מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

מאת

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

סאוואדי. ברוכים הבאים לשבוע תאילנד בפרויקט שלי “אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית“. כשיוצאים לטיול, אחד הדברים החשובים ביותר הוא למצוא פרטנר טוב לדרך. הפעם ידעתי מראש שהקפיצה לתאילנד תהיה מוצלחת, כי הייתה לי שותפה מושלמת – יערה בנבנישתי. יחד הכנו לכם שלוש מנות מעולות, והראשונה היא מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני.

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני
אוכל שהוא ציור

אני הייתי באיי תאילנד ב-2010, והטיול הזה עד היום שמור בזכרוני כאחת התקופות היפות בחיי. נכון לאז עוד לא ידעתי לבשל, אבל כן ידעתי להעריך אוכל טוב. ותאילנד זכורה לי כמקום שבו הכל היה טעים. הכל! בזכות הטיול הזה נפתחתי להמון טעמים חדשים, וגם לאוכל חריף.

שותפתי לדרך – יערה בנבנישתי

לפני שנמשיך למרק, אני רוצה לספר לכם קצת על יערה. אנחנו לא מכירות אישית, אבל אני עוקבת אחריה באינסטגרם, ומרגישה שאנחנו קצת קרובות 😊 הדבר הראשון שרואים זה שיערה יפהפיה. ומפורסמת. רבות היו מסתפקות בכך, אבל כאן מתחיל הקסם שלה: יערה לוקחת את הבמה שיש לה ומשתמשת בה ליצירת שינוי וקידום נושאים שחשובים לה – טבעונות, קיימות, איכות הסביבה. ויש בדרך שלה כל כך הרבה חן, כנות ופשטות, שאי אפשר שלא להתאהב בה. כנסו לאתר שלה לראות על מה אני מדברת.

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני
צבעים זה שם המשחק

ביקשתי מיערה שנכין אוכל תאילנדי כמה שיותר אותנטי. היא גרה בקופנגן, אבל מטיילת לא מעט ברחבי תאילנד. היא הציעה שתי מנות שהיא אוהבת דווקא מהאזור הצפוני. בגלל תנאי מזר האוויר, במטבח הצפוני משתמשים המון בירקות, שורשים, עשבי תיבול. והמנות עצמן קצת יותר כבדות, מחממות וכמובן מאוד עשירות. המרק מתאים לנו בול לעונה 🙂

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני
משחת קאו סוי זריזה תוצרת בית

מרק קאו סוי הוא סוג של קארי. פשוט מדללים אותו יותר, אז הוא הופך להיות מרק. אבל כמו כל קארי הוא מורכב ממשחת קאו סוי מטורפת שמכינים לבד בבית, ומחלב או קרם קוקוס שמאזן את החריפות, ומוסיף למרק מרקם קטיפה וטעם של אמאל’ה ואבאל’ה.

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

השוס של המרק, מעבר לבסיס המושלם שלו, זה התוספות. כאן אפשר ורצוי להתפרע. נהוג לאכול אותו עם אטריות, ירקות מבושלים או כמעט טריים ופריכים, המון כוסברה טרייה, פלפל צ’ילי וסוגי בצל שונים. זה גם צבעוני ומגרה ברמות על, גם בריא, וגם כל כך טעים שתרצו לבכות. ולא רק מהחריפות 😊

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני
ביס של אושר מתאילנד הרחוקה

לגבי החריפות: אתם יכולים לשחק עם העוצמה שלה. פשוט תשתמשו בכמות קטנה יותר של פלפלים. או תדללו עוד קצת את המרק. אבל דעו שהאטריות והירקות מנטרלים חלק מהחריפות, אז תנו צ’אנס למתכון הזה כמו שהוא. ואל תיבהלו מהאורך שלו: יש בו הרבה מרכיבים, אבל בפועל הוא הכי פשוט וזריז להכנה שיש.

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

האתגר הגדול באמת הוא לתאר לכם את טעם המרק: זה סוג של פיצוץ בפה ומוח בגוונים של מתוק, חמוץ, מלוח וחריף. הכל מהכל נמצא בפנים, ורק מחכה שתכינו ותעטפו את התוצאה במילים משלכם.

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

אחרי שתסיימו להנות מהיופי והסדר של המרק, תערבבו את הכל, קחו ביס ותנו לתאילנד לזרום לתוך גופכם. זאת בערך הייתה ההרגשה שלי כשטעמתי את המרק. עצמתי את עיניי, והתמסרתי ליכולת הקסומה הזו של האוכל לקחת אותנו למקומות רחוקים. מקווה שתכינו את הקאו סויה בבית, ותקפצו איתנו לתאילנד. אם אתם מכינים, אל תשכחו לספר לי איך יצא: כאן בתגובות, או בעמודים שלי בפייסבוק או באינסטגרם.  בהמשך השבוע יהיו כאן עוד שני מתכונים תאילנדיים, ובינתיים שיהיה בתאבון!

