לחמניות כוסמין טבעוניות מקמח מלא

מאת אולגה טוכשר
נובמבר 12, 2019

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

רוב הזמן בתקופה הזו של חיי אני נמנעת מגלוטן. זה לא מאוד פשוט, כי אני מתה מתה מתה על לחמים. ההימנעות הזו מודעת, ואומנם אין לה סיבה רפואית, אבל יש לה מטרה. ולפעמים הגעגוע מחריף. במקרים כאלה אני לא נלחמת בעצמי, אלא להפך – מפרגנת לעצמי קצת גלוטן איכותי. והגלוטן היחיד שנכנס לגוף שלי מגיע לאחרונה בצורת לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכנתי עשרות אם לא מאות כאלה בזמן האחרון, כי הן היו להיט בסדנאות שהעברתי. לחמניות אווריריות כמו ענן, שאין שום קשר בינן לבין המילה "דחוסות". תמיד זה מפתיע אנשים (וגם אותי קצת) שלחמניות מ-100% קמח כוסמין מלא, ללא שום תוספת, יכולות לצאת כה אווריריות ורכות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

ככל שאני מכינה אותן יותר, כך הן רק הולכות ומשתפרות. התחלתי מלחמניות במשקל 60 גרם בצק, וירדתי ל-50 גרם, כי לדעתי זה הגודל האופטימלי.

הבצק של הלחמניות מאוד נעים ונוח לעבודה. הצבע שלו יפהפה בזכות תוספת סילאן. המרקם כמובן תלוי בקמח שמשתמשים בו, ויכול להשתנות טיפה. לכן ייתכן ותצטרכו קצת יותר או קצת פחות מים. העצה שלי – תוסיפו את המים בהדרגה, עד שתגיעו לבצק רך שלא נדבק לדפנות הקערה ומתקבץ מסביב לוו לישה.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

את הלחמניות אני מברישה באקווה פאבה (מי שימורי חומוס) – היא מבהירה טיפה את הלחמניות הלא אפויות, אך גורמת להשחמה יפה לאחר האפייה. היא גם מדביקה מעולה את התוספות. אם אין לכם את מי החומוס בשלוף – בהערות רשמתי במה אפשר להבריש את הלחמניות במקומם.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא

הכמות של הבצק מספיקה לבערך 15 לחמניות, ל-2 חלות קטנות או חלה אחת גדולה. תרגישו חופשי להכין לחמניות או חלות בכל צורה שאתם אוהבים. אני אוהבת לחמניות עגולות פשוטות – יש בהן משהו נוסטלגי ותמים. מעין לחמניות של פעם באוריינטציה מעודכנת – טעימות ובריאות.

לחמניות טבעוניות מקמח כוסמין מלא
ביס מושלם

אפשר לאכול אותן כמו שהן, אפשר להכין כמות כפולה ולהקפיא. ואפשר לחצות ולהפוך לכריכים אישיים חמודים עם כל תוספת שאוהבים: חומוס, טחינה, גבינת סויה, ממרחים ביתיים, ירקות. או כמו אצלי – כריכון מושלם עם חרדל, טופו מוקפץ, עגבנייה ומלפפון. ככה או ככה, מדובר בלחמניות להיט! אתם חייבים להכין ולספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. ושיהיה בתאבון.

רוצים עוד מתכונים עם קמח כוסמין? נסו את:

עוגת סילאן טבעונית מקמח כוסמין

חיתוכיות טבעוניות מקמח כוסמין עם ריבה

פנקייק טבעוני מקמח כוסמין

מתכון לחמניות כוסמין טבעוניות מקמח מלא

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-15 לחמניות אישיות:
לבצק:
500 גרם (4 כוסות לא דחוסות) קמח כוסמין מלא
30 גרם שמרים טריים או 13 גרם (1 כף גדושה) שמרים יבשים
60 גרם (1/4 כוס) סוכר קנים
2 כפות סילאן טבעי
60 מ"ל (1/4 כוס) שמן
315 מ"ל (1 כוס + 5 כפות) מים פושרים (אולי קצת יותר, תלוי בקמח)
1 כפית מלח
להברשה וקישוט:
מעט אקווה פאבה (מי חומוס)
חופן שומשום
חופן קצח / שומשום שחור

