קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

קציצות מש טבעוניות ללא גלוטן

מאת

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

מאז שהכנתי קציצות מש טבעוניות ללא גלוטן ותיעדתי את התהליך בסטורי באינסטגרם שלי, אני לא מפסיקה לקבל בקשות לפרסם את המתכון. והנה, סוף סוף הוא כאן. בזמן האחרון, מאז שהתחלתי את השינוי התזונתי, אני נמצאת בעלייה אנרגטית מתמדת. אני לא רק יורדת במשקל, אלא גם הרבה פחות עייפה והרבה יותר אקטיבית ופרודוקטיבית. צילמתי מתכונים לבלוג לחודשיים הקרובים, וזה לא קרה לי כבר די הרבה זמן 🙂 אז לאט-לאט אשתף כאן את כולם.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אבל נתחיל מהקציצות. הכנתי אותן משעועית מש, חומר גלם חדש לחלוטין במטבח שלי. מש נכנסה אליי יחד עם אחותה הירוקה כוסמת (שמככבת במתכון הבלינצ’ס ללא גלוטן), ואני לא מבינה איך לא ניסיתי אותן קודם. את הקציצות הכנתי לא משעועית מש מבושלת, אלא מש מונבטת. תהליך ההנבטה משמר ואף מכפיל את כל הערכים התזונתיים של הקטניה הזו, והופך אותה לפצצת חלבון, בריא וכה נחוץ לטבעונים. וחוץ מזה מש מאוד מטיבה עם מערכת העיכול שלנו.

נבטי שעועית מש
תמצית הבריאה

אני מאוד אוהבת להנביט כל מיני זרעים וגריעינים. זה מלהיב אותי ברמה אחרת לראות איך משהו קטן ויבש מצמיח חיים. הכוח הטמון בתוך זרעים אדיר. הוא מנמנם ורק מחכה להתפרץ החוצה. וכשהוא מתפרץ, אי אפשר לעצור אותו. נבטים חודרים אפילו אספלט ואבנים. אז תאמינו לי שהכי קל להנביט זרעים בבית. בשבילם תנאי הבית שלכם הם מלון חמישה כוכבים 🙂

מנבטה – היום השלישי של המש

אני מתארת את תהליך ההנבטה באופן הכנת המתכון, אבל מאוד ממליצה לכם לקרוא את הכתבה הזו אודות הנבטה, כדי להבין את כל התהליך ויתרונותיו. כמובן אפשר להנביט בקופסה עם בד או צמר גפן רטוב, אבל התוצאה לא תהיה זהה להנבטה במכשיר ייעודי. רבים שאלו אותי על המנבטה שלי, אז הנה: אני משתמשת במנבטה ביתית קטנה. הכיף בגדג’ט הזה, מעבר לקומפקטיות, זה שיש לו מסננת במכסה וזווית מיוחדת שמאפשרת לעודפי מים לטפטף החוצה. ככה בתוך הצנצנת נשמרת רמת לחות נכונה להנבטה. זה עושה חיים קלים ונוחים, והמנבטה נראית מאוד חמוד במטבח 🙂 במידה ותרצו לעצמכם מנבטה כזו, החברים מג’מוקה החליטו לתת לכם הנחה של 10% וגם 100 גרם נבטי אלפלפא אורגניים מתנה. רוכשים כאן, קוד לקבלת ההנחה – olga. ובאופן כללי ממליצה לכם לבדוק את האתר – יש שם סוגי מנבטות שונים ומגוון שלם של זרעים אורגניים.

ובחזרה לקציצות. אחרי שהמש מונבטת ומוכנה, התהליך זריז ופשוט. טוחנים את המרכיבים במעבד מזון, יוצרים קציצות ומטגנים, כמעט ללא שמן. המסה רכה מאוד, אבל הקציצות דביקות ולא מתפרקות. לא לדאוג! אחרי הטיגון הן מתייצבות לגמרי. אגב, אם לא בא לכם לטגן, אפשר לאפות אותן ב-180 מעלות. תצטרכו באמצע להפוך לצד השני, כדי שהקציצות ישחימו משני הצדדים.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

יש להן מראה קציצתי מאוד, צבע משגע וטעם נפלא. הכנתי אותן כבר כמה פעמים, ואני מרגישה שזו הולכת להיות חברות ארוכת שנים.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אני אוהבת שמעבר לכך שאין בהן גלוטן והן באמת פצצת בריאות, הצלחתי להכין אותן בלי תוספת תפוח אדמה שלרוב משתמשים בו בהכנת קציצות. וגם שילבתי קמח קינואה שנשאר לי אחרי הכנת הפנקייק ללא גלוטן שהצליח מאוד ברשת.

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

זהו, לא נותר אלא להמליץ לכם מכל הלב לנסות את הקציצות האלה בבית. הן נהדרות ממש, טעימות, בריאות ומשביעות, ועוזרות לי מאוד בתהליך ההרזיה. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. וגם תישארו בסביבה, כי יהיה כאן בקרוב רצף שלם של מתכונים בריאים שמלווים אותי בתהליך שאני עוברת. ושיהיה בתאבון!

רוצים עוד מתכוני קציצות? נסו את:

קציצות כוסמת טבעוניות ללא גלוטן
קציצות שיבולת שועל טבעוניות ללא גלוטן
קציצות תרד ועדשים
קציצות קינואה עם טופו ופלפל קלוי
קבב טבעוני ללא גלוטן

קציצות מש טבעונית ללא גלוטן

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-9 קציצות:
1/2 כוס שעועית מש מונבטת במשך לפחות יום אחד (ראו את הנחיות ההנבטה במתכון)
1-2 כפות שמן זית / שמן צמחי
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום, קצוצות
1 ס”מ ג’ינג’ר, קצוץ
2 גזרים בינוניים, מגוררים דק בפומפייה
1 כף טחינה גולמית
1/2 כפית מלח, או לפי הטעם
1 כפית כמון, או לפי הטעם
3 כפות קמח קינואה
מעט שמן לטיגון

 

אופן הכנה:

  1. מנביטים את המש: שמים את המש במנבטה, ממלאים במים ומשרים במשך לילה, או לפחות 6 שעות. מסננים דרך החורים במכסה, מעמידים עם המכסה כלפי מטה ומשאירים במקום חשוך (למשל בארון) ליום אחד לפחות, או עד שרואים נבטים קטנים באורך כ-5 מ”מ. מידי פעם מרטיבים את המש. אפשר להנביט עוד, אבל מומלץ לא יותר מיומיים (לצורך הכנת הקציצות).
  2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהוא נהיה שקוף. מוסיפים את השום והג’ינג’ר ומטגנים עוד קצת. סוחטים קלות את הגזר, מוסיפים למחבת, מערבבים ומטגנים עוד 1-2 דקות, עד שהוא מתרכך וסופג את הטעמים.
  3. שמים בקערת מעבד מזון את המש המונבטת (יחד עם הקליפות הירוקות) וטוחנים למשחה אחידה. מוסיפים את הירקות המטוגנים וממשיכים לעבד עד שמתקבלת מסה אחידה.
  4. מעבירים את המסה לקערה, מוסיפים את הטחינה הגולמית, התבלינים וקמח הקינואה ומערבבים לתערובת אחידה. היא תהיה רכה ודביקה.
  5. מחממים מעט שמן במחבת. מרטיבים את הידיים וקורצים קציצות פחוסות בגודל רצוי. הן יהיו רכות מאוד, אבל לא לדאוג – הן לא יתפרקו ויתייצבו בטיגון.
  6. מטגנים את הקציצות בצד אחד עד להזהבה, הופכים בזהירות לצד השני, ומטגנים שוב עד להזהבה.
  7. מצננים קצת, כדי שהקציצות יתייצבו, ומגישים. אפשר עם סלט בצד להשלמת ארוחה.
  8. שומרים במקרר בכלי אטום. אפשר לחמם לפני הגשה חוזרת או לאכול קרות.

