בשבוע שעבר ביקרתי בוואדי ניסנאס בחיפה, ובין השאר טעמתי פלאפל מעולה. מטוגן, פריך, טעים. שאלתי את בעל החנות אם הוא מכין גם פלאפל אפוי, והוא אמר שבבית הוא אכן אופה פלאפל בפיירקס ומזלף מעל קצת טחינה. ככה נולד הרעיון להכין סינייה פלאפל טבעונית.
כי למה לזלף קצת טחינה, כשאפשר לזלף הרבה טחינה? 😊 ממש שכבה שלמה של טחינה מתובלת, כמו בכל סינייה שמכבדת את עצמה. בגדול המנה הזו די גאונית. נתחיל מזה שאין בה את כל השמן של פלאפל מטוגן, אבל יש את כל הטעם. אין בה גלוטן, אבל יש הרבה מאוד חלבון.
אין צורך לבזבז זמן ולכדרר הרבה פלאפלים בודדים – פשוט משטיחים את המסה לשכבה אחת, בלי לדחוס, ואחר כך חותכים את הסינייה עם סכין, או מוציאים מנות פחות מסודרות בעזרת כף.
את החומוס מומלץ להשרות מראש. למשך לפחות 12 שעות, אני לרוב מעדיפה אפילו יותר. מדי פעם תחליפו את המים. לא יאומן כמה החומוס היבש סופג את הנוזלים, מתמלא והופך למקור חלבון חתיכי במיוחד 😊
אתם יכולים לקשט את פני הסינייה שלכם איך שבא לכם. אני השתמשתי בעגבניות, צנוברים וסומק טחון גס שגם קניתי בשוק בוואדי ניסנאס. הוא מוסיף חמיצות מעולה.
את עשבי התיבול מפזרים אחרי שהסינייה יוצאת מהתנור. ככה המנה תיראה פרשית, ארומטית וצבעונית במיוחד.
אני אוהבת ששכבת הפלאפל מתחת לטחינה נשארת ירקרקה. אם רוצים צבע ירוק חזק יותר, פשוט תוסיפו למסה יותר עשבי תיבול.
אני די בטוחה שבדומה לפלאפל כדאי לאכול את הסינייה הזו ביום ההכנה. היא הכי טעימה כשהיא טרייה ורק יצאה מהתנור. אבל אם יישארו לכם שאריות, אפשר יהיה לחמם שוב בתנור חם, ואפילו להעמיס על הדרך עוד טחינה.
אני יודעת שהסינייה הזו היא לא שיא הפוטוגניות. באמת שהשתדלתי לגרום לה להיראות סקסית ומושכת 😊 אבל מה שבאמת חשוב זה שמדובר כאן במנה אפויה סופר בריאה וטעימה, ללא גלוטן ותוספת שמן, מקור מעולה לחלבונים. היא פשוטה להכנה, מיוחדת, ואפילו מתאימה לאירוח. יש לה קטע. אני ממליצה לכם בחום לנסות. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים בריאים? נסו את:
טארט כוסמין עם גבינת טופו ותותים ומשמשים
סינייה פלאפל טבעונית
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית עגולה 22-24 ס"מ:
שכבת פלאפל:
300 גרם גרגירי חומוס, מושרים לפחות ללילה שלם, עדיף ל-24 שעות
1 בצל, חתוך גס
3-4 שיני שום שלמות
1 צרור עלי כוסברה / פטרוזיליה
½ כפית מלח, או לפי הטעם
¼ כפית פלפל שחור
1 כפית כמון
10 גרם (1 שקית) אבקת אפייה
שכבת טחינה:
½ כוס טחינה גולמית
¾ כוס מים קרים מאוד
2-3 כפות מיץ לימון, או לפי הטעם
2-3 שיני שום, כתושות
¼ כפית מלח
½ כפית כמון
קישוט:
1 עגבנייה, פרוסה
1 חופן צנוברים
סומק
הגשה:
עלי כוסברה / פטרוזיליה, קצוצים
אופן הכנה:
- שוטפים ומסננים את גרגירי החומוס. מחממים את התנור ל-200 מעלות. משמנים קלות את התבנית.
- שמים במעבד מזון את הבצל, השום ועשבי התיבול וטוחנים למרקם דק.
- מוסיפים את גרגרי החומוס וטוחנים שוב למרקם דק, אבל לא למשחה.
- מעבירים את התערובת לקערה, מתבלים, מוסיפים את אבקת האפייה ומערבבים היטב.
- מעבירים את המסה לתבנית ומשטיחים ממש בעדינות בלי לדחוס. אופים 20 דקות.
- בינתיים מכינים את הטחינה: שמים בקערה את הטחינה הגולמית, המים ומיץ הלימון ומערבבים היטב עד שמתקבלת טחינה בהירה. אם היא סמיכה מדי, מוסיפים עוד קצת מים. מתבלים ומערבבים שוב. טועמים ובמידת הצורך מתקנים את התיבול.
- מוציאים את הפלאפל האפוי מהתנור, יוצקים מעל את הטחינה ומיישרים בעזרת כף כך שהיא תכסה את כל שכבת הפלאפל. מסדרים מעל את פרוסות העגבנייה, מפזרים צנוברים וסומק ומחזירים לתנור ל-10 דקות נוספות, או עד שהטחינה מתייצבת, והצנוברים משחימים.
- מפזרים עשבי תיבול ומגישים מיד. אפשר לחתוך לפרוסות, או לחלק בעזרת כף.
הערות:
- אפשר להכין את הסינייה בתבנית פיירקס או תבנית עגולה של עוגות מרופדת בנייר אפייה.
- אפשר לתבל את הפלאפל והטחינה בהתאם לטעם אישי.
- אפשר לגוון עם עשבי התיבול ולהוסיף עלי נענע, שמיר או אפילו בזיליקום.
- אפשר לקשט את פני הסינייה בהתאם לטעם אישי.
19 תגובות
שלום אאולגה,
מה דעתך על חומוס קפוא? האם לדעתך יהיה פחות טעים?
הי עליזה. לא יהיה פחות טעים, אבל שכבת הפלאפל עלולה לצאת הרבה יותר דחוסה. ממליצה להשתמש בחומוס מושרה
חומוס מושרה? לא מבושל?
כן, השרייה ארוכה ללא בישול
יצא מעולה !!! – רעיון גאוני. בני הבית עדיין לא התאוששו מההלם.
תודה הילה! הלם כזה זה הסוג האהוב עליי של ההלם 🙂
האם יעבוד עם חומוס מקופסת שימורים?
כן, אם אין ברירה. אבל לדעתי יהיה פחות מוצלח
היי- האם ניתן להכין את המסה, יום לפני ההכנה ולשמור במקרר
הי, לגמרי. רק תשמרי אותה לא דחוסה
שלום. האם להשרות במקרר או על השיש?
הי שרית. אפשר על השיש. רצוי להחליף מים כמה פעמים. בהצלחה 🙂
אפשר לדעת כמה קלוריות יש במנה כזו?
הי עודד, אין לי שמץ של מושג..
יצא טעים ממש
כמה זמן יכול להחזיק במקרר לאחר שמוכן?
הי הדר, שמחה שאהבת 🙂 לדעתי לא פחות מ-3 ימים, אולי אפילו יותר
נראה מעולה אין לי סומאק , מה יכול להוות תחליף ראוי
הי חוי, תודה רבה. לסומק יש טעם חמצמץ, אז אם את מתבלת את הטחינה טוב טוב, לא תרגישי את החוסר שלו. מצד שני, כם כמון משתלב טוב
היי אולגה
הכנתי ויצא מושלם, כולם בבית התעלפו ובעלי לא מפסיק לבקש שאכין עוד, המאכל האהוב על בעלי זה פיצה שמעדיף אותה בכל הזדמנות, אז שאלתי אותו אם הוא רוצה פיצה לכבוד ראש חודש והוא אמר לא😳 אלא סינייה פלאפל. הייתי בשוק ממנו. אז תודה לך יא אלופה