 

אופן הכנה:

  1. מכינים את הבצק: שמים בקערת מיקסר עם וו לישה את הקמח, השמרים והסוכר ומערבבים. מוסיפים את הסילאן, השמן והמים (מומלץ בהדרגה) ומעבדים במהירות נמוכה במשך 4-5 דקות. מוסיפים את המלח וממשיכים לערבל עוד כדקה, עד שמתקבל בצק אחיד ורך שמתקבץ מסביב לוו ולא נדבק לדפנות הקערה.
  2. משמנים קלות קערה, מקבצים את הבצק לכדי כדור, מניחים אותו בתוך הקערה, מכסים ומתפיחים במקום חמים כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו.
  3. מעבירים את הבצק על משטח עבודה ולשים כדי להוציא את האוויר. במידת הצורך, אם הבצק דביק, מקמחים את משטח העבודה. מחלקים ל-15 חלקים שווים (אצלי כל חתיכה שקלה בערך 60 גרם). כל הזמן דואגים לכסות את הבצק, כדי שלא יתייבש.
  4. משטיחים קלות כל חתיכת בצק, מקבצים את הקצוות בחלק התחתון כדי שיצא מעין צורה עגולה, ומכדררים את הבצק לכדי לחמנייה עגולה ויפה. ממשיכים עם יתר הבצק.
  5. מסדרים את הלחמניות עם החיבור כלפי מטה על גבי תבנית מרופדת בנייר אפייה. מכסים ומתפיחים עוד 30 דקות.
  6. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  7. מברישים את הלחמניות במעט אקווה פאבה (הבצק טיפה ישנה את צבעו, וזה בסדר), מפזרים מעל בנדיבות את שני סוגי השומשום, ואופים כ-25 דקות, או עד שהלחמניות תופחות ומשחימות יפה. לחמנייה מוכנה משמיעה קול עמום אם מקישים בחלק התחתון שלה.
  8. מוציאים את הלחמניות מהתנור, מצננים ומגישים.
  9. שומרים בשקית אטומה במקרר או במקפיא.

 

הערות:

  • אפשר להחליף את הסילאן בכמות זהה של מייפל.
  • אפשר להחליף את סוכר הקנים בסוכר לבן או חום.
  • יכול להיות שתצטרכו קצת פחות או קצת יותר מים. תוסיפו את הכמות הרשומה, ואם התערובת לא מתחברת לבצק אחיד, תוסיפו בהדרגה עוד כף או שתיים של מים. אם להפך התערובת דביקה מדי, תוסיפו עוד קצת קמח – עד שהבצק יתחיל להתנתק מדפנות הקערה ולהתקבץ מסביב לוו הלישה.
  • אפשר לפזר על הלחמניות כל תוספת שאוהבים: זרעי צ'יה, קצח, גרעיני חמנייה, פרג, פשתן. אפשר גם לא לפזר שום דבר ולהסתפק בהברשה בלבד.
  • אם אין לכם אקווה פאבה בשלוף, אפשר להבריש את הלחמניות בתערובת של מעט שמן, חלב צמחי ומייפל.
  • אפשר להכין מהבצק חלה / חלות בכל צורה וגודל שאוהבים.
0/5 (0 Reviews)
WhatsApp
Facebook
Email
Print

89 תגובות

    1. הי אולגה הלחמניות בהתפחה השניה תופחות יותר לרוחב מאשר לגובה, הן עדיין מעולות אבל יותר בצורת פיתה תפוחה, אני מנסה להבין מה גורם לכך- אולי בגלל שאני עושה אותן קצת יותר גדולות? אני מכינה 12 לחמניות, או בגלל המגבת שאני מכסה איתה והיא צמודה אליהן? איך את מכסה?
      תודה!

      1. הי מיכל. אם הלחמניות ״נשפכות״ לצדדים, סימן שהבצק רטוב וכבד מדי. בפעם הבאה תוסיפי עוד קצת קמח.

  1. וואיי אני כל-כך רוצה להכין לחמניות מקמח כוסמין מלא וזה הגיע בדיוק בזמן. תודה על המתכון, אעדכן כמובן.

    1. הי מיכל. בעיקרון כן, רק צריכה להיות לישה ארוכה יחסית של לפחות 5-6 דקות, עד שהבצק אחיד, חלק ורך

    1. הי יעל, גם החלה יוצאת אוורירית. תעשי קלייה טובה והתפחה שנייה, ולא תהיה שום בעיה. האפייה בין 25 ל-30 דקות. רואים כשזה מוכן, כי היא תשחים ותתפח.

  2. היי אולגה, תודה רבה על המתכון! ניסיתי ויצאו ממש אחלה אבל מעניין אותי לדעת אם הלחמניות אמורות לתפוח גם במהלך האפיה שלהן או שהגודל שבו הן נכנסות לתנור הוא הגודל שלהן? כי הן יצאו לי קטנות. זה לא פגע בטעם אגב

    1. הי אלונה. הו גדלות משמעותית במהלך ההתפחה השנייה, ובזמן האפייה בעיקר משחימות. גדלות אולי ממש עוד קצת.

  3. מאז שהשתתפתי בסדנא המשותפת שלך ושל עדי שפירא , כמעט כל שבוע מכינה את חלות ולחמניות הכוסמין וממרח הפסטו של הטופו והבזיליקום וממרח הפלפלים והעגבניות של עדי

  4. הי! אפשר להחליף חלק או את כל הקמח בקמח חיטה מלא? יש לי המון קמח חיטה מלאה לעוגות… תודה!

    1. הי יעל. אני לא ניסיתי, אבל טין סיבה שזה לא יעבוד.. אולי תצטרכי קצת יותר נוזלים. בהצלחה!

    1. הי רונית. מדובר בלישה ארוכה יחסית, אז זה רק תלוי בכוח שיש לך בידיים. איכות הבצק לא תיפגע אם תלושי ארוכות כמו שצריך. פעם לא היו מיקסרים, ואנשים הכינו לחם. אז אני מאמינה שלגמרי אפשר בלי. בהצלחה!

  5. היי,
    האם קמח כוסמין 50 אחוז (חצי מלא חצי לבן) יתאים? זה כל מה שהצלחתי למצוא.

  6. הלחמניות טעימות בטירוף והבצק כל כך נעים לעבודה. בזה הרגע סיימתי לאפות אותן ולא התאפקתי עד שיתקררו:) תודה רבה ושבת שלום!

  7. הי אולגה הלחמניות נהדרות אני מכינה אותן כל הזמן. לאחרונה היו לי כל מיני קמחים אחרים שניסיתי לשלב,כמו שיפון או קמח רגיל, במינונים שונים אבל זה לא תפח כמו עם הכוסמין (את הכוסמין המלא ערבבתי לפעמים עם לבן וזה היה מוצלח מאוד). הניסיון שלי עם שמרים מועט, יש לך טיפים מה לעשות כדי שגם שיפון יתפח יפה?

    1. הי מיכל. לצערי אין לי הרבה ניסיון עם קמח שיפון. ההגיון אומר אבל שאפשר לנסות להגדיל את כמות השמרים. ואולי לעשות תערובת עם קמח לבן, כדי שתהיה קצת פחות כבדה.

  8. הלחמניות יצאו מדהימות. אווריריות ביותר . ציפיתי בתערובת שמן וחלב סויה והצבע היה מצוין ומזמין. תודה על הטיפים.

  9. אולגה היקרה! תודה ענקית, עד שהגעתי למתכון הזה תמיד פישלתי עם כוסמין מלא. זה הפך למתכון קבוע 🙂
    אשמח לחוות דעתך בנוגע לכוסמין לבן במתכון הזה. שלחתי את החבר לקנות כוסמין מלא והוא חזר בטעות עם לבן. האם אפשר להשתמש בקמח כוסמין שהוא לגמרי לבן או שאני חייבת לשלב עם כוסמין מלא? כמו כן, האם זמן הלישה, ההתפחה וכמות המים משתנים?
    תודה מראש, נוי.

    1. הי נוי, שמחה שאת אוהבת! אפשר להשתמש בקמח כוסמין לבן. זה עובד אותו דבר בול. אולי קצת פחות מים. בהצלחה 🙂

    1. הי מעיין. אני טבעונית ולא מעודדת שימוש בביצים. אבל לשאלתך באופן כללי – כן, אפשר.

  10. היי אולגה ולמי שאין את הוו לישה וכל הציוד הנל? האם הידיים יכולות לעשות את העבודה?

  11. הי.
    תודה על המתכון.
    שתי שאלות בבקשה:
    1. האם אפשר לוותר על הסוכר לגמרי ללא מרכיב אחר חליפי?
    2. האם אפשר להחליף את השמרים במחמצת?

    תודה רבה

    דן

    1. הי גן, אפשר לוותר על הסוכר, אבל הטעם יהיה טיפה תפל. הסוכר גם עוזר לבצק להשחים יותר טוב. לגבי מחמצת – לצערי אני לא עובדת איתה, אז לא יודעת איך לשלב אותה במתכון

  12. היי אולגה,
    האם אפשר להכין את הלחמניות בתבנית עגולה (כשהן צמודות אחת לשניה)?
    אני רוצה להפוך אותן ללחמניות שום (אז אמרח על הכל תערובת שום ושמן זית), אבל לא בטוחה אם הן יאפו טוב במידה ויוצמדו.

    תודה,

    1. הי שני, יש מתכון של לחמניות שום מושלמות בבלוג!! גם מקמח כוסמין. ממליצה להכין אותן

  13. הייי:-)
    קודם כל רציתי להגיד לך שהמתכונים שלך שאני מכינה, תמיד יוצאים לי טוב ואני כל כך שמחה!
    ורציתי לשאול אם יש דרך להפחית את הקלוריות של הלחמניות?
    למשל אם אעשה אותם 30 גרם לכדור והתפיח הרבה יותר זמן ,הן יהיו גדולות יותר בתנור? יתפחו יותר?

    תודה

    1. הי מירי, תודה רבה על הפרגון. לצערי הטריק עם התפחה ארוכה יותר לא יעבוד – שמרים לא עובדים ככה. אם מתפיחים אותם יותר מדי זמן, הפ מחמיצים ומפסיקים לעבוד. הלחמניות לא יהיו יותר גדולות, והבצק יתקלקל. עדיף להכין לחמניות בגודל נורמלי ולאכול חצי 🙂

  14. הכנתי עכשיו יצא מעולה!!! ממש!! פעם ראשונה ואני מזה מבסוטה! אווריריות רכות וממששש טעימות!

  15. הכנתי עכשיו שוב ושוב יצא מעולה.
    גם טעימות גם אווריריות גם הבצק מעולה ובכלל לשתי ביד בשני הפעמים והוא ממש נוח.

  16. נהדרות!! מעכשיו זה המתכון ללחמניות כוסמין! מרקם מעולה וטעם מצוין אם כי נראה לי שאפחית מעט בסוכר

  17. אהלן, יש אפשרות להקפיא את בצק לאחר ההתפחה? או לשמור את הבצק במקרר ולאפות יום אחרי?

  18. סוף סוף מצאתי מתכון מושלם ללחמניות מקמח כוסמין מלא! רכות, טעימות בטירוף וקלות להכנה!!! תודה!!🙏

    1. הי, ראיתי את התגובה רק עכשיו.. איזה באסה שפספסתי. המון תודה על הפרגון, שמחה שאהבת את המתכון וחג שמח!

השאר תגובה

יכול לעניין אתכם גם:
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 21, 2021
סלט תפוחי אדמה טבעוני זו גרסה של סלט תפוחי אדמה...
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 18, 2021
מרק דלעת ונודלס אסיאתי טבעוני זה מרק טעים, בריא, עשיר,...
מאת אולגה טוכשר
נובמבר 15, 2021
עוגיות טחינה טבעוניות ללא גלוטן וללא תוספת סוכר, מ-3 מרכיבים...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 28, 2021
תבשיל ירקות וחומוס טבעוני ללא גלוטן זו ארוחה נפלאה שמכינים...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 27, 2021
לביבות בטטה טבעוניות ללא גלוטן: טעימות, רכות ומתקתקות, העשויות מ-3...
מאת אולגה טוכשר
אוקטובר 19, 2021
עוגיות שוקולד טבעוניות בלי גלוטן וסוכר מ-3 מרכיבים בלבד אלה...
בואו לעקוב אחרי באינסטגרם