לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

מאת

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

רוב הזמן בתקופה הזו של חיי אני נמנעת מגלוטן. זה לא מאוד פשוט, כי אני מתה מתה מתה על לחמים. ההימנעות הזו מודעת, ואומנם אין לה סיבה רפואית, אבל יש לה מטרה. ולפעמים הגעגוע מחריף. במקרים כאלה אני לא נלחמת בעצמי, אלא להפך – מפרגנת לעצמי קצת גלוטן איכותי. והגלוטן היחיד שנכנס לגוף שלי מגיע לאחרונה בצורת לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכנתי עשרות אם לא מאות כאלה בזמן האחרון, כי הן היו להיט בסדנאות שהעברתי. לחמניות אווריריות כמו ענן, שאין שום קשר בינן לבין המילה “דחוסות”. תמיד זה מפתיע אנשים (וגם אותי קצת) שלחמניות מ-100% קמח כוסמין מלא, ללא שום תוספת, יכולות לצאת כה אווריריות ורכות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

ככל שאני מכינה אותן יותר, כך הן רק הולכות ומשתפרות. התחלתי מלחמניות במשקל 60 גרם בצק, וירדתי ל-50 גרם, כי לדעתי זה הגודל האופטימלי.

הבצק של הלחמניות מאוד נעים ונוח לעבודה. הצבע שלו יפהפה בזכות תוספת סילאן. המרקם כמובן תלוי בקמח שמשתמשים בו, ויכול להשתנות טיפה. לכן ייתכן ותצטרכו קצת יותר או קצת פחות מים. העצה שלי – תוסיפו את המים בהדרגה, עד שתגיעו לבצק רך שלא נדבק לדפנות הקערה ומתקבץ מסביב לוו לישה.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

את הלחמניות אני מברישה באקווה פאבה (מי שימורי חומוס) – היא מבהירה טיפה את הלחמניות הלא אפויות, אך גורמת להשחמה יפה לאחר האפייה. היא גם מדביקה מעולה את התוספות. אם אין לכם את מי החומוס בשלוף – בהערות רשמתי במה אפשר להבריש את הלחמניות במקומם.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכמות של הבצק מספיקה לבערך 15 לחמניות, ל-2 חלות קטנות או חלה אחת גדולה. תרגישו חופשי להכין לחמניות או חלות בכל צורה שאתם אוהבים. אני אוהבת לחמניות עגולות פשוטות – יש בהן משהו נוסטלגי ותמים. מעין לחמניות של פעם באוריינטציה מעודכנת – טעימות ובריאות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא
ביס מושלם

אפשר לאכול אותן כמו שהן, אפשר להכין כמות כפולה ולהקפיא. ואפשר לחצות ולהפוך לכריכים אישיים חמודים עם כל תוספת שאוהבים: חומוס, טחינה, גבינת סויה, ממרחים ביתיים, ירקות. או כמו אצלי – כריכון מושלם עם חרדל, טופו מוקפץ, עגבנייה ומלפפון. ככה או ככה, מדובר בלחמניות להיט! אתם חייבים להכין ולספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון.

רוצים עוד מתכונים עם קמח כוסמין? נסו את:

עוגת סילאן טבעונית מקמח כוסמין

חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה

פנקייק טבעוני מקמח כוסמין

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-15 לחמניות אישיות:
לבצק:
500 גרם (4 כוסות לא דחוסות) קמח כוסמין מלא
30 גרם שמרים טריים או 13 גרם (1 כף גדושה) שמרים יבשים
60 גרם (1/4 כוס) סוכר קנים
2 כפות סילאן טבעי
60 מ”ל (1/4 כוס) שמן
315 מ”ל (1 כוס + 5 כפות) מים פושרים (אולי קצת יותר, תלוי בקמח)
1 כפית מלח
להברשה וקישוט:
מעט אקווה פאבה (מי חומוס)
חופן שומשום
חופן קצח / שומשום שחור

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את הבצק: שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הסילאן, השמן והמים (מומלץ בהדרגה) ומעבדים במהירות נמוכה במשך 4-5 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל עוד כדקה, עד שמתקבל בצק אחיד ורך שמתקבץ מסביב לוו ולא נדבק לדפנות הקערה.
  2. משמנים קלות קערה, מקבצים את הבצק לכדי כדור, מניחים אותו בתוך הקערה, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
  3. מעבירים את הבצק על משטח עבודה ולשים כדי להוציא את האוויר. במידת הצורך, אם הבצק דביק, מקמחים את משטח העבודה. מחלקים ל-15 חלקים שווים (אצלי כל חתיכה שקלה בערך 60 גרם). כל הזמן דואגים לכסות את הבצק, כדי שלא יתייבש.
  4. משטיחים קלות כל חתיכת בצק, מקבצים את הקצוות בחלק התחתון כדי שיצא מעין צורה עגולה, ומכדררים את הבצק לכדי לחמנייה עגולה ויפה. ממשיכים עם יתר הבצק.
  5. מסדרים את הלחמניות עם החיבור כלפי מטה על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים ומתפיחים עוד 30 דקות.
  6. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  7. מברישים את הלחמניות במעט אקווה פאבה (הבצק טיפה ישנה את צבעו, וזה בסדר), מפזרים מעל בנדיבות את שני סוגי השומשום, ואופים כ-25 דקות, או עד שהלחמניות תופחות ומשחימות יפה. לחמנייה מוכנה משמיעה קול עמום אם מקישים בחלק התחתון שלה.
  8. מוציאים את הלחמניות מהתנור, מצננים ומגישים.
  9. שומרים בשקית אטומה במקרר או במקפיא.

 

הערות:

  • אפשר להחליף את הסילאן בכמות זהה של מייפל.
  • אפשר להחליף את סוכר הקנים בסוכר לבן או חום.
  • יכול להיות שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר מים. תוסיפו את הכמות הרשומה, ואם התערובת לא מתחברת לבצק אחיד, תוסיפו בהדרגה עוד כף או שתיים של מים. אם להפך התערובת דביקה מדי, תוסיפו עוד קצת קמח – עד שהבצק יתחיל להתנתק מדפנות הקערה ולהתקבץ מסביב לוו הלישה.
  • אפשר לפזר על הלחמניות כל תוספת שאוהבים: זרעי צ’יה, קצח, גרעיני חמנייה, פרג, פשתן. אפשר גם לא לפזר שום דבר ולהסתפק בהברשה בלבד.
  • אם אין לכם אקווה פאבה בשלוף, אפשר להבריש את הלחמניות בתערובת של מעט שמן, חלב צמחי ומייפל.
  • אפשר להכין מהבצק חלה / חלות בכל צורה וגודל שאוהבים.
הדפסה
52 תגובות
  1. אסתר סולומון 10 חודשים לפני
    הגב

    תודה

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      בשמחה 🙂

    • מיכל 2 חודשים לפני
      הגב

      הי אולגה הלחמניות בהתפחה השניה תופחות יותר לרוחב מאשר לגובה, הן עדיין מעולות אבל יותר בצורת פיתה תפוחה, אני מנסה להבין מה גורם לכך- אולי בגלל שאני עושה אותן קצת יותר גדולות? אני מכינה 12 לחמניות, או בגלל המגבת שאני מכסה איתה והיא צמודה אליהן? איך את מכסה?
      תודה!

      • אולגה 2 חודשים לפני
        הגב

        הי מיכל. אם הלחמניות ״נשפכות״ לצדדים, סימן שהבצק רטוב וכבד מדי. בפעם הבאה תוסיפי עוד קצת קמח.

        • מיכל 2 חודשים לפני
          הגב

          תודה אנסה

  2. ‫מיכל‬‎ 10 חודשים לפני
    הגב

    האם אפשר להכניס לבצק גרעיני חמנחיה ודלעת?

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי מיכל, לא ניסיתי. זה עלול לפגוע באווריריות. לדעתי עדיף לפזר מעל

  3. ‫מיכל ‬‎ 10 חודשים לפני
    הגב

    תודה רבה על התגובה המהירה.

  4. מלכי 10 חודשים לפני
    הגב

    וואיי אני כל-כך רוצה להכין לחמניות מקמח כוסמין מלא וזה הגיע בדיוק בזמן. תודה על המתכון, אעדכן כמובן.

  5. מיטל מ 10 חודשים לפני
    הגב

    הי, האם ניתן להשתמש באבקת אפייה במקום בשמרים?

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי, לא. זה בצק שמרים..

  6. מיכל 10 חודשים לפני
    הגב

    הי תודה על המתכון (: האם אפשר ללוש ביד?

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי מיכל. בעיקרון כן, רק צריכה להיות לישה ארוכה יחסית של לפחות 5-6 דקות, עד שהבצק אחיד, חלק ורך

  7. יעל 10 חודשים לפני
    הגב

    האם חלה יוצאת דחוסה יותר? כמה זמן צריך לאפות כיכר שלמה? נראה נפלא! תודה

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי יעל, גם החלה יוצאת אוורירית. תעשי קלייה טובה והתפחה שנייה, ולא תהיה שום בעיה. האפייה בין 25 ל-30 דקות. רואים כשזה מוכן, כי היא תשחים ותתפח.

  8. Alona Lahav 10 חודשים לפני
    הגב

    היי אולגה, תודה רבה על המתכון! ניסיתי ויצאו ממש אחלה אבל מעניין אותי לדעת אם הלחמניות אמורות לתפוח גם במהלך האפיה שלהן או שהגודל שבו הן נכנסות לתנור הוא הגודל שלהן? כי הן יצאו לי קטנות. זה לא פגע בטעם אגב

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי אלונה. הו גדלות משמעותית במהלך ההתפחה השנייה, ובזמן האפייה בעיקר משחימות. גדלות אולי ממש עוד קצת.

  9. תמר 10 חודשים לפני
    הגב

    הי אולגה, רציתי לשאול האם אפשר להחליף את כל הסוכר בסילאן?

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי תמר. אפשר לנסות. קחי בחשבון שהלחמניות יצאו יותר כהות.

  10. ענת 10 חודשים לפני
    הגב

    מאז שהשתתפתי בסדנא המשותפת שלך ושל עדי שפירא , כמעט כל שבוע מכינה את חלות ולחמניות הכוסמין וממרח הפסטו של הטופו והבזיליקום וממרח הפלפלים והעגבניות של עדי

    • אולגה טוכשר 10 חודשים לפני
      הגב

      הי ענת, מאוד שמחה לשמוע 🙂

  11. יעל 9 חודשים לפני
    הגב

    הי! אפשר להחליף חלק או את כל הקמח בקמח חיטה מלא? יש לי המון קמח חיטה מלאה לעוגות… תודה!

    • אולגה טוכשר 9 חודשים לפני
      הגב

      הי יעל. אני לא ניסיתי, אבל טין סיבה שזה לא יעבוד.. אולי תצטרכי קצת יותר נוזלים. בהצלחה!

  12. חגית 8 חודשים לפני
    הגב

    הי אולגה.
    אפשר להכין מקמח כוסמין 70%?

    • אולגה טוכשר 8 חודשים לפני
      הגב

      הי חגית, בהחלט. בהצלחה 🙂

  13. רונית 6 חודשים לפני
    הגב

    חייב במיקסר או שאפשר עם הידיים?
    השאלה אם ללוש ביד יפגע באיכות הבצק

    • אולגה טוכשר 6 חודשים לפני
      הגב

      הי רונית. מדובר בלישה ארוכה יחסית, אז זה רק תלוי בכוח שיש לך בידיים. איכות הבצק לא תיפגע אם תלושי ארוכות כמו שצריך. פעם לא היו מיקסרים, ואנשים הכינו לחם. אז אני מאמינה שלגמרי אפשר בלי. בהצלחה!

  14. דנה 5 חודשים לפני
    הגב

    הכנתי פעם ראשונה ויצא מושלם!!! תודה ענקית!

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי דנה, שמחה לשמוע 🙂 חג שמח!

  15. נולי 5 חודשים לפני
    הגב

    האם אפשר להשתמש בסילאן בלבד,בלי סוכר?

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי נולי. אין בעיה

  16. LIMI 5 חודשים לפני
    הגב

    היי,
    איזה שמן מומלץ לשים במתכון?
    האם שמן קוקוס גם יעבוד?

