קציצות מש טבעוניות ללא גלוטן

מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 26, 2019

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

מאז שהכנתי קציצות מש טבעוניות ללא גלוטן ותיעדתי את התהליך בסטורי באינסטגרם שלי, אני לא מפסיקה לקבל בקשות לפרסם את המתכון. והנה, סוף סוף הוא כאן. בזמן האחרון, מאז שהתחלתי את השינוי התזונתי, אני נמצאת בעלייה אנרגטית מתמדת. אני לא רק יורדת במשקל, אלא גם הרבה פחות עייפה והרבה יותר אקטיבית ופרודוקטיבית. צילמתי מתכונים לבלוג לחודשיים הקרובים, וזה לא קרה לי כבר די הרבה זמן 🙂 אז לאט-לאט אשתף כאן את כולם.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אבל נתחיל מהקציצות. הכנתי אותן משעועית מש, חומר גלם חדש לחלוטין במטבח שלי. מש נכנסה אליי יחד עם אחותה הירוקה כוסמת (שמככבת במתכון הבלינצ'ס ללא גלוטן), ואני לא מבינה איך לא ניסיתי אותן קודם. את הקציצות הכנתי לא משעועית מש מבושלת, אלא מש מונבטת. תהליך ההנבטה משמר ואף מכפיל את כל הערכים התזונתיים של הקטניה הזו, והופך אותה לפצצת חלבון, בריא וכה נחוץ לטבעונים. וחוץ מזה מש מאוד מטיבה עם מערכת העיכול שלנו.

נבטי שעועית מש
תמצית הבריאה

אני מאוד אוהבת להנביט כל מיני זרעים וגריעינים. זה מלהיב אותי ברמה אחרת לראות איך משהו קטן ויבש מצמיח חיים. הכוח הטמון בתוך זרעים אדיר. הוא מנמנם ורק מחכה להתפרץ החוצה. וכשהוא מתפרץ, אי אפשר לעצור אותו. נבטים חודרים אפילו אספלט ואבנים. אז תאמינו לי שהכי קל להנביט זרעים בבית. בשבילם תנאי הבית שלכם הם מלון חמישה כוכבים 🙂

מנבטה – היום השלישי של המש

אני מתארת את תהליך ההנבטה באופן הכנת המתכון, אבל מאוד ממליצה לכם לקרוא את הכתבה הזו אודות הנבטה, כדי להבין את כל התהליך ויתרונותיו. כמובן אפשר להנביט בקופסה עם בד או צמר גפן רטוב, אבל התוצאה לא תהיה זהה להנבטה במכשיר ייעודי. רבים שאלו אותי על המנבטה שלי, אז הנה: אני משתמשת במנבטה ביתית קטנה. הכיף בגדג'ט הזה, מעבר לקומפקטיות, זה שיש לו מסננת במכסה וזווית מיוחדת שמאפשרת לעודפי מים לטפטף החוצה. ככה בתוך הצנצנת נשמרת רמת לחות נכונה להנבטה. זה עושה חיים קלים ונוחים, והמנבטה נראית מאוד חמוד במטבח 🙂 במידה ותרצו לעצמכם מנבטה כזו, החברים מג'מוקה החליטו לתת לכם הנחה של 10% וגם 100 גרם נבטי אלפלפא אורגניים מתנה. רוכשים כאן, קוד לקבלת ההנחה – olga. ובאופן כללי ממליצה לכם לבדוק את האתר – יש שם סוגי מנבטות שונים ומגוון שלם של זרעים אורגניים.

ובחזרה לקציצות. אחרי שהמש מונבטת ומוכנה, התהליך זריז ופשוט. טוחנים את המרכיבים במעבד מזון, יוצרים קציצות ומטגנים, כמעט ללא שמן. המסה רכה מאוד, אבל הקציצות דביקות ולא מתפרקות. לא לדאוג! אחרי הטיגון הן מתייצבות לגמרי. אגב, אם לא בא לכם לטגן, אפשר לאפות אותן ב-180 מעלות. תצטרכו באמצע להפוך לצד השני, כדי שהקציצות ישחימו משני הצדדים.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

יש להן מראה קציצתי מאוד, צבע משגע וטעם נפלא. הכנתי אותן כבר כמה פעמים, ואני מרגישה שזו הולכת להיות חברות ארוכת שנים.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אני אוהבת שמעבר לכך שאין בהן גלוטן והן באמת פצצת בריאות, הצלחתי להכין אותן בלי תוספת תפוח אדמה שלרוב משתמשים בו בהכנת קציצות. וגם שילבתי קמח קינואה שנשאר לי אחרי הכנת הפנקייק ללא גלוטן שהצליח מאוד ברשת.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

זהו, לא נותר אלא להמליץ לכם מכל הלב לנסות את הקציצות האלה בבית. הן נהדרות ממש, טעימות, בריאות ומשביעות, ועוזרות לי מאוד בתהליך ההרזיה. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. וגם תישארו בסביבה, כי יהיה כאן בקרוב רצף שלם של מתכונים בריאים שמלווים אותי בתהליך שאני עוברת. ושיהיה בתאבון!

רוצים עוד מתכוני קציצות? נסו את:

קציצות כוסמת טבעוניות ללא גלוטן

קציצות שיבולת שועל טבעוניות ללא גלוטן

קציצות תרד ועדשים

קציצות קינואה עם טופו ופלפל קלוי

קבב טבעוני ללא גלוטן

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-9 קציצות:
1/2 כוס שעועית מש מונבטת במשך לפחות יום אחד (ראו את הנחיות ההנבטה במתכון)
1-2 כפות שמן זית / שמן צמחי
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום, קצוצות
1 ס"מ ג'ינג'ר, קצוץ
2 גזרים בינוניים, מגוררים דק בפומפייה
1 כף טחינה גולמית
1/2 כפית מלח, או לפי הטעם
1 כפית כמון, או לפי הטעם
3 כפות קמח קינואה
מעט שמן לטיגון

 

אופן הכנה:

  1. מנביטים את המש: שמים את המש במנבטה, ממלאים במים ומשרים במשך לילה, או לפחות 6 שעות. מסננים דרך החורים במכסה, מעמידים עם המכסה כלפי מטה ומשאירים במקום חשוך (למשל בארון) ליום אחד לפחות, או עד שרואים נבטים קטנים באורך כ-5 מ"מ. מידי פעם מרטיבים את המש. אפשר להנביט עוד, אבל מומלץ לא יותר מיומיים (לצורך הכנת הקציצות).
  2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים את השום והג'ינג'ר ומטגנים עוד קצת. סוחטים קלות את הגזר, מוסיפים למחבת, מערבבים ומטגנים עוד 1-2 דקות, עד שהוא מתרכך וסופג את הטעמים.
  3. שמים בקערת מעבד מזון את המש המונבטת (יחד עם הקליפות הירוקות) וטוחנים למשחה אחידה. מוסיפים את הירקות המטוגנים וממשיכים לעבד עד שמתקבלת מסה אחידה.
  4. מעבירים את המסה לקערה, מוסיפים את הטחינה הגולמית, התבלינים וקמח הקינואה ומערבבים לתערובת אחידה. היא תהיה רכה ודביקה.
  5. מחממים מעט שמן במחבת. מרטיבים את הידיים וקורצים קציצות פחוסות בגודל רצוי. הן יהיו רכות מאוד, אבל לא לדאוג – הן לא יתפרקו ויתייצבו בטיגון.
  6. מטגנים את הקציצות בצד אחד עד להזהבה, הופכים בזהירות לצד השני, ומטגנים שוב עד להזהבה.
  7. מצננים קצת, כדי שהקציצות יתייצבו, ומגישים. אפשר עם סלט בצד להשלמת ארוחה.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום. אפשר לחמם לפני הגשה חוזרת או לאכול קרות.

 

הערות:

  • אם אין לכם מנבטה ביתית, אפשר לאחר שלב ההשרייה והסינון להנביט בקופסת פלסטיק עם בד רטוב בתחתית. צריך להקפיד להרטיב את המש מדי פעם, אך לא להציף במים. כדאי לכסות את הקופסה במגבת ולהנביט במקום חשוך.
  • אם לא בא לכם להנביט את המש, אפשר לבשל אותה במשך כ-20 דקות ולסנן. אבל דעו כי מש מונבטת הרבה יותר בריאה!
  • אני בדרך כלל מנביטה בערך כוס של מש, משתמשת בחצי כמות להכנת קציצות, ואת השארית שומרת בכלי אטום במקרר (שם תהליך ההנבטה נעצר) לשימושים אחרים, כמו תוספת לסלט, מרק, או סתם נשנוש כיפי.
  • תתבלו את הקציצות לפי הטעם האישי. אני אוהבת לשים הרבה כמון, כי זה מייצר טעם קציצתי מאוד.
  • אפשר להחליף את קמח הקינואה בכל קמח אחר ללא גלוטן (למשל חומוס או עדשים), או בשיבולת שועל טחונה לכדי קמח. אם לא חייבים קציצות ללא גלוטן, אפשר להשתמש בקמח רגיל.
  • אם רוצים, אפשר להוסיף לקציצות עשבי תיבול שאתם אוהבים. אני לא הוספתי, כי רציתי לדעת מה יהיה הטעם המקורי של המש.
0/5 (0 Reviews)
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב email
Email
שיתוף ב print
Print

41 תגובות

  1. הי, יהיה משמח אם תספרי מהם הצעדים שאתם נוקטת בשינוי התזונתי, שמאפשרים לך להכפיל את האנרגיה ולהרגיש טוב וגם לרדת במשקל. זה יעזור להמון אנשים 🙂

    1. הי עדי, אני מספרת על התהליך ומתעדת אותו באינסטגרם שלי. את מוזמנת לבדוק: markiv_sodi. הכל נמצא בהיילייט שנקרא back to me

      1. היי אולגה, לא מצאתי דרך לכתוב תגובה לא לאתגובה אחרת אז אני כותבת פה
        לכמה זמן צריך לשים את הקציצות בתנור?

        1. הי אלמוג. לא הבנתי לגבי איזה קציצות את שואלת. אם זה קציצות מש, ל-25 דקות מצד אחד ועוד איזה 15 מצד שני. עד להזהבה

  2. הי אולגה השרתים את השעועית ואני מתכוונת לטחון אותה ככה, מושרת ללא הנבטה או בישול, יהיה בסדר?

    1. הי בת חן, אני לא בטוחה. למה לא לחכות יום? זה מספיק להנבטה. בלי ההנבטה זה עלול להיות קשה

  3. היי אולגה!
    האם אפשר להמיר את הטחינה בחמאת שקדים או לוז מבלי לפגוע יותר מדי בשילוב הטעמים?
    שואלת עבור כל האלרגיים לשומשום שמנסים לטבען את חייהם 🙂

    1. הי לאה. אני מאמינה שלא תהיה בעיה. גם חמאת בוטנים. אין כמות גדולה, אז הטעם יהיה בסדר. מה גם, מי שאוהב את החמאות האלה רק יהנה 🙂

  4. הכנתי ויצא מעולה ממש. רק אחרי הבנתי, שצריך חצי כוס מש לפני ההנבטה. יש לך הערכה מה כמות המש בערך אחרי ההנבטה? הנבטתי כמות גדולה והקפאתי…

  5. הכנתי עם עדשים ירוקות מונבטות, טחנתי את הבצל עם העדשים והוספתי קמח עדשים, כוסברה וגזר מגורד. אפיתי בתנור. יצא מאוד רך וטעים. תודה רבה!

    1. הי אונורי, הייתי אומרת כוס וחצי לא דחוסות של מש מונבטת. היה צריך להנביט 1/2 כוס למתכון. בהצלחה

  6. חייבת להגיד לך,
    שאלו הקציצות הכי טעימות שאכלתי by far,
    פשוט וואו
    יש לך דברים מדהימים באתר.

  7. הכנתי היום ויצא מעולה, תודה. הוספתי פטרוזיליה לתערובת כי אני אוהבת את הטעם בקציצות והשתלב מצויין. תודה.

      1. תודה! ועוד שאלה חופרת על הנבטה – הנבטי על בד רטוב, לקח להן 4 ימים להתחיל לנבוט ובנתיים כמה מהן תפסו עובש. אפשר לעבוד עם הכמות שנשארה?

        1. הי זהר. לא כל כך הבנתי לאיזה כמות אתה מתכוון? שאריות? אישית לא הייתי משתמשת בשום דבר שכבר תפס עובש..

  8. מודה שאני לא חזקה בהכנת קציצות (גם לא ממתכונים) וכבר הרבה זמן חיפשתי מה לעשות עם המש שהנבטתי
    הכנתי אותן ויצא פשוט מעולה. החלפתי גזר אחד בבטטה קטנה, ואפיתי בתנור
    תודה!

  9. וואו! יצאו ממש טעימות, לא מתפרקות, עשויות טוב בפנים, והטיבול מושלם!
    תודה רבה!!!

  10. שלום אולגה, את מקסימה וגם המתכונים שלך מושלמים אחד אחד!! תודה לך🙏
    האם אפשר להחליף את קמח הקינואה בקמח כוסמת? הטעם יצא טוב את חושבת?

    1. הי מדלן, תודה רבה על הפרגון! אני לא ניסיתי קמח כוסמת, אבל אין סיבה שלא יהיה טוב. בהצלחה 🙂

  11. הי אולגה, גיליתי שהמש המונבטות התמלאו עובש 🙁
    אפשר להשתמש במש מבושלת או שיש קטניה אחרת שאפשר להשתמש בה?

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 10, 2021
ממתק שוקולד ושומשום טבעוני ללא גלוטן מ-3 מרכיבים בלבד זה ה-ממתק להכין בזריזות בכל רגע נתון ולשמור במקרר למקרה של נפילת אנרגיה
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 5, 2021
עוגיות שוקולד צ'יפס טבעוניות מקמח כוסמין מלא מושלמות לתקופת אחרי החגים: טעימות, פשוטות וזריזות להכנה, ויחסית בריאות ולא מוגזמות
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 3, 2021
קארי דאל טבעוני של עדשים כתומות ובטטה זה תבשיל טעים, בריא ופשוט להכנה שנפגשים בו וחיים באושר זה לצד זה מטבחי הודו ותאילנד הנפלאים
מאת אולגה טוכשר
ספטמבר 14, 2021
גלידוניות שוקולד בננה טבעוניות מ-2 מרכיבים בלבד זה קינוח טעים, בריא וסופר פשוט להכנה עם שילוב טעמים מנצח. אפשר לשחק עם תוספות לפי הטעם האישי
מאת אולגה טוכשר
ספטמבר 9, 2021
תבשיל ירקות וטופו ברוטב עגבניות זה ארוחה בסיר אחד: טעימה, בריאה, מזינה, פשוטה להכנה, ללא גלוטן ועם כמות מכובדת של חלבון מהצומח
מאת אולגה טוכשר
אוגוסט 25, 2021
דבש טבעוני תוצרת בית ממיץ תפוחים זו ה-הפתעה לערב ראש השנה, לחגי תשרי וכל יום אחר בשנה שבא לכם משהו מתוק. הכי פשוט להכנה והכי סמלי לחג