אחרי הצלחה מסחררת של סינייה פלאפל, חשבתי שיהיה נחמד שיהיה בבלוג גם מתכון של סינייה בסיסית יותר. סינייה יותר קלילה ופשוטה להכנה על בסיס ירקות שאני מזמינה דרך כרמלה. אז הכנתי סינייה כרובית טבעונית. וכדי שפרחי הכרובית לא ירגישו בודדים, הוספתי אליהם גם עגבניות שרי אדומות עסיסיות. אני אוהבת שבכרמלה כל הירקות והפירות טריים ומאוד איכותיים, יש הרבה מיוחדים, והם בוחרים לשים במשלוח רק את הסחורה הטובה ביותר, כמו שהייתי בוחרת בעצמי.
השידוך הזה של כרובית ועגבניות הוכיח את עצמו כמוצלח במיוחד. אני מתה על כרובית ועגבניות שרי צלויות. אז תחשבו על השילוב הזה, רק מתחת לשכבת טחינה מתובלת טעימה. זה פשוט מ-ש-ג-ע!
אני כבר יכולה להגיד שאם בא לכם להזמין למסיבת סינייה גם ירקות נוספים / אחרים, אתם יותר ממוזמנים. בניגוד לסינייה המקורית על בסיס בשר, כאן מדובר בסוג של אנטיפסטי ירקות עם טחינה בילט אין, ולא בצד.
ולכן המרכיב של טחינה חשוב לא פחות מהירקות. מומלץ להשתמש בטחינה גולמית טובה ואיכותית. אצלי זה טחינה אל ארז מעולה מ-100% שומשום "הומרה" אתיופי, טחונה באבני ריחיים. טחינה פרימיום ללא חומרים משמרים, שהופכת את הסינייה כולה ללא פחות מפרימיום 🙂
אפשר להשתמש בטחינה רגילה או משומשום מלא (היא תהיה פחות בהירה). אני אוהבת להכין טחינה מתובלת היטב ויחסית דלילה. היא מחלחלת לתוך הירקות, ובזמן האפייה לא מתייבשת ומתייצבת מעולה.
אני מאוד אוהבת לפזר מעל הטחינה צנוברים שמזהיבים בזמן האפייה. אחרי שהסינייה מוכנה, אני מפזרת מעל סומק שקניתי בואדי ניסנאס בחיפה, ועלי כוסברה קצוצים. אם פטרוזיליה זורמת לכם יותר – לכו על זה.
הסינייה יוצאת כל כך ארומטית ועסיסית שזה לא יאומן! יש משהו סופר מגרה בשכבה השחומה הזו של טחינה אפויה, שמתחתיה מסתתרים אוצרות כרובית ושרי.
סינייה זו מנה ללא גלוטן, לכן אני אישית לא אוכלת אותה עם לחם. את כל שאריות הטחינה שבתחתית אני מרימה עם הכף ומחסלת בלי שום בושה 😊 אבל אם בא לכם לנגב עם פיתה או פרוסת לחם, זה גם יהיה נחמד.
אז איך אסכם את העניין? מדובר במנה מאוד פשוטה להכנה, ממש של מתחילים, שיוצאת ברמת גורמה עם פוטנציאל להעיף את הסועדים לשמיים. היא סופר טעימה, בריאה, מזינה, משביעה, מנחמת, וגם נראית מקסים ומגרה. יש בה משהו בסיסי ולא מתיימר, היא בלאדי, ואני מתה על זה. ממליצה לכם בחום לנסות ובהקדם. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים בריאים? נסו את:
תבשיל עדשים ומש טבעוני ללא גלוטן
אורז כרובית טבעוני מטוגן ללא גלוטן
קציצות חומוס וסלק טבעוניות ללא גלוטן
סינייה כרובית טבעונית
אז מה היה לנו?
מרכיבים לתבנית בקוטר 22 ס"מ:
שכבת הירקות:
1 כרובית בינונית
10 עגבניות שרי
1-2 כפות שמן זית
מלח ופלפל לפי הטעם
שכבת הטחינה:
240 מ"ל (1 כוס) טחינה אל ארז
180 מ"ל (3/4 כוס) מים קרים
60 מ"ל (1/4 כוס) מיץ לימון, או לפי הטעם
2-3 שיני שום כתושות (אופציונלי)
½ כפית מלח, או לפי הטעם
½ כפית כמון (אופציונלי)
קישוט והגשה:
חופן צנוברים
סומק
עלי כוסברה קצוצים
אופן הכנה:
- מחממים את התנור ל-200 מעלות.
- מפרקים את הכרובית לפרחים קטנים. חוצים את עגבניות השרי. שמים את הירקות בקערה, מוסיפים את שמן הזית, מלח ופלפל ומערבבים היטב.
- מעבירים את הירקות לתבנית של סינייה, מסדרים יפה בשכבה אחת, ואופים כ-35 דקות, או עד שהכרוביות מתחילות להזהיב.
- מכינים את הטחינה: טורפים את הטחינה הגולמית, המים ומיץ הלימון עד שמתקבלת טחינה בהירה וחלקה במרקם לא סמיך מדי. במקרה הצורך מוסיפים עוד קצת מים קרים. מתבלים, מערבבים, טועמים ומתקנים את התיבול.
- מוציאים את התבנית עם הירקות הצלויים מהתנור, יוצקים מעל את הטחינה, מפזרים צנוברים ומחזירים לתנור. אופים כ-20 דקות נוספות, או עד ששכבת הטחינה נאפית ומתייצבת, והצנוברים מזהיבים. אפשר לקראת סוף האפייה להעביר את התבנית אל מתחת לגריל העליון.
- מוציאים את הסינייה מהתנור, מפזרים סומק וכוסברה ומגישים מיד.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להשתמש בעגבניות שרי צבעוניות. אפשר להשתמש בעגבניות רגילות חתוכות לחתיכות לא גדולות מדי.
- אפשר להשתמש בכל טחינה גולמית שאוהבים, כולל טחינה גולמית מלאה.
- אפשר לתבל את הטחינה לפי הטעם האישי.
21 תגובות
נשמע מדהים.
תודה אסנת 🙂
יש משהו שאפשר להחליף לפחות חלק מהטחינה למי שבדיאטה?
הי רבקה. לא במתכון הזה. שימי פחות טחינה
היי אולגה
לא מבשלים את הכרובית במים לריכוךלפני האפייה?
הי, אין צורך
הטחינה התבשלה לי קצת יותר מידי ולא נשארה נוזלית כמו שרואים בתמונות שלך
אבשל פחות זמן פעם הבאה
אבל בכל זאת יצא פגז!!
אני עפה על המתכונים שלך באופן כללי..כל יום מכינה משהו חדש 😉
הי אליאן, תודה רבה על הפרגון!
תודה יקרה על מתכונים נפלאים ואפשריים…
האם אפשר להכין את הסיניה כרובית מראש ולחמם אח"כ?
הי אפרת, אפשרי. אבל היא הכי טעימה טרייה 🙂
שלום אולגה,
יש אפשרות להדפיס את המתכון, משום מה לא מצליחה. למטה יש הדפס אבל הוא כבוי לא נותן אפשרות כזאת
הי דניאלה. עשיתי בדיקה ואצלי אופציית ההדפסה עובדת. נסי שוב?
מתכון מדהים!!! לחצתי בטעות כוכב במקום 5 ואני לא מצליחה לשנות 🤔😒
המון תורה 🙂
או נראה לי שהצלחתי לשנות את הכיכוב…. יצא לי אששש תודה רבה רבה על המתכון
תורה רבה! הכי חשוב שאהבת 🙂
סינייה זה בלי אורז ותפוח אדמה? אז איך קוראים למאכל עם אורז ותפו'א? חח …
מקלובה 😎
נשמע מהמם! אפשר לשים במקום העגבניות משהו אחר? דלעת/ פלפל אדום/ זוקיני? למישהו שלא אוהב עגבניות. בכלל.
נראה מעניין וטעים, אפשר להוסיף טחון טבעוני/ יובה/ טופו כדי להעשיר את המנה?
תודה רבה וחד משמעית 🙂