הי! מה שלומכם? אני לא מאמינה שאני יושבת וכותבת את הטקסט הזה. אחרי חופשה ארוכה של יותר מחודש (פוסט המלצות על ברלין הטבעונית ואיסלנד המושלמת יגיעו אחרי החגים), לקח לי עוד בערך שבוע לשכנע את עצמי שהגיע הזמן לשוב גם למרכיב הסודי. מזל שיש את החגים באופק – הם יוצרים לו"ז שאי אפשר לזלזל בו. אז כדי שיהיה לנו קאמבק חלק וקליל, אני רוצה להתחיל את מרתון החגים מפאי טבעוני פשוט עם בצלים מקורמלים.
למען האמת, הכנתי אותו לפני שנסעתי לטיול. ומרוב ההתעסקות עם הפרויקטים האחרונים וההתארגנויות לנסיעה, פשוט לא הספקתי לפרסם. בדיעבד הכל לטובה, כי מדובר במתכון מעולה – טעים, זריז וסופר קל להכנה, שמתאים בול דווקא לתקופה הזו.
התוצאה נראית כה אסתטית ומגרה את בלוטות הטעם, שהפאי הזה יהיה תוספת מושלמת לארוחת החג. חוץ מזה, כל המתכונים שאני מתכננת לפרסם בהמשך יהיו מתוקים, אז תיהנו לשם שינוי מאוכל אמיתי, שאפשר להגיש גם בחג, וגם ביומיום.
הגאונות של הפאי הזה היא שמכינים אותו על בסיס בצק מוכן, מה שמקצר משמעותית את זמן ההכנה. הפאי יוצא יחסית דק וסופר קראנצ'י, וכמות הבצק לא גונבת את טעם הבצלים המקורמלים המתקתקים. כמו ריבת בצל – רק בחתיכות. יתרון נוסף של הבצק המוכן הוא שאפשר להכין מאפה בכל גודל שרוצים. צריך רק להגדיל או להקטין בהתאם את כמות הבצלים.
אני רציתי לשדרג את כל האירוע הזה, אז השתמשתי בגבינת פטה טבעונית שהייתה לי במקרר. היא נראתה יציבה, אבל די נעלמה באפייה. היא סוג של נספגה במאפה, והטעם שלה נשאר מורגש וטעים מאוד. אבל נראה לי עדיף להשתמש בגבינות מהסוג שלא נמס לגמרי. אגב, אפשר להכין את הפאי הזה גם ללא תוספת גבינה.
אז אם אתם מתחילים לבנות את תפריט החג, תכניסו פנימה את המאפה הקליל הזה. הוא נראה מושקע וחגיגי, אבל לא יגזול מכם זמן יקר בטרפת ההכנות. הוא שחום וחתיך, יש לו טעם מיוחד, והבצלים שקורמלו ביין אדום מוסיפים עוד מתיקות שכולנו נרצה לקחת איתנו לשנה החדשה. זה מאפה טבעוני ופרווה שכולם ישמחו לזלול, באחריות! אם אתם מכינים אותו, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. יהיו כאן בקרוב לפחות שלוש מתכוני חג מתוקים משגעים, אז נתראה עוד מעט ממש. ובינתיים שיהיה בתאבון!
רוצים עוד מתכונים שיתאימו לארוחת החג? נסו את:
סירות בטטה אפויה במילוי ברוקולי ורימונים
קציצות תרד ועדשים טבעוניות ללא גלוטן
תבשיל פטריות טבעוני עם פירה כרובית
פאי טבעוני פשוט עם בצלים מקורמלים
אז מה היה לנו?
מרכיבים לפאי בגודל 25 ס"מ על 30 ס"מ:
1/2 בצק עלים פרווה, מופשר לפי הוראות היצרן
12 בצלי שאלוט אדומים / לבנים, חצויים לרוחב
60 מ"ל (1/4 כוס) יין אדום
50 גרם (1/4 כוס) סוכר חום דביק
2 כפות חומץ בלסמי
60-70 גרם גבינה טבעונית
עלי בזיליקום טריים
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
- מכינים את הבצלים המקורמלים: יוצקים למחבת גדולה את היין, מוסיפים את הסוכר והחומץ הבלסמי, מערבבים ומבשלים עד שהסוכר נמס.
- מוסיפים את הבצלים עם החתך כלפי מטה ומבשלים 5-6 דקות, עד שהם מתחילים להתקרמל. הופכים בזהירות בעזרת מלקחיים או שני מזלגות לצד השני, וממשיכים לבשל עד שגם הצד השני מתקרמל, והרוטב מתחיל להצטמצם.
- פורשים את מלבן הבצק ובמידת הצורך מיישרים את הקצוות. מעבירים סכין חדה כ-1.5 ס"מ משולי הבצק, אבל לא חותכים עד הסוף – רק חורצים בעדינות.
- מסדרים את הבצלים במרווחים (שומרים את שאריות הרוטב בצד) ומפוררים בין לבין את הגבינה הטבעונית. מפזרים עלי בזיליקום.
- אופים בן 25 ל-30 דקות עד שהפאי משחים.
- מוציאים מהתנור, מורידים את עלי הבזיליקום שנשרפו ומברישים ברוטב שנשאר במחבת (מחממים קצת במידת הצורך).
- מפזרים עלי בזיליקום טריים, חותכים ומגישים. שומרים במקרר בכלי אטום. מחממים לפני הגשה חוזרת, או אוכלים קר.
הערות:
- אם אין לכם בצלי שאלוט, אפשר להשתמש ב-1-2 בצלים אדומים קטנים רגילים פרוסים לרוחב ל-2-3 פרוסות.
- אפשר להחליף את הסוכר החום בסוכר לבן.
- אפשר להשתמש בכל סוג גבינה טבעונית. אני השתמשתי בפטה. ממליצה בדיעבד להשתמש בגבינה שלא נמסה לגמרי באפייה.
- אפשר להחליף את הבזיליקום בתימין או עשבי תיבול אחרים שאוהבים.