כמו שאתם יודעים, הבלוג שלי, בדיוק כמוני, לא תמיד היה טבעוני. כשטבענתי אותו ומחקתי את רוב המתכונים הישנים, התחלתי מידי שבוע לקבל מיילים מאנשים עם בקשות לשלוח להם מתכון כזה או אחר שהעלמתי. מסתבר שהם היו מכינים אותם על בסיס קבוע, ולא חשבו שיום אחד הם יהפכו להיסטוריה. בכל אופן, ככה נולדה בבלוג הקטגוריה "מתכונים שטרם טובענו". אני עושה את הפרויקט הזה, לאט אבל בטוח. והיום עוד מתכון ישן אחד מהקטגוריה הזו עבר ל-100% טבעוני – חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה.
בגלגול הקודם החיתוכיות האלה היו חלביות, מבצק פריך על בסיס קמח לבן רגיל וכמות גדולה של חמאה. גם הריבה הייתה ריבת משמשים ולא שזיפים. אבל חוץ מזה ששדרגתי אותן לקמח כוסמין מלא והשתמשתי בריבה אחרת, הרוח של החיתוכיות המקוריות, שאנשים אהבו להכין, עדיין כאן 🙂
הבצק נשאר "חמאתי", הריבה ביתית ומתוקה, הקראמבל פריך, וכל המאפה הזה סופר ביתי, נימוח וטעים בטירוף.
מהמאפים הביתיים האלה שקשה להפסיק ליישר ולנשנש. השקטים האלה, הכי פשוטים, הכי נונשלנטיים, שהכי קשה לעמוד בפניהם.
ההכנה לא מאתגרת כלל, וגם מאוד זריזה. התחתית והקראמבל זה אותו בצק בדיוק, רק מחלקים אותו לשניים: פעם אחת משטחים ופעם אחרת מפוררים. הריבה תוצרת בית – מתכון בונוס נטו לכל ה- old souls שכמוני שעדיין מכינים ריבות בבית 🙂 אם אין לכם כוח או זמן, אפשר בהחלט לדלג ישירות לסעיף מספר 5 ולהשתמש בכל ריבה מוכנה שאתם אוהבים. רק תקפידו שלא תהיה נוזלית מדי.
אפשר גם להכין ריבה מפירות אחרים. זה די אותו עיקרון. אפשר להגיש את המאפה המתוק הזה כעוגה שלמה, ולא בתור חיתוכיות. אבל הוא נחתך ונפרס בקלות, בלי להתפורר, ודי נוח לאכול אותו בתור קינוח שנמצא על התפר בין עוגה לעוגייה עסיסית.
אני יודעת שאני אומרת את זה בכל פעם, אבל את החיתוכיות האלה אתם באמת-באמת חייבים לנסות! טעמו אותן הרבה אנשים, רובם לא טבעונים, ואהבו ממש, והתלהבו, ופרגנו, וביקשו תוספת 🙂 הוא מסוג המאכלים האלה שעושים שירות טוב לכל טבעוני מארח או מתארח שרוצה לדפוק רושם. שאנשים יתענגו, יגלגלו עיניים וישאלו "זה באמת טבעוני?" כן – זה טבעוני, ובריא, ומפנק. עוגה יומיומית שתיקח אתכם גבוה. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון!
חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית מלבנית 20 על 25 ס"מ:
ריבת שזיפים ביתית:
1 ק"ג שזיפים אחרי הוצאת גלעינים
400 גרם (2 כוסות) סוכר
1 מקל קינמון
מיץ מלימון שלם
2-3 כפות פקטין או 2 ליבות תפוח
או
1.5 כוסות של כל ריבה מוכנה אחרת שאוהבים
בצק (תחתית וקראמבל):
420 גרם (3 כוסות) קמח כוסמין מלא
80 גרם (8 כפות) אבקת סוכר
160 מ"ל (2/3 כוס) שמן קוקוס מומס
1/4 כפית מלח
הגשה:
אבקת סוכר
אופן הכנה:
- מכינים את הריבה (לאו דווקא בסמוך להכנת הקינוח): שוטפים צנצנות זכוכית במים רותחים והופכים על מגבת נקייה. שוטפים את השזיפים, מוציאים את הגלעינים (עושים חתך מסביב לגלעין, מחזיקים חצי אחד ואת השני מסובבים) וחותכים לרבעים. מכניסים את הפירות החתוכים לסיר עם תחתית עבה ומכסים בסוכר. לא מערבבים. משאירים בצד לחצי שעה-שעה ע"מ שהפירות יתחילו להגיר מיץ.
- מתחילים לבשל את הריבה על אש בינונית ללא מכסה. לא מערבבים עד שהסוכר נמס לגמרי. אל תדאגו – הוא לא יישרף ולא יידבק לתחתית. אחרי שהסוכר נמס, והריבה מתחילה לבעבע, מנמיכים את האש, מוסיפים את מיץ הלימון ומקל הקינמון, מערבבים קלות וממשיכים לבשל כשעה – שעה וחצי. מידי פעם אפשר לערבב, אפשר להוסיף את הפקטין או ליבות התפוחים בתוך שקית בד (כדי שיהיה קל לשלוף החוצה), במידה והריבה נוזלית מדי.
- אחרי כשעה מבצעים את מבחן הצלחת הקפואה: מכניסים צלחת למקפיא ל-15 דקות, אחרי כשעה של בישול הריבה שמים כפית ממנה על הצלחת ומעבירים עם האצבע קוו באמצע השלולית. אם הריבה לא "נסגרת" ומתאחדת בחזרה לכדי שלולית – היא מוכנה.
- ממלאים את הצנצנות המעוקרות עד הסוף, סוגרים את המכסה והופכים את הצנצנת (ככה נוצר בתוכה וואקום שמונע מהריבה להתקלקל). כשהריבה מתקררת אפשר לאכול אותה, או לעביר לאכסון בארון או מקרר.
- מכינים את החיתוכיות: מחממים תנור ל-180 מעלות. שמים בקערה את כל מרכיבי הבצק ומערבבים בעזרת הידיים עד שמתקבל בצק אחיד, רך מאוד ודביק. מחלקים אותו לשני חלקים שווים.
- שמים 1/2 מכמות הבצק בתחתית התבנית, מיישרים ומהדקים היטב לתחתית. דוקרים עם מזלג ומעבירים למקפיא ל-15 דקות (הרבה יותר קל למרוח את הריבה על בצק מקורר).
- מורחים שכבה יפה של הריבה (אני השתמשתי ב-1.5 כוסות) ומיישרים.
- מפזרים מעל קראמבל מיתרת הבצק: אפשר לפורר אותו לפירורים קטנים, או להפך "להדביק" בין האצבעות לכדי גושי בצק גדולים יותר, לפי הטעם האישי.
- אופים 35 דקות. ב-10 הדקות האחרונות של האפייה מעבירים את התבנית מתחת לגריל העליון, כדי שהקראמבל ישחים.
- מצננים, חותכים לריבועים או מלבנים, מפזרים אבקת סוכר ומגישים.
- שומרים בכלי אטום מחוץ למקרר.
הערות:
- אני רשמתי את מתכון הריבה שהשתמשתי בה, אבל שימו לב: לא כדאי להשתמש בה מיד אחרי הבישול. היא עדיין תהיה קצת נוזלית. תנו לה להתייצב כמה ימים. בינתיים אפשר להשתמש להכנת המתכון בכל ריבה אחרת שיש לכם, העיקר שלא תהיה נוזלית.
- פקטין זה חומר שמסמיך את הריבה. אפשר להשיג אותו בכל חנות אפייה. אם אין לכם פקטין, אפשר להשתמש בליבות של תפוח עץ שמכילים בתוכם חומרים מייצבים. שמים אותן בשקית בד ומכניסים לריבה. אחרי סיום הבישול שולפים החוצה.
- אפשר להחליף את שמן הקוקוס בשמן צמחי אחר, אבל מומלץ להשתמש דווקא בקוקוס: הוא נותן טעם "חמאתי" מיוחד.
- אם רוצים, אפשר להחליף את קמח הכוסמין בקמח רגיל.
17 תגובות
אני משתמש למתכונים כאלה בנוטרינה. יש של קוקוס ויש של זית. את מכירה את המוצר הזה? מומלץ?
הי גלעד. מכירה את המוצר, הוא לא רע בכלל. פשוט שמן קוקוס תמיד יש לי בבית בשלוף 🙂
הבצק לא התגבש אלא נשאר חולי. מה הבעיה? מה אפשר לעשות?
הי גלית. כנראה שחסרים נוזלים.. אפשר להוסיף עוד קצת מייפל
גם אצלי יצא חולי ונשרף אחרי 9 דק. אין במתכון מייפל, למה את מציעה להשתמש בו?
הי אנה, מצטערת לשמוע. מקווה שהצלחת להציל את העוגה. קמחים מלאים שונים דורשים הרבה פעמים כמות שונה של נוזלים. מייפל הוא גם נוזל. מה שמטעה בתגובה שלי לעיל (צודקת) זה המילה עוד. פשוט קצת מייפל, קצת רסק, אפילו עוד קצת שמן – משהו שיחבר את הבצק. אגב, יכול להיות שהעוגה נשרפה מהר כי השתמשת בתבנית גדולה יותר משלי, ושכבת הבצק הייתה ממש דקה?
אכן הבצק נשאר יבש אך שומני ולכן אני הוספתי 3 כפות של רסק תפוחי עץ.
שני דברים הוספתי: לריבה כף של 100% קקאו.
ואחרי שמרחתי את הריבה פיזרתי אגוזי מלך גרוסים דק ומעל פיזרתי את הקראמבל.
נשמע מעולה 🙂
הבצק נשאר פירורי ולא מתגבש צריך להוסיף נוזלים הוספתי רסק תפוחים ואז הצלחתי להגיע לבצק . חבל המתכון לא ברור
הי אביטל. מה לא ברור במתכון? הוא הצליח לי ולעוד לא מעט אנשים שהכינו. וגם את אילתרת והצלחת. יכול להיות שהכמויות שלך לא היא מדוייקות. לפעמים קמחים שונים דורשים קצת יותר נוזלים – אין שליטה על הדברים האלה. כל הכבוד שלא איבדת את העשתונות 🙂 חג שמח!
יכול להיות כי אני השתמשתי בקמח לבן ולא כוסמין מלא בכל אופן יצא ממש ממש טעים והאילתורים זה בזכות קריאה והכנה של הרבה מתכונים שלך … שיהיה חג שמח 😋
היי אולגה אני יכולה להשתמש בסוכר קוקוס או סוכר קנים במקום אבקת סוכר (אסור לי אבקת סוכר)? תודה
הי גלית. כן, אין בעיה. אם יש לך אפשרות לטחון במטחנה לכדי אבקה, זה יהיה יותר טוב. בהצלחה
הכנתי את החיתוכיות, הוספתי 2 כפות רסק תפוחים לבצק והן יצאו מושלמות! אפילו הכנתי את ריבת התותים. יצא נפלא!
הי שמרית, שמחה שאהבת 🙂
היי אולגה הנהדרת, אני ממש אוהבת את המתכון ותהיתי אם הוא יצליח גם בגרסה ללא גלוטן, אולי עם קמח שקדים? זה עשוי לעבוד לדעתך?
הי יעל. אפשר להחליף עד 50% מהקמח בקמח שקדים. לא ניסיתי להכין מ-100% קמח שקדים..