מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)

מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)

מאת

מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)

אם אתם עושים שינוי תזונתי, שומרים על המשקל או סתם אוהבים לאכול בריא, מרק הוא אחד החברים העיקריים שלכם לדרך. כמובן בלי קשר לכל מה שאמרתי לפני שנייה, מרק זה תמיד רעיון טוב. זו ארוחה חמה, מנחמת, משביעה. מרקים יושבים על משבצת אוכל חורפי, אבל אני אישית מוכנה לאכול אותם לאורך כל השנה. ועכשיו אני חורשת על מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן).

מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)

לדעתי זה אחד המרקים הפשוטים ביותר להכנה, וגם אחד הזורמים ביותר במושגים של תוספות אפשריות. כלומר, אפשר להשתמש במגוון שלם של ירקות, פחות או יותר כל מה שיש לכם באותו רגע בבית. וגם הכוסמת אופציונלית. אני כרגע משתדלת להתנזר מגלוטן, אז היא הבחירה המיידית. אבל גם אטריות, אורז, עדשים, שעועית, חומוס וכדומה יסמיכו ויעשירו את המרק שלכם טוב טוב.

אני מתחילה כמעט כל מרק מהירקות שיתנו לו בהמשך את הטעם: בצל, שום, סלרי, ג’ינג’ר. אחרי זה נכנסים תותחים יותר כבדים: גזרים, קישואים, כרובית. לפעמים אני מוסיפה גם ברוקולי ודלעת. משתדלת היום להשתמש פחות בתפוחי אדמה או בטטה, אבל אם בא לכם – לכו על זה.

מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)
ביס חלומי ומנחם

כמובן מוסיפה בסוף צרור שלם של עלי כוסברה (פטרוזיליה/שמיר – מה שעושה לכם את זה). וזהו – מרק חלומי מוכן. בריא וסופר טעים. ללא גלוטן, ויחד עם זה עשיר ומשביע. אני מכינה סיר גדול ואוכלת לאורך כמה ימים, בכל פעם שאני רעבה. ממליצה לכם בחום לנסות אותו, הוא פשוט נפלא! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. בקרוב יהיו כאן עוד כמה מרקים שווים, כולל הגרסה הטבעונית לבורש אוקראיני של אמא שלי 🙂 ובינתיים – שיהיה בתאבון!

רוצים עוד מתכונים של מרקים? נסו את:

מרק פטריות טבעוני ללא גלוטן
מרק ירקות טבעוני עם עדשים
מרק גזר וקטניות טבעוני
מרק עדשים שחורות טבעוני

מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)

אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר גדול:
1-2 כפות שמן / שמן זית
1 בצל, חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום, קצוצות דק
1 כף ג’ינג’ר, קצוץ (אופציונלי)
3-4 מקלות סלרי, חתוכים דק
2 גזרים, חתוכים לחצאי טבעות
2 קישואים, חתוכים לחצאי טבעות
1 ראש כרובית קטנה, מפורקת לפרחים
1.5 כפיות מלח, או לפי הטעם
1/2 כפית פלפל שחור
1 כף שטוחה פפריקה אדומה
1 כפית כורכום
1 כף גדושה כמון
2.5-3 ליטר מים רותחים (תלוי בסיר)
100 גרם (1/2 כוס) כוסמת חומה
1 צרור עלי כוסברה, קצוצים

 

אופן הכנה:

  1. מחממים את השמן בסיר. מוסיפים את הבצל, השום, הג’ינג’ר והסלרי, מערבבים ומטגנים כמה דקות, עד שהבצל נהיה שקוף.
  2. מוסיפים את הגזר והקישואים ומערבבים.
  3. מוסיפים את הכרובית ומערבבים שוב.
  4. מוסיפים את כל התבלינים ומערבבים.
  5. יוצקים מעל מים (אני מעדיפה להשתמש ברותחים מהקומקום) עד לכיסוי המלא של הירקות ויותר. אני משאירה כשלוש אצבעות מקצה הסיר.
  6. מעבירים את הכוסמת למסננת, שוטפים תחת זרם מים ומוסיפים לסיר. מערבבים, מכסים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה ומבשלים את המרק על אש נמוכה כ-30 דקות, או עד שהגזר, הירק הקשה ביותר בחבורה, מתרכך.
  7. מפזרים את עלי הכוסברה, מערבבים ומגישים.
  8. שומרים בכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • אפשר להשתמש גם בכוסמת ירוקה. כדאי להשרות אותה כ-3-4 שעות ולשטוף היטב לפני לפני השימוש.
  • אתם יכולים להוסיף או להוריד ירקות מהרשימה שלי בהתאם למה שיש לכם בבית, או מה שאתם אוהבים. הנה עוד רעיונות: תפוח אדמה, בטטה, דלעת, דלורית, ברוקולי.
  • תתבלו את המרק לפי הטעם האישי. אני מאוד אוהבת להגזים בתיבול – אין דבר גרוע יותר ממרק דלוח וחסר טעם.
  • אפשר להחליף את הכוסברה בפטרוזיליה. אם לא רוצים – לא חייבים עשבי תיבול.
  • בעיקרון אפשר להחליף את הכוסמת בתוספות אחרות, כמו עדשים, חומוס, שעועית, אורז, גריסי פנינה, אטריות וכו’. אני חושבת שכוסמת זו אופציה מעולה לנמנעים מגלוטן.
  • אפשר להכין מרק ירקות ללא תוספת בכלל – הוא יהיה פחות משביע ויותר דליל. אפשר גם לטחון אותו גס עם בלנדר מוט.
  • אם המרק הפך סמיך מדי (כי הכוסמת מתנפחת וסופגת את הנוזלים), אפשר לדלל אותו עם מים רותחים.
תוכן קולינרי ישראלי איכותי
powered by foody
הדפסה
2 תגובות
  1. מלכי 2 שבועות לפני
    הגב

    היי אולגה,
    נשמע ונראה מרק טעים ובריא ובטוח אכין אותו בקרוב רק שאלה קטנה לגבי הכוסמת..
    הכוסמת החומה לא טעימה לי ואת זה אני יודעת כי ניסיתי להכין ממנה תבשיל ולא משנה כמה הישרתי או תיבלתי הטעם שלה השתלט על כל התבשיל.
    ואז קראתי שבמקור היא בעצם כוסמת ירוקה (שעברה חימום) שהיא הרבה יותר עדינה ורכה.
    כתבתי את כל זה בכדי לשאול אם התכוונת לחומה או לירוקה? אני מתכוונת להכין את המרק עם הירוקה. זה בסדר?

    • אולגה 2 שבועות לפני
      הגב

      הי מלכי. אני השתמשתי בכוסמת חומה קלויה. את יכולה להחליף אותה בירוקה, אבל הייתי משרה אותה לפני איזה כמה שעות. בהצלחה 🙂

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם