עראיס טבעוני

מאת אולגה טוכשר
מאי 4, 2019

עראיס טבעוני

כשאני ואודי נפגשנו בשבוע שעבר להכין לכם ספיישל יום העצמאות טבעוני, לא ידעתי שאני אצטרך לפתוח את הפוסט הזה בתקווה ותפילה לשלום. אבל זה באמת הדבר החשוב ביותר, במיוחד בפתיחת השבוע שכולו אירועי יום הזיכרון, יום העצמאות, כמעט אירוויזיון והחופש הקטן הפרטי שלי. אמן ותהיה רגיעה ונמשיך בחיינו, ונגיע לפיקניקים עם כמה וכמה מתכונים שווים לעל האש נטול בשר. והראשון הוא עראיס טבעוני. או במילים אחרות – בום!

עראיס טבעוני
אמאל’ה!

אבל קודם קצת סדר. קודם כל, אודי, שהזכרתי אותו לעיל, זה אודי ברקן, שף ודיאטן קליני, בחור מקסים וחצי מהצמד אודי ואושר מתכנית הטלוויזיה “שני גברים ומקרר”. זו הפעם השנייה שאני נפגשת איתו, הפעם אחד על אחד. בפעם הראשונה הכנו לכם המבורגר טבעוני מושלם. הפעם החזון היה להציע חלופה טבעונית למנגל של יום העצמאות, ואכן סיימנו את היום עם דירה מלאה בעשן, אבל גם עם שני מתכונים נפלאים שיעלו ברצף היום ומחר. ולכל מתכון מרכזי יתחברו עוד כמה מתכוני בונוס כיפיים. כי ככה אנחנו – אנשים נדיבים שרק רוצים שיהיה לכם טעים 🙂

עראיס טבעוני

עראיס זו פיתה ערבית מפורסמת שבמקור ממלאים אותה בבשר טחון מתובל וצורבים במחבת או על גריל. אנחנו הפגזנו עם חלופה מדהימה וטעימה בטירוף על בסיס עדשים שחורות וחצילים. תיבלנו מכל הלב (הרי תיבול הוא הוא שם המשחק כאן), והעראיס הטבעוני יצא פשוט גאוני! אני חייבת להודות שבעצמי לא ציפיתי שיהיה כל כך מוצלח.

עראיס טבעוני

העבודה שלי היום קלה במיוחד, כי התמונות של המנה מדברות בעד עצמן. העראיס יצא כה יפה וטעים, שלא ידענו מה לעשות קודם – לצלם או לזלול. אז צילמנו חלק מהפיתות, וטרפנו כמה אחרות במקביל.

עראיס טבעוני

ההכנה ממש פשוטה, ויש גם יתרון שאת חלק מההכנות, כמו בישול העדשים וצליית החציל, ניתן ורצוי לעשות מראש. וככה בפיקניק עצמו תוכלו ישר לגשת לטיגון וכעבור מספר דקות לאכילה, שלשמה בגדול התכנסנו 🙂

צ'ימיצ'ורי רוקט

זוכרים שדיברתי על מתכוני הבונוס? אז כאן זה צ’ימיצ’ורי רוקט וטחינת שקדים. שני המתכונים פשוטים וכל כך מוסיפים לחוויה הזו שנקראת עראיס טבעוני, שלא הייתי מוותרת עליהם בשום פנים ואופן. אבל זה כמובן לשיקולכם.

עראיס טבעוני
אחד הדברים שאני מסוגלת לאכול על בסיס יומי

וזהו, אתם כמעט מסודרים ליום העצמאות. יש לכם פיתה מושלמת, קראנצ’ית מבחוץ ונימוחה ומלאה בכל טוב מבפנים. אז למה כמעט? כי מחר יעלה כאן עוד מתכון טעים, ואז תהיו מסודרים ב-100% 🙂 אם אתם מכינים את הדבר המושלם הזה, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות בבלוג, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. וגם תקפצו להתרשם מהאתר החדש של אודי. שיהיה חג שמח ושקט, ובתאבון!

