מכיוון שהבלוג שלי תמיד היה ויישאר המקום הבטוח והמאושר שלי, אני לא הולכת לדבר על קורונה וההגבלות החדשות. כי זה מוריד, ואני כאן כדי להרים, לעצמי וגם לכם. ומה יכול להרים את המורל יותר מעוגה טעימה? רק עוגה טעימה ובריאה! אז הנה לכם עוגת שזיפים טבעונית הפוכה מקמח כוסמין.
הייתי מאוד קרובה לדחות את פרסום המתכון, אבל ערכתי הצבעה באינסטגרם, ושכנעתם אותי שלא כדאי. מה גם, השזיפים עכשיו בשיא העונה, וחבל לפספס את המומנטום לשלב אותם במאפה מתוק מעולה תוצרת בית.
רק תראו כמה הם יפים! מקורמלים קלות ומבריקים. אני השתמשתי לצורך הקרמול בסוכר חום, אבל אם אתם מתנזרים או מצמצמים את השימוש בסוכר, גם סירופ מייפל יעשה את העבודה. תקראו את ההערות.
כמו שאפשר להבין מהכותרת, מדובר בעוגה הפוכה. כלומר מרכיבים אותה מהסוף להתחלה. ואז מה שנמצא בתחתית הופך להיות החלק העליון.
רגע לפני ההיפוך העוגה נראית ככה: עסיסית וג'וסית מכל המיצים שמגירים השזיפים. זה למה חשוב להפוך אותה, ולתת לנוזלים האלה לחלחל ולחדור לתוך העוגה.
ואז העוגה עצמה, שסופגת בחזרה את המיצים המתוקים, הופכת לסוג של ספוג קרמלי. קשה לי לתאר את המרקם המדויק, כי העוגה בו זמנית רכה, לחה ואוורירית. מאודדדד טעימה! והשזיפים הופכים לסוג של ריבה מפנקת.
כל היופי מתגלה אחרי ההיפוך – השזיפים צובעים את החלק העליון בצבע בורדו-סגלגל מהמם. כדי לתת קצת קונטרסט ולהוסיף מרקם טיפה קרנצ'י, פיזרתי לקראת הגשה פיסטוקים קצוצים.
צילמתי סרטון קצר ובו אני מסבירה איך מגלענים בקלות את השזיפים. תוכלו לראות אותו בסטורי שלי באינסטגרם. באופן כללי העוגה הזאת מאוד פשוטה להכנה. השזיפים דורשים הקפצה קצרה, ואת הבלילה מכינים בקערה אחת בעזרת מטרפה ידנית.
העוגה יוצאת מהממת, וכל זה בהשקעת זמן ומאמץ מינורית ביותר. היא לא מתוקה מדי, וקמח כוסמין לבן, שאפשר להמיר גם במלא, מוסיף לה ערך בריאותי ניכר.
יכולה רק להוסיף שאת העוגה טעמו כמה וכמה חברים לא טבעונים, וממש התלהבו. ואין סיבה שלא! היא סופר טעימה, רכה, עסיסית, מפנקת. שפויה ביותר במושגי שמירה על אורח חיים בריא, וגם לא מסובכת להכנה. מה צריך עוד? מקווה שאתם מכינים אותה כבר השבוע! 😊 אם כן, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים של קינוחים טבעוניים טעימים ובריאים? נסו את:
טארט כוסמין עם גבינת טופו ותותים ומשמשים
עוגת שזיפים טבעונית הפוכה מקמח כוסמין
אז מה היה לנו?
מרכיבים לעוגה בקוטר 20-22 ס"מ:
שזיפים מקורמלים:
6-8 שזיפים מוצקים, חצויים ומגולענים (מספיק כדי לכסות את תחתית התבנית שלכם)
2 כפות שמן קוקוס
50 גרם (1/4 כוס) סוכר חום
¼ כפית קינמון (אופציונלי)
בלילה:
210 גרם (1.5 כוסות) קמח כוסמין לבן או מלא
1 כפית שטוחה אבקת אפייה
3/4 כפית סודה לשתייה
100 גרם (1/2 כוס) סוכר חום בהיר או לבן
קורט מלח
240 מ"ל (1 כוס) חלב צמחי
80 מ"ל (1/3 כוס) שמן קוקוס / שמן קנולה
1 כף חומץ / מיץ לימון
1 כפית תמצית וניל (אופציונלי)
קישוט:
פיסטוק קצוץ
אופן הכנה:
- מכינים את השזיפים: מוודאים שכמות חצאי השזיפים מספיקה כדי לכסות את תחתית התבנית. מחממים את השמן במחבת, מוסיפים את הסוכר, מערבבים (מתקבלת מסת סוכר רטובה – לא להתרגש) ומבשלים תוך ערבוב עד שכל הסוכר נמס ומתחיל להתקרמל. מוסיפים את השזיפים, מערבבים ומקפיצים כ-1-2 דקות בקרמל. מכבים את הלהבה ושומרים בצד.