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי, כן, כל שמן מתאים כולל שמן קוקוס מומס

  17. נולו 5 חודשים לפני
    הגב

    היי,
    האם קמח כוסמין 50 אחוז (חצי מלא חצי לבן) יתאים? זה כל מה שהצלחתי למצוא.

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי, יתאים בהחלט. בהצלחה 🙂

  18. האופה היפה 4 חודשים לפני
    הגב

    יצא פצצה!!! תודה רבה!

    • אולגה טוכשר 4 חודשים לפני
      הגב

      הי, שמחה לשמוע שאהבת 🙂

  19. סימה 4 חודשים לפני
    הגב

    הלחמניות טעימות בטירוף והבצק כל כך נעים לעבודה. בזה הרגע סיימתי לאפות אותן ולא התאפקתי עד שיתקררו:) תודה רבה ושבת שלום!

    • אולגה טוכשר 4 חודשים לפני
      הגב

      הי סימה. תודה רבה! שמחה שאהבת את הלחמניות 🙂 שבת שלום

  20. מיכל 4 חודשים לפני
    הגב

    הי אולגה הלחמניות נהדרות אני מכינה אותן כל הזמן. לאחרונה היו לי כל מיני קמחים אחרים שניסיתי לשלב,כמו שיפון או קמח רגיל, במינונים שונים אבל זה לא תפח כמו עם הכוסמין (את הכוסמין המלא ערבבתי לפעמים עם לבן וזה היה מוצלח מאוד). הניסיון שלי עם שמרים מועט, יש לך טיפים מה לעשות כדי שגם שיפון יתפח יפה?

    • אולגה 4 חודשים לפני
      הגב

      הי מיכל. לצערי אין לי הרבה ניסיון עם קמח שיפון. ההגיון אומר אבל שאפשר לנסות להגדיל את כמות השמרים. ואולי לעשות תערובת עם קמח לבן, כדי שתהיה קצת פחות כבדה.

  21. מיכל 4 חודשים לפני
    הגב

    הכוונה שערבבתי כוסמין לבן וכוסמין מלא

  22. מיכל 4 חודשים לפני
    הגב

    תודה כנראה שאחזור לכוסמין כי הוא נהדר 🙂

  23. שרה 4 חודשים לפני
    הגב

    הלחמניות יצאו מדהימות. אווריריות ביותר . ציפיתי בתערובת שמן וחלב סויה והצבע היה מצוין ומזמין. תודה על הטיפים.

    • אולגה טוכשר 4 חודשים לפני
      הגב

      הי שרה, שמחה שאהבת את המתכון ותודה על התגובה 🙂

  24. מירי טל 4 חודשים לפני
    הגב

    מחייב קמח קוסמין? אפשר להשתמש בקמח אחר?
    תודה!

    • אולגה טוכשר 4 חודשים לפני
      הגב

      הי מירי. אפשר קמח לבן גם. אולי תצטרכי קצת יותר מים

  25. נוי 4 חודשים לפני
    הגב

    אולגה היקרה! תודה ענקית, עד שהגעתי למתכון הזה תמיד פישלתי עם כוסמין מלא. זה הפך למתכון קבוע 🙂
    אשמח לחוות דעתך בנוגע לכוסמין לבן במתכון הזה. שלחתי את החבר לקנות כוסמין מלא והוא חזר בטעות עם לבן. האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין שהוא לגמרי לבן או שאני חייבת לשלב עם כוסמין מלא? כמו כן, האם זמן הלישה, ההתפחה וכמות המים משתנים?
    תודה מראש, נוי.

    • אולגה טוכשר 4 חודשים לפני
      הגב

      הי נוי, שמחה שאת אוהבת! אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן. זה עובד אותו דבר בול. אולי קצת פחות מים. בהצלחה 🙂

  26. מעין 2 חודשים לפני
    הגב

    האם אפשר למרוח ביצה למעלה במקום מי חומוס?

    • אולגה טוכשר 2 חודשים לפני
      הגב

      הי מעיין. אני טבעונית ולא מעודדת שימוש בביצים. אבל לשאלתך באופן כללי – כן, אפשר.

  27. roni uzan 2 חודשים לפני
    הגב

    היי אולגה ולמי שאין את הוו לישה וכל הציוד הנל? האם הידיים יכולות לעשות את העבודה?

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם