט מעולה!!! עוד מעט נרכיב את המנה ואעדכן

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      הי רונית, איזה כיף לשמוע! בתאבון ולג שמח 🙂

  9. מירי דהאן 7 חודשים לפני
    הגב

    עשיתי מזה “קבבים”. יצא אחלה

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      נפלא! שמחה שאהבת 🙂

  10. רותם 7 חודשים לפני
    הגב

    הכנו לארוחת ערב של יום העצמאות- יצא מדהים! כולם התלהבו והכל חוסל 🙂 המלית מתובלת מעולה, והצ׳ימיצ׳ורי משדרג לחלוטין! עשינו ברבעי פיתות כדי שיהיה יותר קל לנשנוש, ומרחנו שמן עם פפריקה לפני ששמנו במנגל כדי להוסיף צבע 😉 תודה על אחלה מתכון

    • אולגה טוכשר 7 חודשים לפני
      הגב

      רותם, איזה כיף לשמוע! תודה שסיפרת וחג שמח!

  11. איק 6 חודשים לפני
    הגב

    יצא פשוט מעולה.
    השתמשתי בקמח כוסמין מלא
    תודה רבה על המתכון

    • אולגה טוכשר 6 חודשים לפני
      הגב

      שמחה לשמוע! תודה ששיתפת 🙂

  12. רותי 5 חודשים לפני
    הגב

    הכנתי לארוע משפחתי. העראיס הטבעוני ניצח בגדול את כל המאכלים שהיו שם. גם הקרניבורים אהבו. ולטבעונים היה אושר גדול! 🤗
    הוספתי למרשם שקית ערמונים קלופים וחצי כוס אגוזי פקאן שהושרו לילה במים- שני סוגי האגוזים קצוצים וכמו כן שמתי פחות מילוי בכל פיתה כך שהתקבלו כ 12 חצאים

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי רותי, איזה כיף לשמוע! שמחה שאהבתם 🙂

  13. ריקי 2 חודשים לפני
    הגב

    היי
    אפשר להשאיר את העיסה ללילה במקרר (בסוף שלב 5)?
    תודה

    • אולגה טוכשר 2 חודשים לפני
      הגב

      הי, אין בעיה 🙂

  14. אבירם 2 חודשים לפני
    הגב

    אהלן
    אפשר לשמור את העיסה במקרר ללילה אחרי התבלון? (אחרי שלב 5)
    תודה!

    • אולגה טוכשר 2 חודשים לפני
      הגב

      הי, אין שום בעיה.

  15. Avia Katoa 2 שבועות לפני
    הגב

    האם אפשר להשתמש בבלנדר נינג’ה במקום מעבד מזון? להכנת העראייס. אין לי מעבד מזון 🙁

    • אולגה טוכשר 2 שבועות לפני
      הגב

      הי אביה. אפשר. רק אל תטחני יותר מדי

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם