לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

מאת

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

רוב הזמן בתקופה הזו של חיי אני נמנעת מגלוטן. זה לא מאוד פשוט, כי אני מתה מתה מתה על לחמים. ההימנעות הזו מודעת, ואומנם אין לה סיבה רפואית, אבל יש לה מטרה. ולפעמים הגעגוע מחריף. במקרים כאלה אני לא נלחמת בעצמי, אלא להפך – מפרגנת לעצמי קצת גלוטן איכותי. והגלוטן היחיד שנכנס לגוף שלי מגיע לאחרונה בצורת לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכנתי עשרות אם לא מאות כאלה בזמן האחרון, כי הן היו להיט בסדנאות שהעברתי. לחמניות אווריריות כמו ענן, שאין שום קשר בינן לבין המילה “דחוסות”. תמיד זה מפתיע אנשים (וגם אותי קצת) שלחמניות מ-100% קמח כוסמין מלא, ללא שום תוספת, יכולות לצאת כה אווריריות ורכות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

ככל שאני מכינה אותן יותר, כך הן רק הולכות ומשתפרות. התחלתי מלחמניות במשקל 60 גרם בצק, וירדתי ל-50 גרם, כי לדעתי זה הגודל האופטימלי.

הבצק של הלחמניות מאוד נעים ונוח לעבודה. הצבע שלו יפהפה בזכות תוספת סילאן. המרקם כמובן תלוי בקמח שמשתמשים בו, ויכול להשתנות טיפה. לכן ייתכן ותצטרכו קצת יותר או קצת פחות מים. העצה שלי – תוסיפו את המים בהדרגה, עד שתגיעו לבצק רך שלא נדבק לדפנות הקערה ומתקבץ מסביב לוו לישה.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

את הלחמניות אני מברישה באקווה פאבה (מי שימורי חומוס) – היא מבהירה טיפה את הלחמניות הלא אפויות, אך גורמת להשחמה יפה לאחר האפייה. היא גם מדביקה מעולה את התוספות. אם אין לכם את מי החומוס בשלוף – בהערות רשמתי במה אפשר להבריש את הלחמניות במקומם.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכמות של הבצק מספיקה לבערך 15 לחמניות, ל-2 חלות קטנות או חלה אחת גדולה. תרגישו חופשי להכין לחמניות או חלות בכל צורה שאתם אוהבים. אני אוהבת לחמניות עגולות פשוטות – יש בהן משהו נוסטלגי ותמים. מעין לחמניות של פעם באוריינטציה מעודכנת – טעימות ובריאות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא
ביס מושלם

אפשר לאכול אותן כמו שהן, אפשר להכין כמות כפולה ולהקפיא. ואפשר לחצות ולהפוך לכריכים אישיים חמודים עם כל תוספת שאוהבים: חומוס, טחינה, גבינת סויה, ממרחים ביתיים, ירקות. או כמו אצלי – כריכון מושלם עם חרדל, טופו מוקפץ, עגבנייה ומלפפון. ככה או ככה, מדובר בלחמניות להיט! אתם חייבים להכין ולספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון.

רוצים עוד מתכונים עם קמח כוסמין? נסו את:

עוגת סילאן טבעונית מקמח כוסמין
חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה
פנקייק טבעוני מקמח כוסמין

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-15 לחמניות אישיות:
לבצק:
500 גרם (4 כוסות לא דחוסות) קמח כוסמין מלא
30 גרם שמרים טריים או 13 גרם (1 כף גדושה) שמרים יבשים
60 גרם (1/4 כוס) סוכר קנים
2 כפות סילאן טבעי
60 מ”ל (1/4 כוס) שמן
315 מ”ל (1 כוס + 5 כפות) מים פושרים (אולי קצת יותר, תלוי בקמח)
1 כפית מלח
להברשה וקישוט:
מעט אקווה פאבה (מי חומוס)
חופן שומשום
חופן קצח / שומשום שחור

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את הבצק: שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הסילאן, השמן והמים (מומלץ בהדרגה) ומעבדים במהירות נמוכה במשך 4-5 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל עוד כדקה, עד שמתקבל בצק אחיד ורך שמתקבץ מסביב לוו ולא נדבק לדפנות הקערה.
  2. משמנים קלות קערה, מקבצים את הבצק לכדי כדור, מניחים אותו בתוך הקערה, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
  3. מעבירים את הבצק על משטח עבודה ולשים כדי להוציא את האוויר. במידת הצורך, אם הבצק דביק, מקמחים את משטח העבודה. מחלקים ל-15 חלקים שווים (אצלי כל חתיכה שקלה בערך 60 גרם). כל הזמן דואגים לכסות את הבצק, כדי שלא יתייבש.
  4. משטיחים קלות כל חתיכת בצק, מקבצים את הקצוות בחלק התחתון כדי שיצא מעין צורה עגולה, ומכדררים את הבצק לכדי לחמנייה עגולה ויפה. ממשיכים עם יתר הבצק.
  5. מסדרים את הלחמניות עם החיבור כלפי מטה על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים ומתפיחים עוד 30 דקות.
  6. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  7. מברישים את הלחמניות במעט אקווה פאבה (הבצק טיפה ישנה את צבעו, וזה בסדר), מפזרים מעל בנדיבות את שני סוגי השומשום, ואופים כ-25 דקות, או עד שהלחמניות תופחות ומשחימות יפה. לחמנייה מוכנה משמיעה קול עמום אם מקישים בחלק התחתון שלה.
  8. מוציאים את הלחמניות מהתנור, מצננים ומגישים.
  9. שומרים בשקית אטומה במקרר או במקפיא.