- מחממים את התנור ל-170 מעלות. משמנים קלות את התבנית. מומלץ להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת.
- מכינים את הבלילה: שמים בקערה את הקמח, אבקת האפייה, הסודה לשתייה, הסוכר והמלח ומערבבים עם מטרפה ידנית. מוסיפים את החלב הצמחי, השמן, החומץ או מיץ לימון ותמצית הווניל וטורפים שוב עד שמתקבלת בלילה אחידה וסמיכה ללא גושים.
- מסדרים בתבנית בצפיפות את חצאי השזיפים המקורמלים עם החתך כלפי מטה. הכי נוח לעשות את זה בעזרת מלקחיים או שני מזלגות. יוצקים מעל את שאריות הקרמל מהמחבת. זה בסדר עם עדיין יישארו מרווחים בין השזיפים – הבלילה תכסה אותם.
- יוצקים את הבלילה מעל השזיפים, טופחים את התבנית על השיש כדי שהבלילה תמלא אותה כמו שצריך, ואופים 40-45 דקות, או עד שהעוגה משחימה, טיפה נסדקת, וקפיצית למגע. אם העוגה משחימה מהר מדי, אפשר לכסות את התבנית עם נייר כסף.
- מוציאים את התבנית מהתנור ומצננים כ-15 דקות. פותחים את הקפיץ של התבנית ומוודאים שהעוגה לא דבוקה לדפנות. אם זו תבנית לא מתפרקת או רינג, מעבירים סכין בין דופן לעוגה. שמים על התבנית צלחת בקוטר גדול יותר מהתבנית והופכים את העוגה. משאירים ככה, בלי לחלץ את העוגה מהתבנית, עד שהיא מגיעה לטמפרטורת החדר. זה חשוב כדי שכל הנוזלים של השזיפים ייספגו בעוגה ולא יברחו לצדדים.
- מחלצים את העוגה מהתבנית, מפזרים מעל פיסטוק קצוץ, חותכים ומגישים.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אפשר להכין את העוגה עם קמח לבן רגיל. הכמות נשארת אותו הדבר.
- אפשר להקפיץ את השזיפים במחבת בתערובת של 1 כף שמן קוקוס ו-1/4 כוס מייפל.
- אפשר להחליף את הסוכר שבבלילה בכמות זהה של סירופ מייפל.
- אפשר להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים. אצלי זה חלב סויה לא ממותק.
20 תגובות
הכנתי היום מקמח כוסמין מלא. יצא חלומי! עוגה נהדרת. יפהפיה, טעימה מאד, עסיסית וחמצמצה. מצויינת. תודה רבה.
הי רווית, שמחה שאהבת 🙂 שבת שלום!
היי את חושבת שאפשר במקום להשתמש באוכמניות קפואות ? אני יכולה לבשל אותם עם מייפל לפני 🙂
הי רות. לדעתי אין שום ירך מוסף להכין עוגה הפוכה עם אוכמניות. הן לא יש או על הצורה ויהיו כווץ׳..
היי אולגה, הכנתי את העוגה ויצאה טעימה מאוד. תודה לך!
הי תהילה, שמחה שאהבת את העוגה 🙂 שבוע טוב!
הי אולגה
האם אפשר נקטרינות במקום השזיפים ?
בהחלט 🙂
אפשר שמן רגיל במקום שמן קוקוס?
כן 🙂
היי, ילך עם מנגו במקום שזיפים?
הי. לא ניסיתי אבל יש מצב שילך עם מנגו קשה..
עוגה מעולה ממש! תודה רבה על המתכון 🙂
שמתי שכבה נוספת של שזיפים והכפלתי את כמות הבצק לעוגת 24 ויצא מוש.
הי, תודה רבה! שמחה שאהבת וחג שמח!
אחת העוגות האהובות עלי, מכינה שוב כי באים אורחים. תודה לך
תודה רבה איילת! שמחה שאהבת את המתכון 🙂
אני מחפשת מתכון לעוגה בחושה טבעונית שעליה יהיו אוכמניות וגבינה טבעונית – הבצק הזה יכול להתאים?
הי חוה, לדעתי כן.
אפשר להכין בתבנית אינגליש קייק גדולה?
הי ענת, מה הקוטר של התבנית?