שבוע תאילנד במסגרת הפרויקט "אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית" ממשיך. ואחרי שטעמנו את המנה הראשונה, הגיע הזמן למנה העיקרית שלתמיד שינתה את דעתי לגבי פלפל שחור – טופו ברוטב שום ופלפל שחור. או כמו שקוראים למנה הזו בתאילנד – גרליק פפר.
הרוטב הזה, כמו שמשתמע מהשם, מבוסס בעיקר על כמות מסחרית של שום ופלפל שחור מדוללים בחלב או קרם קוקוס. כששמעתי את זה מיערה בפעם הראשונה, הייתי קצת סקפטית. גם כי אני לא עפה על כמות גדולה של פלפל שחור, וגם כי השילוב עם השום לא הרגיש לי הכי מובן מאליו. הו, כמה שטעיתי! 🙂
אין יותר מאושרת ממני שיערה שכנעה אותי לנסות. כי תקשיבו – מדובר באחד הרטבים הטעימים והמפנקים ביותר שיצא לי לטעום לאחרונה! אני לא מגזימה. פשוט אי אפשר להפסיק לאכול אותו. קשה לי להסביר את המהות שלו, אלא על ידי שימוש בביטוי שחוק אבל כל כך נכון "משאיר טעם של עוד".
מכיוון שמדובר ברוטב, אפשר להגיש אותו עם מלא דברים. בגרסה הטבעונית שלנו הרוטב עוטף באופן מושלם קוביות טופו וירקות. את הטופו, כדי שיהיה פריך יותר, סגרתי לפני כן במחבת, אבל אפשר גם בתנור. הירקות שלי זה גמבה וברוקולי, מה שהיה לי בבית. כאן אפשר להתפרע, ואני רושמת לכם בהערות עוד כמה אופציות מעולות.
מה שמדהים ברוטב הזה, מעבר למרקם הקרמי הנדיר ופשטות ההכנה, זה שהוא לא כזה חריף כמו שהייתם מצפים. כלומר הוא בהחלט פיקנטי פלוס, אבל זה לא חריפות של צ'ילי. וגם תוכלו להוריד מכמות הפלפל, אם זה מדאיג אתכם. השילוב של פלפל ושום היסטרי! והרוטב עצמו סמיך ועשיר, מאוזן ומדויק. טעים ברמות אחרות לגמרי 😊
כמו שאמרתי, הוא אפילו יותר פשוט להכנה ממרק קאו סוי שהיה כאן בתחילת השבוע. אפשר להכין אותו עם ירקות בלבד, אבל הטופו מוסיף מרקם כיפי, והופך את המנה לארוחה מאוזנת עם חלבון, מזינה, משביעה ובריאה, ללא גלוטן. בא לכם משהו עוד יותר משביע? תגישו את המנה עם אורז או אטריות.
אני יודעת שאני כל הזמן אומרת לכם על המתכונים שלי שחובה לנסות אותם. לא אובייקטיבית שכמותי 🙂 אבל את המתכון הזה באמת חובה לנסות! כי הוא כל כך תאילנד, כי הוא קל לביצוע, כי הוא טעים אש, וגם כי הוא מתכון שלוקחים הלאה לחיים. מבטיחה שתכינו אותו עוד ועוד. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם. שיהיה בתאבון!
מחפשים עוד מתכונים טבעוניים מרחבי העולם? נסו את:
מתכוני הפרויקט “אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית”
טופו ברוטב שום ופלפל שחור (גרליק פפר)
אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-2-3 מנות:
טופו וירקות:
2 כפות שמן / שמן קוקוס
300 גרם (1 חבילה) טופו, מסונן, מיובש וחתוך למלבנים או קוביות
1 כף שמן
1 בצל קטן, קצוץ דק
4 שיני שום, כתושות או קצוצות
1-2 ס"מ שורש ג'ינג'ר, כתוש או קצוץ דק (אופציונלי)
1 פלפל גמבה, חתוך לרצועות דקות
8-10 פרחי ברוקולי
משחת גרליק פפר:
5 שיני שום שלמות
10 גבעולי כוסברה בלי עלים (החלק שבד"כ זורקים), חתוכים גס
1 כפית גדושה פלפל שחור טחון או גרוס
רוטב:
360 מ"ל (1.5 כוסות) חלב / קרם קוקוס
3 כפות רוטב סויה / רוטב תמרי ללא גלוטן
2 כפות סוכר קוקוס / סוכר חום / סירופ מייפל
1 כף רוטב צ'ילי מתוק
הגשה:
בצל ירוק, קצוץ
שומשום / שומשום שחור
אופן הכנה:
- טופו בטיגון: מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הטופו משני הצדדים עד להזהבה יפה. מעבירים לצלחת. לא שוטפים את המחבת.
- טופו באפייה: מחממים תנור ל-180 מעלות. מסדרים את פרוסות הטופו על תבנית מרופדת בנייר אפייה ואופים כ-15-20 דקות, או עד שהטופו מתחיל להזהיב.
- מכינים את משחת הגרליק פפר: במעבד מזון או מכתש ועלי טוחנים את שיני השום, גבעולי הכוסברה והפלפל השחור עד שמתקבלת משחה. היא לא אמורה להיות חלקה ממש, זה בסדר אם נשארות חתיכות.
- מכינים את הרוטב: מערבבים את כל המרכיבים בקערה קטנה.
- מחממים כף שמן באותה המחבת ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום והג'ינג'ר וממשיכים לטגן תוך ערבוב עוד 2 דקות.
- מוסיפים את המשחה ומערבבים. מוסיפים את הרוטב, מערבבים שוב ומבשלים כדקה.
- מוסיפים למחבת את הירקות, מערבבים ומבשלים תוך ערבוב כ-3 דקות, עד שהם רק מתחילים טיפה להתרכך, אך נשארים יחסית פריכים.
- מחזירים למחבת את הטופו ומקפיצים או מערבבים היטב במשך כדקה עד שהרוטב מתחיל להצטמצם (זה קורה ממש מהר). טועמים ומתקנים את התיבול. אם רוצים רוטב דליל יותר, מדללים אותו עם עוד חלב קוקוס או מים רותחים.
- מפזרים בצל ירוק ושומשום ומגישים. אפשר בלי כלום, אפשר עם אורז או אטריות.
- שומרים בכלי אטום במקרר.
הערות:
- אל תחששו מכמות הפלפל השחור במתכון! הוא השוס של המנה הזו. החריפות של פלפל שחור אחרת מפלפל צ'ילי למשל. אבל אם אתם רוצים להיות בטוחים, תוסיפו אותו בהדרגה.
- אפשר להשתמש בירקות לפי הטעם האישי, אבל כדאי לבחור באלה שלא דורשים בישול ארוך. ישתלבו מצוין: כרובית, פטריות, עלי תרד, בוק צ'וי, שעועית ירוקה, אפונת שלג, נבטים, וגם כל ירק קפוא חלוט.
- צילמתי וידאו של תהליך הכנת המנה. אתם יכולים למצוא אותו אצלי באינסטגרם בהיילייט שבוע תאילנד.
18 תגובות
מדהים מדהים בא לי לצלול אל תוך הצלחת שבתמונה. אני רוצה בלי סוכר ברוטב ומתכוונת להחליף מייפל בסילאן טבעי, השאלה היא במה להחליף את רוטב הצילי מתוק? חשבתי במשחת קארי אדום… מה דעתך?
תודה! לא לא, עדיף בלי כלום. משחת קארי חזקה מדי, זה ישבש לך את הטעמים
אפשר להכין יום לפני ההגשה? או שזה לא כדאי?
אפשר להכין מראש את הרוטב, ולהכניס את הטופו במעמד ההגשה. בהצלחה 🙂
יצא מעולה ממש!
השתמשתי ביובה במקום טופו אבל הרוטב שיחוק אמיתי
איזה כיף שאהבת 🙂
מנה מעולה, תודה רבה!!
השתמשתי בקרם קוקוס וסוכר קוקוס, ובמקום כוסברה בגבעולים של תרד גס, ולירקות הוספתי גם 5 פטריות פרוסות ועלי תרד, הוגש עם איטריות אורז רחבות, תענוג טעים!
הי יוכי, איזה כיף שאהבת! הגרסה שלך נשמעת מעולה 🙂
יצא מוצלח מאוד, תודה רבה!!
הי תמר, שמחה שאהבת!
שלום אולגה
יש לי בבית התנגדות לחלב/קרם קוקוס.. אפשר חלב אורז?
תודה
רחל
כן. הרוטב כנראה יהיה יותר דליל
הי אולגה, הרוטב יצא לי מאוד מתוק, והאם חוץ מהסויה שהוספתי לרוטב אין מלח המתכון? תודה!
הי שיר. בעיקרון לא, אבל אם לא מלוח לך, אז כמובן צריך לאזן לפי הטעם האישי שלך
היי. אם אני לא אוהבת כוסברה-ניתן להחליף בפטרוזיליה?
כן, אין שום בעיה
הו. מיי. גאד.
אין מילה אחרת לתאר את המנה הזאת. וואו.
עוד מנה נוספה לגיוון ארוחות הצהריים הקבועות
תודה רבה רבה רבה ❤️
הי אמילי, תודה רבה! איזה כיף לשמוע 🙂