שבוע הודו בבלוג, שפתח את המדור החדש "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית", לא היה שלם ומושלם בלי איזשהו קינוח הודי. לפחות ככה החלטתם בהצבעה באינסטגרם. ומכיוון שבדיוק אתמול חגגו בהודו את פסטיבל האורות השנתי דיוואלי, החלטתי להכין גולאב ג'אמון טבעוני.
דיוואלי זה כמו חנוכה בארץ – חגיגת ניצחון האור על החושך. ובדומה לחנוכה, מדובר גם בניצחון של קינוחים מטוגנים בשמן עמוק 😊 וגולאב ג'אמון בכלל הולך על כל הקופה: לא מספיק שהוא מטוגן, הוא גם טבול בסירופ סוכר מתובל. כי ככה זה בהודו – לא עושים חשבון לכלום.
הקינוח המסורתי חלבי – מכינים אותו על בסיס אבקת חלב. הגרסה הטבעונית משלבת קרם קוקוס ויוצאת מאוד דומה למקור. לפחות למיטב זכרוני.
הבצק מאוד פשוט להכנה. הדבר החשוב ביותר זה להגיע למרקם רך וטיפה דביק. מספיק רטוב כדי לכדרר כדורים קטנים ומושלמים ללא סדקים. מרקם הבצק מזכיר את המסה שמכינים ממנה כדורי שוקולד.
אחרי טיגון לא ארוך בשמן לא רותח מדי (כדי שהכדורים יספיקו להתבשל מבפנים ולא להישרף מבחוץ), מגיעה הטבילה בסירופ מתובל וארומטי. אפשר לשים בו דגש על הל, אפשר על מי ורדים – מה שעושה לכם טוב. אפשר להחליף את הסוכר בסירופ מייפל טבעי.
לצערי לא קיימת גרסה אפויה של הקינוח הזה. בואו פשוט נחליט שמדי פעם מותר להתפנק על משהו מטוגן. במיוחד שעוד מעט חנוכה. ולמרות שהחיך הישראלי פחות רגיל לקינוחים הודיים, לדעתי דווקא גולאב ג'אמון ימצא חן בעיני רבים. כי זה קצת כמו כדורי בסבוסה מתוקים.
אני קצת עצובה להיפרד משבוע הודו. היה לי סופר כיף להיזכר במדינה הקסומה הזו ובטעמים שלה. גולאב ג'אמון המתיק את הפרידה, ואני ממליצה לכם לנסות אותו בבית. זה פשוט, זה זריז, זה מתוק, זה מושחת. וגם אם עדיין לא הייתם בהודו, זה ירחיב את האופקים הקולינריים שלכם. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. נתראה בקרוב בשבוע מקסיקו. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים מהמטבח ההודי? נסו את:
לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים – אלו פרתה
גולאב ג'אמון טבעוני
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-20 כדורים קטנים:
70 גרם (1/2 כוס) קמח
6 כפות קמח שקדים (שקדים טחונים)
6 כפות פירורי לחם בהירים
3 כפות קורנפלור או קמח תפ"א
2 כפות פיסטוק קצוץ
¼ כפית מלח
¼ כפית סודה לשתייה
¼ כפית הל
8 כפות קרם קוקוס (*ייתכן ותצטרכו קצת יותר)
שמן לטיגון עמוק
סירופ:
300 מ"ל (1/4 1 כוסות) מים
200 גרם (1 כוס) סוכר
1 כף מיץ לימון
3-4 תרמילי הל שלמים או מפורקים לזרעים
הגשה:
פיסטוק קצוץ
אופן הכנה:
- שמים בקערת מעבד מזון או בלנדר את כל המרכיבים היבשים: קמח, קמח שקדים, פירורי לחם, קורנפלור, פיסטוקים, מלח, סודה לשתייה והל, וטוחנים עד שמתקבלת תערובת אחידה וכמה שיותר חלקה והומוגנית. ככל שהתערובת הזו תהיה חלקה יותר, בלי גושים וחתיכות, כך יהיה יותר נוח לכדרר את הכדורים.
- מעבירים את התערובת היבשה לקערה, מוסיפים את קרם הקוקוס ומערבבים. אחרי שנוצרים גושים, מתחילים ללוש את הבצק ידנית. לשים כ-3-4 דקות, עד שמתקבל בצק רך וטיפה דביק. אם הוא יבש ומתפורר – מוסיפים עוד קצת קרם קוקוס. כאן עדיף טיפה להגזים עם הנוזלים – עדיף בצק רטוב מאשר בצק יבש. מכסים את הקערה ומשאירים בצד ל-10 דקות.
- מכינים את הסירופ: שמים בסיר קטן את כל המרכיבים, מביאים לרתיחה ומבשלים עוד 5 דקות, עד שכל הסוכר נמס, ומתקבל סירופ ארומטי. שומרים בצד.
- מכדררים מהבצק כדורים בגודל קצת יותר קטן מאגוז. אם אתם מרגישים שהתערובת התייבשה ולא מתכדררת לכדורים חלקים ללא סדקים – תוסיפו עוד קצת קרם קוקוס. המרקם של הבצק מזכיר תערובת של כדורי שוקולד.
- מחממים שמן לטיגון עמוק. גובה השמן יכול להיות כגובה הכדורים. מומלץ שהשמן לא יהיה חם מדי, כי אנחנו רוצים שהכדורים לא רק ישחימו מבחוץ, אלא גם יהיו מוכנים מבפנים.
- שמים את הכדורים בשמן החם ומטגנים עד להשחמה יפה. אפשר לנער את הסיר, כדי שהכדורים יזוזו וישחימו באופן אחיד מכל הצדדים. מוציאים בעזרת כף מחוררת לצלחת מרופדת בנייר סופג.
- מעבירים את כל הכדורים לסיר עם הסירופ ומשאירים אותם בפנים לכמה דקות טובות, כדי שיספגו אותו טוב-טוב. אפשר גם כאן לנער את הסיר, כדי שהספיגה תהיה אחידה.
- יוצקים לצלחת הגשה קצת סירופ, שמים מעל את הגולאב ג'אמון, מפזרים פיסטוק קצוץ ומגישים.
הערות:
- תשתדלו שתערובת היבשים תהיה כמה שיותר חלקה, בלי חתיכות של שקדים או פיסטוקים. ככה יהיה הרבה יותר קל לכדרר את הממתקים, והם לא ייסדקו בטיגון.
- בעיקרון אפשר להחליף את קרם הקוקוס בחלב צמחי אחר, אבל אז ייתכן שתצטרכו כמות קטנה יותר. תוסיפו עד שיתקבל בצק טיפה דביק, כמו מסה של כדורי שוקולד.
- אם אתם לא אוהבים הל, אפשר להחליף אותו בקינמון, ציפורן, אניס או מי ורדים.
- אפשר להחליף את הסוכר בסירופ במייפל טבעי. לדעתי כוס מים על חצי כוס מייפל יעשו את העבודה.
- שימו לב שהשמן שלכם לא רותח מדי. הכדורים אמורים להיות בתוך השמן מספיק זמן כדי גם להשחים מבחוץ ולהיות מוכנים מבפנים.
4 תגובות
שלום, נשמע קינוח מעניין,, באיזה טמפרטורה השמן צריך להיות?
כמה אחוזים הקרם קוקוס צריך?
תודה
הי יפה, אני לא מדדתי את החום של השמן. פשוט אל תשכחי אותו על האש ושלא ירתח. עדיף לחמם על אש נמוכה ולהתחיל לטגן ברגע שנוצרות בועות קטנות מסביב לקיסם עץ שאת מכניסה לשמן. מבחינת קרם קוקוס – 17%
היי! נראה מושלם! יש דרך להפוך את המתכון ללא גלוטן?
תודה דנה. לא ניסיתי, אז קשה לי להתחייב לתוצאה..