מחפשים עוד מתכונים טבעוניים מרחבי העולם? נסו את:

מתכוני הפרויקט “אוכלים את העולם בלי לצאת מהבית”

 

מרק קאו סוי תאילנדי טבעוני

אז מה היה לנו?
מרכיבים ל-3-4 מנות:
תוספות:
1 בטטה גדולה, חתוכה לקוביות בינוניות
6-7 תרמילי שעועית ירוקה רחבה, חתוכה באלכסון לרצועות דקות
½ פלפל גמבה, חתוך לרצועות
½ חבילת אטריות אורז או אטריות רגילות לגרסה עם גלוטן
משחת קאו סוי:
1 בצל קטן, חתוך לרבעים
3 ס”מ שורש ג’ינג’ר
2 שיני שום גדולות
1/3 כוס גבעולי כוסברה בלי עלים (החלק שבד”כ זורקים)
1-2 פלפל צ’ילי קטן, או 1/2 כוס פלפלים יבשים מרוככים במים רותחים
1 כפית כורכום, או שורש כורכום קטן
1 כפית זרעי כמון
½ כפית קימל (אופציונלי)
1 כף סוכר חום / מייפל
1 כפית מלח
1 כפית גדושה אבקת קארי
4 כפות מים
מרק:
2 כפות שמן / שמן קוקוס
5 ס”מ למון גראס, רק החלק הלבן הפנימי (אופציונלי), חתוך חצי-חצי
400 מ”ל (1 פחית) חלב או קרם קוקוס
480 מ”ל (2 כוסות) מים רותחים או ציר ירקות
3 כפות רוטב סויה / רוטב תמרי ללא גלוטן
1 כף סוכר חום / מייפל
1-2 כפות מיץ ליים או לימון, לפי הטעם
הגשה:
עלי כוסברה טריים
בצל סגול ובצל ירוק
שומשום שחור

 

אופן הכנה:

  1. מבשלים את קוביות הבטטה עד שהן כמעט רכות, מסננים ושומרים בצד.
  2. מכינים את האטריות לפי הוראות היצרן ושומרים בצד.
  3. מכינים את המשחה: טוחנים את כל המרכיבים במכתש ועלי בלי 4 כפות המים, או עושים את זה הרבה יותר מהר ויעיל במעבד מזון או בלנדר עם המים. טוחנים עד שמתקבלת משחה אחידה.
  4. מחממים את השמן בסיר גדול ומטגנים את הלמון גראס במשך דקה. מוסיפים את המשחה וממשיכים לטגן תוך ערבוב קבוע עד שהיא נפתחת בשמן.
  5. מוסיפים את חלב הקוקוס והמים ומערבבים היטב. מבשלים 2-3 דקות עד שכל הטעמים מתערבבים.
  6. מוסיפים את הסויה, הסוכר ומיץ הליים או לימון ומערבבים. טועמים ובמידת הצורך מאזנים את הטעמים. מוציאים החוצה את הלמון גראס.
  7. מוסיפים לסיר את הבטטה, הברוקולי והגמבה, מערבבים ומבשלים 3 דקות נוספות. אם רוצים מרק דליל יותר, מוסיפים עוד קצת מים רותחים.
  8. מגישים את הקאו סוי בתוספת אטריות, עלי כוסברה טריים, שני סוגי בצל ושומשום.
  9. שומרים בכלי אטום במקרר.

 

הערות:

  • אפשר להשתמש כתוספת למרק בכל מיני ירקות, למשל: דלעת, דלורית, ברוקולי, כרובית, פטריות, אפונת שלג, נבטים.
  • אם רוצים שהמרק יהיה מזין יותר, תוסיפו בהגשה גם קוביות טופו.
  • אפשר להגיש את המרק בלי אטריות, אבל הן ממש מוסיפות עניין וסופגות חריפות. באופן מסורתי נהוג לפני הגשה לטגן את האטריות בשמן חצי עמוק. זה מוסיף למרק מרקם קראנצ’י.
  • תשתמשו בפלפלים חריפים במשחה לפי הטעם האישי. כמובן המרק אמור להיות חריף, אבל כל אחד רשאי להחליט כמה חריף 😊 אם אין לכם פלפלים טריים, אתם יכולים להשתמש גם באבקת צ’ילי או בפתיתים.
  • אם אין לכם כוח להתעסק עם הכנת המשחה, אתם יכולים להשתמש במקום במשחת קארי צהובה קנויה. לפי דעתי משהו כמו כף, או לפי הטעם. אבל המרק יאבד את האותנטיות של קאו סוי, ויהיה לו טעם אסיאתי גנרי.
הדפסה
4 תגובות
  1. מעיין 5 חודשים לפני
    הגב

    וואו זה נראה מדהים ברמות. יש לי למון גראס יבש, אפשר לעבוד איתו במקום הטרי?

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      תודה מעיין. אני מניחה שלא בעיה. רק לא יכולה להגיד מה הכמות.. תוסיפי קצת ובהדרגה

  2. צפי קורץ 5 חודשים לפני
    הגב

    הי, מתכננת להכין ממש עכשיו…אבקת קארי הכוונה לעלי קארי או לתבלין קארי מוכן?

    • אולגה טוכשר 5 חודשים לפני
      הגב

      הי, תבלין מוכן. בהצלחה!

השאר תגובה

אולי יעניין אותך גם