חיכיתי במיוחד למתכון השלישי של שבוע הודו במסגרת הפרויקט "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית". הכי נהניתי להכין אותו יחד עם מור מילר מנולה, והכי רציתי לשתף אותו כאן, כי מדובר בקרפ נדיר, טעים ומפנק במיוחד – קרפ מש הודי במילוי בצל מתובל.
קרפ – זה כמובן השם המערבי של המאכל. בהודו קוראים לזה "פסאראטו" (Pesarattu), וזה סוג של דוסה, כלומר קרפ דק ממולא שאוכלים לרוב לארוחת בוקר או בתור נשנוש.
את הקרפ הזה מכינים ממונג דאל – שעועית מש מקולפת. אל תתבלבלו עם שעועית מש רגילה עם קליפה ירוקה. אותה קודם צריך להנביט עד לשלב בו הקליפה יורדת. כמובן יותר קל לקנות מונג דאל יבש מוכן, או להחליף אותו בעדשים כתומות. ככה או ככה הקרפ יהיה טעים וללא גלוטן.
ההכנה של הקרפים מאוד פשוטה. כל מה שצריך זה מחבת עם ציפוי נונ-סטיק. או תשמנו מחבת רגילה, וזה גם יצא סבבה. והכי חשוב – לא לדאוג. אתם בוודאות תצליחו לקפל את הקרפ!
אתם קובעים את עובי הקרפים, אבל נהוג להכין אותם דקים, כדי שיהיו כמה שיותר קריספיים. ככה גם הטיגון יהיה ממש זריז – כמה שניות וקרפים מוכנים, כולל הנחת המילוי. אצלנו זה בצל מטוגן ומתובל בכמון וכוסברה.
נהוג לקפל את הקרפ פעמיים לצורת ספר, אבל אתם יכולים לקפל אותם איך שבא לכם: חצי-חצי או רק שליש אחד, כמו שאני עשיתי את זה. ככה רואים היטב את המלית היפה והמגרה.
אין חוקים. מבטיחה שהאומה ההודית לא תבוא אליכם בטענות 😊
מה גם – אתם יכולים לקפל רק שליש אחד בזמן הטיגון, ואחר כך לקפל את הקרפים איך שבא לכם כבר במעמד ההגשה. כשהם מקופלים, נוח יותר לטבול אותם וגם להכניס לפה.
מדובר בקרפים טעימים במיוחד! עסיסיים, קריספיים מבחוץ ונימוחים מבפנים. המלית פשוטה וחלומית, והביס מאוזן ומשאיר טעם של עוד. ועוד 😊 הקרפים כאמור בריאים וללא גלוטן. השומן היחד נמצא בבצל המטוגן, ואתם יכולים לחסוך כמה שבא לכם. ככה שהמנה אפילו דיאטתית. ארוחה מושלמת וגם נשנוש אולטימטיבי. ממליצה בחום לנסות! אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכוני קרפים טבעוניים? נסו את:
בלינצ'ס מכוסמת ירוקה ללא גלוטן
מחפשים עוד מתכונים מהמטבח ההודי? נסו את:
לחם הודי במילוי תפוחי אדמה מתובלים – אלו פרתה
קרפ מש הודי במילוי בצל מתובל
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-7-8 פנקייקים:
250 גרם שעועית מש מקולפת (מונג דאל) / עדשים כתומות
240 מ"ל (1 כוס) מים
1 כפית משחת ג'ינג'ר (שורש ג'ינג'ר טחון עם מעט מים)
1 פלפל צ'ילי קצוץ בלי הזרעים או אבקת צ'ילי חריף, לפי הטעם
1 כפית מלח, או לפי הטעם
2-3 כפות שמן
2 בצלים בינוניים, חתוכים לחצאי טבעות
½ כפית זרעי כמון / אבקת כמון
½ צרור עלי כוסברה
הגשה:
צ'אטני או מטבלים אחרים
אופן הכנה:
- משרים את השעועית למשך לילה שלם ומסננים.
- שמים את השעועית המסוננת והמים לתוך קערת בלנדר או מעבד מזון וטוחנים למשחה אחידה. מוסיפים את הג'ינג'ר, הצ'ילי והמלח וטוחנים שוב לבלילה סמיכה. משאירים בצד.
- מכינים את המילוי: מחממים שמן במחבת ומטגנים את הבצלים עד להשמחה יפה.
- מכינים את הקרפים: מחממים היטב מחבת עם ציפוי נונ-סטיק. אפשר למרוח אותה בשכבה ממש דקיקה של שמן. יוצקים למחבת כ-1/2 מצקת מהבלילה, ובעזרת גב של כף עושים סיבובים מעגליים מבפנים החוצה כדי לשטח את הקרפ (ראו את התמונות). התנועה מזכירה מריחה של רוטב על-גבי פיצה.
- שמים במרכז הקרפ, על הצד הלא מטוגן, בערך כף של הבצל המטוגן ומורחים אותו על הקרפ. מפזרים מעל קצת זרעי כמון וכוסברה, וברגע שהקרפ מזהיב ונהיה פריך בצדדים – סוגרים אותו פעמיים למעטפה. פשוט מרימים את הקצוות בעזרת סכין או תרווד וסוגרים לספר (ראו את התמונות). מהדקים, הופכים את הקרפ לצד השני ומטגנים עוד 10 שניות. הסגירה היא עניין אופציונלי: אפשר לסגור חצי-חצי פעם אחת, או לסגור רק שליש ולהשאיר את שאר הקרפ פתוח. במקרה כזה אין צורך לטגן אותו מהצד השני.
- מגישים את הקרפים עם מטבלים כמו צ'אטני, טחינת כורכום, תמרינדי וכו'.
הערות:
- בהכנת הקרפים משתמשים בשעועית מש מקולפת (מונג דאל) או עדשים כתומות. אפשר להשתמש במש מונבטת לאחר שהיא מורידה את הקליפה הירוקה.
- את המונג דאל אפשר להשיג כאן, או בכל חנות גדולה שמוכרת קטניות במשקל ובשווקים.
- אם אתם משתמשים באבקת כמון ולא בזרעים, אפשר להוסיף אותה לבצל כבר בשלב הטיגון.
- אפשר למלא את הקרפים בכל מילוי אחר לפי הטעם האישי.
4 תגובות
כמה מים מוסיפים לשעועית בבלנדר?
הי. רשמתי במתכון – 240 מ״ל שזה כוס אחת
הי, אם משתמשים בעדשים כתומות, מה צריך לעשות – האם גם צריך להשרות?
הי גיל. כן להשרות, רק להרבה פחות זמן. שעתיים-שלוש יספיקו