הי חברים. מרוב התפוחים, המייפל והסילאן שהיו כאן לאחרונה, הרגשתי שאני חייבת פסק זמן של שוקולד. העניין הוא שלאחרונה אני מנסה להוריד קצת במשקל, לחזור לעצמי אחרי תקופה די ארוכה שבה החלפתי את הפעילות הגופנית באכילה מוגזמת משהו. אני לא מאמינה באמצעים דרסטיים, אז אני לא קוראת לתהליך הזה דיאטה. למשל, אתמול הכנתי עוגת שוקולד טבעונית קלה מקמח כוסמין. אני אסביר את עצמי: אני לא טוענת שמה שאני עושה נכון, אני רק יודעת שזה עבד בשבילי בעבר, ויעבוד גם עכשיו.
קודם כל אני לא מבינה כלום בדיאטות, ספירת קלוריות וערכים תזונתיים. הידע שלי כללי. אבל אני כן יודעת שעל מנת לרזות צריך להוציא מהגוף כמות גדולה יותר של אנרגיה מזו שנכנסת אליו. כלומר צריך לשרוף קלוריות באמצעות פעילות גופנית ולאכול כמה שיותר בריא וחסכוני. אבל בשום פנים ואופן לא להרעיב את עצמך, וגם לא למנוע תענוגות קטנים.
צריך מדי פעם להרשות לעצמך הפסקות קטנות בהן מותר לאכול דברים שאוהבים. למשל אצלי זה שוקולד. אני מעוניינת בתוצאות לאורך זמן, לכן אני לא מוכנה להיות אומללה בשום דבר שקשור לאוכל. אני אוכל ארוחות טובות ומזינות, ולפעמים אני גם אקנח. אני אוכל את העוגה שאני הכי אוהבת, אבל רק חתיכה קטנה ממנה – זאת שאתם רואים בצילום בתוך הכף. טוב, זה מתכון חדש, אז הייתי חייבת לטעום 🙂
אני אשתמש בהכנת העוגה בקמח כוסמין מלא, כי כרגע אני לא צורכת קמח לבן. ובכל מקום שאני אוכל אני אוריד את הסוכר – למשל רסק התפוחים שהשתמשתי בו אינו ממותק. הקינוח שלי יהיה טעים, אבל לא פצצת אנרגיה במובן הרע של הביטוי. את העוגה הזו הכנתי בשיתוף פעולה עם תנובה, אז השתמשתי במעדן הסויה שלהם בטעם שוקולד שהחליף לי כמות זהה של שוקולד אמיתי. כבר חסכתי, וכלל לא פגעתי באיכות העוגה.
לעוגה הזו יש פטנט חמוד: במקום להכין בלילה דלילה שאחרי אפייה הופכת לעוגה בחושה, מכינים בלילה סמיכה יותר. אחרי זה מפזרים מעל תערובת של סוכר וקקאו ויוצקים מים רותחים. מקשקשים טיפה ומכניסים לתנור ככה, עם הנוזלים מעל. העוגה סופגת את "הרוטב" באפייה ויוצאת עסיסית ופאדג'ית, כמו בראוניז.
כמו כל עוגת שוקולד חמה, הכי טוב להגיש אותה עם גלידה טבעונית (שלי גם ללא סוכר!) או סורבה. צילמתי לכם את ההוכחה. אבל היא נהדרת גם בלי – לתשומת ליבם של כל השומרים והשומרות.
מדובר בקינוח שמוכן תוך 30 דקות בערך. הוא יחסית שפוי, וכמות הכי קטנה ממנו סוגרת את הקרייב למתוק. אני מכירה את עצמי. לדעתי עדיף ככה, מאשר להתאפק שבועות או חודשים, ואז להישבר ולאכול כמות שוקולד מוגזמת. העוגה הזו מתאימה גם לסוף ארוחה מפסקת או לשבירת הצום. היא פשוט עוגה מגניבה וטעימה שכדאי לנסות להכין בכל הזדמנות שהיא. אם אתם מנסים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה צום קל לכל הצמים, גמר חתימה טובה ובתאבון!
רוצים עוד מתכונים בריאים שמתאימים לארוחה מפסקת או שבירת הצום? נסו את:
קציצות כוסמת טבעוניות ללא גלוטן
קציצות שיבולת שועל טבעוניות ללא גלוטן
עוגיות קוקוס טבעוניות ללא גלוטן
חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה
מתכון לעוגת שוקולד טבעונית קלה מקמח כוסמין
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית מרובעת 18 ס"מ:
בלילה:
150 גרם (1 כוס + 1 כף) קמח כוסמין
1 כפית אבקת אפייה
20 גרם (2 כפות) אבקת קקאו
קורט מלח
125 גרם (1 גביע) מעדן סויה בטעם שוקולד של תנובה
50 גרם (1/4 כוס) שמן קוקוס / שמן צמחי אחר
60 מ"ל (1/4 כוס) רסק תפוחים לא ממותק
45 מ"ל (3 כפות) חלב צמחי
2 כפות סירופ מייפל, או לפי הטעם
שכבת ציפוי:
100 גרם (1/2 כוס) סוכר חום בהיר / סוכר קנים
30 גרם (3 כפות) אבקת קקאו
240 מ"ל (1 כוס) מים רותחים
הגשה:
אבקת קקאו
גלידה טבעונית / סורבה
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-160 מעלות. משמנים קלות את התבנית.
- מערבבים בקערה אחת את המרכיבים היבשים: הקמח, אבקת האפייה, הקקאו (מומלץ לנפות) והמלח.
- טורפים היטב בקערה אחרת את המרכיבים הרטובים: מעדן סויה בטעם שוקולד, השמן, הרסק, החלב הצמחי והמייפל.
- בקערית שלישית מערבבים היטב את הסוכר החום והקקאו (מומלץ לנפות).
- מאחדים בין שתי התערובות עד שמתקבלת בלילה אחידה וסמיכה.
- משטחים את הבלילה בתוך התבנית ומפזרים מעל בשכבה אחידה את תערובת הסוכר והקקאו.
- יוצקים מעל את המים הרותחים, ובעזרת מזלג מייצרים מעין זיגזג על פני הבלילה, כמו שמייצרים דוגמת שיש בעוגות בחושות. המטרה היא לא לערבב את הבלילה עם המים הרותחים, אלא רק להחדיר את המים טיפה פנימה.
- אופים בין 30 ל-35 דקות, או עד שפני העוגה מתחילים להתייצב. אם היא נשארת מעט רטובה בחלקה העליון זה בסדר גמור – הכל ייספג ויתייצב.
- מוציאים מהתנור, משאירים כ-10 דקות על השיש, מפזרים אבקת קקאו ומגישים. אפשר עם כדור גלידה טבעונית או סורבה בצד.
- שומרים בכלי אטום במקרר. אפשר, אם רוצים, לחמם לפני הגשה חוזרת.
הערות:
- אפשר להחליף את רסק התפוחים בבננה קטנה מעוכה.
- אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים. אצלי זה סויה.
- אפשר להוריד את כמות הסוכר בשכבת הציפוי ל-50-70 גרם, אבל העוגה תהיה משמעותית פחות מתוקה. אז לשיקולכם.
21 תגובות
מעניין! מחר ינוסה וכמובן אעדכן. תודוש!❣
בהצלחה אפרת, מחכה 🙂
נראה מופלא! מה עושים במקרה שיש את כל הרכיבים בבית, חוץ ממעדן הסויה? האם אפשר להחליף אותו במשהו אחר לדעתך? תודה
הי יוליה. הייתי מנסה כמות זהה של חלב צמחי + 2 כפות קקאו, או 100 גרם שוקולד מומס + 1/4 כוס חלב צמחי. המטרה היא להגיע לבלילה סמיכה שעדיין נשפכת.
במקום המעדן סויה אפשר להחליף לביצים? אם כן כמה ביצים?
תודה!!
הי אורנה, המעדן כאן אינו תחליף לביצה, אז לא
אז מצד אחד באלי לנסות אבל מצד שני אני מפחדת שהעוגה לא תהיה מספיק מתוקה עבורי כי אני אישית אוהבת ממש מתוק חח אשמח לשמוע את חוות דעתך ואם את אכן חושבת שהעוגה לא תהיה מספיק מתוקה עבורי אשמח לשמוע על רעיונות איך להמתיק אותה יותר אם את בכלל חושבת שזה רעיון טוב, תודה 🙂
הי סילביה. מתיקות זה עניין סובייקטיבי, ואני לא יודעת מה רמת המתיקות שאת אוהבת ומחפשת. העוגה די מתוקה. תמיד אפשר להמתיק אותה עוד, כדי שתהיה מתוקה על בטוח 🙂 למשל לשים יותר סוכר בבלילה, 200 גרם (1 כוס) במקום 100 גרם. אפשר כאמור להגיש אותה עם גלידה, ואפשר גם לזלף מעל שוקולד מומס. זה ממש ממש קל להפוך משהו ליותר מתוק :))
תודה רבה! אז בהחלט אנסה מתישו בעז"ה, שנה טובה ומתוקה!
אני צריכה אחת כזאת ללא גלוטן, האם ניסית להשתמש בקמח שיבולת שועל או כל קמח אחר ללא גלוטן?
הי רבקה. אני לא ניסיתי, את מוזמנת לנסות ולספר איך יצא. קמח שיבולת שועל יכול לעבוד. אולי תצטרכי יותר נוזלים. העיקר זה להגיע למרקם בלילה סמיך, אך כזה שעדיין נשפך. בהצלחה!
את הגלידה את הכנת ? אם כן איפה אפשר למצוא מתכון ואם לא איזו גלידה זו?
הי אמילי. זאת ספציפית גלידה טבעונית קנויה, על בסיס חלב שקדים. אפשר למצוא אותה די בהרבה מקומות בת״א, בין השאר באייסברג או אניטה. יש בבלוג גם מתכון לגלידה טבעונית תוצרת בית. תעשי חיפוש
היי הבלילה ממש יצאה לי קשה הוספתי עוד מייפל וחלב ולא עזר
מה עושים? (שמתי בננה במקום רסק)
הי הודיה. הבלילה אמורה להיות די סמיכה, אבל אפשר לדלל עוד בעזרת נוזלים
היי, אני חושבת שיש טעות במתכון.. הבלילה יצאה ממש קשה והייתי צריכה להוסיף יותר מחצי כוס חלב סויה, וגם הבלילה מילאה בקושי תבנית אינגליש, ועשיתי בידיוק לפי המתכון. אשמח אם תבדקי את המתכון 🙂
הי רביטל. קודם כל כמות הבלילה לא מתאימה לתבנית אינגליש. אני הכנתי בתבנית מרובעת 18 ס"מ, וזה רשום במתכון. מבחינת הבלילה: שמים מעל את הנוזל שנספג לתוך העוגה במהלך האפייה. אז הבלילה ההתחלתית אמורה להיות יחסית סמיכה. אני יכולה כמובן לבדוק שוב, אבל כבר היו עוקבים שהכינו את העוגה הזו, והיא יצאה להם טוב.
היי אולגה
הכנתי ויצא ממש מעניין!
בגלל שהתנור שלי לא אופה אחיד , למרות שסובבתי, במרכז יצא עוגה בחושה כמו שהגדרת
ומסביב יצא רך ממש עם סירופ שוקולד נוזלי מסביב ומעל
רציתי לשאול מה מטרת ניפוי הקקאו והסכר מעל הבלילה ואם אפשר לערבב אותם בבלילה או במים?
וכמו כן ראיתי שדיעבד שכתבת מזלג – אני השתמשתי בלקקן כדי "לדקור" את הבלילה שהמים יכנסו – היה עדיף לקפל איתה כדי שיהיה נוזלי גם במרכז?
תודה!!
הי שלי. הכי חשוב שאהבת את הטעם 🙂 העוגה לא יצאה אחידה כנראה בגלל התנור. הלקקן עושה את אותה העבודה כמו מזלג, אם את מכניסה אותו עד הסוף ומצליחה "לאוורר" את הבלילה. הניפוי של קקאו מומלץ כדי שלא יהיהו גושים. ועדיף להתקדם עם הכנת העוגה כמו שכתבתי. מקווה שאם תכיני שוב – יצא לך יותר מוצלח 🙂
יצאה ממש מעולה, תודה רבה אולגה!
הי מירב. שמחה לשמוע שאהבת 🙂