מתכון לעראיס טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-8 מנות:
4 פיתות חצויות
2-3 כפות שמן לטיגון בצל
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים
1.5 כוסות עדשים שחורות לא מבושלות (4 כוסות עדשים מבושלות)
1 צרור פטרוזיליה, קצוצה דק
1 כף שטוחה מלח
1 כפית בהרט
1 כפית כמון
1/4 כפית קינמון
קליפה מגורדת מלימון אחד (אופציו
1/2 כפית שבבי צ’ילי יבש
2 כפות רוטב סויה
3 כפות קמח חומוס / עדשים
3 כפות שמן זית
שמן זית לצלייה
צ’ימיצ’ורי רוקט:
1 צרור עלי רוקט
1 צרור קטן עלי פטרוזיליה
עלים מ-5 גבעולי אורגנו טרי
2 שיני שום
1/4 כוס שמן קנולה
4 כפות חומץ תפוחים / יין לבן
1 כף סוכר
1כפית מלח
1 כפית פלפל שחור גרוס
1/2 בצל אדום, קצוץ לקוביות קטנות
1 גזר בינוני, חתוך לקוביות קטנות
טחינת שקדים:
100 גרם (1/2 כוס) ממרח שקדים (100% שקדים)
3 כפות לימון כבוש, קצוץ
מיץ מלימון אחד
1 כפית שטוחה מלח
1/2 כפית פלפל שחור גרוס
מים קרים

 

אופן הכנה:

  1. מחממים תנור ל-200 מעלות. שמים את חציל על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים 45 דקות, עד שהוא רך מבפנים ושחום מבחוץ. מקלפים ושומרים את “בשר” החציל בצד (אפשר להכין מראש).
  2. שוטפים את העדשים תחת זרם מים, מעבירים לסיר, מכסים במים ומביאים לרתיחה. מבשלים 20 דקות ומסננים (אפשר להכין מראש).
  3. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד להשחמה יפה.
  4. שמים בקערת מעבד מזון את “בשר” החצילים ו-3 כוסות עדשים וטוחנים בפולסים למרקם גרגרי גס.
  5. מעבירים את התערובת לקערת ערבוב גדולה, מוסיפים את כוס העדשים הרביעית ויתר המרכיבים, ומערבבים היטב למסה אחידה ודביקה. טועמים ומתקנים את התיבול. מניילנים ומקררים כ-30 דקות.
  6. מכינים את הצ’ימיצ’ורי רוקט: שמים את כל המרכיבים, למעט הבצל והגזר, במעבד מזון, וטוחנים בפולסים למרקם גרגירי. מוסיפים את הבצל והגזר ומערבבים.
  7. מכינים את טחינת השקדים: בקערה גדולה מערבבים במטרפה את הטחינה עם הלימון הכבוש, מיץ הלימון והתבלינים. מוסיפים מים בהדרגה ומערבבים היטב, עד להגעה למרקם הרצוי.
  8. מרכיבים את העראיס: ממלאים כל חצי פיתה בנדיבות בתערובת המילוי ומהדקים היטב את החלק הפתוח כדי שיהיה שטוח.
  9. מורחים את הפיתות בשמן זית מכל הצדדים ומניחים על הגריל. מתחילים עם החלק הפתוח של המילוי כלפי הגריל. צולים כ-3 דקות מכל צד (סה”כ שלושה צדדים) עד להופעת פסים שחומים, ועד שהפיתות נעשות שחומות וקראנצ’יות.
  10. אופציה נוספת היא להכין את העראיס על מחבת פסים, באותו האופן בדיוק.
  11. מגישים את העראיס הטבעוני עם הצ’ימיצ’ורי רוקט וטחינת השקדים.

 

הערות:

  • מומלץ להכין את החציל והעדשים מראש. ככה הכנת המנה תהיה ממש זריזה.
  • אפשר לשחק עם התיבול לפי הטעם. ממליצה לא לוותר על הקינמון – יש לו קיק מדהים בטעם המנה.
  • המתכון המרכזי כאן הוא של העראיס. הצ’ימיצ’ורי וטחינת השקדים הם בונוס ולא חובה, אבל תנו להם צ’אנס – הם פשוט נפלאים ולוקחים את העראיס כמה וכמה דרגות למעלה.
  • אפשר להגיש את המנה עם טחינה רגילה וכל סלט פיקנטי שאתם אוהבים.
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב print
Print

69 תגובות

    1. תודה רבה אור! כן, פטריות יעשו את העבודה. לדעתי שתי סלסלות יספיקו. צריך לחתוך אותם ולהקפיץ במחבת עד להזהבה לפני שמוסיפים לתערובת העדשים. בהצלחה!

    2. מאתגרת אותך: יש לי את כל החומרים למילוי אבל לא את השאר – לא פיתות ולא רוקט ולא ממרח שקדים
      מה אני יכולה לעשות עם המילוי אם הוא לא בפיתה?

      1. מירי, אפשר פשוט לאכול את זה כמו שזה. קצת פחות כיף, אבל טעים. ואפשר לנסות לעשות סנדוויץ׳ טוסט בין פרוסות לחם. חג שמח!

  1. הי
    המתכון נראה מעולה!! ובכל זאת שאלה..
    ואם לא חציל ולא פטריות, יש תחליף אחר? קישוא?

    1. הי טלי, תודה רבה! יש לי תחושה שקישואים לא יעבדו, כי הם מימיים מדי, והתערובת תהיה רטובה..

  2. אפשר להשתמש בקמח אחר? לא חומוס או עדשים? יש לי רגיל, קמח תפו״א וקורנפלור.

    1. הי ליאת. זה משהו שקושר את המסה, כדי שלא תהיה נוזלית מדי.. בהצלחה 🙂 מקווה שתאהבי את התוצאה

  3. היי אולגה
    אפשר להמיר את קמח החומוס/עדשים בקוואקר? ואם לא, אז לאיזה קמח אחר?
    תודה רבה!!

    1. הי אדווה. אם אפשר עם גלוטן, אז כל קמח אחר יעבוד, כולל קורנפלור. אני לא הייתי מוסיפה שיבולת שועל, זה ישפיע על הטעם. בהצלחה 🙂

  4. יצא אליפות!
    ולא כזה מסובך כמו שחשבתי(:
    הכנתי עם טחינה רגילה וסחוג ביתי. לא היה לי מחבת חריצים אבל גם בלי זה עבד, ליתר ביטחון גם חיממתי בתנור 5 דק לאחר הטיגון.
    אני לא מתגוררת בארץ, ויצא שאנשים מאוסטריה ומספרד טעמו, התאהבו ולקחו את המתכון להכין לאנשים נוספים.
    מרגיש כמעט כמו לאכול בשר אמיתי ואין ספק שאני הולכת להכין את זה לעיתים קרובות.
    תודה על מתכון נהדר!

    1. וואו, אור, איך שימחת אותי! תודה ששיתפת! אני הכי מרוצה שאהבתם את המתכון, ושהוא מפלס את דרכו לעולם הגדול 🙂 חג שמח!

  5. בנתיים מספרת שהתאהבתי בטחינת שקדיה לימון כבוש. פשוט מעולה!!! עוד מעט נרכיב את המנה ואעדכן

  6. הכנו לארוחת ערב של יום העצמאות- יצא מדהים! כולם התלהבו והכל חוסל 🙂 המלית מתובלת מעולה, והצ׳ימיצ׳ורי משדרג לחלוטין! עשינו ברבעי פיתות כדי שיהיה יותר קל לנשנוש, ומרחנו שמן עם פפריקה לפני ששמנו במנגל כדי להוסיף צבע 😉 תודה על אחלה מתכון

  7. הכנתי לארוע משפחתי. העראיס הטבעוני ניצח בגדול את כל המאכלים שהיו שם. גם הקרניבורים אהבו. ולטבעונים היה אושר גדול! 🤗
    הוספתי למרשם שקית ערמונים קלופים וחצי כוס אגוזי פקאן שהושרו לילה במים- שני סוגי האגוזים קצוצים וכמו כן שמתי פחות מילוי בכל פיתה כך שהתקבלו כ 12 חצאים

  8. האם אפשר להשתמש בבלנדר נינג’ה במקום מעבד מזון? להכנת העראייס. אין לי מעבד מזון 🙁

  9. אולגה, העראיס יצא פשוט מושלם!!! הזכיר לי טעמים של קבב, רק בלי טעם הלוואי הנוראי..
    הכנתי בפיתות ביס מכוסמין ולא יכולתי להפסיק! נראה לי שהמנה הזאת נכנסת ישירות לתפריט הקבוע אצלנו!!
    בהזדמנות זאת אודה לך גם על הסדנה מהשבוע שעבר בנתניה. את פשוט מהממת, אדיבה ומקסימה!! (אני ההריונית שלא יכלה להפסיק לנשנש ושאלה מלא שאלות..)

        1. הי ליאורה, בשמחה. אני לא מכירה עדשים חומות.. יש ירוקות, צהובות, כתומות. בכל אופן, אפשר להשתמש בכל סוג עדשים. פשוט צריך לשחק עם זמני הבישול בהתאם לסוג. בהצלחה 🙂

  10. אולגה יקרה, התוודעתי לבלוג שלך ממש השבוע וזה המתכון הראשון שהכנתי..
    כל המשפחה ליקקה אצבעות ואפילו החשדן שבחבורה שבורר כל פיסת מזון התלהב וסיים הכל.
    שאפו ענק על מתכון מעולה. בהחלט מתכוונת להמשיך ולנסות מתכונים נוספים(:

  11. שאלה את 1.5 כוס עדשים לא מבושלים מכניסים לבלילה בלי טחינה זה לא יהיה קשה ללעיסה??כי הם לא מושרים

  12. הי אולגה,
    המתכון נשמע מהמם ואני בדרכי להכין…
    רק שאלה קטנה-לא הבנתי בדיוק את כמות העדשים המדויקת למתכון: כמה כוסות עדשים סך הכל? וכמה מהן מבושלות? האם משולבות במתכון גם עדשים לא מבושלות.??
    אשמח להבהרה:)

    1. הי ריקי. תודה רבה! מדובר ב-1.5 כוסות עדשים לא מבושלות שאחרי הבישול הופכות להיות 4 כוסות. אין במתכון עדשים לא מבושלות 🙂 בהצלחה וספרי לי איך יצא.

  13. הי אולגה,
    יצא מדהים המון תודה. נשארה לי המון תערובת בקערה, כמה זמן ניתן לשמור אותה במקרר?

  14. היי אלוגה תודה רבה על המתכון, רציתי לשאול האם יש תחליף ללימון הכבוש? והאם ניתן להשתמש בחוץ רגיל במקום תפוחים?
    תודה רבה

    1. הי שיר. אפשר בלי לימון כבוש. כן, אפשר להשתמש בכל סוג של חומץ. בהצלחה ותודה על הפרגון 🙂

  15. תודה על המתכון הנפלא! מתכון מצוין ממש, כולנו נהננו (הוספתי מעט פטריות, עגבניות מיובשות וקמצוץ פפריקה מעושנת). טוב אלפי מונים מכל טחון מהצומח.

      1. הי אולגה יקרה, הכנתי ויצא ממש ממש טעים!! במקום הרוקט שמתי עלים ירוקים (רק כי לא היה לי רוקט) יצא פשוט מעדן גם אוכלי הבשר התענגו על המנה. תודה רבה על מתכון נפלא!

  16. היי, רציתי לדעת אם אני מכינה את העראיס כמה שעות מראש (מביאה לארוחה) – איך לשמור עליהם עד הארוחה ואיך לחמם? לשים קצת בתנור לפני שאוכלים יהיה סבבה?

  17. היי יעל, תודה ענקית, הכנתי את המלית יחד עם בצק פילו, יצא מאפה מדהים. הגשתי עם רוטב טחינה מעל.

  18. היי אולגה, יצא מעולה וקצר מחמאות גם מאוהבי הבשר.
    לכמה זמן ניתן לשמור את הבלילה?

  19. טעים!! תודה רבה על המתכון! אכלנו כמה שעות אחרי ההכנה, עם חימום נוסף בתנור, ואפילו יום אחרי וזה נשמר מעולה!

  20. מתכון מעולה! וגם נשמר מעולה בפריזר – אנחנו מקפיאים את הפיתות המלאות ומפשירים + צורבים על מחבת פסים כשרוצים. עראיס טבעוני תמיד בפריזר = בית מאושר

    1. עראיס טבעוני בפריזר – שלום במזרח התיכון 🙂 הלוואי! ותודה על התגובה שהעלתה לי חיוך. שמחה שאתם אוהבים.

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
יולי 22, 2021
עוגת גבינה אננס טבעונית בכוס זה קינוח קיצי, פירותי, טעים וסופר פשוט להכנה. יש לו מראה יפה ושובב, ותוכלו גם להגיש אותו לאהובים בט"ו באב
מאת אולגה טוכשר
יולי 19, 2021
טופו צרוב עם סלסה זריזה זו ארוחה טעימה, קלילה ובריאה, ללא גלוטן ומלאה בחלבון מהצומח. היא פשוטה להכנה, צבעונית וממש קיצית
מאת אולגה טוכשר
יולי 14, 2021
כנאפה טירמיסו טבעונית זה קינוח הכי טעים והכי פשוט, ללא אפייה, שמשלב את הקריספיות הנפלאה של הכנאפה עם הנימוחות והמתיקות של טירמיסו
מאת אולגה טוכשר
יולי 7, 2021
נקניק שוקולד טבעוני זה קינוח קיצי אולטימטיבי עם טעם נוסטלגי של ילדות: טעים, פשוט להכנה וללא אפייה ועשוי מ-3 מרכיבים בלבד
מאת אולגה טוכשר
יוני 29, 2021
פשטידת ירקות טבעונית מקמח כוסמין זו ארוחה טעימה, בריאה, משביעה ומנחמת, שנראית יפה ומגרה, שמכינים בקלי קלות בתבנית אחת
מאת אולגה טוכשר
יוני 22, 2021
קציצות שעועית טבעוניות ללא גלוטן זה מנה טעימה, בריאה, מזינה ומאוד פשוטה להכנה. אפשר לטגן או לאפות, ויחד עם סלט זה ארוחה שלמה