בזמן האחרון אני מכינה הרבה אוכל. לבישול ביתי יש מקום מאוד חשוב במעבר לאורח חיים בריא. מן הסתם, את כל מה שאני מכינה אני גם מצלמת ומעלה לבלוג. ויש כבר תור ארוך של מתכונים שרק מחכים להתפרסם. אני במודע ובכוונה נותנת קדימות דווקא לקינוח – קראמבל פירות טבעוני ללא גלוטן. וזה כי עוד מעט נגמרת עונת השזיפים והאפרסמונים, ומאוד בא לי שתספיקו להכין את הקינוח הבריא והטעים הזה.
בתקופה הזו אני לא אוכלת יותר מדי קינוחים. מה לעשות, יש לי מטרה, ואני צריכה ורוצה לעמוד בה. אבל את הקראמבל הזה לא הכנתי ומסרתי, אלא לשם שינוי אכלתי לגמרי לבד. ואני אסביר למה.
זה קינוח שמבוסס ברובו על פירות. יש לו חלק "בצקי" קראנצ'י שלא מכיל גלוטן ומתיישב לגמרי עם עקרונות התזונה שלי. והכי חשוב – אין בו תוספת סוכר, ויש מעט מאוד שמן. ולמרות כל ה"אין", הקראמבל הזה יוצא פשוט מעלף!
שילוב השזיפים עם האפרסמונים נותן את כל המתיקות הנחוצה. פירורי הקראמבל שתיבלתי בקינמון מוסיפים לקינוח הזה משהו סופר ביתי, והופכים אותו לקראנצ'י ונימוח בו זמנית. בגלל שלא הוספתי בכלל סוכר, הפירות לא הגירו את המיץ, ונשארו עסיסיים. ובנוסף לכל ענייני הטעם החשובים, מדובר גם בקינוח מאוד מאוד פשוט וזריז להכנה. אבל באמת.
למען הצילום הוספתי לצלחת גם כדור גלידה טבעונית, שכידוע מקפיצה פלאים כל קינוח חם. אני מזמינה גם אתכם לעשות את אותו הדבר אם אתם לא ממש שומרים על המשקל. אבל גם בלי הגלידה מדובר בלהיט. בריא, טעים, ארומטי, פשוט להכנה. קינוח ללא גלוטן שיפתיע לטובה גם את הלא טבעונים. אני ממש מקווה שתתנו לו צ'אנס עוד בעונה הזו. ואם איחרתם, רשמתי בהערות באיזה פירות אחרים אפשר להשתמש. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים של קינוחים בריאים? נסו את:
פנקייק קינואה טבעוני ללא גלוטן
בלינצ'ס טבעוניים מכוסמת ירוקה ללא גלוטן
עוגת סילאן טבעונית מקמח כוסמין
חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה
קראמבל פירות טבעוני ללא גלוטן
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית מרובעת 24 ס"מ:
מלית שזיפים ואפרסמונים:
5 שזיפים, חצויים וללא גלעין
2 אפרסמונים
1 כף מיץ לימון
20 גרם (2 כפות) קורנפלור / קמח טפיוקה
1/2 כפית קינמון, או לפי הטעם
קראמבל:
100 גרם (1 כוס) שיבולת שועל דקה
50 גרם (1/2 כוס) שבבי קוקוס
60 מ"ל (1/4 כוס) סילאן טבעי / סירופ מייפל
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן קוקוס, רך או מומס
1/2 כפית קינמון
קורט מלח
אופן הכנה:
- מחממים תנור ל-180 מעלות.
- חותכים את השזיפים והאפרסמונים לחתיכות בגודל ביס.
- שמים את הפירות בקערה, מוסיפים את מיץ הלימון והקורנפלור ומערבבים היטב. מעבירים לתבנית ומשטיחים.
- טוחנים במעבד מזון את כל מרכיבי הקראמבל, או מערבבים בקערה בעזרת הידיים, עד שמתקבלת תערובת לחה.
- מפזרים את הקראמבל מעל הפירות ואופים כ-30-35 דקות, או עד להזהבה יפה. אם הקראמבל משחים מוקדם מדי, תכסו את התבנית בנייר כסף.
- מוציאים מהתנור ומגישים מיד. אפשר בליווי סורבה או גלידה טבעונית.
- שומרים בכלי אטום במקרר. אפשר לאכול קר, או לחמם לפני הגשה חוזרת.
הערות:
- אפשר להשתמש בפירות אחרים: תפוחים, אגסים, משמשים, תותים, פירות יער. חלק מהפירות יתנו יותר מיץ מאחרים, וזה בסדר.
- אפשר לתבל את הקראמבל באבקת קפה, או להוסיף תבלינים אחרים לפי הטעם. אפשר לא לתבל בכלל.
- אם אתם רוצים מתכון ללא סוכר, אפשר להוריד את הממתיק (הסילאן) לגמרי. תכלס, הפירות גם מתוקים.
21 תגובות
היי, נראה מדהים!
שאלה, מה זה שנראה כמו כדור גלידה וניל איכותית מעל הקרמבל? ואיך מכינים, או איפה משיגים טבעוני?
הי דפי, תודה רבה! הגלידה הזו קנויה. יש לא מעט מקומות בת״א שאפשר להשיג גלידה טבעונית איכותית טובה. יש ברשת אייסברג, באניטה, בגלידרייה בנחלת בניימין ששכחתי את שמה, ובטוח בעוד מקומות. זה 2019! מלא אופציות טבעוניות שוות 🙂
תודה רבה 🙂
יש איזשהו תחליף לשבבי הקוקוס?
הי הילה. כן. אפשר להשתמש במקום בקמח שקדים. אפשר גם לוותר ולהישאר רק עם שיבולת השועל. אבל ממליצה בכל זאת להעשיר את טעם הקראמבל.
יש אפשרות בלי השיבולת שועל? לחלק ניכר מחולי הצליאק יש גם אי סבילות לשיבולת שועל בפני עצמה ללא קשר אם כתוב עליה ללא גלוטן או לא.
הי ג׳יין, לא ידעתי את זה. תודה שעדכנת. אפשר להחליף בקמח שקדים.
מה אפשר במקום שמן קוקוס?
הי אורנה. אפשר מרגרינה מומסת.
בחורף באיזה פירות ניתן להחליף את השזיפים?
הי מור. אפשר להשתמש בתפוחים, אגסים, חבושים ופירות קשים אחרים
הי אולגה. האם יעבוד עם שמן זית עדין טעם במקום שמן קוקוס?
לדעתי כן
תודה, נראה מצוין! מה התפקיד של הקורנפלור/טפיוקה?
תודה רבה! הוא סופח נוזלים מיותרים שפירות מגירים ובכך שומר על קריספיות הקרמבל
שיבול שועל אינה מכילה גלוטן אך קיים חשש שיכנס גלוטן לתערובת ועל כן יש לרכוש שיבולת שועל באריזה שבה מצויין שהמרכיב אינו מכיל גלוטן.קצת יותר יקר אבל גם יותר בטוח
נכון מאוד
הכנתי והשתמשתי בתפוחים ואפרסקים (מה שהיה בבית).
העוגה מדהימה!
תודה רבה אורנה! שמחה שאהבת 🙂
הכנתי עם שזיפים, אגסים ופירות יער. טעים טעים. תודה על המתכון הפשוט והזריז מחומרים שיש תמיד בבית. 🤩
בכיף! שמחה שאהבת 🙂