הרעיון להכין כנאפה טבעונית רדף אותי מלא זמן, וכל פעם היה תירוץ אחר למה לא לעשות זאת: לא היו לי שערות קדאיף בשלוף, היה משהו הרבה יותר דחוף, לא היה באופק אירוע שיכול להצדיק את הכנת הנסיכה הזו. ואז כל הכוכבים הסתדרו בשורה אחת, ראש השנה הלך והתקרב, ופיניתי זמן וגם קניתי קדאיף, במיוחד. וכל זה כדי להכין כנאפה טבעונית עם תפוחים – קינוח קלאסי אהוב בשדרוג שמתאים לראש השנה וחגי תשרי.
לפני כן ערכתי הצבעה באינסטגרם, ושאלתי האם תרצו לראות קודם את הכנאפה או עוגת סילאן חגיגית. הרוב המוחלט רצו קודם כל את הכנאפה, ואני לא מופתעת בכלל, כי אין – תאמינו לי – אין דברים כאלה! יצא מהמם וטעים עד לעילפון 🙂 ועוגת המייפל תהיה כאן בתחילת השבוע הבא, ומיד אחריה גם עקיצת דבורה טבעונית – אז נא לא לדאוג.
אני אתחיל בהערה חשובה – המתכון הזה הוא 100% טבעון של מתכון כנאפה קלאסית מוכרת. הכנתי אותה עם תוספת של תפוחי עץ מקורמלים לכבוד החגים, אבל אם לא בא לכם, אתם לא חייבים לשים את התפוחים בכלל. זה יותר קשור לראש השנה, מאשר לענייני הטעם. למרות שאני חושבת שהתוספת הזו מחמיאה מאוד, מוסיפה מרקם חביב נוסף ובכללי משדרגת משהו.
תראו בעצמכם – האם משהו יכול להשתבש בגלל תוספת מקורמלת ויפה שכזאת? חד משמעית לא! תפוחים מוקפצים עם סוכר זה החיים. במיוחד בתקופת חגי תשרי.
ורק תסתכלו כמה יפה, סמיכה ומפנקת נראית "הגבינה" הטבעונית. אתם לא מאמינים כמה קל להכין אותה, וכמה היא טעימה בכל הקונסטלציה הזו שקוראים לה כנאפה.
וואנס הכנתם את התפוחים ו"הגבינה", כל מה שנשאר זה להרכיב את הכלה. זה באמת באמת פשוט, ואם אף פעם לא הכנתם כנאפה, אתם תופתעו לגלות שאני צודקת ולא מגזימה. החלק המעט טריקי הוא להפוך את הכנאפה לצד השני – אבל לא לדאוג: פירטתי את הכל באופן ההכנה, והיא לא מתפרקת בקלות. בקיצור – יש לי אמון מלא שתצליחו.
כי מדובר בקינוח ששווה להתאמץ בשבילו. וגם המאמץ הוא תכלס מאמצון, לא כזה גדול ורציני.
הכנאפה יוצאת שחומה ופריכה, גבוהה יחסית, כי יש בתוכה גם "הגבינה" וגם תוספת התפוחים. בשלב זה היא כמעט מוכנה ורק צמאה נורא לסירופ. תסתכלו כמה טוב היא סופגת אותו לתוכה.
רוב המתיקות שלה מגיעה מהסירופ הזה, אז תפרגנו. בואו פשוט נסכם שכרגיל נתחיל לספור את הקלוריות אחרי החגים 🙂
אחרי הסירופ מגיע תורו של פיסטוק קצוץ – פזרו בנדיבות, כי אתם ממש רוצים לפגוש את החתיכות הטעימות האלה בכמה שיותר ביסים.
וזהו – אפשר לחתוך ולהגיש. נכון שחלמתם על פרוסה כזו שנים? אני כן. באמת לא ברור איך חייתי כל כך הרבה זמן בלי הכנאפה הטבעונית. וכמה כיף שהחגים מגיעים ומביאים איתם השראה ליצירות מסוג זה 🙂 היא זהובה, קראנצ'ית ומתקתקה, עם לב רך ועסיסי, במיוחד כשהוא חם. אתם חייבים לנסות! אם אתם מכינים את הכנאפה הזו, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. כל כך בא לי שתכינו ותאהבו אותה! נתראה בשבוע הבא, ובינתיים – שיהיה בתאבון.
כנאפה טבעונית עם תפוחים
אז מה היה לנו?
מרכיבים לכנאפה בקוטר 24 ס"מ:
תפוחים מקורמלים:
1 תפוח גדול, בלי ליבה וחתוך לקוביות קטנות
2 כפות סוכר חום בהיר
מלית "גבינה":
120 גרם (1 כוס) קשיו טבעי, מושרה לפחות ל-4 שעות
360 מ"ל (1.5 כוסות) מים
2 כפות סוכר
1 כף מיץ לימון
2 כפיות חומץ תפוחים
קורט מלח
40 גרם (4 כפות) קורנפלור / קמח טפיוקה
כנאפה:
250-300 גרם שערות קדאיף, מופשרות לפי הוראות היצרן
150 גרם נטורינה, מומסת
סירופ סוכר:
180 מ"ל (3/4 כוס) מים
150 גרם (3/4 כוס) סוכר
מי ורדים / תמצית שקדים / מי זהר / תמצית וניל (אופציונלי, לפי הטעם)
קישוט:
פיסטוק קצוץ גס
אופן הכנה:
- מכינים את התפוחים המקורמלים: שמים את התפוחים במחבת, מוסיפים את הסוכר ומבשלים תוך ערבוב כ-10-15 דקות, או עד שהתפוחים מתרככים, מתכווצים טיפה ומתחילים להתקרמל. מכבים את הלהבה ומשאירים בצד.
- מכינים את מלית הגבינה: מסננים את הקשיו המושרה ומעבירים לקערת בלנדר חזק. מוסיפים את יתר המרכיבים וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה ודלילה. מעבירים אותה לסיר ומבשלים על להבה בינונית תוך ערבוב במשך כמה דקות, עד שהמסה מתחילה להסמיך ממש (ראו את הסרטון). ככל שתבשלו אותה יותר, ככה היא תהיה יותר סמיכה וצמיגית. אנחנו רוצים להגיע למרקם סמיך שעדיין ניתן למריחה.
- מכינים את הכנאפה: שמים את שערות הקדאיף בקערה גדולה ומפרידים אותן. מוסיפים את רוב הנטורינה (שומרים כ-3 כפות בצד) ומערבבים היטב, עד שכל השערות מצופות בשומן באופן אחיד.
- מחממים בערך כף נטורינה במחבת גדולה (אצלי בקוטר 24 ס"מ). מניחים מעל 1/2 מכות שערות הקדאיף. משטחים ומייצרים שכבה אחידה ככל שניתן, ללא חורים וקרחות. אפשר ממש להדק אותה לתחתית המחבת.
- תוך כדי הטיגון מורחים מעל את מלית "הגבינה". משאירים כ-1 ס"מ שוליים נקיים. המלית סמיכה, וצריך למרוח אותה בעדינות כדי לא ליצור חורים בתחתית הקדאיף.
- מפזרים מעל מלית "הגבינה" את התפוחים המקורמלים.
- מכסים את המלית עם יתרת שערות הקדאיף ומהדקים היטב בצדדים, אפשר בעזרת מרית.
- מטגנים את הכנאפה על הצד הראשון כ-5 דקות, או עד להזהבה (מרימים בזהירות את הקצה ובודקים האם השערות השחימו).
- שמים על המחבת צלחת בקוטר גדול יותר מהמחבת (אפשר גם מגש גדול שטוח או קרש חיתוך) ובזהירות הופכים עליו את הכנאפה.
- מוסיפים למחבת את יתרת הנטורינה ומחליקים את הכנאפה בעדינות חזרה למחבת. מטגנים כ-5 דקות נוספות, או עד שגם הצד השני מזהיב. מכבים את הלהבה.
- מכינים את הסירופ: שמים בקלחת או סיר את המים והסוכר, מערבבים ומביאים לרתיחה. מבשלים עוד 3-4 דקות, או עד שמתקבל סירופ סוכר. אם רוצים, מוסיפים תוספת טעם ומערבבים.
- מעבירים את הכנאפה על צלחת הגשה (אפשר שוב להפוך, או להעביר בעדינות בעזרת פלטה רחבה), ומשקים בנדיבות בסירופ הסוכר.
- מפזרים פיסטוק, חותכים ומגישים מיד.
- שומרים מחוץ למקרר בכלי אטום. אפשר להגיש חם או קר.
הערות:
- אפשר להשתמש בכל זן תפוחים שאוהבים. אם רוצים, אפשר להוריד את הקליפה. אני מעדיפה להשאיר.
- אפשר להכין את הכנאפה בצורה הקלאסית שלה, כלומר ללא תוספת תפוח עץ.
- אפשר להחליף את חומץ התפוחים בחומץ רגיל 5%.
- במלית "הגבינה" תוסיפו את הלימון והסוכר לפי הטעם. בגדול "הגבינה" יוצאת בטעם עדין. רוב המתיקות מתווספת עם הסירופ.
- אפשר להחליף את הנטורינה בכמות זהה של שמן קוקוס מומס.
11 תגובות
אלופה! נראה מדהים!
תודה רבה אורה וחג שמח!
במקום נטורינה אפשר פשוט להשתמש בשמן קוקוס?
כן בהחלט, רשמתי את זה בהערות 🙂 חג שמח!
לא יכולה לחכות להכין את זה!
תבנית פיירקס 22×31 תתאים?
תודה רבה! התבנית יכולה להיות קצת גדולה מדי. אבל זה רק אומר שתצטרכי קצת יותר שערות קדאיף. בהצלחה!
תודה רבה!
היי. למלית הגבינה ניתן להשתמש בגבינת הסויה של תנובה?
הי אבי, אני לא ניסיתי. לדעתי היא פחות מתאימה כמו שהיא, כי היא הולכת לנזול בחימום. צריך לייצב אותה קודם. אבל כאמור – לא ניסיתי..
אולגה, הכנתי את הכנאפה לאירוע שבוטל ברגע האחרון :-/.
יש סיכוי שהיא תשרוד הקפאה?
הי אורלי. לשרוד זה ישרוד, אבל הכנאפה לא יהיה פריך