 

הערות:

  • אפשר להחליף את הסילאן בכמות זהה של מייפל.
  • אפשר להחליף את סוכר הקנים בסוכר לבן או חום.
  • יכול להיות שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר מים. תוסיפו את הכמות הרשומה, ואם התערובת לא מתחברת לבצק אחיד, תוסיפו בהדרגה עוד כף או שתיים של מים. אם להפך התערובת דביקה מדי, תוסיפו עוד קצת קמח – עד שהבצק יתחיל להתנתק מדפנות הקערה ולהתקבץ מסביב לוו הלישה.
  • אפשר לפזר על הלחמניות כל תוספת שאוהבים: זרעי צ’יה, קצח, גרעיני חמנייה, פרג, פשתן. אפשר גם לא לפזר שום דבר ולהסתפק בהברשה בלבד.
  • אם אין לכם אקווה פאבה בשלוף, אפשר להבריש את הלחמניות בתערובת של מעט שמן, חלב צמחי ומייפל.
  • אפשר להכין מהבצק חלה / חלות בכל צורה וגודל שאוהבים.
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
תגיות:
הדפסה
18 תגובות
  1. אסתר סולומון 4 שבועות לפני
    הגב

    תודה

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      בשמחה 🙂

  2. ‫מיכל‬‎ 4 שבועות לפני
    הגב

    האם אפשר להכניס לבצק גרעיני חמנחיה ודלעת?

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי מיכל, לא ניסיתי. זה עלול לפגוע באווריריות. לדעתי עדיף לפזר מעל

  3. ‫מיכל ‬‎ 4 שבועות לפני
    הגב

    תודה רבה על התגובה המהירה.

  4. מלכי 4 שבועות לפני
    הגב

    וואיי אני כל-כך רוצה להכין לחמניות מקמח כוסמין מלא וזה הגיע בדיוק בזמן. תודה על המתכון, אעדכן כמובן.

  5. מיטל מ 4 שבועות לפני
    הגב

    הי, האם ניתן להשתמש באבקת אפייה במקום בשמרים?

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי, לא. זה בצק שמרים..

  6. מיכל 4 שבועות לפני
    הגב

    הי תודה על המתכון (: האם אפשר ללוש ביד?

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי מיכל. בעיקרון כן, רק צריכה להיות לישה ארוכה יחסית של לפחות 5-6 דקות, עד שהבצק אחיד, חלק ורך

  7. יעל 4 שבועות לפני
    הגב

    האם חלה יוצאת דחוסה יותר? כמה זמן צריך לאפות כיכר שלמה? נראה נפלא! תודה

    • אולגה טוכשר 4 שבועות לפני
      הגב

      הי יעל, גם החלה יוצאת אוורירית. תעשי קלייה טובה והתפחה שנייה, ולא תהיה שום בעיה. האפייה בין 25 ל-30 דקות. רואים כשזה מוכן, כי היא תשחים ותתפח.

  8. Alona Lahav 3 שבועות לפני
    הגב

    היי אולגה, תודה רבה על המתכון! ניסיתי ויצאו ממש אחלה אבל מעניין אותי לדעת אם הלחמניות אמורות לתפוח גם במהלך האפיה שלהן או שהגודל שבו הן נכנסות לתנור הוא הגודל שלהן? כי הן יצאו לי קטנות. זה לא פגע בטעם אגב

    • אולגה טוכשר 3 שבועות לפני
      הגב

      הי אלונה. הו גדלות משמעותית במהלך ההתפחה השנייה, ובזמן האפייה בעיקר משחימות. גדלות אולי ממש עוד קצת.

  9. תמר 2 שבועות לפני
    הגב

    הי אולגה, רציתי לשאול האם אפשר להחליף את כל הסוכר בסילאן?

    • אולגה טוכשר 2 שבועות לפני
      הגב

      הי תמר. אפשר לנסות. קחי בחשבון שהלחמניות יצאו יותר כהות.

  10. ענת שבוע 1 לפני
    הגב

    מאז שהשתתפתי בסדנא המשותפת שלך ושל עדי שפירא , כמעט כל שבוע מכינה את חלות ולחמניות הכוסמין וממרח הפסטו של הטופו והבזיליקום וממרח הפלפלים והעגבניות של עדי

    • אולגה טוכשר שבוע 1 לפני
      הגב

      הי ענת, מאוד שמחה לשמוע 🙂

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם