אני יודעת, אני יודעת. כל העולם בתקופה הזו נמצא עמוק בשמן, ורק אני נדחפת עם מרק 🙂 מה לעשות, לאורח חיים בריא חוקים וסדר עדיפויות משלו. אני כבר לא זוכרת כמה זמן בא לי להכין את המרק הזה. אני זוכרת אותו ממסעדות יפניות, וסוף סוף הכנתי בבית מרק מיסו טבעוני ללא גלוטן עם פטריות ודלעת.
גילוי נאות – זה לא מרק מיסו יפני אורגינלי, כי את הציר שלו הכנתי על בסיס פטריות וירקות, בלי תוספת אצות קומבו שאמורות להחליף בגרסה הטבעונית את הדאשי המסורתי. אבל הגרסה שלי יצאה טעימה ממש ומאוד קרובה למקור, אז אני חיה איתה בשלום.
השתמשתי במלא סוגי פטריות: גם להכנת הציר, וגם להכנת המרק. אני מאוד אוהבת פטריות, והמגוון הזה נחמד ומוצא חן בעיניי. אבל אתם בהחלט יכולים להשתמש בסוג אחד כלשהו שאתם מעדיפים. השילוב של פטריות עם דלעת נבע בעיקר מעודפי הדלעת במקרר, והתגלה כשידוך ממש ממש מוצלח. על הדרך למדתי שביפנית קוראים לדלעת “קבוצ'ה”, וזו מילה חמודה ברמות.
את הפוסט הזה כתבתי בשיתוף עם חברת "שקל". יש להם סירי זכוכית שקופים מהממים שמאפשרים לראות את כל מה שקורה בתוך הסיר בזמן הבישול. מצאתי את עצמי בוהה לתוכו כמו לתוך אקווריום 🙂 אבל מעבר למגניבות שבדבר, זה סיר עמיד לחום שמותר לשימוש על אש ישירה. ולאחר מכן אפשר להגיש אותו ישירות לשולחן. כי הוא חתיך. ובנוסף לכל זה, בישול בסירי זכוכית נחשב לבריא יותר. בכל אופן, אם בא לכם אחד כזה, באתר יש עליהם עכשיו 50% הנחה.
ובחזרה למרק. כדי שהוא יהיה לא רק טעים, אלא גם מזין ומשביע, הוספתי לפטריות ודלעת גם קוביות טופו. אז מנת החלבון שלכם כבר בפנים. ממליצה להשתמש בטופו מוקשה, כי טופו רך עדין מדי למרק הזה ויכול בעצמו להפוך למשחה.
וזה מיותר, כי בהכנת המרק כבר משתמשים במשחה – משחת מיסו יפנית. היא זו שנותנת לו את הטעם העדין המיוחד, ומוסיפה צבע ייחודי ומעין עכירות אופיינית.
אפשר להגיש את המרק כמו שהוא, או להעשיר אותו בתוספת אטריות או אצות ווקאמה. אני הסתפקתי בתוספת בצל ירוק. ותקשיבו – המרק הזה מהמם! מתאים בול למזג האוויר, מתאים להרמת מצב הרוח בזכות הצבעוניות שלו, מתאים למזעור ואיזון נזקי חנוכה 🙂 מתאים לנמנעים מצריכת גלוטן, לטבעונים וגם לאוכלי כל. בקיצור, ממליצה בחום! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
רוצים מתכוני מרקים טבעוניים נוספים? נסו את:
מרק ירקות טבעוני עם כוסמת (ללא גלוטן)
מרק בטטה וגזר טבעוני בנוסח אסיאתי
מרק מיסו טבעוני ללא גלוטן עם פטריות ודלעת
אז מה היה לנו?
מרכיבים לסיר מרק בנפח 4 ליטר:
ציר פטריות:
1 בצל קטן, חתוך לרבעים
2 גזרים קטנים, חתוכים לפרוסות גסות
גבעולים של הפטריות, חתוכים גס
2-3 מקלות סלרי, חתוכות גס (אופציונלי)
מרק:
כל הציר המסונן
1 חבילת פטריות שמפיניון, חתוכות
8 פטריות שיטאקי, חתוכות
3 פטריות מלך היער, חתוכות
350 גרם דלעת ללא קליפה, חתוכה לקוביות בינוניות
1 כפית מלח, או לפי הטעם
4 כפות משחת מיסו בהירה
300 גרם (1 קובייה) טופו, מיובש וחתוך לקוביות
הגשה:
בצל ירוק, חתוך
אופן הכנה:
- מכינים את הציר: שמים בסיר את הבצל, הגזרים, הפטריות והסלרי, ממלאים את הסיר במים ומביאים לרתיחה. אפשר להשתמש במים רותחים כדי לקצר את התהליך. מבשלים על אש בינונית 20 דקות אחרי הרתיחה. מסננים את הציר לקערה גדולה ומחזירים חזרה לסיר את הציר הנקי, ללא הירקות.
- מכינים את המרק: מוסיפים לציר הרותח את כל סוגי הפטריות, הדלעת והמלח, מערבבים (הפטריות יצופו בהתחלה וזה בסדר) ומבשלים כ-20 דקות, או עד שהדלעת מתרככת. מכבים את האש.
- שמים בקערה נפרדת את המיסו, מוסיפים כוס מים רותחים וטורפים היטב, עד שכל המשחה נמסה לגמרי במים.
- מוסיפים את המיסו לסיר המרק ומערבבים. אם הסיר מאפשר, אפשר להגדיל את כמות המרק ולהוסיף עוד מים רותחים.
- מוסיפים את קוביות הטופו ומערבבים שוב, בעדינות, כדי שהטופו לא יתפרק. טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
- מגישים מיד עם תוספת נדיבה של בצל ירוק.
- שומרים במקרר.
הערות:
- אם רוצים ציר אמיתי של מרק מיסו, צריך להוסיף לפטריות אצת קומבו.
- אפשר להשתמש בכל סוג פטריות שאוהבים, כולל פטריות מיובשות שקודם צריך להשרות.
- אפשר להחליף את הדלעת בדלורית או בטטה.
- אפשר להשתמש במשחת מיסו אדומה.
- שימו לב שאת משחת המיסו והטופו מוסיפים אחרי שהמרק סיים להתבשל והאש כובתה.
4 תגובות
באיזו משחת מיסו ללג השתמשת? אני לא מוצאת מיסו ללא גלוטן. תודה
הי אלה. למען האמת לא ידעתי שמשחת מיסו מכילה גלוטן. אני אבדוק. השתמשתי במיסו של מזרח ומערב.
תודה על המתכון! נראה טעים ופשוט ובא לי לנסות להכין. שאלה, מה אפשר לעשות עם הירקות של הציר? קצת חבל לי עליהם, אפשר פשוט להוסיף אותם למרק?
הי, אפשר בהחלט. זה פחות מקובל ביפן, אבל מותר לפי החוק 🙂