הרבה פעמים שואלים אותי איך נראות הארוחות שלי. אז כל המתכונים שאתם רואים בבלוג, חוץ מהקינוחים (שהם לא באמת אוכל) הם הארוחות שלי. דייסות, מרקים, תבשילים, מאפים, קציצות וכו'. חלק מתאים יותר לבוקר, חלק לערב. וארוחות הצהרים שלי הן לרוב סלטים או כריכים. וכשלא בא לי סתם למרוח על פרוסה חומוס או טחינה, אני מכינה סלטים מושקעים יותר, למשל סלט טונה טבעוני.
כמובן אין בסלט הזה שום טונה. שלושה דברים קושרים אותו לסלט טונה מקורי: הנראות והמרקם, אצות נורי שנמצאות בתוך הסלט ומוסיפות טעם של ים, והדגים שמצויירים על הקערה 🙂 הסלט מבוסס ברובו על גרגירי חומוס מבושלים טחונים.
חוץ מהחומוס יש שם לא מעט מרכיבים אחרים – הרי מדובר בסלט. חלקם מזכירים סלט טונה מקורי: למשל תירס, מלפפון חמוץ, בצל סגול, מיונז. חלקם אופייניים יותר לגרסה הטבעונית: לבבות דקל, סלרי, שימרי בירה והאצות. וגם ההגשה שלי קצת פחות סטנדרטית, כי במקום פרוסות לחם השתמשתי בפריכיות כוסמת דקות במיוחד.
הכנתי את המתכון בשיתוף פעולה עם ברמן. כבר סיפרתי שאני מנסה להפחית כמה שיותר את צריכת הגלוטן, וידוע שפריכיות הן תחליף מעולה ללחם. בסדרה יש פריכיות אורז, חיטה מלאה וכאמור כוסמת שאני אהבתי הכי הרבה. אוקראינית, מה לעשות.. 🙂 הפריכיות האלה קריספיות, עשירות בחלבון וסיבים תזונתיים, ולא מכילות חומרים משמרים וצבעי מאכל. סה"כ בריאות, טעימות וכיפיות. בכוסמת כדיוע אין גלוטן, אבל הפריכיות עלולות להכיל גלוטן, אז כל מי שיש לו צליאק צריך לשים לזה לב.
כשבדקתי באתרים בחו"ל איך מכינים סלט טונה טבעוני, ראיתי שמשתמשים לא מעט בלבבות דקל. לא יודעת איך זה קרה, אבל בחיים לא טעמתי אותם לפני כן. אז עשיתי תיקון, ומסתבר שהם חמצמצים וטעימים. בהחלט משדרגים את הסלט. שדרוג נוסף הוא שימוש במיונז טבעוני תוצרת בית.
אגב, אם אין לכם סוגיות עם גלוטן, אתם כמובן יכולים לאכול את הסלט עם לחם, כל לחם שאתם אוהבים. בצורה כזאת נוח לקחת את הכריך ללימודים או לעבודה. עם הפריכיות לאומת זאת עדיף לאכול מיד, כדי שישמרו על הקראנצ'יות שלהן.
ואפשר לאכול את הסלט גם סתם ככה, בלי כלום – הוא טעים בכל מצב. הוא מזכיר את סלט הטונה המקורי בנראות ובמרקם שלו, וגם קצת בטעם. אבל בעיקר מדובר בסלט טבעוני טעים, משביע וסופר פשוט להכנה שיגוון לכם את ארוחות הצהרים ויעשה שמח על הפרוסה. אני ממש אהבתי! אם אתם מכינים אותו, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכוני סלטים? נסו את:
סלט טונה טבעוני
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-5-6 כריכים:
1 פחית שימורי חומוס, מסוננת
2 חתיכות (½ פחית) לבבות דקל, קצוצים (אופציונלי)
½ כוס גרעיני תירס
1 מקל סלרי, חתוך לקוביות קטנטנות
½ בצל סגול, חתוך לקוביות קטנטנות
2 מלפפונים חמוצים בינוניים, חתוכים לקוביות קטנטנות
1 חופן עירית, חתוכה דק
4 כפות מיונז טבעוני
1-2 כפיות חרדל דיז'ון, לפי הטעם
2 ריבועי אצות נורי, מפוררות או קצוצות דק (אופציונלי)
2 כפות שימרי בירה (אופציונלי)
1 כף מיץ לימון
¼ כפית מלח, או לפי הטעם
פלפל שחור לפי הטעם
להגשה:
פריכיות כוסמת דקות במיוחד של ברמן
עלי חסה
עגבנייה, חתוכה לפרוסות
אופן הכנה:
- שמים בקערת ערבוב גדולה את גרגירי החומוס ומועכים גס בעזרת מועך תפוח אדמה (אפשר באותה ההזדמנות להוציא החוצה את הקליפות). אם רוצים לקבל מרקם אחיד וחלק יותר, אפשר לטחון במעבד מזון או בעזרת בלנדר מוט.
- מוסיפים לקערה את לבבות הדקל, התירס, הבצל הסגול, המלפפונים החמוצים והעירית ומערבבים.
- מוסיפים את המיונז הטבעוני, החרדל, האצות, שמרי הבירה, מיץ לימון, מלח ופלפל ומערבבים היטב עד שכל המרכיבים מתאחדים. טועמים ובמקרה הצורך מתקנים את התיבול.
- שמים על פריכית כוסמת עלה חסה, מעליו כמות נדיבה של הסלט ומסיימים עם פרוסת עגבנייה ועוד פריכית אחת. אם לא חייבים מנה ללא גלוטן, אפשר להמיר את הפריכיות בלחם.
- מגישים מיד. שומרים את הסלט בכלי אטום במקרר.
הערות:
- די הרבה מרכיבים בסלט הזה הם מה שנקרא אופציונליים: אפשר להכין את הסלט ללא לבבות דקל, אצות נורי ושימרי בירה. אבל שלושת המרכיבים האלה הן תוספת טעם נהדרת. האצות מוסיפות לסלט טעם מעט מלוח של ים.
- אם אתם לא רוצים להשתמש בחומוס קנוי, אתם יכולים לבשל אותו לבד. תקפידו שיהיה רך.
- אפשר להשתמש בחרדל חלק או גרגרים, מה שאתם מעדיפים. אפשר גם לוותר עליו אם ממש לא אוהבים.
- אפשר להשתמש במיונז טבעוני קנוי, אבל הכי טוב להכין לבד בבית. המתכון כאן, בתוך הפוסט של סלט ביצים.
- תתבלו את הסלט לפי הטעם האישי: אפשר להוסיף טיפה חריף אם אוהבים.
- אפשר לשדרג את הסלט עוד יותר. הנה כמה רעיונות: תוסיפו קוביות קטנות של פלפל גמבה / עגבניות מיובשות קצוצות / זיתים / סלט ביצים טבעוני.
- שימו לב שפריכיות הכוסמת עלולות להכיל גלוטן. הן לא מתאימות לחולי צליאק, אלא לאנשים שכמוני פשוט נמנעים מצריכת גלוטן.
8 תגובות
טעים מאוד!!😀
תודה ענת, שמחה שאהבת!
אולגה זה פשוט כל כך טעים!!! תודה רבה אני לא חשבתי שזה יכול להיות כזה טעים
הי נועם, מאוד שמחה שאהבת 🙂
היי, אחלה מתכון, תודה!
נתקעתי בלי מלפפונים חמוצים. אפשר להחליף בצלפים כבושים…?
אני פחות אוהבת אבל מאמינה שזה לא בעיה 🙂
לא היו לי את כל הרכיבים, אבל שילוב החרדל, חומוס, אצות ושמן זית היה מעולה.
תודה חגית! שמחה לשמוע שאהבת 🙂