 

הערות:

  • אם אין לכם מנבטה ביתית, אפשר לאחר שלב ההשרייה והסינון להנביט בקופסת פלסטיק עם בד רטוב בתחתית. צריך להקפיד להרטיב את המש מדי פעם, אך לא להציף במים. כדאי לכסות את הקופסה במגבת ולהנביט במקום חשוך.
  • אם לא בא לכם להנביט את המש, אפשר לבשל אותה במשך כ-20 דקות ולסנן. אבל דעו כי מש מונבטת הרבה יותר בריאה!
  • אני בדרך כלל מנביטה בערך כוס של מש, משתמשת בחצי כמות להכנת קציצות, ואת השארית שומרת בכלי אטום במקרר (שם תהליך ההנבטה נעצר) לשימושים אחרים, כמו תוספת לסלט, מרק, או סתם נשנוש כיפי.
  • תתבלו את הקציצות לפי הטעם האישי. אני אוהבת לשים הרבה כמון, כי זה מייצר טעם קציצתי מאוד.
  • אפשר להחליף את קמח הקינואה בכל קמח אחר ללא גלוטן (למשל חומוס או עדשים), או בשיבולת שועל טחונה לכדי קמח. אם לא חייבים קציצות ללא גלוטן, אפשר להשתמש בקמח רגיל.
  • אם רוצים, אפשר להוסיף לקציצות עשבי תיבול שאתם אוהבים. אני לא הוספתי, כי רציתי לדעת מה יהיה הטעם המקורי של המש.
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
תגיות:
הדפסה
12 תגובות
  1. adita 4 שבועות לפני
    הגב

    הי, יהיה משמח אם תספרי מהם הצעדים שאתם נוקטת בשינוי התזונתי, שמאפשרים לך להכפיל את האנרגיה ולהרגיש טוב וגם לרדת במשקל. זה יעזור להמון אנשים 🙂

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי עדי, אני מספרת על התהליך ומתעדת אותו באינסטגרם שלי. את מוזמנת לבדוק: markiv_sodi. הכל נמצא בהיילייט שנקרא back to me

  2. רעיה 4 שבועות לפני
    הגב

    היי, תודה על הכול! אחרי ההשריה אפשר להנביט גם פשוט במסננת מכוסה במפית בד/מגבת מטבח

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי רעיה. תודה! כן, כתבתי בהערות איך אפשר להנביט בלי מנבטה 🙂

  3. בת חן 4 שבועות לפני
    הגב

    הי אולגה השרתים את השעועית ואני מתכוונת לטחון אותה ככה, מושרת ללא הנבטה או בישול, יהיה בסדר?

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי בת חן, אני לא בטוחה. למה לא לחכות יום? זה מספיק להנבטה. בלי ההנבטה זה עלול להיות קשה

  4. לאה 3 שבועות לפני
    הגב

    היי אולגה!
    האם אפשר להמיר את הטחינה בחמאת שקדים או לוז מבלי לפגוע יותר מדי בשילוב הטעמים?
    שואלת עבור כל האלרגיים לשומשום שמנסים לטבען את חייהם 🙂

    • אולגה טוכשר 3 שבועות לפני
      הגב

      הי לאה. אני מאמינה שלא תהיה בעיה. גם חמאת בוטנים. אין כמות גדולה, אז הטעם יהיה בסדר. מה גם, מי שאוהב את החמאות האלה רק יהנה 🙂

  5. נורית אבני 2 שבועות לפני
    הגב

    הכנתי ויצא מעולה ממש. רק אחרי הבנתי, שצריך חצי כוס מש לפני ההנבטה. יש לך הערכה מה כמות המש בערך אחרי ההנבטה? הנבטתי כמות גדולה והקפאתי…

    • אולגה טוכשר 2 שבועות לפני
      הגב

      הי נורית. תודה רבה! לדעתי זה משהו כמו כוס וחצי – שתיים אחרי ההנבטה

  6. מאי שבוע 1 לפני
    הגב

    רשמת בהערות שניתן לשמור במקרר. הבעיה שזה חוסל לפני שזה הגיע למקרר 😉

    • אולגה טוכשר שבוע 1 לפני
      הגב

      הי מאי. זו אכן בעיה מוכרת :)))

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם